Menu
Logan - Wolverine
Szint 22
no avatar
Logan (X)
22 éves, férfi
Az éden
Amerikai Egyesült Államok
Offline, itt járt 32 napja
4 éve tag
Öveket bekapcsolni, repülünk! - Trackmania
Írta: Logan - Wolverine, 2014. december 01., játékteszt
Játék: Trackmania United Forever

A Trackmania United Forever tipikusan az a játék, amely olyan nagy erőt tudhat magáénak, ami mindig és mindenkor visszahívja a játékosokat a régi jó versenyzések érdekében egy újabb kalandra. Kevés, nagyon kevés játék rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek miatt annyira megszeretjük őket, hogy soha nem fogjuk elfeledni őket olyan mély nyomot hagyott bennünk s ha egy időre talán le is tettük, pár nap esetleg pár hét múlva újra kikívánkozik belőlünk a játék utáni vágyódás. Hogy mi erről az én véleményem? Egyszerűen csak annyi, hogy e játékok nem csak pusztán szeretetet és nosztalgiázást jelentenek, hanem egyfajta kötődést is a régi emlékek iránt. Vegyük például a hatalmas erősséggel bíró sárga kazettás nintendo játékokat. Akkor szinte minden játék kivétel nélkül még ha nem is annyira volt számunkra élvezetes rendelkezik egyfajta életképpel és ami fontosabb emlékképpel. Ezek emlékképek megtestesítői ezek a játékok.


Ha visszagondolok ezekre az alkotásokra nem csak az egyszerűen megalkotott játékok jutnak az eszembe, hanem a temérdek gyönyörű emlék is amiket még kis lurkóként éltem meg s ami örökre a szívemben marad. De miért van az, hogy manapság már nem nagyon vagy egyáltalán nem élünk meg ilyesfajta emlékezetes pillanatot? Én szerintem csak és kizárólag azért, mert a mai játékok többsége már nem rendelkezik olyan erővel, ami úgy magával ragadna de nem csak magával ragadni erősen meg is tartana, hogy az emlékezetes legyen. Összedobnak pár random elemet és ezerszer lerágott csontot a közösbe és tartják a markukat a készítők (nem egy kiló zsírért). Valahogy elveszett az a korszak, amikor a játékokat csak saját magukért szerettük s semmi másért. Szinte majdnem minden nagy uralkodó név a süllyesztőbe került különböző igencsak súlyos okból. A legtöbb már csak marketingtermék és betonbiztos befektetett pénzhozónak számítanak s a készítők tudják, hogy egyetlen büdös ujjukat sem kell megmozdítaniuk, hogy rajongókat szerezzenek maguknak.


Felütötte fejét az a bizonyos ragály, ami gyökeresen megfertőzte a játékipar nagy részét s már csak idő kérdése mikor szedi össze legújabb áldozatait a még valamit érő sorozatok epizódjai közül. De elég ebből most már! Elég a rengeteg olyan játék bemutatásáról ami csak a sablonokat hajszolja, elég a témából, miszerint a játékok többsége már monoton és semmi újat nem képes mutatni. Manapság már szinte csak ezt olvashattátok tőlem nap mint nap, de rengeteg költő beleírta költeményeibe saját érzéseit és tapasztalatait (félreértés ne essék, nem tartom magam költőnek!) Na szóval miről is szól a Track Mania? Kérem szépen egy szavas jellemzést ha kérnétek tőlem én csak annyit mondanék, hogy szabadság! Nincsenek korlátok, nincsenek lassú és élettelen órák amiket a játékba fektettek, nincsenek unalmasabbnál unalmasabb percek, csakis a vételen szórakozás és a saját képzeleted levezetése! Kezdjünk is bele, mert soha nem végzünk!


Trackmania

Manapság egyre nehezebb dolguk van a megjelenő játékoknak, ugyanis a játékosok elvárásai rengeteg helyzetben a csillagos eget ütik szerintem teljesen jogosan. A trackmania játékok szinte semmilyen történetet nem tudnak felmutatni, egyszerűségük egálban van kifinomultságukkal és hihetetlenül jó játékélményükkel. Ez az a program ami kezdő játékosként bebizonyította nekem, hogy nincs szükség óriási robbanásokra és hihetetlen agresszióra ahhoz, hogy jól szórakozzak. Van jó pár epizód amivel büszkélkedhet a sorozat, mégis az egyik legjobban összerakott rész szerkezet szempontjából az amiről most bőszen olvasgathattok. És, hogy miért? A címből már kitalálhattátok, hogy ez egy úgynevezett egyesített rész, amelyben a rengeteg megjelent epizód autói, versenypályái és lehetőségei bele lettek tömörítve. A stadionos versenyzéstől kezdve a ladákon keresztül egészen a szuperszónikus elképesztő sebességű járgányokkal bezárólag minden megtalálható itt.


A játék struktúrája egyáltalán nem megszokott. Ugye nem rendelkezik történettel, ehelyett egy igazán egyszerű és mégis kiugróan magas színvonalú felépítéssel rendelkezik. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a kijelölt versenyszámokat a lehető legjobb módon a lehető legjobb érmeket megszerezve hátrahagyjuk, helyet hagyva a még izgalmasabb és még nehezebb versenyszámoknak. Rengeteg verseny lesz elérhető számunkra, de a nehézség folyton közbe fog szólni, ami miatt korántsem egyszerű ez a játék, sőt! A legkönnyebb versenyek feloldásához ésszerűen elég a bronz teljesítmény, viszont ahogy haladunk egyre csak előre annál inkább oda kell majd tenni autóinkat a versenyszámokhoz.

Versenytípusok

A Trackmania itt ragadta meg nagyon erősen a szívemet és tette magát azzá a játékká aminek párját még ma sem találtam meg. A szimpla autóversenyzések mellett amiből több tucat áll rendelkezésre és amik kicsit sem egyszerűek, kipróbálhatjátok magatokat különböző roppant nehéz, hatalmas precizitást és odafigyelést plusz óriási tűrőképességet s akaraterőt igénylő feladatokban. E két mód a Platform versenyzés és a mutatvány pontok szerzése. A platformok tesztelése következtében nem csak a villanyszámlám ára emelkedett meg hanem sok más is, néha a monitorom röppályája is kiugróan eltért a megszokottól. Ugyanis amik ezekkel a "szenvedésekkel" járnak az borzasztó. Komolyan mondom egyszerre téptem a hajam s mondtam magamban, hogy "imádom ezt a játékot". Hiába a rengeteg idegeskedés az olyan pillanatokban, hogy "már majdnem megvolt", "felállítom a rekordomat", és ami a legjobb "annak meg csak 2 perc?".


Versenyszámok

A versenyszámok több csoportra oszlanak, mivel ez egy egyesített epizód a szériában. Az első ilyen versenyszám a Stadion nevezetű futam, amely egy zárt stadionban (milyen meglepő ugye?) zajlik mindenféle csilivili elemet messze elkerülve. A stadion mellett részt vehetünk szigetversenyeken, homokkal és hóval borított helyszíneken s megfordulunk rally útvonalakon s kikötőkben is. Minden egyes versenyszámnak megvan a maga icipici autója. Keresztezés nem fordulhat elő, magyarul Stadionban csak és kizárólag a stadionba előírt járgányban foglalhatunk helyet. Minden egyes járműnek megvan a maga tulajdonsága ami miatt szinte egyé válik a saját terepével. Minden autó másban jó és ez így van rendjén. Azonban néha amikor vegyesen minden egyes helyszínen kipróbáljátok majd magatokat bizony nehéz lesz a visszaállás az autókhoz, ugyanis eléggé könnyű elszokni tőlük majd visszaszokni a minél hatékonyabb irányításukhoz.


A különböző és a játék előrehaladtával egyre nehezebb küldetések feloldása több mint körülményes. Óriási odafigyelést igénylő feladat egyre hatékonyabban oda tenni magatokat annak érdekében, hogy minél jobb eredményeket és helyezéseket érjetek el, éppen ezért én az első állásinterjúmon nem az önéletrajzomat vagy más személyes információimat nyújtom a bajszos illetékeseknek legyen az akár férfi akár nő, hanem a játékban elért helyezések pontosan kinyomtatott kiadványát, hogy tisztában legyenek kivel van dolguk.


Az utolsó pont amiről még beszélhetünk az a szabad személyre szabás. A játék legerősebb és egyben legnagyobb élményt nyújtó része az építés. Szinte minden egyes versenyszámban (sziget, stadion stb.) elérhető a pályaépítésnek nevezett funkció, ahol szabadjára engedhetitek a fantáziátokat olyan pályaszakaszokat vagy komplett versenypályát hozhattok létre korlátlan építőelem segítségével amilyenről csak álmodtatok. A játékok legerősebb pontja szerény véleményem szerint a sokoldalúság és az, hogy ezt a sokoldalúságot vakmerőséggel fűszerezzék meg, ahogyan ez a vakmerőség e alkotásban is megtalálható. Rengeteg a választék, rengeteg az élmény s végül ez olyan élményt nyújt ami örökre megmarad az emlékezetetekben. A Trackmania tipikusan azon játékok egyike, amelyek folyton folyvást előbukkannak memóriátokban s újra meg újra kikívánkozik belőletek majd idővel az újrajátszása.


Személyes véleményem

Mivel ez a játék több mint egyedi és több mint egy egyszerűen kezelendő autóversenyzős betyárság, ki merem jelenteni a véleményem első soraiban, hogy a kivitelezés és a speciális kidolgozottság s alap ötlet tekintetében ez egy igencsak páratlan élményt nyújt. A Trackmania szinte nem is szól másról csak a fizikai erők nyújtásáról... gondolom a való életben még nem találkoztatok olyan autóval aminek ereje már már egy vadászgép fürgeségével ér fel. A rengeteg lehetőség miatt amely sokoldalúvá teszi ezt a játékot, baromira egyedülálló s nagyon ritka. Több tucat versenyszám lesz elérhető minden versenytípusban s már ez önmagában hosszú órákat sőt hosszú napokat vesz igénybe, hogy teljesítsétek s ha ez már megvan szabadjára engedhetitek fantáziátokat, hogy olyan versenypályákat építsetek amilyet csak akartok!

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 8
winrar avatar
2 éve | 2014. 12. 06. 13:57:33
#
Szokásosan jó teszt tőled, ment az 5*
Eddig csak a Nations Foreverrel játszottam, de így a teszt elolvasása után kipróbálom ezt is, már csak a pályaszerkesztő miatt.
Hát, valahogy engem se köt le a legtöbb új játék. Például a Far Cry 4-et kipörgettem, de még egyszer elő nem venném. Míg akad néhány olyan régebbi játék, amit nem tudok megunni (pl. cs 1.6).
tomi30033 avatar
2 éve | 2014. 12. 05. 16:26:00
#
Sziasztok!
Szerintem nagyon jó kis játék ,néhány pálya számomra kissé nehézkes volt.A játék pályájának kialakítása nagyon jó öszintén élveztem. :)
Dono avatar
2 éve | 2014. 12. 04. 22:49:00
#
Így már érthető, sok sikert és erőt a folytatáshoz!
Roger87 avatar
2 éve | 2014. 12. 03. 01:04:57
#
Már letölthető a TM:Stadium multi,ami 2015.04.-ig ingyenes.
repulomajom-legikoz avatar
2 éve | 2014. 12. 02. 22:27:56
#
Na, milyen jó nekem, hogy még autó nélkül is tudok repülni! :) Mindössze valakinek a fél lába kell hozzá. :D
no avatar
2 éve | 2014. 12. 01. 21:40:21
#
Szia, egyszerű.
Akkor még elég össze-vissza írtam a teszteket és sok fontos dolog kimaradt, ez inkább egy kiegészítő tesztelés vagy leírás mintsem egy lábon álló munka.
Lásd a Return To Castle Wolfenstein tesztet. Megírtam a teljes tesztet majd pár hónap múlva készítettem egy fegyver és ellenség leírást!

Szóval ennyi lenne!
Dono avatar
2 éve | 2014. 12. 01. 21:15:59
#
Szerintem is jó, de miért csináltál ugyanarról a játékról két tesztet?
Spoiler!
Kicsi_Joe avatar
2 éve | 2014. 12. 01. 16:05:14
#
Remek teszt! Kedvet kaptam a játékhoz! Ment az 5*
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
10 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek