Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 6 napja
7 éve tag
A vadnyugati GTA
Írta: Gyarmati Jani, 2012. január 29., játékteszt
Játék: GUN

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen a vadnyugati GTA élet, akkor a Gun egy remek választás!

Bevezető:

A Gun nevű játék 2005. november 8-án jelent meg PC-re, Xbox-ra, Xbox360-ra, PS2-re és Gamecube-ra. Később 2006. október 10-én PSP-n is elérhető volt Gun: Showdown néven. A kiadó az Activsion volt, míg a fejlesztő a Neversoft és a Beenox. A PSP-s verziónak pedig a Rebellion Developments.

Menü:

Első indításkor négy opció közül tudunk választani:

- New Game: Új játékot tudunk kezdeni.

- Load game: Be tudjuk tölteni a korábbi mentésünket.

- Opitons: Lehetőségünk van a grafikát módosítani. Egyes beállítások végrehajtásához újra kell indítani a játékot. A hangokat tudjuk állítani, a feliratot ki-, ill. bekapcsolni. Az irányítást át tudjuk szabni, ha esetleg nem fekszik az eredeti kiosztás.

- Quit Game: Ki is léphetünk a játékból.

Ami egy nagy plusz a menüben az a dolog, hogy nem csupán egy fekete, fehér vagy hupilila a háttér, hanem egy mozgó kép, ami egy szép tájat mutat. Ezenkívül már itt is kényeztethetjük magunkat a remek zenével. Ebbe nem lehet nagyon belekötni.


Történet:

Nem fogok sok mindent mondani a sztoriról, de pár sort szánok rá, hogy mégiscsak kerek legyen a dolog. Az 1880-as években járunk, amikor Colton White (a főhősünk), apjával Neddel elindul egy kalandra. A kalandból persze véres összecsapás lesz, amely közben Ned meghal. Ezért főhősünk úgy dönt, hogy kideríti, kik állnak a háttérben.

Játékmenet:

Először is azzal kezdeném, hogy a játék egy vadnyugati környezetben játszódik. Ahogy azt el lehet képzelni egy Western filmben. Itt is megvan az a remek hangulat. Rengeteg fajta feladat vár ránk, mind a sztori, mind a mellékküldetések alatt.


Gyakorlatilag úgy is jellemezhetném a játékmenetét, mintha a GTA-t játszanánk a vadnyugaton, csak itt nem autókkal közlekedünk és nem AK-47-tel osztjuk az embereket, hanem lóháton nyargalunk egyik célpontból a másikba. A sztori közben lehetőségünk van a csavargásra is. Többféle munka vár minket amiket meg kell oldanunk.

Van olyan, mikor egy embert kell megölnünk, vagy éppenséggel élve el kell kapnunk, ezek az ún. Wanted küldetések. Persze van olyan, mikor csak akkor teljesíthetjük a ránk bízott feladatot, ha élve hagyjuk az embert. Pénzjutalom jár az bűnöző elfogásáért. Ha nem nyírjuk ki őket, akkor több lóvé csúszik a zsebünkbe.

Persze pénzt lehet keresni más úton is. Ott van pl. a pókerezés. Nos a szabályok hasonlítanak az eredeti Texas Hold'em-ére, azonban tudunk csalni. Ezt úgy értem, ha van a kezünkben egy random lap (legyen most k, 2), akkor egy harmadik lap is feltűnik a 2 lapunk mellett. Pl. ha rosszul állunk (legyen a csalókártya egy k), akkor máris varázsoltunk magunknak egy király párt kézbe. Nyilván így jóval könnyebb a játék, bár nem is vérre megy, akármennyire is nehéz ezt elhinni. A többi dologban megegyezik a hagyományossal. Az nyer aki utoljára marad.


A szerencsejátékokon túl, persze ha nem büdös a munka, akkor más képességeinket is megvillogtathatjuk. Pl. van amikor az idő ellen kell dolgoznunk. Ez annyiból áll, hogy 2 személy között villámpostát kell játszanunk. Ha nem érünk oda időben, akkor mission failed van.

De ha már vadnyugat, akkor miért lenne egy kis cowboy feladat? Persze, hogy van. Több is akad belőlük. Lehetőségünk lesz teheneket beterelni a karámba. De lesz olyan is mikor a bikához kell terelni a teheneket, majd úgy az egész csürhét beterelni. Persze ez távol esik a karámtól, így figyelni kell a kíváncsi elballagó jószágokra. Persze a lovakat is van lehetőségünk így terelni.

Olyan próbával is szembe kell néznünk, ahol banditákat kell megállítanunk különböző robbanóanyagok segítségével. Persze van amikor ezeket a tolvajokat nemcsak meg kell ölni, hanem vissza kell szerezni az elrippelt tulajdont, hiszen ezért jár a dohány.


Az indiánok is adnak egy-két pénzkeresési lehetőséget. Pl. meg kell ölnünk egy anya farkast, aki sok kárt okozott a népnek. Ennek elvégzése ám nem olyan egyszerű, hogy csak nekirontunk egy lóval és bumm. Ennél komplikáltabb, ráadásul random helyen bukkan fel, ami még nehezebbé teszi a megtalálását elvileg, de van olyan szerencsénk, hogy mindig a közelünkben bukkan fel.

Persze a barangolás során aranyakat is találhatunk, azonban ezek felleléséhez szükségünk van
egy csákányra. Ezt a boltosnál kell elintézni. Minden egyes aranytömb 10 dollárt jelent.
A sztori módban több szereplővel megismerkedünk, akik között sok lesz az áruló, persze lesznek barátok is. Velük sok kalandot megélünk. Lesznek olyan részek, amikor meg kell védenünk egyes építményeinket az ellenségtől. Lesz olyan mikor egy embert meg kell menteni az utolsó pillanatban. Valamikor az indiánokkal kerülünk összetűzésbe, valamikor meg a banditákkal. Szokás szerint a sztori elején lesz egy kis tutorial féleség, ahol begyakorolhatjuk a legalapvetőbb mozdulatokat.


Az egyik legjobb dolog, s egyben leghasznosabb szerintem a quickdraw gomb. Ez gyakorlatilag annyit tesz, ha benyomjuk ezt a funkciót, akkor lelassul az idő, így könnyebben tudjuk megsemmisíteni az áldozatot, legyen az madár, lovval száguldozó rosszfiú, vagy akár gyalogosan közlekedő ember. Persze nem fenékig tejfel az élet, így ez se tart örökké. Ezt csak pár másodperc erejéig tudjuk használni, utána várni kell elég sokat, hogy feltöltődjön ez a mérő. Ez az időlassítás csak a hagyományos pisztolyunkkal érhető el. Azt meg kell jegyeznem, ha több célpont is van, akkor az iránygombokkal tudunk váltani a célpontok között. Ez egyszerűen zseniális lett. Persze az már nem annyira, hogyha mellélövök, akkor is leesik, vagy éppenséggel összeesik az illető.

Természetesen a jól bevált boss fightok sem maradhattak ki a sorból. Ezeket az ellenfeleket több lövéssel kell a másvilágra regisztrálni. Különböző fegyverek ilyenkor is a segítségünkre lesznek. Többek között: dinamit, puska, pisztoly stb. Mint minden játéknál a főboss a legnehezebb itt is.


Nos a játék során elég sok tűzpárbajba keveredünk, így nyilván sebeket is szerzünk. Na meg persze a kornak megfelelő fenevadakkal is összeakad a bajszunk. Itt most farkasokra, medvékre és hasonlókra gondolok. A játék nem a mai legtöbb fps stílusú játék sérülésmodelljére épül. Tehát nem az van, hogy lőnek ránk egy sort és a képernyő bepirosodunk, majd elbújunk és varázsütésre meggyógyulunk. A régi rendszerhez hasonlít mikor még ügyelni kellett az életerőre. Persze a pályákon több ilyen mentőcsomag van elhelyezve. Itt mondjuk nem egy elsősegély dobozra kell gondolni tele kötözőszerrel, meg vakcinára és miegymásra, hanem egy üveg piára. Igen egy üveg itallal tudjuk OC-zni az életerőnket. Ez egy eléggé sajátos ötlet, de nekem bejött annak ellenére, hogy semmi köze a valósághoz, bár ez egy játéknál természetes. Ha megsebződünk, akkor a bal alsó sarokban lévő függőleges oszlopban lévő barna oszlop elkezd csökkenni. Ha piros zónába ér, akkor érdemes felhúzni az orvosságot. Ekkor a karakterünk egy áhh hangot ad ki, mint amikor az életben megiszunk valamit. Ez a gyógyszer feltolja csutkára az életerőnket, tehát nem kell minden egyes kisebb sérülés után inni, mert akkor kiürülhet könnyen a flaska.


Már ekkor is a pénz számított. Ahogyan azt említettem korábban sok dohányt tudunk összekaparni a mellékfeladatok teljesítésével, de pl. a sztoris küldetések után is megdobnak vele, na persze nem szószerint. Persze a zöld rongyokon kívül egyéb jutalom is vár ránk. A képességeink fejlődnek, most itt arra gondolok, hogy pl. a quickdraw tovább tart ki, hamarabb feltöltődik, fegyverek, újabb mission feloldás stb.

De mire is jó ez a sok mani? Arra jó, hogy levásároljuk azokat. Ezt a városokban található bolti eladóknál tudjuk megtenni. Képességeinket tudjuk fejleszteni, pl. a pisztoly, ill. a puska újratöltési idejének felgyorsítása, az életerő fokozása, a fegyverek erőssége stb. Sajnos ruhát nem tudunk vásárolni, na meg kajálni sem tudunk.


Mondjuk van lehetőségünk a nézelődés közepette lövöldözni az embereket. Azonban ezt nem nézik itt se jó szemmel, akárcsak a GTA sorozatban. Ha egy bizonyos számú embert megölünk, akkor az egész város utánunk ered. Ha csillapítjuk az öldöklési vágyunkat és menekülünk, akkor ez düh leapad, és visszatérhetünk. Persze ha lóval járkálunk és valakit elgázolunk és az illető nem hal meg, akkor elkezd ránk tüzelni ész nélkül. Tehát érdemes elkerülni az ártatlanok kaszabolását.

Menteni a szünet menüben tudunk. Ezt akár küldetés közben is megtehetjük, bár ennek nincs sok haszna így, mert ha kilépünk, akkor a mission elejéhez térünk vissza. A pause menüben találhatunk még egyéb finomságot többek között a térképet. Itt megtekinthetjük az összes várost ikonokkal karöltve. A különböző ikonok jelölik a feladatokat, amikre ha rámegyünk a nyilak segítségével, akkor kapunk hozzájuk egy kis magyarázatot. Ezenkívül különböző értelmetlen és egyben haszontalan statisztikai adatokat tekinthetünk meg. Hány embert öltünk, hogy öltük meg őket, hány ártatlant nyírtunk ki stb. Persze a főmenüben elérhető opciók itt is a rendelkezésre állnak.


Irányítás, hang, grafika:

Az irányítással igazából nem volt semmi gond. 1-2 gomb átkonfigurálása után egész jó lett, bár az egér érzékenységet vissza kell venni, mert nagyon gyors az alap. Lehet gamepaddal is játszani akár. Kompatibilis még a legolcsóbb speedlinkkel is. A célzásról annyit még el szeretnék mondani, hogyha barátra célzunk, akkor zöld, ha ellenségre, akkor piros, ha pedig egy tárgyra, vagy egy lóra, akkor kék lesz a célkereszt.

A hangok nagyon tetszettek. Kifogástalanul adta a hangulatot. Azt viszont sajnálom, hogy csak 1-2 szám ismétlődött folyamatosan.

A játék grafikája nyilván PC-n a legszebb, főleg a naplementés részek tetszettek a legjobban. Ebből az is kiderül, hogy váltakoznak a napszakok. Bár ettől függetlenül érződik a ps2 szag a tájon. Az egy jó pont, hogy a felhők mozognak, tehát nem egy festmény van beillesztve az égre. Sok helyen viszont elég bugosnak nézett ki a játék. Néha eltűnt alólunk az út stb.


Összegzés:

Végeredményben elégedettek lehetünk, hiszen kaptunk egy remek sztorival megáldott játékot. Ezt fokozza a remek vadnyugati hangulat, a változatos pörgős játékmenettel. Igaz van benn néhány bug. Na de melyik játékban nincs? Azonban ezektől a hibáktól eltekintve jól összerakták a srácok. Aki szereti egy kicsit is a GTA-t annak mindenképpen ajánlott.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 31
Kmisi99 avatar
5 éve | 2012. 02. 10. 20:19:17
#
Imádtam ezt a játékot.
Gta4vevo avatar
5 éve | 2012. 02. 09. 15:57:03
#
Jó teszt , jó játék , xboxon (classic) kötelező darab:)
Bicike avatar
5 éve | 2012. 02. 08. 17:58:59
#
jó teszt lett:D
Tesla GoD avatar
5 éve | 2012. 02. 07. 18:52:26
#
Gorre:Csak azt mond már meg nekem, hogy ez az 1 sor most téged konkrétan miért zavar ennyire?
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 02. 06. 16:48:07
#
Gorre: Mindig beleszoktam írni. Nem minden játékban van értelmes quit! Ha zavar, akkor ne vegyél róla tudomást! :P
akarkilehetek avatar
5 éve | 2012. 02. 04. 22:06:13
#
jó teszt, ment a felülmúlhatatlan
Gorre avatar
5 éve | 2012. 02. 04. 18:10:32
#
Quit Game: Ki is léphetünk a játékból.

Azt hiszem ez alapkövetelmény, főleg PC-n, csak azt mondja már meg nekem valaki minek ezt beleírni egy tesztbe?
Borbi avatar
5 éve | 2012. 02. 04. 09:22:34
#
Gratulálok nagyon jó tesztet írtál. Nem vagyok GTA fun,egyszer kipróbáltam a SA.-t de ehhez kedvet kaptam.
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 02. 03. 15:04:42
#
Ennek örülök! :)
Kornel77 avatar
5 éve | 2012. 02. 03. 14:56:04
#
Felülmúlhatatlan :) Tetszett ;)
soneX ZED avatar
5 éve | 2012. 02. 02. 22:39:24
#
nagyon jo teszt lett, fullos :D megy a felülmúlhatatlan :)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 02. 01. 20:32:32
#
Liqvorx: Windows 7 64 bit alatt tényleg kidob a game, de Xp-n egyszer sem dobott ki engem, így erről nem írtam. A ló persze, hogy hamar meghal, ha állandóan csapod az ostorral, na meg nem is golyóálló az a ló. Egyébként, ha megállsz, s leszállsz a lóról és vársz pár mp-et, akkor újratöltődik a ló. :)
edom789 avatar
5 éve | 2012. 02. 01. 19:43:43
#
Jó teszt gratula :) De a címébe bele kötök ugyanis a Red Dead Redemption a vadnyugati gta :D
Liqvorx avatar
5 éve | 2012. 02. 01. 19:24:26
#
Sajnos negatív kritikákat nem nagyon írtál. A játék hajlamos rengetegszer hibaüzenettel kidobni!
A városokban jó részt semmit nem lehet csinálni, Pl: bankot rabolni, nincsenek tömérdek mellékküldetések, a boltos áruja nagyon szegényes, a városok leginkább szellemvárosra emlékeztetnek, a bejárható terület rettentő kicsi, a lovak hamar kidöglenek alólad, stb
Ami tetszett az a változatos küldetések ahol tényleg vért szarsz mire megcsinálod. A farmos mellékküldetés egyedül szórakoztató, és maga a főtörténet az tényleg zseniális. Én inkább átlagosra értékelem.
Oliver95 avatar
5 éve | 2012. 02. 01. 18:19:35
#
Nagyonjó teszt egy nagyonjó játékhoz:) Gratulálok hozzá;)
Amúgy én PS2-őn végigvittem a játékot és csak ajánlanitudom :)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 02. 01. 12:03:36
#
Ez volt a 20. tesztem! :P
scrawzz avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 21:19:10
#
ok köszi :) akkor megnézem pcre is :D
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 20:35:55
#
Vannak járókelők persze. Nyilván nincsenek telezsúfolva az utcák, de azért sétálgatnak. :)
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 20:07:53
#
Felülmúlhatatlan :) már régóta érdeklődök ezután a játék után lehet, hogy leszedem :D

Ja és nem akarok, beszólni egy moderátornak, csak észre vettem, hogy nagyon sokszor írod azt hogy "persze".:D bár ez nekem is mindig gondot okoz XD
scrawzz avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 20:05:29
#
jót teszt :) én psp-n játszottam vele,de ott miután kivittem hamar unalmassá vált mert semmi élet nem volt benne :S én a tesztből úgy vettem ki, hogy itt amikor szabadon járkálsz vannak járókelők, vagy vmi....Ha télleg vannak a kkor letöltöm pcre :)
no avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 20:04:21
#
Superlompos : nem gondoltam komolyan :) viccelődünk picit :) még egyszer , király teszt ! :)
daniel9501 avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 18:12:22
#
Jó teszt grat:)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 18:03:28
#
hardX: Szerintem SIC kollégára gondolsz! :)

D4V1D: Tudom, hogy minden játékból ki lehet lépni, de az is ott van a menüben, így leírtam. :P

Köszi mindenkinek! :)
no avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 17:57:37
#
Felülmúlhatatlan! A játék nagyon jó, a teszt is! :)
no avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 16:22:51
#
jó teszt ment a felülmúlhatatlan
de elején van egy érdekes dolog
irtad "Quit Game: Ki is léphetünk a játékból." miért melyik játékbol nem tudunk kilépni :)
nem kötekedésböl írtam :)

U.I valaki nem tud egy jó pókeros játékot amit lehet multiplayeren is játszani? :D
hardX avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 15:28:37
#
Nem tűnik mai gémnek, de rossznak se :) 2 ember tesztjeit szoktam elolvasni, a tied-et, meg van még valaki most hirtelen nem jut eszembe a neve, ő irta a Warhammer 40k: Space marine tesztjét, talán "greenmelon" :D
volgyijani avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 09:01:44
#
Gratulálok! Ment a felülmúlhatatlan a tesztre! Én meg kipróbálom a játékot, köszönöm, hogy kedvet adtál hozzá! :)
neuroflex avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 08:04:21
#
nagyon jó teszt :)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 31. 07:46:19
#
Kössél bele a címbe! XD

Nem ismerem azt a játékot! :P
no avatar
5 éve | 2012. 01. 30. 23:45:48
#
jó teszt . megy a felülmulhatatlan . de ez nem a vadnyugati GTA mivel a Red Dead Redemption na az már igen :)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 01. 30. 23:43:58
#
nagyon jó teszt ! :)
szerintem ki fogom próbálni a játékot :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
19 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek