Menu
HuszarDani95
Szint 16
HuszarDani95 avatar
Huszár Dániel (iPatchHU)
22 éves, férfi
Salgótarján, Somoskőújfalu
Magyarország
Offline, itt járt 2 órája
8 éve tag
Pro Evolution Soccer 6 játékteszt
Írta: HuszarDani95, 2012. október 21., játékteszt
Játék: Pro Evolution Soccer 6

Ezennel a Pro Evolution Soccer 2006-os verzióját mutatnám be nektek, melyet a KONAMI készített el nekünk anno 6 éve.


Bevezető

Régebben számomra a PES csak egy halvány folt volt, az akkoriban kiadott részek közül egyet sem próbáltam ki. De később rájöttem, hogy ez egy nagy hiba volt. Ugyanis a sorozat nagy riválisaival, a FIFA játékokkal kockultam, melyek - véleményem szerint - mai szemmel nézve igen nagy lemaradásban voltak grafika és játékmenet terén is a másikhoz képest (Itt a FIFA 6., 7., és 8. részére gondolok a PES 5., 6. részével szemben). Az előbbi mentségére szól az akkoriban megjelenő magyar kommentár, ami sok játékos számára biztosan nagyot dobott az élményen, de ettől függetlenül megmaradt az akkoriakra jellemző unalmas játékmenet, amit viszont a Pro Evolution Soccer sorozatban nemigen tapasztalhattunk. Ettől függetlenül már akkoriban is megvolt az egyik és a másik rajongótábora. Ha rám hallgattok, akkor kipróbáljátok mindkét fél játékát, mert az egyikben is és a másikban is megvan az a tulajdonság, ami miatt az, ami.


Indítás előtt…

…a játék egyik kisebb hátulütője máris tárt karokkal fogad, ez pedig nem más, mint a vezérlés beállítása, melyet - gondolom én - a portolás miatt igencsak elszúrtak, bár idővel ki lehet vele békülni. Az előbb említett portolás miatt a grafikai szintet elég szegényesen állítgathatjuk, ugyanis a felbontáson és egy részletesség opción kívül nem találunk semmi egyebet ennek terén.

Indítás után…

…egy egészen korrekt videót kapunk, melyet a riváliséval egyszerűen nem lehet összehasonlítani. A menürendszer teszi a dolgát, és itt is megtalálhatjuk a konzolokról ránk maradt sajátosságokat (az ún. Data Control). De ha ezen túltettük magunkat, akkor eldönthetjük, hogy kezdünk egy ligát, melynek során kupameccsekkel fűszerezve juthatunk fel oda, ahol nem sokan járnak, vagy inkább csak gyakorlásképp rúgjuk a bőrt. De belevághatunk a Master League-be is, ahol már összetettebb játékmenetről beszélhetünk, ugyanis megtaláljuk benne a játékos átigazolást is, ami nagy változásokat hozhat játékunk során. Ezeken a játékmódokon kívül megtaláljuk még az International Challenge módot is, melyben – mint a nevében is benne van – nemzeti csapatokkal vívhatjuk ki magunknak a megérdemelt elismerést. Továbbá lehetőségünk van a játékosok, a csapatok, a cipők, és a logók szerkesztésére is.


A játékmenet

A meccs folyamán feltűnhet – ha már játszottunk az előző részekkel – a gép irányította játékosok intelligenciájának fejlődése. Ha már az ellenfél térfelén vagyunk, nagyrészt jól helyezkednek és várják az érkező labdát, az ellenfelet maguk mögé szorítva. Összességében elmondható, hogy melléfogásait leszámítva egy igen kemény ellenféllel van dolgunk (persze csak magasabb nehézségi szinten). A játékban megtalálható egy új képesség, melynek során a játékosok - akár egy helyben állva is - próbálják megtartani a labdát. Viszont a bírói ítéletekkel problémáim vannak, ugyanis azok nagyon sokszor rosszul fújják a lest. Túl szigorúak, és azért meg kell hagyni, hogy az igazi bírók is szoktak néha tévedni. Ezt hiányolom belőle, de ki tudja, mit hoz a jövő…


Online

A többjátékos módnak köszönhetően lehetőségünk van összemérni virtuális focitudásunkat a világ bármely más pontján élő emberekkel, már ha ez sikerül a nem egészen zökkenőmentes szerver működése miatt (PES6J). Ugyanis legtöbbször a többiekkel vagy gyenge, vagy megszakad, vagy létre sem jön a kapcsolat. De ez sokaktól nem veszi el a játékkedvet, ugyanis bőven vannak online, mert azért mégis jobb egyénekkel tolni, mint egy idő után a szokásos hibáit elkövető CPU ellen.


Grafika, hangok és zenék

A játék grafikája… hát, mit mondjak. Mivel nem ez a legfontosabb egy focis játékban, ezért nincsen vele problémám. Hangok, zenék terén nem mondhatok sok jót, elmegy. A kommentátor beszéde egy idő után monotonná válik, és megoldja dolgát a játékosok nevének bemondásával.


Végezetül, a játék pozitívumai és negatívumai

+ jól kidolgozott, intelligens játékosok
+ sokféle játékmód
+ a játékmenet (taktika)

- a licencek hiánya
- a bírók hibái
- gyenge háttérzene

Összegzés

Mindezek alapján megállapíthatom, hogy egy JÓ játékról beszélünk. Hibái ellenére szórakoztató, és ha összehívjuk a bandát, akkor egy jó pár órára biztosan leköti a társaságot.

Pontozás:
Játékélmény: 9/10
Lehetőségek: 9/10
Grafika: 8/10
Hangok, zenék: 8/10
ÖSSZEGEZVE: 8/10

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 7
HuszarDani95 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 18:31:26
#
19ati93
De egyébként ha jobb gépem lenne, akkor FIFA-t tesztelnék, és utána a PES-t. :)
19ati93 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 16:26:53
#
bocs azt nem néztem meg :-/
HuszarDani95 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 15:43:16
#
19ati93
Az esélytelen lett, volna, nézd meg a gépemet... :)
marci19970425
Köszi, pontosan azért. FIFA-ból már az 5 se megy laggmentesen... XD
marci19970425 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 15:11:18
#
Szerintem korrekt teszt lett :) Meg mondjuk ha megnéznéd a gépét akkor megértenéd ,hogy miért a 6rról csinált tesztet ;)
19ati93 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 11:52:11
#
elég gyenge játék ez a pes :D főleg a 6... mért nem a 13-ról készítettél? akkor érdekes lenne 8-)
HuszarDani95 avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 10:39:34
#
Coach
Kösz szépen! :)
Coach avatar
5 éve | 2012. 10. 21. 10:16:05
#
Nagyon szép kis teszt.Lehet énis csinálok egyet a fifa 13-ról. :D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
3 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek