Menu
HunD_Panza
Szint 2
HunD_Panza avatar
Molnár F. Manfréd (Panza)
21 éves, férfi
Paks
Magyarország
Offline, itt járt 4 éve
5 éve tag
1.7.3ß vs. 1.2.5
Írta: HunD_Panza, 2012. június 15., játékteszt
Játék: Minecraft

Én elég későn kezdtem el játszani a Minecrafttal (ejtsd: májnkreft) és eléggé megfogott, most egy kicsit áttekintem, hogy mennyire változott a játékélmény az elmúlt háromnegyed év alatt.
2011. augusztusában a ß verzió már a vége felé járt (1.7.3), ezt persze csak a Mojang fejlesztőcsapata tudta, ugyanis szeptember végén jött az 1.8.1ß verzió, amely a játék utolsó tesztverziója volt, ugyanis utána jött a nagy debüt november 18-án, a Las Vegasi Minecon nagy csillogás keretében bocsátotta ki a teljes verziót, aminek letöltését nehezítette, hogy akkor kb. 4 millió játékos volt már (legalábbis aki rendesen megvette a játékot) és ennek fele ott a Mineconon vagy épp otthon az élő adás közben nyomott rá hirtelen a frissítés gombra. No az elemzésem lényege az 1.7.3ß, az 1.8.1ß, az 1.0 és az 1.2.5 közötti különbségeket fogja bemutatni.

1.7.3ß frissítésben egy mod került be a játékba, már majdnem, hogy bugmentesen, ezek pedig a dugattyú mod volt, ennek segítségével olyan lehetőségek kerültek a játékba amik eddig sosem, és valami hihetetlen fellendülést hozott ez technikai téren (a játékosoktól), megjelentek az automatizált szerkezetek (lsd Sirius csatornája Youtube-on pingviharcos néven). Ez a része a játéknak még teljesen a régi hangulatban zajlott, ahogy például a kis lebegő házak a puszta fölött, vagy épp (az általam preferáltabb) föld alatt húzódó, Maginot vonalat megszégyenítő méretű bunkerrendszerek, amelyek között szűk vájatokban vasúthálózat működött, és míg éjjel az ember Sztahanovista módon bányászott több tonna vasat, aranyat, szenet és gyémántra vadászott, addig nappal a kertet művelte, házát csinosítgatta, és vadászott a még élő szörnyetegekre.

1.8.1ß frissítéssel bekerült az Enderman nevet viselő szörny, aki fekete mint az éj, csak szemei világítanak, és pakolgatják a blokkokat, néha a házadat kezdik el szétkapni... (ahogy ismerősöm fogalmazott: \"A Minecraft cigányai\") Valamint ebbe az ún. Adventure Update-be bekerült a világgenerátorba egy új kód, ami hatalmas földalatti bányaalagutakat, erődöket, és hasadékokat hozott létre, ám a játék gépigénye ennek hatására megugrott. Valamint immáron a HUD kijelzőn feltűnt az életcsík mellett egy éhség csík is, ezek alatt pedig egy XP-bar és számláló. Immáron a szörnyek (és egyéb békés teremtmények) legyilkolásáért tapasztalati pontot kapott a játékos, ami ekkor csak arra volt jó, hogy kérkedjen vele, illetve bekerült a Kreatív mód, aminek hatására már nem kellett néhány nagy ötlethez eszköztárcsalás, hanem egyszerűen építhet benne az ember amit akar. Ezen frissítés után egy hónap tesztüzem következett az 1.9ß elő-megjelenésével, amit folyamatosan visszajelzésekre kb. 2-3 naponta frissítettek így nem kellett három számláló a tesztverzióhoz (a játék története szerint először volt ilyen egy frissítés előtt, ez később rendszeres szokássá vált). Itt még élt egy picit a régi 'azt csinálsz amit akarsz' hangulat, de már mindenki az új képződményekre vadászott inkább (pár kivételtől eltekintve).

November 18-án megjelent nagy csinnadratta keretében a Minecraft 1.0.0 amiről sokan úgy vélték, hogy végleges lezárt verzió, de csak Notch az alapötlet kiötlője és megvalósítója szállt ki a fejlesztőcsapatból, hogy két év munka után megpihenjen és csodálkozzon művében, meg hogy valami újba vágja a fejszéjét. A \"teljes verzióba\" bekerült sok minden, például egy új dimenzió, az Endermanek lakhelye, ahol a játék fő ellensége az Enderdragon található (de nem spoilerkedek ezzel). Miután legyőztük és belépünk a portálba ami hullájából keletkezik egy 8 perces párbeszéd következik rólunk, két ember között... Ebbe a verzióba bekerült az Enchantolás, ami az eszközök javítását és mágikus képességekkel ellátását teszi lehetővé (Tapasztalati szintek levonásáért cserébe). Továbbá ugyanebbe a frissítésbe került be a játékba a Potion-rendszer, amelyek elkészítése még a dörzsöltebb játékosok számára is gondot jelent máig, pedig már fél éve jelen van.

Az 1.1 verzió nem hozott sok újat, bejött a nyelvválasztás lehetősége (magyar ekkor még nem elérhető). Valamint kisebb bugok javítása.
Az 1.2.3 verzió már több jóval kecsegtetett, egy új biome (éghajlat) került a játékba a dzsungel, valamint az NPC falvakban (1.8-ban kerül be a generálásuk üresen, 1.0-óta telepesek lakják) immáron a telepeseket megvédő Vasgólem is terem néha, valamint az agresszív élőlények új, fejlett AI-t kaptak. A játéktér a duplájára nőtt, ugyanis eddig 128 block magasságig lehetett építkezni (tengerszint 64), ezt megduplázták, így megjelentek a multiplayer szervereken az égben lebegő, vagy hegygerincre épülő városok is. Valamint még egy (technikailag 2) új mob került be a játékba, a vadmacska amely lopakodás és néhány darab hal segítségével házimacskává szelídíthető (amelyektől fél a kamikaze mob, a creeper). Valamint bekerült 4 új blokk 2 új homokkő blokk (nem készíthető), 1 új kőtégla (nem készíthető) és a redstone irányítású lámpa (készíthető). 1.2.5 hozott még néhány bugfixet, például a létrákkal való 'akadást' játékosok kérésére visszatette a fejlesztő csapat.

Összességében szerintem jó játék, bár a hangulata teljesen más lett 3/4 év alatt. Bár alapvetően jók az újdonságok, és egyre többet tesznek bele, nem az ötletekkel van baj, csak ugye néha az ember elkönyveli, hogy ez így jó és kézzel-lábbal-foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, és a változtatásokhoz keserű szájízzel áll hozzá. Ha több információt akarsz, hogy milyen is a Minecraft manapság csak keresd fel youtube-on Sirius(pingvinharcos), Katamori(ttony33), vagy esetleg az én csatornámat (HungarianManfred) bár utóbbi kicsit ritkán frissül tartalmakban, mert mostanság el vagyok havazva. Köszönet, hogy végigolvastad ezt a relatíve hosszú elemzést... És ez csak a legutolsó 5-6 frissítésről szól... A Minecraft univerzuma hatalmas, és csak rajtad áll, hogy mit kezdesz benne: földműves, állattenyésztő, harcos, bányász vagy technikai guru leszel benne, ez a döntés csak rajtad áll.

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 13
minemony avatar
5 éve | 2012. 10. 11. 20:58:06
#
akos figyi nem csak minecraft néven jelent meg
hanem valamilyen hülye nevem már nem irom le deh arról kopy-zta leh a nots [isten] a minecraftot
és most átvette egy másik germán [német] ember és most ö a fö fejlesztö ugyhogy ink ne ragozd
:D
akos40 avatar
5 éve | 2012. 09. 16. 10:40:46
#
minemony: bocs, hogy beleszólok de Minecraft első Beta verziója (ha jól tudom) 2010 közepe-vége, fele jött ki. Tehát nem játszhatsz vele 3 éve...
minemony avatar
5 éve | 2012. 08. 10. 06:43:22
#
figyi 3 éve játszok a minecraft játékon és ha multiba játszol sokkal jobb és élvezetesebb
mint sing és ha már itt tartok ez a játék tök jo csak graf deh ez egy codek packal ki lehet javítani
és ezt is csináltam és nekem fulon megy a játék deh most jött ki az 1.3 bukkit szeró és az 1.3
Spartan117 avatar
5 éve | 2012. 07. 31. 18:54:48
#
Mihalyik 2000: Viszont ez igaz ennél vannak jobban kinézö flash játékok de nem mindig a grafika a lényeg :) hát az értékelés kissé eltulzott... bár ez egy jó teszt kellöképen hoszzú képek lehettek volna de ez felülmulhatatlant kap
xCube avatar
5 éve | 2012. 06. 19. 09:21:30
#
mark webber: Konkrétan végtelen :) .
mark webber avatar
5 éve | 2012. 06. 18. 18:06:33
#
Grafika.....Mégis mekkora a bejárható terület emberek??? hatalmas.... :D
soneX ZED avatar
5 éve | 2012. 06. 18. 16:06:01
#
#2 ne halj meg mert ez 1GB rammal nem megy maxon meg 1 maggal
reflmix avatar
5 éve | 2012. 06. 18. 10:59:46
#
Ez a kevés tesztek közé tartozik amit elolvastam :D Nagyon jó teszt !
xCube avatar
5 éve | 2012. 06. 18. 09:31:51
#
lapartman997: Valóban jó, hogy fenntartják az érdeklődést, de sokszor olyan alapvető változtatásokat hoznak, ami tönkre vágja a meglévő világaidat. Én az Alpha 1.0 óta játszok a játékkal és rengetegszer kellett nagyon durván felépített világokat kukáznom emiatt.
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 17. 21:06:35
#
M1h4lyk2000: Még ki se jött a GTA V.
Gerdzso avatar
5 éve | 2012. 06. 17. 21:01:12
#
Nagyon jó teszt lett! Gratula!
Apocalyptic avatar
5 éve | 2012. 06. 17. 15:25:07
#
Látom te az ÉRTÉKELÉS szót nem nagyon érted. Az ő színvonalának és tetszésének megfelelő pontot adott rá. Itt nincs hasonlítgatás hogy hasonlítsd össze a GTA grafikáját a Minecraft grafikájával. Annyi pontot add rá, amennyit gondol és érez. Ebbe kár volt belekötnöd.
M1h4lyk2000 avatar
5 éve | 2012. 06. 17. 09:46:46
#
GRAFIKA 10 ES?!?!?!?!?
=)))) halok meg amikor ezt latom,ha ez 10 es akkor a GTA V az mennyi?!2000-as?!
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
9 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek