Menu
Logan - Wolverine
Szint 22
no avatar
Logan (X)
21 éves, férfi
Az éden
Amerikai Egyesült Államok
Offline, itt járt 29 napja
4 éve tag
Harc a Csendes-óceán felett
Írta: Logan - Wolverine, 2015. január 12., játékteszt
Játék: Combat Wings

Most kapaszkodjatok meg, mert ülve is elestek! A City Interactive-ot mint játékfejlesztőcéget és mint kiadót úgy ismert meg a játék világ mint az egyik legrosszabb munkát végző csoport. Hozzájuk köthető a valaha készült legaljasabb és szó szerint legrosszabb programok felhozatala valaha. Azonban akad pár olyan játék ami valójában igenis jól sikerültek és remek kikapcsolódást nyújtanak amelyek már már azt nyújtják ami a játékosok számára pont megfelelő. Én személy szerint kettő ilyen játékot különböztetek meg, többet még nem nagyon találtam de ez nem azt jelenti ugyebár, hogy egyáltalán nincs is több.

Most kapaszkodjatok meg, mert ülve is elestek! A City Interactive-ot mint játékfejlesztőcéget és mint kiadót úgy ismert meg a játék világ mint az egyik legrosszabb munkát végző csoport. Hozzájuk köthető a valaha készült legaljasabb és szó szerint legrosszabb programok felhozatala valaha. Kétség sem fér hozzá milyen címek születtek az elmúlt években és, hogy ezek milyen hanyag értékeket képviselnek. Azonban nem csak és kizárólag ez a fő tulajdonság köthető hozzájuk. Ugyanis akad pár olyan játék ami valójában igenis jól sikerültek és remek kikapcsolódást nyújtanak amelyek már már azt nyújtják ami a játékosok számára pont megfelelő. Én személy szerint kettő ilyen játékot különböztetek meg, többet még nem nagyon találtam de ez nem azt jelenti ugyebár, hogy egyáltalán nincs is több.


A Combat Wings Battle of the Pacific névvel megáldott program 2008-ban látta meg a kegyetlen világunkat s ahhoz képest, hogy előtte (és majd utána is) rengeteg olyan játék született ami még a szekrényt sem hozza egyensúlyba meglehetősen korrekt darabról beszélhetünk. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a City Interactive ez ügyben nem csupán kiadóként vett részt de ez a cég is fejlesztett. A játék a második világháború eseményeit dolgozza fel és ezt az ég végtelen magasságában mutatja be. Mint azt jól tudjuk a második világháborúban nem csak a gyalogság és a vízi erők küzdöttek nap mint nap a túlélésért, az égi lovagok is szinte minden másodpercben az életükért vívtak harcot s ezt a játék elég hangulatos, nyomasztó hangvételén is érezni lehet. Nem igazán volt alkalmam ilyen tematikájú programokat kipróbálni de amit igen az ez.


Ugye a második világháborúban vesszük fel a fonalat az amerikaiak és a japánok ütközeteiben vehetünk részt. Nyilvánvalóan az amerikaiak oldalán vesszük fel a harcot a Csendes-Óceán felett a japánok ellen. Repülőgépcsaták, szállító és anyahajók megtámadása, frontvonalak megtartása. A fő tennivaló a felsorolt feladatok minél hatásosabb minél gyorsabb elvégzése. Azt nem lehet vitatni, hogy néhol kicsit unalmassá válik a játékmenet és a kisebb hibák miatt olykor elég élvezhetetlenné válik az egész de ha egyszer beindul a harc akkor magával ragad és hatalmas élményt tud nyújtani.


Kevés olyan repülőgépes játék van amely az apró tulajdonságaival egy jól működő nagy egészet tud alkotni. A szimulátorok nagy része bonyolult és nagy idő igénybevételre alkalmas (legalábbis szerintem). Amelyek pedig nem szimulátorként működnek a legtöbbjük egyszerűen nem is tudnak rendesen működni. A mai delikvensnek azonban ez sikerült és majd meg is láthatjátok miért. Kezdve rögtön azzal a ténnyel, hogy a második világháborús tematikájú programokra a közönség többnyire egyenlően érdeklődve adja le a szavazatát és emiatt a nagyobb címek is nagy lendülettel kanalaznak bele ebbe a témába. De sajnos kevés olyan létezik amely a másik arcát mutatná be a csatának ez pedig az égen történő összecsapás.


Megfordítva az egész struktúrát, lássuk a megjelenését az egésznek. A látványvilágába és magába az atmoszférába azonnal bele lehet szeretni. Igaz, hogy nincs sok látnivaló hiszen minden egyes négyzetméteren csak víz található, viszont a részletességgel megalkotott elemek mint például a szigetek, az időjárás és a horizont megalkotása több mint nagyszerű. Már csak ezért is megéri felszállni és repülni. A rendszerkövetelmény egyáltalán nem tudható be az erősebb táborba ezért nagyon minimális erőt kifejtő gépeken is szépen adja magát. Teljes grafikai beállításon pedig mondhatni gyönyörű a játék és nem csak a 2008-as szemmel nézve. Nem kell ide óriási megvalósítás, ez a megfelelő példa arra, hogy egy egyszerűen de a kidolgozott effektek által remek összhatást lehet megalkotni.


A legszebb része a csatáknak mikor elered az eső. Teljes mértékben belekerül az ember a harcokba mivel úgy ahogy van beszippantja a környezet. Az időjárás teszi az egész atmoszférát baromi hangulatossá. Esős időben szinte több milliárd esőszemet láthatunk szerte az égen, napsütéses időszakban a gyönyörű kék Óceán szinte hívogat magához, naplementekor a fények megcsillannak a vízen és persze borús és csendes időben pedig teljes mértékben adva van a harcok lassú felvezetése. A repülőgépek palettája nem a legrészletesebb de a legfőbb második világháborús gépek megtalálhatóak rengeteg változatos mintázattal. Kezdve a B 17-es nehézbombázóval, a fürge könnyed vadászgép az F2A Buffalon keresztül egészen a vízen is "közlekedő" PBY Catalia-val bezárólag a lényegesebb gépek itt vannak. Akár vezetjük őket, akár az egyik lövegnél csücsülünk friss fémre várva felemelő élményt nyújt a látványuk. Az ellenfélként operáló gépek igazából az alap japán vadászgépeket képezik már amennyit lehet látni belőlük (Ugyanis puff puff).


Mivel ez egy repülőgépes játék nem fogok újat mondani azzal, hogy javarészt a levegőben fogunk harcolni. Nézzük a feladatokat! Legtöbbször egy nagy raj kis gépében foglalunk helyet, s javarészt a feladat átjuttatni a nagyobb bombázó gépeket a kijelölt útvonalig lehetőleg a legkisebb vesztésseggel elkönyvelve. Mivel mi a szó szoros értelmében az őrgépek szerepét játsszuk nem engedhetjük meg magunknak a lazsálást, folyton folyvást járnia kell az agyunknak oda meg vissza, hogy a küldetések sikeresek legyenek. Mivel a játék erősen küzd a monoton hangulat ellen s tény, hogy néhol nem igazán tudja legyűrni (de komolyan melyik játékkal nem vagyunk így) elég nagy változatosságot képes nyújtani.


Szinte majdnem minden küldetés egyedülálló és őrületesen hangulatos. Nem mindig csak ugyanazzal a géppel kell szembe szállni az ellenséggel s a gépeknek nem mindig ugyanazon a szintjén (Pilótafülke vagy löveg stb.). És ez a tulajdonság nagyon fel tudja dobni a kedvet és éppen ezért én folyamatosan vártam, hogy milyen új feladatot helyeznek elénk a jövőben. Aki imádja a repülőgépeket annak ez a játék egy kötelező darab aki pedig azon belül is oda van a II. világháborús gépekért nem is kell említenem mi a dolga. Hatalmas a választék és nagyon megosztóan bánik a küldetésekkel a masinák szempontjából.


Néha egyébként a rosszullét kerülgetett. Lehet csak nekem van olyan gyomrom, hogy néha már jojózott oda vissza de néhány ütközetben az ellenfelek direkt csak azért is köröznek körülöttünk nehogy véletlenül el tudjuk eltalálni (persze ez a lényege egy ilyen játéknak) de ennek következtében nekünk is úgy kell csavarni a gépet mint a dugóhúzót s ilyenkor legtöbbször csak vaktában lövöldözök. Mindenesetre én ezt nem tudom hibának elkönyvelni ugyanis rengeteg más lehetőség is van, ilyen a fölé repülés majd zuhanórepülés és támadás szóval ez inkább jó dolog mint sem hiba, elvégre ha ilyen feladatra vállalkozol vegyél be Rennie-t.


Az elsődleges megbízások közé tartozik még az ellenséges hajók likvidálása. Ezek a hajók típus szerint lehetnek anyahajók vagy repülőgéphordozók. Legtöbb esetben (még a kezdetekkor) leginkább a B17-es nehézbombázók töltik be ezt a posztot de ahogy eluralkodik a teljes káosz a mi feladatunk lesz megállítani őket. S ez rengeteg veszéllyel jár majd. Mivel ha repülőgéphordozók ellen küldenek minket harcba már rosszat sejtet, ugyanis nem csak a hajó kezd ránk mérhetetlen mennyiségű lőszerrel tüzelni de megfékezésük előtt a gépek is fel tudnak szállni a szállítókról s ismét kész a baj, hiszen rögtön nem egy dologra kell koncentrálni s ez megtépázza a túlélési esélyeket. A játékban a fő küldetéseken kívül még elérhető egy funkció amely a szabad repülés neved kapta. Itt szinte minden repülőgép elérhető még akkor is ha bele sem szagoltatok a kampány módba. Elérhető szinte minden helyszín a leggyönyörűbb szigetekkel és módotokban lesz beállítani az időjárást is. De a lényeg a gyakorlás. Ebben a módban tesztelhetitek a repülőgépeket, órákat repülhettek, kipróbálhatjátok mire képesek a fegyverek mielőtt fejest ugranátok az igazi harcokba.


Mégis ezek a leghangulatosabb csaták és a legreálisabbak ebből a szempontból. Lesznek különféle védelmező küldetések ahol komplett hajóflottákat kell megvédeni akár repülőgépben ülve akár magán a hajón egy löveg mögött. Szóval amit lehet azt a játék megadja olyan hangulattal ami segít belekerülni ebbe a helyzetbe. A küldetéseknél azonban van egy hatalmas hiba. Mégpedig az automata vagy manuális mentés teljes hiánya. Minden egyes szinte megugrásához csak egyetlen egy esély van, egy életed van. Ez reálisan hangzik ugyebár de itt egyáltalán nem működik. Ugyanis a játék közepe felé már egyre csak nehezebb feladatokat bíznak ránk s egyszerre több dolgot is védenünk kell plusz oda kell figyelni a saját gépünk roncsolódására és persze még fegyvert is kell ragadni. És semmi sem veszi el jobban a kedvét az embernek ha már egy feladatot az utolsó pillanatban bukik el s újra a kezdetektől kell indulnia.


A gépek fegyverzete sincs eleresztve elvégre minden megvan ami valójában elérhető volt az 1940-es években. A gépeknek van egy alapvető tűzerejük a gépágyú. Szinte kivétel nélkül mindegyik repülő rendelkezik vele. Végtelen lőszert biztosít, azonban figyelni kell egy bizonyos szint mérőre amely a sorozatlövő "besülését" hivatott megmutatni. Szóval nem lehet agyba főbe lövöldözni vele, olykor pihentetni kell ha nem akarjuk, hogy a legrosszabb alkalomkor süljön be. A másodlagos tűzerő mindössze három fegyverből áll. Ami rakéta, bomba és a torpedó. A rakéta biztosít számunkra legtöbb muníciót. Ha elég közel vannak az ellenséges gépek akár követő rakétaként is el lehet indítani azokat, viszont ehhez jó szög kell mert a fürge ellenfelek könnyű szerrel kicselezik. Kis hatótávolságúak de hatásosak. A bombákra legfőképp a hajók elpusztításakor lesz szükség. A játékban egy mérő segítségével lehet bemérni azt, hogy hová fog becsapódni a bomba a kiengedés után. A torpedó az ami szinte csak a nagyobb gépekben található meg. Ez egy igazi gyilkos fegyver ami a hordozó vízen járók tökéletes ellenfelei. Legfőképp azért mert nem közvetlenül a ledobás után a vízbe csapódáskor robbannak fel. Miután a vízbe csapódott elindul a kijelölt hely felé s bumm.


Az irányítást szinte rögtön meg lehet szokni. Az egér segítségével lehet a teljes gépet irányítani, persze a billentyűzettel rá lehet segíteni a jobbra balra fordulással, hogy egyenesbe kerüljön de a fő vezérlő az egér. Inverz módban is lehet vezérelni a gépet mindenféle probléma nélkül. A célzás is tökéletesen működik, hibák abszolút nincsenek e téren sem, zökkenőmentesen működnek. S végezetül a hang, amely igazából nem sokoldalú de az igazat megvallva én nem is tudtam megunni. Az tény és való, hogy a folytonosan ismétlődnek a zenék de nem nagy rendszerességgel.


Nem is szabad kerülgetni a forró kását. Ugye csak nem olyan rossz fejlesztőcsapat a City? (Röhögnöm kell) Kétség sem fér hozzá, hogy milyen címek köthetőek hozzájuk de az is tény és bizonyíték, hogy ők is tudnak jó és játszható programot elkészíteni. A csaták egyszerűen megindítóak, a különféle feladatok szerintem sokoldalúvá teszik és a látvány valami eszméletlen jó. Ilyet még City-s játékra nem mondtam de mindenféleképpen próbáljátok ki! Kezdjétek is az új évet azzal, hogy meggyőződtök arról, hogy vannak még csodák.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 2
Kicsi_Joe avatar
2 éve | 2015. 01. 15. 18:09:43
#
Ó a City? :) Nem tudtam hogy van ilyen játékuk is. Ki kell próbálnom! :) Jó teszt ment az 5*
Tari avatar
2 éve | 2015. 01. 15. 16:05:20
#
Jaháát.. anno ps-2re megvolt és ki is nyomtam nem egyszer, szerintem ez tényleg jó játék volt akkoriban:)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
11 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek