Menu
Obi-Wan Kenobi
Szint 19
Obi-Wan Kenobi avatar
(Ben Kenobi)
férfi
Coruscant
Magyarország
Offline, itt járt 11 hónapja
6 éve tag
Minecraft, a homokozó
Írta: Obi-Wan Kenobi, 2012. október 26., játékteszt
Játék: Minecraft

A Minecraft egy sandbox (magyarul homokozó) a homokozó is olyan, ahol azt építünk amit akarunk, a Minecraft is ilyen, csak itt azt építünk, csinálunk amit akarunk mindezt egy hangulatos világban!

Ismertető a játék elejére

Mielőtt elkezdenéd játszani, először is el kell döntened, hogy melyik játék móddal kívánsz napokat eltölteni. Van a túlélő mód és a kreatív mód, mind a kettőnek megvan a saját tulajdonsága.

A kreatív módban mindenből kapsz végtelen mennyiséget, tudsz repülni és halhatatlan vagy, ennek a játékmódnak az a lényege, hogy építgess, próbálgasd a dolgokat, itt például lehet gyakorolni az elektronika használatát (redstone) és túlélő módban hasznát vehetjük (feltéve, ha van elegendő redstone).

Túlélő mód a játék legjobb része, hiszen itt a játék lerak egy random pályára (ezt beállíthatjuk a legenerálás előtt seed megadásával) és azt kezdünk magunkkal amit csak akarunk, és itt nincs semmink, meghalhatunk, sőt éhesek is leszünk, amit a játékban termesztéssel és állat tenyésztéssel orvosolhatunk. A játékban változnak a napszakok, reggel kezdünk és eldönthetjük, hogy beássuk magunkat a föld alá, barlangban lakunk, föld alatt ez csak rajtunk áll! Azért is kell a menedék, mert este a barátságos világ, amit először megismerünk, átváltozik estére és szörnyek próbálnak minket minden áron megölni, de fáklya lerakásával távol tarthatjuk őket. Kivéve, ha nem békés módban vagyunk, de gondolom senki sem ennyire gyáva. (Véleményem szerint ez még élményt is ad, ha sietünk haza napnyugta előtt.)

Mekkora ez a világ, sőt él is!

A játék világa hatalmas és ezt egy sandbox-tól el is várjuk, de ezt sajnos az xbox-os verzióról nem mondható el, ott hamar elérhetünk a pálya végére és a láthatatlan falak nem fognak tovább engedni. A pályánkon falukba, építményekbe is ütközhetünk, amikben találhatunk nyersanyagot és építőanyagokat is, a sivatagi templomokkal jól vigyázzunk, mert átverhetnek minket, de nem lövöm le a poént :) Ez a világ több részre osztható: sivatagos, erdős, havas, dzsungeles, mindegyiket élmény bejárni, minden területen találkozhatunk új állatokkal. A játékban változik az időjárás is, ha elered az eső, akkor a szörnyetegek elöntik a helyet, viszont ha süt a nap, nyugodtan megülhetjük a malacokat biztonságosan.

A játékmenet

A játékban építőanyagokat, nyersanyagokat kell gyűjtenünk, ezt úgy tehetjük, hogy becélzunk egy blokkot és a bal clicket addig nyomjuk folyamatosan, amíg nem esik szét a blokk. Utána ha közel megyünk hozzá automatikusan felvesszük, és ha a kezünkben van, jobb clickel letehetjük őket, egymásra pakolhatjuk, sőt egy házat is alkothatunk belőlük. De ugye szerszámok is kellenek, ezt craftolással tehetjük, craftolni eléggé egyszerű, csak a tárgy alakját kell kiraknunk. Először is meg kell craftolni a craftasztalt, igen, elég furcsán hangzik, de el kell készíteni, hogy szárszámokat csináljunk és a nyersanyagokat kibányásszuk. Amikből később páncélokat és egyre erősebb szerszámokat készíthetünk, ha nem tudsz valamit megcraftolni, nagyon sokat segít a Minecraft wiki! Ha unatkoznánk, ne feledkezzünk meg, hogy a játék tartalmaz egy mérföldkő fát, amiket egész élvezetes elvégezni + ott a többjátékos mód, ami szintén jóra sikerült, hiszen mi jobb annál, mint egy haverral együtt túlélősködni?

A grafika, hangok, optimalizálás

A grafika egész jó, hiszen ha nem ilyen lenne a Minecraft, nem hinném, hogy működne a rendszere, főleg egy Battlefield 3 grafikával nem, hiszen blokkokból áll, ahogy felül is említettem és nem csak ezért hívják a kockák játékának. Sokan mondják, hogy csúnya a grafika, erre is van megoldás, hiszen nagyon sok pack jött ki, amikkel lecserélhetjük a textúrákat. A játéknak a grafikájához képest még a legerősebb gépeket is meg tudja fektetni, ezért nem mondanám, hogy jól optimalizált és le kell vennünk a látóhatárból és ha csak úgy megy jól, hogy csak egy nagy ködhalmazt látunk eléggé el tud venni az élményből. A Minecraftnak a játékban néha felcsendülő zenéi véleményem szerint jóra sikerültek, a bányában néha ilyen bef*satós hangok is szoktak lenni, amik elsőre egy kicsit furcsák, de megszokhatók, mert csak hang effektek, és nincs a hátunk mögött semmi (jobb esetben).

A Minecraft nem egy rossz játék, megunható, de valamiért mindig visszahív magához, ezért lehetetlen letenni. Így mindenkinek ajánlom, ha még nem próbálta, főleg a többjátékos módot!

Pozitívumok:

-Nincs megszabva, hogy mit csináljunk
-Hatalmas bejárható világ
-Szabad kreativitást kiengedő rendszer

Negatívumok:

-Borzalmas optimalizálás (optifine-nal megoldható, de itt sokat kell a grafika beállításokkal bajlódni)

A játék nálam: 90%

Értékelés:
Grafika:
█████████
1
Hang:
█████████
1
Játékélmény:
█████████
1
Összességében:
█████████
1
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 9
bencus0008 avatar
7 hónapja | 2017. 02. 25. 21:06:35
#
Minden 1 Pont ???

Grafika : 7
Játékélmény : 10
Hang : 6
Összességében:7,7

Ez a valós
Tejbepapy avatar
2 éve | 2014. 12. 29. 22:13:38
#
Hamár sandbox a gta 4-ben fogod és ököllel szétboxolod a tengerpartot? Nem hiszem.
GoogleMan avatar
4 éve | 2013. 02. 11. 20:44:08
#
jó lett XD
Arnybiro avatar
4 éve | 2012. 10. 27. 16:30:59
#
végül is, szerintem nem az a gond, hogy hülyén hangzik hogy homokozó, hanem hogy nem kell mindent lefordítani magyarra. a sandbox pl ilyen. az maradjon inkább angol, jobban megértjük :).
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2012. 10. 27. 15:18:17
#
gta 4-ben is azt csinálsz amit akarsz szabad módban nem?
BRUgamer avatar
4 éve | 2012. 10. 27. 14:20:33
#
Szóóval ha már a Minecraft egy "homokozó" akkor a GTA IV is egy homokozó ? XDDD kicsit hülyén jön ki már meg se haragudj.
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2012. 10. 26. 22:16:26
#
Rendben,köszönöm szépen a tanácsokat:)
FrostnovaZ avatar
4 éve | 2012. 10. 26. 22:04:30
#
Kicsit belevágtál a közepébe, valami kisebb felvezető nem ártott volna. Meg a képeket is hiányolom. A képeket mindkét fél számára érdemes rakni, az írónak azért mert így hosszabbnak tűnik az emberek szemében a teszt, az olvasónak meg persze azért hogy szemléltesse a játékot.
De nem olya nagyon vészes, majd később belejössz ;)
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2012. 10. 26. 18:44:03
#
Igen mert a mozilla közben 3x összeomlottX-(:D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
6
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek