Menu
Logan - Wolverine
Szint 22
no avatar
Logan (X)
22 éves, férfi
Az éden
Amerikai Egyesült Államok
Offline, itt járt 31 napja
4 éve tag
H.A.W.X. - Az Égbolt Urai
Írta: Logan - Wolverine, 2013. augusztus 05., játékteszt
Játék: Tom Clancy's H.A.W.X

Röpüllő gépek, a kék ég és lövöldözés. Köll még valami?

Paradicska, papricska, ubricskasoft (Ubisoft). Hogy mik a tapasztalataim erről a fejlesztőcégről? Az ég világon semmi. Az Assassin's Creed nem nagyon jött be, mást pedig nem is nagyon próbáltam. Azt viszont tudom, hogy pozitívan ítélik meg ezt a brigádot. Én nem bocsátkoztam nagyszájú ítélkezésekbe, amíg meg nem ismerkedtem a Tom Clancy's H.A.W.X. nevű mesterművel. Megmentette az életemet több szempontból is, hiszen keresgéltem rengeteg repülőgépes szimulátort lánykoromban, de mind pocséknak és értelmetlennek bizonyult. Azonban 3 kötőjel 4 napja megtaláltam azt a játékot, amivel már rég kezdenem kellett volna. A H.A.W.X minden téren megfelel számomra. Repülőgépes szimulátor? Kell a francnak, egyszerűen nem lehet rajta eligazodni, a slusszkulcsot nem bírtam belerakni a repülőbe, nemhogy még el is induljak vele. Ezért egy darabig felhagytam a keresgetéssel. Vicces de a Gépigény első tesztje miatt ismerkedtem meg a játékkal. Képek alapján eldöntöttem, hogy megpróbálom hátha nem fogok csalódni úgy mint a többi rossz szimulátorban. Ez a játék nem szimulátor és egyszerűen lehengerlő miket ki tudtak hozni belőle. Nagyon változatos a játék és ami fontos, hogy nem lehet abbahagyni. Én a Marvel hősök után a repülőgépekért vagyok oda, imádom tanulmányozni és bamba tekintettel csorgatni a nyálam a gyönyörű gépekre. Na akkor jöhet is egy kis bevezető, hogy mivel van dolgunk. Ez a Tom Clancy's izé nekem új, láttam sok olyan játékot lövöldözőseket, ahol ez a felirat szerepelt. Én nem tudom, hogy ez most játéksorozat-e vagy mi a fene? Úgyhogy ebbe nem megyek bele. Ugye az Ubricskasoft készítette a játékot és 2009-ben szüretelhettük le, már aki.


Kis átlátás

Ha már vadászgépek akkor nem nélkülözhetjük a jobbnál jobb légi csatákat a szaftos lövöldözéseket a feneketlen szakadékot, ja bocs ez egy másik, a végtelen magasságot és a gyönyörű kifinomult repülőgépeket. Lesznek benne néha, nagyon néha monoton jelenetek de a vadászpilóták élete nem arról szól, hogy a gépben vakargatják a töküket. Változatos feladatokat fogunk kapni, amit párszor az idő korlátozása miatt gyorsan és precízen kell megoldanunk. Nem kell egyből a gatyába csinálni bár én ezt tettem, mert vannak árnyoldalai is a játéknak amik bezavarnak néha és ilyenkor nagyon felment a pumpa. Történetről sokat nem tudok elmondani, de tanulmányozásaim során megpróbálok valamit összeszedni a játékról. Engem igazából nem is érdekel a történet ennél hiszen annak is örülök, hogy van egyáltalán mivel csapatni. Na jó, amennyit én megtudtam a történetről az annyival egyenlő, hogy: Egy Jetit ledobtak az égből, beiratkozott egy szappanfőző gyárba aztán konnektor. Annyi világos, hogy terrortámadásokat akarnak megakadályozni az Egyesült Államokban az Egyesült Államok. Tipikus jó fiú rossz fiú szituáció. És ami a legjobb, hogy teljes körben úgy letojom ennél a játéknál a sztorit mint a Jetiket. Nem fog érdekelni titeket sem az elkövetkező szappanfőzésnél... ööö akarom mondani légicsatáknál! Harcra fel!

"Talpra kitört a háború!"

Miután elindult a játék egy rakat intro böködi ki a szemünket. Persze le lehet őket gombnyomással csapni, de az Ubricskasoft hiper szuper logóját mindig meg kell néznem. Ezek után kapunk egy szép bevezető videót a játékról. Ezek után be is ugrunk a főmenübe. Egy hangárba, vidékiesen "rőpüllőgép pajtába" csöppenünk. Először is profilt kell választani, aztán beírod a neved, ha tudod egyáltalán. Rögtön kicsapja a szemed a teljes főmenü. Campagin meg Options és még egy rakás csintalan dolog. A beállításokról eszembe jutott valami az pedig a grafika beállítása, ezt viszont majd leírom a grafikánál, mert ez inkább annak szól. Miután a Campagint kiválasztottuk jöhet a New Game. Ezek után látható lesz a küldetésed helyéről egy csinos kép, és egy szöveg ami leírja, hogy hova is fingottak ki. Ezek után módodban lesz repülőgépet választani. Rengeteg választható repcsi van és én nem értek egyet másokkal, hogy a "legtöbbje használhatatlan".


Húzd fel a repülőt hülyegyerek!

Az első küldetésünknél már tapasztalható lesz a szerelem. Én a magasság és a repülőgép szerelmese is vagyok ezért nem volt kérdéses, hogy fog e tetszeni elsőre a játék. No persze vannak bizonyos tényezők amiktől sajnos előre féltem, hogy lesznek, mivel a szimulátorok után én 0 eséllyel indultam neki. Egyrészről imádom másrészről meg kivágom az ablakom a gépet annyira idegtépő dolgokat csempésztek bele az Ubisoft teknősei. Az első szinten ugye értelemszerűen kiképzés veszi kezdetét. Szépen a szánkba rágják, hogy mit miként és miért kell csinálni. Rengeteg a lehetőség a játékban. A repülőgépes alkotások nagyjából arról szólnak, hogy felszállsz és repülsz majd lősz. A játék területe óriási éppen ezért a magasság is majdnem, hogy határtalan. Elképesztő milyen magasra fel tudsz repülni a varázs szőnyegeddel és milyen messzire az adott feladattól, persze nem ez lesz a feladatod, hogy mint egy őrült repülgess a célterülettől, mert erre megvan a játék külön opciója, ami pont ezt a célt szolgálja.

"Milyen Típusú Röpüllő?"

Rengeteg repülő áll rendelkezésünkre az egész játék során. Az alap repcsik közül bármelyiket választhatod indulás előtt. Nagy a választék és ha még ez nem lenne elég folyton újít a játék típusok szerint. Majdnem minden küldetés után kapunk egy új típusú "röpüllőt" amit kedvünkre választhatunk, vagy hanyagolhatunk. Ha még ez sem lenne elég a repülőgép kiválasztása után fel is dobhatjuk rakétákkal. Nem a gép fogja neked kiválasztani a rakétákat, hanem te te és te. No persze hajtani kell, hogy feloldja nekünk a különböző jobbnál jobb rakétákat és bombákat de végül a hatás nem marad el. Lesznek olyan "tömegpüsztítő" fegyverek amiket egyszerűen lehengerlő végignézni, ahogy kiszabadul a repülőgép szárnyáról majd eléri célpontját. Én őszintén szólva meglepődtem az Ubricskasoft-on, hogy ilyen játékot hoztak létre, már csak az hiányzik a repülőgépek személyre szabása mellett, hogy válasszunk egyedi tehén mintázatot a gépünk színezésére. A legismertebb repülőtípusok lesznek a seggünk alá betolva végig, bocs ha elfogult vagyok, de attól mert nem vagytok repcsirajongók attól néhányat a hajatok hagymájának a gyökerének a hagymájából kell kirázni, hiszen mindenki ismeri a legtöbb vadászgépet. Az én egyik kedvencem a Harrier, az észbontóan néz ki és a való életben is egyszerűen imádom ahogy nem csak vízszintesen tud fölszállni, hanem függőlegesen is megtudja ezt oldani akárcsak a helikopter. Mind mondtam rengeteg repcsi akad a hálón és az aki azt mondja, hogy a legtöbb használhatatlan azzal nem tudom mi van. Hiszen repülnek, gyorsak és ti választjátok ki azt, hogy milyen tömegpusztító fegyverekkel induljatok el. Szóval a játék megadja a kényeztetést és azt, hogy mindig élvezettel repülj ne pedig a töködet vakarászd aztán pedig a fejed, amikor lezuhansz.


Repülőgépek bevétele

Igencsak kifinomult és ötletes a repülőgépek célbevétele és befogása. Míg az ellenséges repülők és más célpontok messze vannak tőlünk, egy sárga színű négy szög mutatja azokat s írja szépen, hogy milyen messze van még tőlünk. Amikor már elég közel kerülünk a négyszög köré kerül egy másik négyszög bevonat. Aztán amikor már lőtávolban van a pulykaszárny, akkor vörössé változik mindkét négyszög s pittyegést hallunk. Ilyenkor a gépágyú is használható és megjelenik egy kis kör, amibe nekünk kell beleirányítani a másik kör célkeresztet. A gépágyút eléggé nehéz használni 10-ből 3-szor tudtam eddig csak alkalmazni. Tűrhető ez a fajta célbevétel, de párszor igencsak hajtépő és idegesítő tud lenni. A célpontokat a gép automatikusan fogja be, de egy gomb segítségével te magad tudsz váltani a célpontok befogása között.

Feladatok, helyzetek, idegesítő elemek

Na de a játék nem egy repülő tökéletesség. Vannak benne igencsak idegesítő elemek, amiket mindjárt meg is beszélünk. Azonban kezdjük a feladatokkal. A lövöldözés lesz a fő feladat újdonság képen és a jobbnál jobb célpontok szétzúzása. A bemelegítő küldetések után jönnek az igazi harcok. Lesznek szaftos légi csaták, amelyek közepette a saját fogaimat ütöttem ki, a hajaimat tépkedtem és a monitort próbáltam szétverni. Meg is említem azt a küldetést amit pár perce csináltam meg. Az elnöki gépet kellett megvédeni és sorozatos támadás közepette a célzórendszer össze vissza forgott, persze a szivacsfejűek meg pillanatok alatt végeztek a repülővel, s itt annyi ellenség jön csapatba, hogy egyszerűen ezt lehetetlen megcsinálni 2 fognál többel Hard fokozatban. Én Normal-ban csináltam meg ezt a küldetést és maradt 10 fogam. Szóval jól gondoljátok meg, hogy hány fogat szeretnétek. Persze a poéntól eltávolodva elég harcias és akció dús ez a helyzet, de ide tartozik a másik igencsak idegtépő hülyeség. Ez a Checkpont/ellenőrzőpont hiánya. Olyannyira kevés az ellenőrzőpont a játékban, hogy egyszerűen a nehezebb küldetéseket el kell kezdened folyton elölről. A feladatok fejenként úgy 10-15 percesek és ebben az időben nagyjából 1-2 ellenőrzőpont jelenik meg, nem viccelek 1 vagy 2. Ezekkel mire megyünk? Ez idegesítővé teszi a játékot és arra fog késztetni, hogy kapcsoljuk ki, még nálam is ezt hozta ki. Saját kezűleg nem menthetünk ez is egy rossz pont, így a gépre vagyunk utalva.


A különféle nézetek változtatása eszméletlen jó. Elsősorban lehet beállítani egy olyan alap nézetet, amellyel nyitott teret látsz és egy ilyen hogy is mondjam mi ez, egyensúly vonalakat. A másik nézet a teljes gép belső tere, mintha te ülnél benne. A következő alapnézet a külső, amikor a komplett gépet láthatod. Na és itt jön az amivel még jobbá teszik a nézelődést. Ha a célpont megjelenik és külső nézeten vagy, akkor megnyomsz egy billentyűt, alap beállításon a "D"-t. Ilyenkor a kamera elrugaszkodik és folyton a célpont után visz. Ezáltal a gép minden része látható lesz és sokkal könnyebben le lehet szedni a célpontot. A következő beújított nézet az úgynevezett HQ. Ez majd csak később jeleníthető meg a játékban úgy 5-6 küldetés elvégeztével. Ez egy teljes mértékben külső nézet, amit egy gomb segítségével aktiválhatsz. Ilyenkor a kamera elképesztően eltávolodik a géptől és a célpontot is figyeli közben. Én már csak ezt a nézetet használom mert nagyon jól néz ki, ahogy látod messziről a komplett gépet. Azt még megjegyzem, hogy két repülő társad lesz, akinek két utasítást is adhatsz.


Nem azt mondom, hogy csúnya a grafikája, de a kevesebb néha több. Lehet hülye vagyok de nem szoktam felvenni a grafikáját, mert úgy olyan elmosódott lesz minden. Persze előfordul, hogy felnyomatom mert ez a játék még az én gépemen is elfut, de inkább maradok az 1280*1024-es képnél és minden minimumon. A talaj az kicsit nem jó, mert olyan mintha egy térképet raktak volna le és kész, vannak fák meg épületek, de a lapos talajon mármint a térkép kinézetű földön látni lehet a lapos épületeket is, mintha felülről fényképezték volna. Ez nem nagy baj, mert a játékmenet kiváló. A hang pedig remek, amikor a rakéták elhagyják a repcsiket és az a zaj kifogástalan. Zenék szólnak a küldetések alatt és egész jók.

Mindent összevetve

Ez a legjobb repülőgépes játék amivel valaha játszottam, bátran tudom ajánlani azoknak akik esetleg nem próbálták. Főleg azok csapassák vele, akik szimulátorok között nem tudtak kiigazodni, mint én.

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
█████████
9
Design, művésziesség:
██████████
8
Zene:
██████████
7
Játékélmény:
██████████
10
Újítások, ötletek:
██████████
8
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
10
Történet:
██████████
7
Nehézség:
██████████
7
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 24
no avatar
4 éve | 2013. 08. 18. 00:49:21
#
Én jól elszórakoztam vele. Csakis a Free flight mód volt az ami megragadott valamennyire.
Prince of Disaster avatar
4 éve | 2013. 08. 13. 21:02:44
#
Jó lett! A játékállás mentéséről annyit, hogy a Tom Clancy's Ghos Recon Adwanced Warfighter -ben is ugyan ez van. Egy pályán van pár küldetés és egy küldetés olyan 5-10 perces (küldetés feladatától függően nehéz) ls csak a küldetések megcsináltával ment. Szerencsére a 2. részében ezt javították és lehet manuálisan is menteni (ha jól emlékszem).
no avatar
4 éve | 2013. 08. 10. 21:32:29
#
Na azzal még nem csapattam kicsit sem :D

De idő van, nem sok, de van XD
Zelko315 avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 22:44:29
#
Én egy Saints Row tesztet is megnéznék tőled. XD
no avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 22:28:35
#
Csak magatoknak köszönjétek, hogy itt tartotok XDXDXDXD

Marvel? Oksa utána nézegetek valami nem Pókember játéknak és jelentkezek :D
Bicike avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 22:23:49
#
Póki: Jó hallani ezt :)
Nem azt a botot, ezen besírtam :? XD

Én szívesen látnék több Marvel tesztet, azok nagyon tetszettek, meg a CoD tesztek is, jó volt olvasni őket :)
no avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 21:48:17
#
Fúúú Zombie köszi a felvilágosítást, így visszagondolva elég ciki, hogy ezt nem tudtam :D

Bicike sunray20 daniel9501 Sonymeans hory9999 whiplaser istike29 Andy


Sziasztok!

Nagyon köszi a kedves és biztató szavakat és a ködves kommenteket. Azt elmondom, hogy ebben a tesztben azért beszélek (írok) így mert gondoltam mi lenne ha teljesen önmagamat adnám. Szóval én nagyjából így beszélgetek a való életben is :D. Bár a többi tesztjeimben is hablatyolok mindent de itt éltem ki magam 100%-ig :D. És remek, hogy követitek teszteket, és ezért úgy döntöttem, hogy a f*szom se hagy itt benneteket teszt nélkül!!!!!! ;)

Egyetek sok pörköltet nokedlivel ebben a melegben és ne igyatok páleszt mert a fejetekbe száll. Igyatok inkább szentölt vizet :D.

A Marvel Univerzum után a repülők a nagy szenvedélyem szóval ez az első alkalommal belevésődött a fejembe. Nagyon király és ebben élhettem ki igazán magam :D.

Most először adom a kezetekbe a Botot (Nem azt a botot) :D. És megkérdezném hogy miről látnátok szívesen tesztet. Tudom páran írtak már, de most ide vesétek le, ha van óhajotok és én megpróbálkozok vele :D

Jók legyetek! :D
Andy avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 21:15:24
#
HA Ha ha! A s*ggem leröhögtem! A teszt kiváló! Egy író veszett el benned! :) 100000000*/10
istike29 avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 19:49:09
#
Nagyon jó tesztjeid vannak, de ezzen kacagtam a legtöbbet, vicces vagy :D
Én is nagyon szeretem a repülös játékokat, ez az egyik kedvenc repülös játékom.
5*
whiplaser avatar
4 éve | 2013. 08. 07. 18:30:47
#
ez egy nagyon jó játék :D emlékszem anno amikor kipróbáltam nagyon élveztem :D amúgy nagyon jó teszt és részletes!
Zombiie avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 15:54:56
#
Tom Clancy-amerikai író
hory9999 avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 09:54:00
#
jó lett! 5*
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 09:04:06
#
Nagyszerü teszt lett póki :)
A játék is a legjobbak közt van, még az én integrált videókarimon is megy, ami nagy szó. Ajánlom neked a Blazing Angels-t is, azt is a Ubi fejlesztette.
daniel9501 avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 08:27:05
#
Ismét egy remek teszt!:)
Gratula!!!;)
kaizinger avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 08:23:44
#
tescoba is 1000 ft most:D
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 08. 06. 07:30:23
#
Láttam benne azt hiszem 1 fogalmazási hibát. XD Nekem semmi bajom a szóhasználatoddal, kivéve az ubisoft-ossal. Azon még kellet volna egy kicsit gondolkodni. :D

Mikor Pesten jártam 576-ba 1000Ft-ért meg tudtam volna venni. Ezek szerint rosszul tettem, hogy nem tettem?

Remélem majd még később írsz tesztet, de ha azt mondod, hogy most valamiért nem akkor ezt tiszteletben kell tartani.
Bicike avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 22:37:19
#
Valami eszméletlen, hogy milyen szóhasználatod van, utánozhatatlan :)
Nem próbáltam még a játékot, így arról nem tudok véleményt mondani.
A teszt viszont 5*, nagyon tetszik, ha így folytatod, te leszel a Gépigény teszt írója :)

Meg kellene írnom már az ígért tesztemet :-/
no avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 21:08:32
#
Köszi mindenkinek :D. Imádom a game-t és a 2. részét is nyomni fogom csak előbb az elsőt tolom :D :D.

Szerintem egy ideig már nem igen fogok tesztet írni ha mégis úgy döntök akkor rávetem magam még egy játékra de nem tudom.

Jó hogy itt vótatok velem :):D Titeket is megillet az a csillag, hogy bátorítotok és rávilágítotok a hibákra ;)

Gratula nektek is :D. És minden tesztírónak XD.
Már akit érdekel ez persze. :)


www.killthehydra.com/wp-content/uploads/spiderman-cool-story-bro1.jpg
Zizis avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 20:01:12
#
Jó teszt, ment az ötös ! Csapasd a második részét is :D
norbertsolider avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 18:56:36
#
Jó lett! Ment az 5* :)
Zelko315 avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 18:12:14
#
A teszt tényleg jó lett, megy is az 5*,de mint én is mondtam már,a játékot nem bírom. XD
kaizinger avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 18:00:39
#
nekem tetszet pedig nem rajongok a hawxért de nagyon összeszedet teszt lett:)
no avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 17:58:13
#
Nem szlengnek szántam csak viccnek, nem neveztem át és nem is áll módomban csúfot űzni belőle, de ha neked így jön le felőlem
Spartan117 avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 17:53:36
#
Van második része is :D Egyébként ha engem megkérdeztél volna ezt mondtam volna elsőnek!:P Jó a teszt csak ezek a szleng szavak lehet hogy mást nem de speciel engem irritálnak. Oké jólvan lehet másnak tetszik de azért mégse nevezzük át szerencsétlen Ubisoftot- Kovi Ubira XD
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
19 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek