Menu
HuszarDani95
Szint 16
HuszarDani95 avatar
Huszár Dániel (iPatchHU)
22 éves, férfi
Salgótarján, Somoskőújfalu
Magyarország
Offline, itt járt 76 napja
8 éve tag
Bus Driver v1.5 GOLD játékteszt
Írta: HuszarDani95, 2012. július 20., játékteszt
Játék: Bus Driver

Egy újabb szimulátor az SCS Software-től, ahol kamionosok helyett most buszsofőrökké válhatunk.


A fejlesztők valami újat akartak alkotni, mikor elkezdték a Bus Driver fejlesztését. Tudták, hogy a 18 Wheels of Steel sorozat már elég nagyrétű ahhoz, hogy mindenki megtalálja közte a számára legkedvezőbb részt. De így most már a buszsofőrök életét is átélhetjük, részben.
A játék csupán PC-re lett kiadva, konzolok tekintetében egy platformra sem jelent meg, viszont a játékhoz készült egy PATCH, ami tartalmaz egy-két játékmenetbeli változtatást, ill. új útvonalakat és egy buszt. A következőkben azon leszek, hogy bemutassam nektek a játék menetét, előnyeit, hátrányait, úgyhogy nem is húzom tovább a bevezető részt, indítsuk a játékot.


Menürendszer:
Egy igen barátságos menübe kerülünk, innen nyílik lehetőségünk belépni az útvonaltervező képernyőre. Itt különböző nehézségekre (Tier) vannak bontva a járatok, és csak annyiban különböznek, hogy a játék haladtával egyre hosszabb utat kell megtennünk. A járatok neve és leírása mellett van egy térképünk, egy menetidő-mutatónk, és olyan szimbólumok, melyek különböző információkat tájékoztatnak velünk a buszokra vonatkozó útról.


Kezelőfelület:
A járatok teljesítése közben a képernyő alján és tetején találjuk meg azokat az információkat, amik utunk során elég fontosak számunkra. Alul van egy térkép, továbbá különböző mérők, ilyen pl. a távolság, idő, sebességmérő vagy a fékkel-fordulatszámmal kapcsolatos mutatók. Felül pedig van egy pontszám-kezelő, mely plusz pontoknál mosolygós smiley-t, rossz dolgoknál ijedt fejet mutat. Ezen kívül van egy utasszámláló, mely mutatja az álló és ülő embereket.Játékmenet:
A játék folyamán az a célunk, hogy a kijelölt buszmegállókban megálljunk, és elérjünk a végállomásra, lehetőség szerint a megadott időn belül. Miközben sofőrködünk, be kell tartanunk a közlekedési szabályokat és az időpontokat. Ha ezek nem sikerülnek teljes mértékben, akkor a járat értékelési stádiumánál nem fogunk olyan magas pontot elérni, és nem kapunk ezüst, illetve arany csillagot. Ilyen pontlevonás jár pl. az ütközésekért, az indexelés nélküli sávváltásért, vagy a menet közben való ajtónyitásért. Ha az utasok ilyet tapasztalnak, akkor félni fognak, és a legközelebbi megállónál le fognak szállni. Ettől függetlenül megkapjuk a pontot az elszállított utasokért, egyenként 100-at.
A pályák változatosak, utazhatunk dombvidéken, városközpontban, vagy éppen jeges autópályán, ahol akár különböző baleseteknek lehetünk szemtanúi. A járművek között találunk iskolabuszt, rabszállítót, és kétemeletes távolsági buszt is. Az útvonalterv teljesítését az úton lévő vörös nyilak jelzik, így a menetirányt elég nehéz eltéveszteni. Ha piros lámpát kapunk, természetesen meg kell állnunk. Itt az az érdekes, hogy amíg várunk a lámpánál, a mögöttünk lévő autók, buszok folyamatosan dudálnak ránk, arra várva, hogy menjünk tovább. Továbbá vigyáznunk kell a kameranézet miatt a pirosnál, nehogy nekiütközzünk az előttünk lévő kocsinak. Az előbb említett PATCH után kapunk egy újabb nézetet, így ez megkönnyíti a dolgunkat. Miközben végezzük munkánkat, belefuthatunk egy-egy elkerített területbe, amit ki kell kerülni, bár ez nem egy nehéz feladat. Negatívumként a fékezést tudnám felhozni, ami kissé nehéz lehet, de egy idő után kitapasztaljuk és menni fog.


Grafika, hangok és zenék:
A játék grafikája nagyjából tükrözi a 2008-as helyzetet, véleményem szerint rendben van, ha a távoli 2D-s fákat és a néhol feltűnő hibás textúra-illesztéseket nem vesszük figyelembe. A hangokkal nincs semmi gond, a zenék játékba illőek, nem unjuk meg.


A játék előnyei és hátrányai:
+ sokféle busz és pálya
+ használható kezelőfelület
+ pontozórendszer

- feltűnő grafika hibák
- kevés kameranézet
- fék használata
- nincsenek járókelők

Összegezve egy szórakoztató játékról beszélünk, azoknak, akik kedvelik az ehhez hasonló műfajt, kötelező kipróbálni.

Pontozás:
Játékélmény: 8/10
Lehetőségek: 8/10
Grafika: 8/10
Hangok, zenék: 10/10
ÖSSZEGEZVE: 8/10

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
HuszarDani95 avatar
5 éve | 2012. 07. 23. 01:33:13
#
Tesla GoD - Pontosan! :D
Tesla GoD avatar
5 éve | 2012. 07. 22. 16:44:43
#
Gyakorlatilag ez egy patch, csak egy 100 megás játékhoz fölösleges külön patch-et kiadni.
Gerdzso avatar
5 éve | 2012. 07. 21. 23:25:47
#
Jó teszt, a játék is jó, bár ráfért volna még egy kis munka, a másik meg hogy én hiányoltam a belsőnézetet... :S
Oliver95 avatar
5 éve | 2012. 07. 20. 11:36:53
#
Nagyon jóteszt lett :) maga a játékis nagyon jó:) nekem tetcett hogy pontlevonásjárt a nagy fékezésekért :)
Spartan117 avatar
5 éve | 2012. 07. 20. 08:56:45
#
szintén ugyanazt tudom mondani ez egy jó teszt a játékot haverom tolta az iskolában infó órán :)
no avatar
5 éve | 2012. 07. 20. 08:37:05
#
Szerintem nagyon jó teszt lett! És a játék se rossz :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
6 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek