Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 33 napja
7 éve tag
Harry Potter és az azkabani fogoly
Írta: Gyarmati Jani, 2012. június 29., játékteszt
Játék: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Harry 3. éve sem unalomból fog állni. Sirius Black kiszabadult abból a börtönből, ahonnan eddig senkinek se sikerült. Főhősünk úgy tudja, hogy ő árulta el a szüleit Voldemortnak. Vajon mi fog történni, ha összefutnak?

Bevezető:

Harry Potter 3. részének megjelenésére 2004. május 25-én került sor. Ahogyan a filmet, úgy a videójáték sorozatot is adták ki folyamatosan. A kiadó az Eletronic Arts maradt, a fejlesztőcsapat pedig a KonwWonder, ami előző két részt kreálta. A játék pontosan abban az évben jelent mikor a film, ugyebár itt volt 2 év a 2. ill. a 3. rész között. Természetesen nem csak PC-re jelent meg, hanem számos akkori konzolra is. A PC-s verzió most is eltért a többitől.

Menü:

Hozza a megszokott formát, a menüt ikonok díszítik, s csak akkor derül ki, hogy milyen funkciót is tölt be, amikor fölé visszük az egerünket. A grafikai opció annyiban bővült, hogy a felbontást immár be lehet állítani 1280X960-ra.


Történet:

A játék története megintcsak eltér a film történéseitől. Itt rögtön a vonatos résznél kezdőik a cselekményszál, míg a filmben azért a mostoha szülőknél is töltünk egy kis időt. Na de ez nem fontos. A sztori abból áll, hogy egy bizony Sirius Black (Harry apjának jó barátja), kiszökik az Azkaban-ból, s főhősünk attól tart, hogy majd ő vele is leszámol. Mert úgy tudjuk, hogy ő árulta el Harry szüleit. Persze a rejtély megoldása mellett az iskolai események is zajlanak. A PC-s verzió történeti szála áll legmesszebb a filmtől.

Játékmenet:

Nos a játékmenet hasonlít az előző két részben tapasztaltakhoz, azonban rengeteget fejlődött a játék ezen a téren pozitív irányba. Rögtön a játék elején feltűnt, hogy most már nem egyedül csavargunk mindenhova. Tehát a csapatmunka sokkal fontosabb. Pl. van amikor egy ládán 3 lakat van, akkor mindhárom karakternek egyszerre kell mondania a varázsigét. Ha ez nem sikerül, akkor nem nyílik ki a láda. De pl. kisebb ellenségeknél is jól jön a plusz segítség. Pl. hárman lerohanjuk egy általános varázslattal a gonoszt, majd a utána az egyik hőssel egy speciális varázslatot küldünk az ellenfélre. S végre nemcsak Harry-vel küldhetjük az áldást, hanem Ron és Hermione is odacsap a lovak közé. Azt azonban gyorsan hozzátenném, hogy manuálisan mi nem tudunk válogatni közöttük. Sajnos azzal kell lennünk, akit a gép kijelöl nekünk.


Természetesen ha már iskolába járunk, akkor a tanulás ebben az évben sem maradhat el. Most már nem csak Harry megy magolni varászlatokat, hanem a másik két ifjú. Így alakul ki, hogy kinek melyik varázslat a specialitása. Viszont maga a varázslat elsajátítása már ki lett törölve, így egyből a challange közepén találjuk magunkat. Ezt sajnálom, mert az előző két részben jól meg lett oldva ez.

Ron speciális képessége az, hogy pókember-szerű swingeléseket tud bemutatni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy előttünk, vagy felettünk megjelenik egy kis állvány egy kis lila karikával. Nekünk ezt a karikát kell eltalálnunk. Így nagy távolságokat tudunk legyőzni, s eljuthatunk olyan helyre, ahova eddig nem.


Hermione egyedi tudása az, hogy képes állatok szobrából élő példányt varázsolni. Emellett tudja ezeket irányítani, s a segítségük által tudunk tovább jutni. Mert pl. a nyúl az befér olyan helyre, ahova Hermione nem. Sőt ki is tud ásni különböző segítségi eszközöket, pl. az ugródeszkának alkalmazható kígyó ikonnal ellátott négyzetet. De kis sárkányt is tudunk dróton rángatni. Előfordul többször is, hogy időre kell teljesítenünk egy adott szakaszt, így célszerű minél gyorsabban repülni. Ha mégse vagyunk elég gyorsak, s lejár az idő, akkor kezdhetjük elölről. Annyi a dolgunk általában, hogy felélesszük a tüzet egy, vagy több sárkány szobornál. Ekkor kinyílik valamilyen ajtó.


Harry sajátos módszere pedig a fagyasztás. Ez annyit tesz, hogy ami lángol azt el tudja oltani, s ami folyik, azt pedig le tudjuk fagyasztani. Ez a fagyasztós dolog különösen tetszett nekem, mert így lehetőségünk adódik egy kis csúszkálásra. Ezt a részt szerintem mindenki élvezni fogja, mert ilyenkor lehet ám repeszteni lefelé. Csak vigyázni kell, hogy a kanyarok előtt egy kicsit fékezzünk, mert akkor kirepülünk a pályáról, s retry mission lesz. Viszont ha ugratóhoz érünk, akkor gázt kell adni, különben nem lesz elég lendületünk ahhoz, hogy átugorjuk a szakadékokat. Ezenkívül lángoló 4 lábúak is megnehezítik Harry küldetését, s ezeket is ki kell vonni a forgalomból. A varázslattal könnyen le tudjuk őket fagyasztani, majd még egyszer rálegyezünk pálcánkkal, s el is tűnnek. Emellett figyelni kell a közelükben lobogó tűzre. Ezt gyorsan el kell oltani különben ebből újabb szörnyecskék jönnek elő.

Általánosságban annyi elmondható, hogy a challange-k hasonlítanak az előző részekben találhatókkal, azonban ismét történt néhány változás. Most már nem kell időre megcsinálni a feladatokat, így kényelmesen szenvedhetünk, sőt elég megszerezni a legutolsó páncélt. A feladatok lényege, hogy meg kell szereznünk a páncélokat, amelyek mindig nehezebben elérhető helyekre vannak téve. Ugyebár az előző részben ha az ember megszerzett egy csillagot, akkor időt nyert, itt viszont nem feltétlenül szükséges bezsákmányolni mindent, mert nem az idő ellen dolgozunk.

Az ellenfelek között több is visszaköszön a korábbi részekből, többek között a repülő kis muslinca-szerűségek. A robbanó lufikat dobáló kis dögök. Ezek kivégzése nagyon jópofa, mivel nem elátkozni kell őket, hanem vissza kell dobni az ajándékot, amit nekünk szántak. Azonban iparkodnunk kell, mert ha a kezünkben felrobban a csomag, akkor veszítünk az életerőnkből. A páncélos testvéreink is megtalálhatóak szintén. Általában ugyanazt kell tenni velük, mint az előző részben. Be kell őket löknünk egy verembe, majd mehetünk tovább. Persze a régi ellenfelek mellett újak is feltűnnek. Ilyen pl. a szörnyű szörnyek könyve. Ahogy a filmben, itt is eléggé harapós kedvű könyvecskéről van szó. Úgy lehet semlegesíteni, hogy megsemmisítjük azokat a kis lapokat, amelyeket felénk küld. Nyilván miután hárman vagyunk, így hamarabb tudnánk végezni velük, de sajnos a társainak elég buták, s általában a kisujjukat sem mozdítják meg. Ahogy a filmben itt is megjelennek a dementorok. Mint tudjuk ezekre Harry a legalergiásabb. De őket is könnyen le lehet szerelni.


A pályákon különféle tárgyakat tudunk felszedni, amelyek segítségével üzletelni tudunk. Most már nem csak a sarki zöldséges gyerekektől tudunk vásárolni tárgyakat, hanem Fred és George bazárjából. Igazából annyi a különbség, hogy az utóbbiban nagyobb a választék, árban nincs különbség. Lehet vásárolni collector kártyákat, életerőt növelő csokibékát, sütőtököt és egyéb fizető eszközöket. Ha gyerekektől veszünk cuccokat, akkor általában csak collector kártya megvételére van lehetőségünk. Drazséval, tökkel és üres bödönökkel tudunk fizetni. Fred és George bazárjában még tudunk vásárolni jelszavakat is minden portréhoz, amelyek a kastélyban találhatóak meg. Ezek titkos rejtekhelyek, ahol kisebb ellenségekkel kell felvennünk a kesztyűt, vagy csak egész egyszerűen össze kell gyűjtenünk a zsákmányt.

Az életerő szint is megváltozott. A 2. részben akár 4 életünk is lehetett, itt viszont csak 1 van. Ha megsérül a társunk, s felveszünk egy csokibékát, akkor mindenkinek visszamegy egy kicsit az életereje, s nemcsak annak, aki felvette. Ha meghalunk, akkor az utolsó checkpointra rak vissza minket a rendszer.


A játék főküldetései alapján elég rövidnek mondható, viszont vannak mellékküldetések is, amelyek megnövelik a játékidőt. Miután befejeztük a fősztorit Dumbledore és McGalagony professzor kiad nekünk egy kis listát a befejezett, ill. a nem befejezett feladatokról. Elég érdekes minijátékok fedezhetők fel. Ott van pl. a Hipogriff repülőleckék. 5 szint van, amit a játékosnak teljesítenie kell. Ahogy lépünk feljebb annál jobban nehezedik a móka. Tulajdonképpen egyre kevesebb hibázásra adódik lehetőség. Annyi a lényeg, hogy adott egy útvonal amelyen végig kell menni, s a karikákba bele kell menünk. Minden karika érintése 100 pontot jelent. Az utolsó szintnél különösen fontos, hogy ne hagyjunk ki egyet sem, mert bosszantó mikor 100 ponton úszik el a dolog. Amúgy ezt nem annyira könnyű teljesíteni, nekem is általában csak a küszöb lett meg. Ha sikerül teljesítenünk egy adott szintet, akkor collector kártyát kapunk.

Ezenkívül akad olyan feladat, hogy a szörnyű szörnyek könyvének a seregét kell elpusztítani. Ezek általában a kastély rejtett zugaiban, ill. az udvaron találhatóak meg. 5-ször kell őket legyőzni, hogy teljesítsük feladatunk ezen részét. Emellett kis szárnyas bogarakkal is le kell számolnunk szintén 5-ször. Emellett van egy olyan feladat is, ami időre megy, tehát gyorsan kell szednünk a sonkáinkat. Annyi a lényege, hogy ráállunk egy kis négyzet alakú kiemelkedésre, az lesüllyed, majd megjelenik rajta egy állat feje. Nos azt a gombot kell megtalálnunk a helyszínen, amelyiken az adott állat arca van. Sietnünk kell, mert vissza is kell érnünk az elejére, hogy újabb képet mutasson nekünk a rendszer. Összesen 4 élőlény képét kell megkeresni. Úgy az izgalmas, ha élesben keresgéljük meg, de azt is meg lehet csinálni, hogy mielőtt belevágunk a feladatba, még gyorsan körbenézünk.

Ahogy látszik a játék mozgástere megnőtt, tehát a csavargásra is több lehetőség adódik. Természetesen a 3 nagy challange-t is meg tudjuk ismételni, s tudjuk tökéletesíteni az eredményünket.


Grafika, hang, irányítás:

A játék grafikus motorja már az Unreal Engine 2.0, így szembetűnőbb a fejlődés. Most már kidolgozottabbak a karakterek, és a mozgásuk is javult. A maximális felbontás 1280X960-ra emelkedett az eddig megszokott 1024X768-ról. Nem mondanám, hogy 2004 legszebb játéka, de legalább tudott felmutatni fejlődést pozitív irányba.

Az alapvető zenék nem sokat változtak, inkább a karakterek hangjai változtak. Sokkal mélyebbek lettek, ez a mutálódásból adódik. Erről mást nem nagyon lehet mondani.

Az irányítás is maradt a megszokott. Bár azt hozzá kell tennem, hogy a repülő gyakorlatoknál igencsak meg lehet izzadni. Ott például a space-t kell megnyomni, hogy magasabbra menjen a madarunk, de lassítani nem nagyon lehet, ráadásul a kanyarodás is elég érdekesen lett megoldva. Én az egeret használtam hozzá, de így se volt leányálom. Ezen van mit még csiszolni.

Összegzés:

Pár negatív fejlődéstől eltekintve sokat fejlődött a játék pozitív irányba. Nekem pl. nagyon
tetszett, hogy nemcsak Harry Potter szórhatja a varázsigéket, s mindenki más-más varázsigét tud. Így legalább mindenkinek van egyedi tudása. Igaz a sztori rövidebbre sikeredett, de a minijátékok száma megnőtt, s ezzel meg lehet csapni a játékidőt is. Végeredményben jó irányba ment a sorozat, így csak annyit mondok, hogy aki rajongója a filmes változatnak, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 13
TaylorXIII avatar
5 éve | 2012. 08. 15. 01:05:05
#
Szóval kicsivel több mint egy hónapja még elérhető volt a videó:D Kár, hogy már nem az:( Amúgy nekem is nagyon tetszett a teszted.
kmetovics avatar
5 éve | 2012. 07. 07. 17:38:36
#
Hát nagyon pro voltál a csúszkálásban :) (csak hülyeségből írom, nem bántásból) nekem elsőre ment mindig, kivéve amikor először játszottam ki. Am kivittem már vagy 10-szer. Am jó a teszted.
:)
Sicu33 avatar
5 éve | 2012. 07. 06. 09:47:17
#
Ezzel sokat játszottam a Coraba PS2-őn vagy PSP-n,már nem emlékszek:D
flyaway2 avatar
5 éve | 2012. 07. 01. 12:56:31
#
Nagyon sokat játszottam vele..Igaz nem vittem végig mert 1 helyen elakadtam és nem bírtam továbbvinni de majd egyszer újra nekiállok.. Amúgy nagyon jó teszt..:D
Bicike avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 11:45:25
#
Jó teszt lett :D
Hirtelen eszembe jutott a Harry fogoly és az azkabani Potter XD
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 11:31:44
#
Amúgy ezután a rész után már eléggé leesett a sorozat színvonala.


na ezzel egyet értek :P
Spartan117 avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 10:46:54
#
jó teszt lett jó a játék is bér nekem a 2-4-6 tetszett a legjobban :)
no avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 09:21:22
#
Szerintem meg az 5. a legjobb. Az egyetlen rész, amit végigjátszottam, de azt háromszor is. A nyitott világ nagyot dobott a hangulaton, a grafika is rengeteget fejlődött benne. Csak a gorgós küldetés ne lett volna :)
A teszt elég jól sikerült.
no avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 08:42:28
#
Egyik legjobb HP-s játék(szerintem), a teszt meg úgy szuper ahogy van :) :D
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 08:42:10
#
Én már nem tudok nélküle létezni! XD

Amúgy ezután a rész után már eléggé leesett a sorozat színvonala. Az utolsó részt mondjuk még nem próbáltam. Talán még a 6. az jó, mert ott a kotyvasztás még érdekes is.
xCube avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 08:34:48
#
Korrekt írás, a megszokott Superlompos minőség.

Engem viszont halálra idegesítene a Fraps és az Afterburner OSD -je játék alatt.
whiplaser avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 08:09:59
#
és egy új igényes írás Superlompostól
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2012. 06. 29. 07:46:29
#
A kedvenc HP-s játékom :) Ja és ez az egyetlen játék amivel még a nővérem is játszani szkott XD
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek