Menu
MoNoFoX
Szint 3
MoNoFoX avatar
21 éves, férfi
Üllő
Magyarország
Offline, itt járt 1 éve
2 éve tag
Metin2 MMORPG
Írta: MoNoFoX, 2015. augusztus 12., játékteszt
Játék: Metin2

A Metin2 egy távol-keleti világ, ahol meg kell küzdenünk minden egyes szintért.

Bevezetés - Fejlesztők

A Metin2 MMORPG játékot először 2005-ben adta ki a Ymir Entertainment Co. Ltd., majd 2006-ban a Gamforge (akiknek például köszönhetjük a Ikariamot, a Gates Of Andaront) 17 nyelven jelentette meg, többek közt a magyar is szerepelt.

Bevezetés - Játék történet

A Metin2 egy kitalált távol-keleti világ. Először egy nagy birodalomból állt az egész, de később a becsapódó Metinkövek hatására az állat és növény világ agresszívvá vált. És a birodalom három részre szakadt, ez a Sinshoo, Chunjo, és a Jinno. Játékosok körében pedig: Piros, Sárga, Kék. (Ezeken kívül több semleges részre is szakadt, ahol nagyobb szinten fejlődhetünk).

A játékmenet - Kezdetek

A játékosnak belépés után az első feladata birodalmat, majd kasztot és nemet választani. Ahogy ezeket kiválasztotta és elindítja a játékot, bekerül a választott birodalmának fővárosába. Sinshoo - Yongan, Chunjo - Joan, Jinno - Pyungmoo, de ezek a játékosok körében csak map1, szóval innentől én is így fogom őket hívni. Ahogy lekerülünk map1-en 1-es szinttel csak egy fegyvert kapunk kasztnak megfelelően, a 4 kasztot lejjebb lefogom írni bővebben. Itt map1-en igazából csak állat ellenfelekkel találkozhatunk pld.: Vadkutyák, medvék, tigrisek, farkasok mindenből több fajta + vannak ember ellenfelek is "Fehér katonák" de ezekkel majd map2-n fogunk többet találkozni, de az majd később lesz. Itt map1-en találhatóak a legfontosabb NPC-k, akiket később szintén leírok. Map1 a játékosok körében a kereskedő város / itt szoktak boltot nyitni. A fejlődés Map1-en: Itt általában az NPC-ktől kapott küldetésekkel érdemes kezdeni, mert megkapjuk az alap felszerelést + megtudjuk melyik NPC melyikkel áll kapcsolatban és melyik mire jó. Itt map1-en 1-25-ig érdemes fejlődni.

Kasztok/képességek és NPC-k

Minden kasztnak 5-ös szinttől választható, hogy melyik képesség csoportba akar tartozni. Minden kasztnak 2 közül lehet választani, ami 30-as szintig az öregasszony NPC-nél váltható Yangért (A játékban a fizető eszköz). Minden képesség csoportban általában 5 vagy 6 képesség van. Képességek fejlesztése: Alapból ahogy képességet választottunk még nem tudjuk használni, mert mindegyik 0-án van. Képesség pontokkal tudjuk fejleszteni minden szinten 1-et kapunk, szóval 5-ös szinten már 4 képesség pontunk van. Ezt bármelyik képességre feltehetjük, akár mindet egyre vagy mindegyikre egyet. A képességek fajtái: Alap - M - G - P. Az alap addig tart, amíg egy képességre nem tettünk 17 pontot, ha szerencsénk van 17-esen át vált, ha nincs akkor lehet, hogy csak 20-nál fog átváltani M-esre, ha M-es meg van, akkor Metin köveket kell ölnünk és abból eshet Képesség Könyv, amivel a képességünket fejleszthetjük M-től G-ig. G-től P-ig pedig Lélekkövekkel fejleszthetjük, ezt bizonyos szörnyek dobják. Persze mindent megvehetünk más játékosoktól is vagy cserélhetünk. Valamint még vannak a státuszok: Erő - Intelligencia - Ügyesség - Élet max. 90 lehet minden (Több is lehet, de arról később). Státuszpontok szerzése: 1 szint - 4 részre van osztva (4*25%) - a játékban 4 gömbbel van jelölve. Minden 25% után kapunk 1 státusz pontot, amit bármelyikre feltehetjük kasztól függ, hogy mire érdemes.

Sura

Választható képességei: Feketemágus: BM -- Kardmágus: WP
Feketemágus: Főleg PvP (játékos a játékos ellen) ajánlanám, mert fejlődni nehéz, szinte lehetetlen vele, de PvP-be lehet a legerősebb is akár.
Fegyvermágus: Ez tökéletes PvM (játékos a szörny ellen)-re. Ezzel kifejezetten jól lehet fejlődni.
Státusz: Főleg intelligenciára érdemes tenni.

Harcos

Választható képességei: Testharcos: "Testi" -- Mentálharcos: "Menta".
Testharcos: A kard aura képességek miatt gyengébb fegyverrel is jól lehet fejlődni vele, viszont vértet erőset kell szereznünk. Fejlődésre és PvP-re is ugyan úgy jó.
Mentálharcos: A védekezése erős, ezért egy erősebb fegyverrel és gyengébb vérttel jól lehet fejlődni vele. Fejlődésre és PvP-re is ugyanúgy jó.
Státusz: Főleg Erő és életre (VIT)-re érdemes tenni.

Sámán

Választható képességei: Sárkánysámán: buff -- Gyógyító
Sárkánysámán: Nagyon nehéz vele egyedül fejlődni viszont, ha találunk egy jól fejlődő társat (Amit nem nehéz, mert nagyon sokan keresnek buffot), akkor elég jól haladhatunk vele. Esetleg yangért is buffolhatunk, így pénzt is fejleszthetünk.
Gyógyítósámán: Ezzel már viszonylag könnyebb a fejlődés, de ezzel is csapatban érdemes.
Státusz: Intelligencia főleg, ha buff sámánt csinálunk, akkor semmi másra nem kell, csak intelligenciára.

Ninja

Választható képességei: Tőrnindzsa -- Íjász.
Tőrnindzsa: Egyedül is lehet fejlődni vele és PvP-re is nagyon jó.
Íjász: Fejlődésre nem ajánlom, viszont egy társsal ez is jó, mert össze lehet vele hívni a szörnyeket.
Státusz: Ügyesség.

Most, hogy leírtam a kasztokat, jöjjön pár fontosabb NPC. (Tényleg csak pár ennél sokkal több van.)

Kovács - És a tárgyakról egy kevés

Hogy érthető legyen, először leírom, hogy van a felszerelésünk: Vért, Fegyver, Sisak, Karkötő, Cipő, Nyaklánc, Pajzs, Fülbevaló. Mindegyik +0-áson van alapból és +9-ig lehet fejleszteni, ez a kovácsnál lehetséges Yangért és fejlesztési tárgyakért cserébe. (+6-ig általában csak yang kell). Viszont vigyázni kell, mert a Kovács el is tudja rontani a fegyverünket és akkor eltűnik és ilyenkor leszünk idegesek. Ezért van egy Sárkány tekercs nevű tárgy, amivel ha fejlesztjük a tárgyat pld. +5-ös és sikerül +6-ra, akkor eltűnik a tekercs. Viszont, ha +5-ös és nem sikerül, akkor nem eltűnik a fegyverünk, hanem lemegy +4-re (a tekercs szintén eltűnik). Ennek kicsit nagyobb az értéke a játékosok között. Ha már a tárgyakról is írtam, akkor szeretném megemlíteni, hogy minden tárgyból (pajzs, kard stb.) Összesen van vagy 1000-2000 mindegyik más szinttől használható és a vértek/pajzsok/sapkák esetében mindegyik más kasztra. A fegyverek közül a kardokat használhatják: Ninják, Surák, Harcosok (Viszont van pár kard amit csak surák). A kétkezes fegyvereket csak harcosok használhatják. A legyezőket, harangokat csak sámánok. A tőröket, íjakat pedig csak ninják használhatják.

Vegyeskereskedő - Élet rendszerről egy kevés

Itt lehet venni Vörös italokat (HP-Élet töltésre). Mana italokat (Mana töltésre, ami képességek használatához kell.) Persze ezek maguktól is töltődnek, csak lassan és az nem elég jó harc közben, a vörös ital, mana pedig segíti, hogy gyorsabban töltődjön. Ezen kívül itt lehet venni "Csomó"-t amivel boltot nyithatunk, erről majd később. Szóval itt lehet venni mindenféle italt, meg még pár tárgyat, ami nem annyira fontos még.

Fegyver kereskedő - Fegyverzet kereskedő

Az egyiknél kisebb szintű fegyvereket lehet venni. A másiknál pedig vérteket és pajzsokat, természetesen mindkettőnél csak kisebb szintű fegyvereket. (26-os szintig vannak tárgyak, nagyobb tárgyakat szereznünk kell szörnyektől vagy metinkövekből vagy boss által dobott ládából).
Az NPC-kről ennyi, most leírnám a Játékosok által nyitható bolt rendszert.

Bolt - Kereskedés

Boltot a vegyeskereskedőnél megvehető Csomóból lehet nyitni (500 yang).
A boltba betehetjük a tárgyainkat, maximum 1 milliárd yang összegért és bárki megveheti.
A bolt így néz ki.

Ehhez a képhez még vissza fogok többször térni.
A bolton kívül van még egy lehetőség a kereskedésre. Pld. van egy sámán fegyverünk, de mi harcosok vagyunk és el akarjuk cserélni valakivel, aki hirdeti, hogy cserélne. Úgy működik, hogy oda mész hozzá, jobb gombbal rákattintasz, felül előjön egy menü. Súgás (Privát üzenet) - Kereskedés (itt lehet kereskedni beteszed a tárgyat ő is beteszi és mindketten megnyomjátok az elfogad gombot) Céh hívás (erről később) Barátnak adás, Csoportba hívás (Ha együtt akartok fejlődni)

Leltár - Raktár

Most írok kicsit a leltárról, az előző képen jobb oldalt láthatjátok. Ott van az I és az II, ez azt jelenti, hogy 2 oldalas a leltár. Minden oldalon 45 hely van. A leltár tetelyén (az I és II gomb felett) található a felszerelésünk. A leltár legalján pedig az, hogy mennyi yangunk van. Ha a leltárunk megtelik, akkor kidobhatunk itemeket, amik nem kellenek vagy elmegyünk a raktáros NPC-hez és nyitunk egy raktárat, ahol tárolhatjuk a tárgyainkat (500 yangba kerül). Ide betesszük, az már ott marad amíg ki nem vesszük, jelszót is tehetünk a raktárunkra, bár más nem tudja kivenni csak akkor, ha feltörik a karaktered.

Egyéb dolgok

Céh: Lehet céhet is alapítani 40-es szinttől bizonyos yang mennyiségért. Ide kereshetünk erősebb játékosokat, akikkel elvagyunk stb. Lehet menni céh háborúkat más céhek ellen. Nyeréssel + pontot kapunk, így előre kerülünk a céhranglistán.
Lovaglás: Lehet lovat is venni. Először a Majom kazamata (minden pályát nem akarok leírni, de ezt még muszáj volt, hogy érthető legyen) mappon kell lómedált szereznünk, azt elvinni a lovászhoz, majd 1 nap múlva megkapjuk a ló hívónkat. 1-es szintű alapból a ló, amiről még nem lehet ütni. Lómedálokkal fejleszthető 11-es szintű lesz, akkor lehet róla ütni, ha 20-as, akkor meg már képességei is lesznek.
Horgászás: Halásznál lehet venni horgászbotot (képen látható a boltban, hogy valaki eladná a sajátját) Alapból +0-ás minden halfogással pontot kapunk és így fejlődik. +9-esen elég sokat érhet. De a horgászás főlényege, hogy kagylót fogjunk, ami kinyitható és kis eséllyel gyöngy jön belőle, ami fejlesztéshez kell (Ezek nagyon sokat érnek) Fehér gyöngy - Kék gyöngy - Vörös gyöngy - ez a három van.
Bányászás: Minden mappon random (véletlenszerűen) eshet érc, amiből több fajta is van pld. arany stb. Ezeket Map2-n megvehető csákánnyal lehet kibányászni. (Képen szintén láthatóa leltárban). Ezen kívül még sok rdekességet rejt ez a játék.

Saját véleményem

Én már 8 éve játszok ezzel a játékkal (2007 óta még külföldi szerveren kezdtem). Nagyon szórakoztató játék, sok emberrel megismerkedtem, akikkel most együtt dolgozom (Hobbi játékfejlesztés) vagy akár életben is ismerősöm lett. A magyar Metin2 közössége nagyon jó, legalábbis régen nagyon jó volt, de ahogy jöttek a "privát" szerverek (Amik nem teljesen legálisak) kezdett leromlani a közösség, ott 1 nap alatt elérhető a maximum szint, még itt az alap Metin2-n szinte 8 év is kevés a 105-ös szinthez. A játék könnyűnek mondható 30-as szintig, onnantól egyre nehezebb. 70-75-höz legalább 2 év csalás és mindenféle igazi pénz költés nélkül. Aki szereti az ilyen MMORPG-ket, annak mindenféleképp megéri kipróbálni, mert nagyon sok minden van benne. Több ezer fajta szörny, több boss, sok tárgy. Akik kipróbálják, azoknak sok szerencsét kívánok. Sziasztok, jó játékot!

Értékelés:
Grafika:
██████████
6
Hang:
██████████
8
Design, művésziesség:
█████████
9
Zene:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Újítások, ötletek:
██████████
10
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
10
Történet:
██████████
6
Nehézség:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
Kazuma avatar
1 éve | 2015. 10. 26. 15:55:45
#
Tipikus "se grafika se játékélmény, se történet, se kivitelezés, se cél játék tizenéves vérpistikéknek." Mi a francért játszol? Hogy 10+ év alatt elérj 105-ös szintre? Minek? Mi értelme ha nem kapsz új képességeket, nem nyílnak meg előtted új lehetőségek stb? Hogy te legyél a legerősebb? A játékban semmi nincs. Értsd: SEMMI.
Mongoosewow avatar
2 éve | 2015. 08. 19. 02:27:58
#
Anno mikor a gépemen még ezis néhány mapon szaggatott, jó 5-6 éve, beleöltem párszáz-ezer órát. Akkoriban még volt hangulata. Sokan játszották, ingyenes volt("ingyenes";). Aztán elszartak mindent. A piac totális katasztrófa lett, 50. szinttől csak fizetős helyen lehetett fejlődni, mindenki köcsög volt stb. Mai napig benne vagyok az akkori szerverem fb csoportjába, és nem győzök röhögni rajta ahogy oltják egymást. Nagy nulla volt a közösség, a Gameforge-ot meg nem kell részletezni, rakat szar az egész.
Neuer17 avatar
2 éve | 2015. 08. 16. 20:01:08
#
Mikor a játék megjelent, rá nem sokra (2007 körül) volt szerencsém találkozni vele, egy akkori osztálytárs ajánlásából. Lehettem talán 12 éves. Akkor számomra elég nagy élmény volt, ez volt az első igazi multiplayer játékom, így elég mély nyomot hagyott bennem. Kb. 2 évig szórakoztam vele, privát szervereken is próbáltam. Legnagyobb karakterem egy 30-as körüli Ninja volt.
Nálam ott verte ki a biztosítékot a játék, hogy az összes pénzemet összegyűjtve, végre sikerült vennem egy lovat, majd egy hétig nem tudtam játszani és addigra megdöglött. :D Ennek hatására a játék is halottá vált számomra.
Aztán megismerkedtem a WoW-al és utána gondolkodtam el rajta, hogy nem is értem mit szenvedtem eddig egy ilyen borzalmas játékkal. :D
A tesztre megy az 5*, de a játék is kb. annyit érdemel, csak nem 5, hanem 10-ből. :)
favoriteguy avatar
2 éve | 2015. 08. 15. 16:12:26
#
10 éves korig még elmegy utána meg már gáz...
Mesterlovesz avatar
2 éve | 2015. 08. 13. 14:05:14
#
Nem rossz teszt, szépen leírtad a dolgokat, bár nekem kissé unalmas volt, amin néhány kép sokat segített volna, dehát azok is hiányoztak.

ami feltűnt, az az hogy a guildet elég nagy hiba tükörfördításban céhnek fordítani, a céh az a középkori mesteremberek gyűjtőhelye volt, az MMORPG- k világában a guild az a klán. (kivéve persze ha ez vmi metin2 specifikus kifejezés, nem tudom, én nem játszottam vele)

Am a leírtak meg látottak alapján ez a játék egy nagy kalap fos.
GaboC avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 18:53:05
#
A legelső MMORPG volt amivel játszottam és az utolsó is. Közel 3 évet sikerült beleölni és jó pár forintot. Utólag elgondolkodok rajta, hogy tudtam ennyi ideig játszani ezzel. Semmi másról nem szól az egész, csak hogy fizess és jobb leszel a másiknál. Privát szerverről nem tudok nyilatkozni, de a GF-en megismerkedtem jó pár 20 év feletti emberrel is, akikkel azért el lehetett társalogni.
Bukta avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 14:04:17
#
A teszt tényleg jó és a játékról a véleményemet meg már elmondták. Én játszottam vele kb összesen 1 hetet(talán annyit se) kb úgy hogy heti 2-3 órát. Azért így mert haveromnál játszottam vele mindig. Mostanában csak annyi közöm van a játékhoz, hogy LoL-ban ip helyett yangot , rp helyett SÉ-t mondunk és ez nekem valamiért mindig vicces.
Arnybiro avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 11:08:49
#
Maga a teszt nem rossz, viszont a játék pocsék. Grindfest, Pay 2 Win és még sorolhatnám. Általában nem foglalkoztat a grafika, ha van mi elvonja a figyelmem róla, mondjuk egy jó történet vagy izgalmas játékmenet, de itt mind a kettő hiányzik. Úgyhogy még a látványvilág is pocsék. A játékosközösség meg a 10. életévüket alig betöltött gyerekekből áll. Katasztrófa a játék, nem is értem, hogy hogy futhat még mindig, holott ennél ezerszer jobb játékok rövidebb idő alatt elbuknak.
KERKO avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 10:30:45
#
Én kemény 20 percet játszottam vele, szóval köszi de nem. Még ma is úgy érzem, hogy pont 20 perccel többet játszottam vele, mint kellett volna. A Gates of Andaron után ez egy pocsék játék...igaz most már az is megy a süllyesztőbe... csak a pénzről szól ott is minden.
winrar avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 10:24:49
#
Magát a játékot sosem próbáltam, nem is fogom. Viszont leginkább csak rosszat hallottam róla. Nem tudom, hogy velem van-e a baj, de unom az MMORPG játékokat.
dispPaP avatar
2 éve | 2015. 08. 12. 10:20:54
#
Ez a játék egy katasztrófa, csont nélkül az egyik legrosszabb MMORPG ami valaha készült, hiányzik minden belőle ami egy MMORPGhez kell. Mellesleg ez a hamisítatlan P2W játék 10-14 éveseknek.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
11 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek