Menu
Obi-Wan Kenobi
Szint 19
Obi-Wan Kenobi avatar
(Ben Kenobi)
férfi
Coruscant
Magyarország
Offline, itt járt 11 hónapja
6 éve tag
Hátborzongató kaland!
Írta: Obi-Wan Kenobi, 2013. február 21., játékteszt
Játék: Miasmata

A Miasmata egy nagyon különleges játék, amit két testvér készített. Mindenki vegyen példát róluk, mert van hogy 100 ember nem tud ilyen jó játékot csinálni!

A bizonytalanság szigete

A Miasmata története elképesztő, nem sablonos történet, hanem itt már tényleg használták a fantáziájukat a készítők. A játék főszereplője Robert Hughes, aki megfertőződött egy ismeretlen betegséggel, de egy szigeten, aminek neve: Eden, a tudósok keresik a megoldást. Mit tehetne hát hősünk mint hogy elmegy a szigetre de nem azt látja amire számított, az emberek eltűntek, és egynek a hulláját is megtaláljuk. Főhősünknek magának kell elkészítenie az ellenszert de nagyon úgy tűnik, hogy nincs egyedül a szigeten, hiszen egy vad szörnyeteg vadászik ránk. Most sokan azt gondolják, hogy mindjárt craftolok egy olyan diamond kardot, hogy a füle kettéáll, de nem... egyetlen fegyverünk van: az elijesztés. Ezt megtehetjük fáklyával vagy a késünk suhintásával (halhatatlan a szörny) de ha egyik sincs kéznél akkor egy dolgot tehetünk és az nem más mint a futás! Ám a szörnyeteget másképp is el lehet űzni, ha a szállásunk előtt gyújtunk egy tábortüzet, az távol tartja onnan. A bizonytalanság szigete cím azért vall a játékra, mert egyszerűen nem tudjuk mi üldöz minket és nem tudjuk, hogy mire számítsunk, hogy hogyan néz is ki ez a szörny, ezért elég ennyit tudni róla.


Egy kis hiba végzetes lehet

A játékban ha éppen nyugi van, felfedezhetjük a szigetet vagy növényeket tanulmányozhatunk, a játékban a növény gyűjtés nagy szerepet tölt be, a növényekből készíthetünk gyógyszereket és sok hasznos dolgot. Azt nem tudjuk ugye, hogy az éppen megtalált növény mire való, ezért meg kell vizsgálnunk és a naplóba fel lesz jegyezve, hogy mit lehet elkészíteni az adott növényből. Mielőtt útnak indulunk, először is nézzük meg az időt, amit a karóránk segítségével tehetünk meg. Érdemes délelőtt elindulni, ha pedig éjszaka vágunk neki az útnak, mindenképp vigyünk fáklyát, és mindig vigyünk az út előtt magunkkal vizet és gyógyszert. Hiszen karakterünk kifárad út közben és folyadékra lesz szüksége, gyógyszer pedig jól jöhet, ha leesünk egy magas pontról vagy a szörny tett bennünk kárt. A felfedezés a játékban úgy zajlik, hogy szobrokhoz, házakhoz viszonyítjuk a jelenlegi helyzetünket és a térképen be tudjuk azonosítani, hogy hol is vagyunk, és nem csak térkép de iránytű is segít nekünk a tájékozódásban. Egészségünket, nálunk lévő tárgyainkat, feljegyzéseinket a naplónkban nézhetjük meg. Olyan realisztikusan van megoldva, hogy például a kulacsunk rá van kötve a naplónkra. A főküldetés is itt nézhető meg, egyébként én eltöltöttem pár percet a napló lapozgatásával, mert annyira jól ki van dolgozva.


Eden szigete elképesztő!

A játék a két játéktervező által kreált engine alatt fut, aminek a neve: MILO engine. A fiúk jó munkát végeztek, a játék gyönyörű, az animációk is jól meg vannak csinálva, egyedül két baja van, az egyik az elképesztően rossz optimalizálás! Olvastam róla, hogy sok gépet megeszik reggelire, én voltam olyan merész, hogy mindent maximumra állítottam, ment is 2 fps-el. 37 fps-t sikerült kiküszködnöm a játékból, alacsony grafikával és 1024-es felbontással, itt már nem olyan szép a játék de rendben van. A másik pedig a bugok, itt egy példa: ha játék közben beállítom a felbontást utána vissza lépek, a karakterem sajnos epilepszia rohamot kap, ezt egy játék újraindítással tudtam orvosolni. Természetesen a fejlesztők csinálják folyamatosan az updateokat, amik ki fogják javítani a zavaró bugokat. De alapvetőn minden jó, él a környezet, változnak a napszakok, változik az időjárás, hatalmas a bejárható terület, élő világ remekül működik, a hangokkal is minden rendben van de pár cselekmény hangját nem lehet hallani. A zenék pedig rémisztőre sikeredtek, néha teljesen el tud nyomni téged a zene, ez külön pozitívum, hiszen horror játékról van szó.


Ízlések és pofonok

A játékot nagyon sokan szidják, pedig ezt a játékot a felfedezőknek és a túlélősködősöknek készítették. A lassú játékmenet kedvelőinek kiváló kikapcsolódást nyújt. De azért nem árt ha van egy középkategóriás gépünk, hogy játszhatóan tudjuk játszani a játékot, sokan nem veszik figyelembe, hogy a játékot két ember készítette, Joe Johnson és Bob Johnson. 4 év alatt készítették el a játékot meg is lett az eredménye, a játék steamen elérhető lett. Egy próbát mindenképpen megér! És várom a srácok következő alkotását.

  Pozitívumok:
 • Nagy terület
 • Izgalmas játékmenet
 • Realisztikus
 • Zenék
 • Grafika
 • Élő világ
  Negatívumok:
 • Optimalizálás
 • Sok bug
Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 16
speedman64 avatar
4 éve | 2013. 04. 10. 01:01:36
#
faxa teszt sajt ment az csilagXD
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 03. 22. 21:06:03
#
A szörny elég ijesztő pedig!
GoogleMan avatar
4 éve | 2013. 02. 25. 15:41:21
#
szerintem ez a játék sokkal jobb lenne coop-ban és egy ijesztőbb szőrnyel
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 14:24:39
#
Hát kell neki vas az biztos!Ja nagyon jó játék,itt tényleg át kell érezni a helyzetet hogy milyen is egy szigeten túlélni közben egy szörny elől menekülni.
shadowgn avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 13:49:45
#
Nekem is nagyon tetszik ez a játék, bár sajnos nem volt időm végig vinni, de lehet nekiugrok egyszer megint. Hallottam sokan panaszkodnak optimalizálásra, szerencsére nekem maxon ment:D
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 12:29:13
#
Kösz,hát lehetne de ennyit tudtam kihozni belőle:D
hory9999 avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 11:17:35
#
Nem rossz, de lehetne jobb is!:-/
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 22. 16:29:37
#
Örülök,köszi!XD
no avatar
4 éve | 2013. 02. 22. 12:57:26
#
Na, sikerült el olvasnom, persze nem azért, mert nehezemre esik az olvasás, hanem mert beteg vagyok XD.
Nagyin tetszik a teszt:)
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 15:32:11
#
Jó ezeket olvasni:DKöszi!
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 15:22:51
#
Egyetértek. Kedvcsinálónak tökéletes nagyon meghozta a kedvemet és kíváncsivá tett. Talán még írhattad volna a szabad kóborlás mellé, hogy mekkora a bejárható terület, de így is jó.
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 14:47:34
#
Köszönöm örülök hogy tetszik:)
DCMAN avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 14:46:31
#
tetszik:) grt:)
Tucsok2008 avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 14:41:23
#
Szia sajt! Szeretem a hasonló játékokat, lehet kipróbálom, a leírásod alapján nem lehet rossz, annak ellenére hogy nincs fegyver :D azokat szeretem... :D de persze tudom ez nem az a játék :D de érdekes.

A teszt meg szuper, nem árulod el a játék megoldásait, de még is le írod mit tartogat a játékosok számára, és kedvcsinálónak tökéletes.

Felülmúlhatatlan ;)
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 14:11:57
#
Köszi!:D
Gerdzso avatar
4 éve | 2013. 02. 21. 07:59:59
#
Tetszett a teszted, lényegében mindent leírtál, helyenként kicsit fura volt a megfogalmazás, de nekem tetszett :) A játék meg egyszerűen zseniális :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
10 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek