Menu
Logan - Wolverine
Szint 22
no avatar
Logan (X)
22 éves, férfi
Az éden
Amerikai Egyesült Államok
Offline, itt járt 5 napja
4 éve tag
Ez a kaland már nem olyan mint rég! - Lego Racers 2.
Írta: Logan - Wolverine, 2015. március 20., játékteszt
Játék: LEGO Racers 2

A Lego Racers készítői az ezredforduló küszöbén óriásit alkottak s meg is akarták ezt a sikert lovagolni. Azonban arra egyik sem számított, hogy ez az egész részben át fog esni a ló másik oldalára. Mivel egy folytatás nem lehet teljesen olyan mint az elődje mert szerintem az szinte már bukásra lenne ítélve, ez esetben én mégis inkább kívántam volna és kívánom most is, hogy bárcsak ugyanazokkal a tulajdonságokkal de nagyobb térrel alkották volna meg a Lego Racers folytatását. Ez a játék már csak abban hasonlít elődjére, hogy építőkockából készült emberek ülnek építőkockából készült autókban és próbálnak a dobogó legfelsőbb szintjére kerülni. Ez a program azonban ennél több volt és több is lehetett volna a második felvonása is.

Abszolút elvárások nélkül ültem neki ennek az egésznek ám mégis olyan vegyes érzéseket generált bennem az egész játékmenet, amelyet akkor érzek ha egy remek játék kiindulópontját a folytatás valahogy hogy is mondjam semmibe veszi. Elvégre ez a Lego Racers már nem az a Lego Racers ami egyszerűen mindig jobb kedvre tudott deríteni, nem. Ez az a Lego Racers ami magát deríti jobb kedvre a játékosokat meg nyáladzó idiótáknak titulálja. Tisztában vagyok vele, hogy ennek a játéknak a célközönsége legfőképp a kicsi korosztály, amely még nem nagyon foglalkozik azzal mik a jó és mik rossz tulajdonságok, egyszerűen csak vigyorog és bőg ha valami nem tetszik neki. De azért én akkor sem fogom annyiban hagyni, engem soha nem érdekelt se a játékok kora, se az, hogy milyen volt régen (ilyen helyzetben azért próbálok nem székkel dobálózni és palacsintát sóval sütni). De mivel a lego játékok szórakoztatóak mind a gyerekeknek mind az idősebbeknek ezt nem lehet annyiban hagyni!

De elég is ennyi. Az első Lego Racers kijövetele után nem kellett sokat várni ugyanis 2 év leforgása után már pukkant is az újabb bomba ami kicsit büdösre sikerült és enyhén rossz ízűre. Kezdjük szépen azzal, hogy ebben a játékban már úgy ahogy összekapirgálható valamiféle kampány ami még ha olyan gyenge is mint a koccintós bor akkor is bőven elég egy ilyen tematikájú programhoz. Az első részben megismert utolsó "fő gonoszt" alakító Rocket Racer bánatos amiért hazai pályán legyőztük 2 évvel ezelőtt, de hazafelé cammogva meglát egy kis irományt az újságban egy csillagkapuhoz hasonló szerkentyűről amivel át lehet lépni más világokba/dimenziókba. Ezen felbuzdulva beszáll a járgányába és úgy eltűnik mint ebből a játékból minden olyan jó tulajdonság ami az első részt jellemezte. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy egy majdnem ugyanolyan (mint az 1.) stílusú kampányon felküzdjük magunkat. Ismét lesznek világok amikben versenyszámok foglalnak helyet. Ismét lesznek főellenségek akik megkeseríthetnék az életünket de most nem fogják mert kijött az aranyerük és úgy el vannak puhulva mint a napra kihajított csirke. Itt már kötelező az első hely a továbbjutáshoz és már arany építőkockákat is kell gyűjteni (ezeket akkor kapjátok meg ha első helyen végeztek).

De most nézzük azokat a tulajdonságokat és főben járó bűnöket amik miatt kénytelen voltam a szomszéd macskájával iszogatni... délután... 0.00-kor. Ez a játék már alig vagy egyáltalán nem is hordozza magában azt a könnyed ám mégis súlyos érzést amit az elődje produkált. Megvolt a kis aranyos versenyek és a minimális lehetőségek sorozata amik valljuk be annál többet adtak. Itt meg az újításoknak köszönhetően szinte eltűnt a bája és ami engem nagyon zavar, hogy ez olyan módon lett gyermeteg amilyet még nem láttam. Az első rész szimpla (és így volt jó!), szerethető és tetszetős volt, ez meg már csak szimpla aminek rengeteg oka van. Elsősorban a figurák amik az agyamra mentek a játék során az idióta beszélgetéseikkel. Az őrületbe kergettek azzal, hogy nem száradt ki a szájuk. Jól van beszéljenek, mondják el mit akarnak, mit mondtak nekik az SZTK-ban de ne úgy kelljen már várni a versenyekre emiatt mint amikor székletet viszünk bemutatásra a dokinak. Az meg a másik óriási ötlete volt a programnak, hogy a hosszú és idétlen bejátszásokat amikben ezek az emberkék osztották az észt nem lehetett kikapcsolni... de fel lehetett gyorsítani. Csodálatos ötlet mondhatom. És ezzel sem rövidült túlnyomóan ez a sok bejátszás. A kampány első felének is igazából semmi értelme nem volt. Azon nem akadok ki, hogy rendőrrel meg vízvezetékcsövet magán hordozó emberrel és postással kellett versenyezni mert ennek nem ez a helye, én magán a versenyeken húztam fel magam.

Úgy 5 "hivatalos" személyt kellett hátrahagynunk külön külön de miért? Szinte mindegyik figurával ugyanazon a pályán versenyeztünk. Néha bekerült egy bekötőút ami az előzőnél nem volt de ez akkor is túlontúl kevés. Jobban örültem volna ha 1 az 5 ellen letudja és kész aztán ugrás a világokba mert ez őszintén minden lelkesedésemet kiszipolyozta. Aztán ott van az első részből ismert kiválóan alkalmazott kockagyűjtögetés és azok használata. Az már túl sok volt úgyhogy azt is úgy át kellett variálni, hogy nehogy már élvezetes lehessen egy percig is a játék. Most már csak egyszínű kockák vannak szétszórva és ha felszedtünk egyet az sorsolni kezd, majd véletlenszerűen rámutat egy fegyverre vagy védekező eszközre. A szabad választójognak annyi. Most már azt esszük ami van! És nincs semmi!

Na meg ezek a fegyverek vagy micsodák. Van belőlük összesen úgy 7 lehetőség összesen és abból 3 ugyanazt a célt végzi el. Az első részben legalább sok volt a lehetőség és legalább mi választhattuk ki mit akarunk. A fegyverek: Valami frizbiféle ami arra repül amerre lőjük. Rakéta ami ugyanaz mint a frizbi. Van egy követőrakéta ami szintén ugyanaz mint az előző kettő annyi kis különbséggel, hogy követő rakéta de engem az pont nem érdekel mert ezzel csak még jobban kedvét szegi a játékosnak, mert még annyi fáradságot sem kell venni mint általában. És ha már ennél a rakétánál tartunk. Valaki mondja meg nekem, hogy ezt lehetőséget miért jelzi egy lógó nyelvű kutyafejjel a játék? Ja mert, hogy a kutya is szokott követni? Ötletes. Aztán ott van az a fegyver ami egy nagyobb hatótávolságon belül jelentős pusztítást végez. Ennek van egy kisebb változata is ami pont ugyanezt csinálja. És egyetlen egy olyan fegyver van amit a hátunk mögé eregethetünk (nem az, a másik... tudod) a tornádó. Végezetül pedig a védekező funkció ami egyenlő a nagy büdös semmivel. Láthatatlanná válik az autó ha bekapcsoljuk de nem válunk sebezhetetlenné. Ennél nagyobb marhaságot ritkán látni.

A következő probléma is az imént említettekből adódik. Mivel ez a lövöldözés már korántsem intenzív és szórakoztató úgy az ellenfelek iránt érzett szeretet is megsínylette a dolgot. Az első részben emlékszem egyszerűen odamentem a régi játékaimhoz és letépkedtem a lego figurák fejeit amiért a cél előtt pár lépésre gyújtottak az ánuszom alá. Itt pedig visszasírom ezt a helyzetet mert ott legalább ért valamit a harc. Itt meg, ahogy mi is ezek a szerencsétlenek is csak mennek jobbra balra és néha el sütnek egy fegyvert. De korántsem az a harctér látképe tárul elénk. És ez megintcsak kiábrándító. A játékban ami szerintem jó ötlet félig persze, hogy rombolhatóak az autók és így a lövöldözés is még ha igencsak kidolgozatlan is de jobbnak hat. De nem állunk meg ennyinél. Ugyanis volt pofájuk úgy megcsinálni ezt az egészet ami példa nélküli bunkóságnak felel meg. Ugyanis ha szétlövik a járművünket gyalog kell tovább szaladnunk. Nem, nem éled újra az autó vagy hasonló, a saját lábainkat használva kell a pályán tovább jutni. Mielőtt még valaki félreértené nem az a célom, hogy valakinek a szeretett játékába beletiporjak, csak engem nagyon el tudott kedvetleníteni ez a sok ötlettelenség és visszaesés ami ebbe a játékba belekerült, főleg az első rész fantasztikus játékmenete után.

Megbeszéltük, hogy végzetes károsodás után gyalog kell menni tovább, de! A pályákon van egy újraszerelő rész ami általában a célvonalnál vagy a félpályánál helyezkedik el. Ennek a lényege, hogy ha hiányzik egy pár alkatrész az autóról vagy a beszéltek alapján teljesen szétesett ide kell eljutni. De ez akkor sem menti meg a gyalog futkározást, mert az rengeteget levesz az időből mire odaér a figuránk és így a versenyt 90%-ban el is veszítjük. Menjünk tovább. Változott valamit a véleményünk? Ha most jó és rossz között kellene választanom tanácstalan lennék. Azért mert számomra ez egy középszerű játék ami folyton fellép újításokkal amik tetszenek de ahogy jobban megtudom mik is ezek alább hagy az élmény és végül így "de legalább ilyen is van" vagy "jobb mint a semmi" érveket hozzák ki belőlem.

Itt van például az építés. Tök jó, hogy most már lehet több alapváz közül választani és a világok különféle vázakat tartalmaznak de a korlátoltság itt is meglátszik ami aztán bennem egyáltalán nem a lelkesedést generálta hanem megintcsak a dühöt. Pontosan azért mert annyi jópofa építőelem áll rendelkezésre amiből "kell egy kis ez, kell egy kis az, meg egy kis amaz". De itt csak "Akkor legyen ez". Mindössze 20 építőanyagot használhatunk fel egy építés során, ahogy látva azt nagyobb választékot szerintem enyhe "mit csinálsz?, kezed eltöröm" felszólításnak minősíthető. Leszakadt volna a karjuk ha korlátlanná teszik az építést? Vagy legalább picit feljebb tolják a számokat? Lehet így is építeni nem az a gond de eléggé nem mi döntünk így ha megszabják miből mennyit. Aztán itt a másik fele az érmének ami lehetne jó is de ez is sötét.

Az építések közben nem lehet eltávolítani a letett építőanyagot ha véletlenül oda tettük ahová nem akartuk vagy meggondoltuk magunkat. Egyszerűen csak rakni lehet és menteni. Köszönjük Emese! Itt meg a képek amik mutatják az autót és azt, hogy melyik kocka hová fog esni. Ez nem mutat megfelelő rálátást és bizony párszor egy-két építőelem oda pottyan ahová nem kellene, s hozzávéve azt a csodás funkciót miszerint nincsen funkció, hogy leszedjük onnan máris kész a tökéletes pillanat. Szóval az építés "újítása" is megsínylette számomra a dolgot. Hogy ezeket megnéztük, megismertük az újításokat most tegyük fel a kérdést. Milyenek a versenyek? Őszintén szólva én legtöbbször középszerűnek és unalmasnak tituláltam be, nem véletlenül. Egyszerűen a fent említett hülyeségek felhalmozása és alkalmazása úgy a kedvemet szegték mint annak a rendje, ha meg hozzávesszük azt, hogy milyen is volt az első rész akkor még a középszintet sem éri el. Nincs hangulata az egésznek. Lehet, hogy néhány pálya még elég jól is néz ki, de egyszerűen ha nincs meg a varázs és nem tud lekötni akkor hiába a szépen kialakított tér.

A versenyek általában 3 körből állnak, a pályát pedig végig checkpointok (ellenőrzőpontok) szelik át. Nem kérdezte senki meg nem is akarok már többet foglalkozni ezzel a játékkal de ez is egy óriási nagy balgaság. Mint mondtam kötelező az első hely, így oldódnak fel a következő versenyek. Ebben a játékban már őszintén kihívás sincs, ugyanis elég könnyűek a mérkőzések. Az ellenfelek alig támadnak, a pályák folyamatosan ismétlődnek, ezért minden kis levél erezetet már megismerhetünk a világ végére (ez furán jött ki). A grafika szerintem az első rész után egy szép fejlődésen ment keresztül. Letisztultabb lett és ami jó, hogy élénkebbek a színek. A játék szebbnél szebb helyszíneken játszódik és a megvalósítása nagyon jónak hat. A hangokat meg egyszerűn utálom. Utálom amikor el kezdenek motyogni ezek a szerencsétlen lego figurák, utálom ha ezt fel kell gyorsítanom és úgy kell hallgatnom. A zenék a fejemben maradtak és legszívesebben a falnak mennék csakhogy elfelejtsem de nem tudom.

Először is. Én nem akartam senkit megbántani ezzel a kis irománnyal. Ez egy szubjektív véleménymegformálás volt és kinyilvánítás. Én ezt a játékot oda sorolom, hogy valakinek vagy bejön vagy nem, és nekem nem igazán nyerte el a tetszésem. Tudom, hogy valaki meg úgy van vele mint legtöbbünk az első epizóddal és én ezt tiszteletben is tartom. Ez a játék nálam még a közepes szintet sem ütötte meg és ennek az okait meg is tanulmányozhattátok. Unalmas, butított, ötlettelen és olyan érzés mintha nagyon dolgozni akartak volna a készítők de nem jött össze. Az első rész után ez nagyon de nagyon rossznak hat. Önálló játékként még csak csak elfogadnám de, hogy ott van mögötte (szerintem inkább előtte) az első darab így nem nagyon tudom hová tenni. Vannak jó tulajdonságai is, de ezeket az első rész fektette le, ez csak megtartott belőlük párat.

2001-es szemmel:
Játékmenet----40%
Hang----40%
Grafika----40%
Összességében----40%

Mai szemmel:
Játékmenet:----40%
Hang----40%
Grafika----30%
Összességében----40%

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Krissz avatar
1 éve | 2016. 01. 07. 18:47:42
#
Nagyon jó teszt sikeredet, grat! :)
Nagyon szerettem ennek az első részét, de ez is elszórakoztatott a régi gépemen.
no avatar
2 éve | 2015. 03. 22. 12:35:30
#
Dono Na igen erre már nem is figyeltem a végértékelésnél.
Eny Köszönöm! Mint mondtam már kinek a pap kinek a paplan. Szubjektívan ítéltem meg a játékot azaz a saját véleményemet írtam le nektek. Most nem hajoltam affelé, hogy szinte majdnem mindenki számára jelöljem ki a játék fő erényeit és hátrányait. Csak és kizárólag az én élményem a játékkal kapcsolatban. Ezért direkt nem is egyszer nem is kétszer kijelentettem az írásomban, hogy én nem akarom ezt a játékot a sárba tiporni, nincsenek hátsó szándékaim, nincs bennem rossz indulat.
Dono avatar
2 éve | 2015. 03. 21. 13:22:51
#
Hát nyilván érthető, nem vagyunk egyformák.

Már csak az a fura, hogy ha régebben tetszett, akkor "2001-es szemmel" miért egyezik meg szinte teljesen az értékelés? :D
no avatar
2 éve | 2015. 03. 20. 20:00:35
#
Köszi szépen srácok, hogy normális hangnemben jöttetek írni. Eleinte kicsit aggódtam, hogy lesz olyan aki fej vesztvbe fog itt "üvöltözni", hogy hogyan tehetek ilyet. Mindenesete amit leírtam az igaz és azért váltotta ki belőlem mert, hát na azt is leírtam, :) szóval nem tudom megmásítani a véleményem, mert így van. Számomra ez egy baromi nagy visszaesés az előzőhöz képest. Éppen ezért is nyilvánítottam ki többek közt azt, hogy:
Tudom, hogy valaki meg úgy van vele mint legtöbbünk az első epizóddal és én ezt tiszteletben is tartom.

Tiszteletben is fogom tartani mindig játékteszteléseknél és bárhol máshol!
Ez teljes mértékben egy szubjektív vélemény. Én így éltem meg a játékot. S az a poén, hogy régebben nekem is tetszett egyébként. De így újrajátszva rá kellett jönnöm, hogy ez nem az igazi. Lehetne azt is mondani, hogy ez egy LEGO játék, ne legyek már ilyen szigorú. De nálam lehet bármilyen idős egy adott program, mindvégig hű maradok a véleményemhez.
Mégegyszer köszi nektek, sokat jelent, hogy itt vagytok!
Dono avatar
2 éve | 2015. 03. 20. 18:24:27
#
Nem tudom, hogy váltotta ki belőled ezt a reakciót, bár tényleg vannak benne idegesítő dolgok. De attól függetlenül még szórakoztató játék volt, főleg a Lego világ miatt. Engem például sokkal jobban le tudott kötni, mint az első rész.
no avatar
2 éve | 2015. 03. 20. 17:42:21
#
Szerintem jól leírtad, én is játszottam vele még 2008-ban, és nemrég 2014-ben is, 2008-ban valami iszonyú jó grafikát láttam, most pedig már csak valami nagyon gagyit.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek