Menu
Pafry
Szint 11
Pafry avatar
Cseh László
19 éves, férfi
Kercaszomor
Magyarország
Offline, itt járt 2 órája
3 éve tag
Egy megzavarodott elme gondolatai
Írta: Pafry, 2016. augusztus 09., játékteszt
Játék: Layers of Fear

Horrorjátékokból, és úgynevezett "sétaszimulátorokból" nincs hiány a piacon jelenleg. Azonban ezek közül kevés az olyan, amelyik nehezen feldolgozható, és szorongással teli témával bír. És valljuk be, készítőből sem sok akad, aki hasonló eszközökhöz merne nyúlni. Tesztalanyunkon egy eddig kis nevű lengyel fejlesztőcsapat dolgozott mindent beleadva. A végeredmény pedig egy kreatív, de egyben ijesztő, és elborzasztó élmény, amelyet egyhamar nem felejt el az ember. Ez a Layers of Fear.

A sztori végig a főhősünk házában játszódik. Egy pályafutása csúcsán rég túllendült, és becsavarodott művészt (festőt) irányíthatunk, akit a saját műalkotásai kergetnek őrületbe. Az ő szemszögéből kell átélnünk azokat a borzalmakat, amelyeket rendszeresen hallucinál. A játék szó szerint egy perc nyugtot nem fog hagyni nekünk, mindig lesz valami, ami kizökkenti a játékost a dolgok menetéből. Ezért nagyban felelős maga a környezetünk, amely folyamatosan változik körülöttünk. Igen, néha elég annyi, ha átnézel a terem másik oldalára, és mire visszafordulsz, már egy teljesen új környezet fogadhat, amit azelőtt még sohasem láthattál. És ez a rész az egyik nagy erőssége a játéknak, mivel végig benned van az érzés, hogy sehol sem lehetsz biztonságban.

A művész egyik lábára sántít, így a mozgásunk egy kicsit imbolygó, bicegő lesz, azonban hamar meg lehet szokni. A végigjátszás során fokozatosan derül fény a múltunkra, hogy milyen szörnyűségeket követtünk el, többek között a saját családtagjaink ellen is. A sztori kibogozását segíti számos jegyzet és rajz, amelyeket mind fel kell szednünk a teljes megértés érdekében. Kicsit Amnesiás beütés, hogy ehhez meg kell néznünk minden fiókot, szekrényt és tartót. Puzzle feladatokból sem lesz hiány, azonban ezek nem túl bonyolultak, komoly kihívást nem jelentenek.

A Layers of Fear valami elképesztően jól illesztette bele a horrorfilmek végig baljós hangulatát egy lecsúszott művész gondolataiba. A játékmenet lineáris, tehát nem nagyon van többféle lehetőségünk egy-egy feladatnál, nem mászkálhatunk el más irányokba, vagy amerre épp akarunk. A hangok a játékban hangulatosak, és még egyet rápakolnak a félelem faktorra. Minden sarkon veszély leselkedhet rád, ezért jobb ha felkészülsz a legváratlanabb dolgokra is. A grafikára nem lehet panaszunk, annyira látványos, amennyire csak egy pusztuló ház csak lehet. Számomra mindössze két negatívum ütötte fel a fejét, bár ezek nem tartoznak a komolyabb hibák közé. Az első, hogy kissé magas lett szerintem a gépigénye, de mondom, ez sokaknak nem okoz gondot. A másik a rövidség, A játék röpke 3-4 óra alatt kivihető úgy, hogy mindent alaposan megnéztünk és átvizsgáltunk.

Összességében egy szinte minden téren kiemelkedő horrorjáték lett a Layers of Fear, mind hangulatában, mind kinézetében maradandó élményt hagy bennünk. Akik szerették az Amnesiát, vagy a hasonló horrorokat, nekik kötelező darab. Akik pedig csak egy kis borzongásra és egyedi hangulatra vágynak, azoknak is érdemes kipróbálni.

Köszönöm hogy végigolvastad!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 4
no avatar
1 éve | 2016. 08. 17. 14:56:30
#
Imádom a játékot. Nem telik el hónap anélkül, hogy ne vinném végig.
A DLC annyira nem jött be, bár jól kiegészíti a dolgokat.

Kicsit részletesebben belemehettél volna a történetbe (amit kb a mai napig nem tudtam normálisan értlemezni), valamint, amit még máshol nagyon dicsérnek, az az atmoszféra, és a hozzátartozó audiovizuális élmény (zenék, hangok rohadtul el lettek találva, nagyon jól játszottak a készítők ezekkel a dolgokkal).

Valamint, mind az alapjáték, mind a DLC 3-3 befejezéssel rendelkezik
Alapjáték:
-Csak a feleségét festi le
-Feleség + gyerek
-Festő (ezt még nem sikerült előhoznom)

DLC:
-megbocsájt az apjának, és felégeti a házat, elmegy
-nem bocsájt meg, elkapja a hisztiroham, felgyújtja a házat, s benne ég ő is
-???

DLC-vel kapcsolatban nem vagyok biztos, a megbocsájtós részt sikerült nekem összehoznom.
no avatar
1 éve | 2016. 08. 11. 10:09:11
#
Így már jobban fest! :D
Pafry avatar
1 éve | 2016. 08. 10. 22:55:33
#
Képek megoldva :D
no avatar
1 éve | 2016. 08. 10. 20:22:03
#
Jó teszt, csak a képeket hiányolom :) 10/10
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
3 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek