Menu
Logan - Wolverine
Szint 22
no avatar
Logan (X)
22 éves, férfi
Az éden
Amerikai Egyesült Államok
Offline, itt járt 33 napja
4 éve tag
Tomb Raider 2013 - A Kezdetektől a Végkifejletig
Írta: Logan - Wolverine, 2013. szeptember 22., játékteszt
Játék: Tomb Raider (2013)

Benned mennyi szufla van? Kösd fel a gatyád ha végig akarod nézni e megrázó és kegyetlen történetet, amiben annak a fiatal lánynak az eredetét kapjuk meg, akit olyan régen megszerettünk és a szívünkbe zártunk!


Hosszabb kihagyás után, a lábaimat lógatva gondolkoztam rajta mi a fenét csináltam? Mi a Pókért "Vonultam vissza"? Sokan szerették a munkáimat és eltöprengtem rajta, hogy miért csináltam ezt a több hónapos szünet dolgot. Aztán a sok "tisztelő" felnyitotta a szemem. Mi más lehetne jobb visszavonulást lefújó játékteszt mint a Tomb Raider 2013. Pár Tomb Raideres tesztemben kifejtettem mennyire a szívemhez nőtt a sorozat, nem csak a friss Lara comb miatt. Mielőtt belemennék a játék elemzésébe le kell írnom, hogy mi is történt ezzel a játéksorozattal. Jól tudjuk, hogy Tomb Raider a leghíresebb női akcióhős karakter. 1996-ban kezdte meg az útját a sorozat és hatalmas sikereket aratott világszerte, de amilyen nagy volt a felfelé menet, ugyanilyen gyorsasággal hullott az egész a kinti budiba. Jött a rengeteg folytatás, az ötlettelen és nehézkes játékfejlesztés, és az emberek sorra fordultak el tőle. Majd 2006 áprilisában elkészült a Tomb Raider Legend. Ez a játék óriási áttörés volt az akrobatamutatványok, a különféle király elem és a grafika fejlődése miatt. Az elfordult rajongók visszatértek és rájöttek, hogy az új fejlesztőcsapat talán vissza fogja adni azt az érzést, amit a legelső Tomb Raider-rel éltek át 1996-ban. A Legend után jött az Anniversary majd az Underworld. Utóbbi újra megosztotta a közönséget, de szerintem abszolúte isteni játék lett. Na de, hogy ne csak az ujjaimat koptassam feleslegesen kezdjük el a legújabb és egyben legfantasztikusabb Tomb Raider elemzését.


2013 tavaszán egy olyan játék Reboot-ot kaptunk, ami teljes mértékben visszanyúl a gyökerekhez és teljes mértékben bemutatja, hogy változott meg a naiv Lara. Persze ez a dolga a Reboot-nak, az előzmények bemutatása. Nehéz dolga van neki lássuk be, hiszen a megjelent részek előzmény képeire kell visszatekintést mutatniuk. Ez a játék fantasztikusan alkalmazza az újrakezdés elvet. Teljes mértékben búcsút mondhatunk a mellbimbóktól duzzadó Larának, és egy élő nőt láthatunk a képernyőnkön. Nem panaszkodtam az eddigi csont nélküli kosaras... öö akarom mondani enyhén szólva duzzadt liba mellű Larára, de itt volt az ideje, hogy egy olyan típusú hölgyeményt vegyek az irányításom alá, aki szinte kézzel fogható és teljesen együtt lehet érezni vele. Az ütések és lövések úgy puffannak ahogy kell, a sérülések nekünk is fájnak, és a lélegzetelállító megvalósítás használata miatt teljesen beleéljük magunkat a szigeti veszedelembe (Hú bameg, Zrínyi Miklós büszke lesz rám). A lényeg, hogy minden téren teljesítette a feladatát a játék, még azokon is, amiket én észre sem vettem.


Nem fogom hosszan csorgatni a nyálam a történet miatt, mert még megcsúsznának az ujjaim (Micsoda??). A lényeg, hogy visszatértünk a kezdetekhez. Lara még nem Tomb Raider és Tomb Raider még nem Lara. Visszatértünk a kezdetekhez a 96-os háromszög cicijű Lara elé és megtudtuk, hogy mi történt a kisasszonnyal, miért változott meg? Miért lett ilyen kemény és harcias? Miért csak palizerrel eszi meg a vajas kenyeret? Minden kérdésre megkaptuk a választ ebben a részben. Tökéletesen megértem a hölgyeményt hiszen ha ilyen kalandba csöppennék mint amit ő átélt, szerintem már a rákok nyalogatnák a szemem. Lara expedícióra indul barátaival egy hajóval, kajakra! De ki gondolta volna, a hajó szörnyű nagy viharba kerül és arra ébred, hogy az életéért kell futnia. Azonban ha a víz fogságában vagy, nagyon nem tudsz hová menekülni, esetleg ha nincs tűzijáték a fedélzeten s nem dugsz egyet a picsá.... oda. Ha így kilöveted magad tök mindegy hová esel le, csak legyél valahol. De a hősnőnket egy szigetre sodorja ki a víz, és megpróbál felkelni. Sikerül is, azonban a helyi Zorro-k szempillantás alatt leütik és elfogják. A játék is rögtön megkezdődik ezek után. Bevezető megvolt kiestünk a hajóból, lefeküdtünk, felálltunk, majd újra lefeküdtünk.


Nos miután felébredünk, azonnal tapasztalható lesz a hidegség és a félelem. Nem tudom jobban megmagyarázni, de amikor az első szinten Lara lógott a plafonon és didergett én is hidegséget éreztem kivételesen (Na ez nem azt jelenti, hogy az előtt meleg voltam, max tüzeltem mint a kazán, de ez egy másik téma). Visszatérve a legelső szinten tapasztalhatjuk az újítást, ami már kellett a sorozatnak, lara ha leesik egy magasabb építményről, nem fog visszapattanni a cicije (na jó mégis) de a lényeg, hogy teljes mértékben mutatja a fájdalmat és nem azt sugallja, hogy ő egy Tombminátor vagy ilyesmi. Rengeteg durva ismétlem durva helyszín lesz ahol a fejedet fogod vakarászni (kivéve ha fürödtél előtte) annyira átérezhető és "kellemes"-en van megalkotva. Nem fogom kerülgetni a forró kását, mint ahogy szoktam, rögtön beszéljünk is a fegyverekről. Megszokhattuk, hogy a hősünknél általában végtelen lőszerrel rendelkező dupla pisztoly van. Nos ezt el kell felejteni, hiszen a realitás kihat mindenre, ami csak a játékban szerepel. Egyébként Lara hová dugdosta a végtelen lőszereket? (Hmmmm te kis huncut). Nem annyira fontos szerepet játszik a játékban, de mégis jelen van a vadászat. Persze volt egy kötelező küldetés amiben egy vadat kellett leterítenünk. És mégis hogyan nagy mellek nélkül? Hát az íjjal. 2013-ban rengeteg játékban láthattuk ezt az íj nyíl kombót, nem tudom miért de baromira jól áll Larának ez az íjászkodás, ahogy meghúzza erősen a zsinórt és kiengedi a vesszőt. (Mi az isten történt veled ember szedd már össze magad E/1). Az íj és a nyíl lesz a legeslegfontosabb fegyverünk az egész játékban, hiszen ez olyan tulajdonsággal bír, amelyekkel semmi más fegyver nem, a lőszerutánpótlással. hiszen ha lelövünk vele egy ellenséget az nyíl vessző kihúzható az áldozatból és visszatehető a hátyinkba. Persze lesz még pisztolyunk is, és vadász puskánk, de erről nem mondok többet, mert nem is lehet.


Az ellenfelek végre nem bugyuta vadbarmok, hanem igenis intelligens és igencsak retkes lények. Használják a fedezéket, kiáltanak a csapattársaiknak ha baj van és nem rohannak oda megnyalogatni a szemöldököd majd vissza. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a sziget bazi nagy és bejárható teljes mértékben, nem fog gátolni semmi sem. Rossz akarókból nem lesz hiány, legyen az vadállat vagy emberi eredetű vadállat. Nem kell teljes mértékben búcsút mondanunk a fejtörő, logikai játékoknak, hiszen lesz pár helyszín ahol ismét elő kell vennünk az agytekervényeinket, hogy tovább jussunk. Mint mondtam a grafika nagyot változott, nagyon szép a kilátás a különféle havazós vagy éppenséggel esős helyszíneken. Mint mondtam ha esik az eső sokszor úgy fogod érezni, hogy bent a szobádban is esik az eső, kivéve ha sátorban laksz mint jómagam és ez neked nem lesz újdonság. Viccet félretéve (na persze) minden stimmel a játékban, és nem is akartam nagyon elhúzni a tesztet, mert a kevesebb néha több, de ezt döntse el mindenki magában. A hangok úgy pörkölnek ahogy kell.


Az új Lara modell is nagyon szimpatikus, s persze az alakítása is kifogástalan, nagyon jól megalkotta az új hőst, sokkal átérezhetőbb és élethűbb lett mint elődjei. Ugye nem kell megemlíteni, hogy próbáljátok ki, ha mégis akkor próbáljátok ki bameg!

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 12
no avatar
3 éve | 2013. 11. 06. 22:08:09
#
mindenből 10-est kapott ki kell próbálni :D
phoenixfire avatar
3 éve | 2013. 11. 01. 16:29:42
#
Te remekelsz mint mindig XD szeretem a tesztjeidet, és pontosan úgy írtad le, ahogyan kellett. Én is szerettem ezt a részt és profin van megcsinálva, komolyan, olyan realisztikus, hogy néha azt éreztem, hogy én is fázok, habár nyár volt (és nem volt hideg sem)...
wargame11 avatar
4 éve | 2013. 10. 23. 12:33:21
#
remélem nemsokára a LEGO Marvel Super Heroes-ről is lesz egy teszted kijött a demo am 5* :)
yagamiiii avatar
4 éve | 2013. 10. 16. 16:44:06
#
Ismét egy remek póki teszt. 5*
Miyako-san avatar
4 éve | 2013. 10. 05. 03:55:06
#
jó lett a teszt, én is végigvittem nemrégiben, jó lett nagyon, csak nekem kicsit rövidnek tünt. bár a jóból sosem elég, ugye? :)
zekosimon avatar
4 éve | 2013. 09. 26. 20:40:07
#
Nagyon jó teszt megy az 5*
Bicike avatar
4 éve | 2013. 09. 25. 19:24:41
#
A mester visszatért egy remek teszttel, 5* :D
Jano911 avatar
4 éve | 2013. 09. 22. 17:12:58
#
Tetszett a teszt csak így tovább!:D
hell12324 avatar
4 éve | 2013. 09. 22. 10:07:03
#
Ismét 1 nagyon jó teszt. De van 1 hibája, mégpedig hogy rövid... De azthiszem leírtál minden fontosat.:D

Végszóként örülök hogy visszatértél a tesztíráshoz, és remélem a többi tesztedbe is írsz majd pár dolgot ()-ba , azokon lehetett nevetni 1 keveset :)
Conoren avatar
4 éve | 2013. 09. 22. 08:55:27
#
Teljes mértékben(ÖHÖMM) jó teszt lett, de azért voltak benne kisebb hülyeségek, adok egy biztató jellegű 5-öst. :)
magyardavid avatar
4 éve | 2013. 09. 22. 08:40:53
#
Nagyon, de nagyon jó teszt lett! :) *5
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 09. 22. 08:09:09
#
A teszted jó lett, de szerintem érezhető, hogy nem foglalkoztál teszt írással. Ami egy külön jó pont, hogy néhol megnevettetett. :D Ami viszont nem tetszet, az az, hogy néhol olyan érzése lesz az olvasónak, hogy: " Hát megírta a tesztet, de odament az öccse a géphez és ami egy kicsit hülyén jött ki oda odaírt valamit. " Első látásra rövid, de nagyon nem is kellene ennél többet írni a játékról. Én se kerülgetem a forró kását :D 4*.
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
30 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek