Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 5 napja
7 éve tag
Scooby-Doo First Frights
Írta: Gyarmati Jani, 2012. január 20., játékteszt
Játék: Scooby-Doo First Frights

Aki szereti a rajzfilmet, annak kötelező darab.

Bevezető:

Ez a játék 2009. szeptember 22-én jelent meg Playstation 2-re, Nintendo Wii-re és Nintendo DS-re. Csak két évvel később 2011. december 12-én adták ki PC-re. A kiadó a WB Games csapat, míg a fejlesztő csapat aTorus Games volt. Személy szerint nagyon szeretem a Scooby-Doo rajzfilmsorozatot, így a játék iránti érdeklődésem is megvolt bőven. Lássuk, hogy mi sült ki ebből.

Menü:

Mielőtt belevágnék a menübe azt szeretném leszögezni, hogy a játék nekem Windows 7 -64 bit Sp1 alatt az egyik pályánál folyamatosan kifagyott, tehát akinek van Xp-je érdemes azon tolni, mert ott nem jelentkezik ez a probléma, holott nem egy 1995-ös játékról van szó.
Mikor először rákattintunk az exe fájlra előugrik egy ablak. Itt lehet beállítani a grafikát. Ez kb. annyiból áll, hogy a felbontást, ill. az élsimítást lehet változtatni. Ezenkívül a VSync-t tudjuk offolni, vagy onolni. Persze azt is ki lehet választani, hogy ablakban fusson-e a játék vagy sem. A nyelvet van lehetőségünk változtatni, na meg a hang beállításokon tudunk csiszolni. Azt gyorsan elárulom, hogy ezt az ablakot egyetlen egyszer fogjuk látni, többé soha. Legalábbis én nem találtam meg ezt a konfig fájlt a játék mappájában sem.


Miután jól végiggondoltuk ezeket az apró beállításokat, jöhet a játékban levő első lépések. Először is egy profilt kell létrehoznunk, összesen 3 profilt tudunk készíteni. Persze ez nem jelent gondot, mert a save fájlokat kedvünk szerint cserélgethetjük. tehát ha Windows 7-nél gubanc támadna, akkor az xp-re feltelepített verzióhoz is tudjuk használni, csak be kell másolni abba a mappába a fájlt, ahova ment a játék. Ezután jön egy kis videó. Ha ez véget ért akkor újabb opciók lépnek életbe.

- Episodes: Itt tudjuk elkezdeni a kalandunkat.

- Rewards: Itt meg tudjuk tekinteni a megszerzett trófeákat, jelmezeket és a szörnyek maszkjait. Itt tudunk jelmezeket is venni.

- Extras: Itt be tudjuk állítani a hangerőt, meg a feliratot tudjuk be- ill. kikapcsolni. Meg be tudunk írni különböző kódokat.

- Exit game: Kilépünk a játékból.

Történet:

Sok mindent nem tudok erről mondani, mert akkor csak spoiler lenne az egész. Annyit elárulhatok, hogy Rejtély RT. újra bevetésre kész, 4 epizódon keresztül élvezhetjük a kalandot.


Játékmenet:

Történetünk során mind az 5 hőst fogjuk irányítani. Tehát Fred, Vilma, Diana, Bozont és Scooby és részese lesz az egésznek. Azonban nemcsak a rajzfilmben látott szokásos csapat felosztásban fogunk előrehaladni a pályákon. Eddig megszokhattuk a Bozont-Scooby párost, és a Fred, Vilma, Diana alkotta triót. Itt most fordul a kocka. Lesz olyan mikor Vilma Dianával fog menni, van amikor Diana megy Scoobyval, Fred Vilmával stb. Minden pályán 2 karakter megy egyszerre. Ennek az az oka, hogy ezt a játékot akár 2-en is lehet tolni. Aki ismeri a mesét az tudja, hogy a csapat az mindig elindul egy helyszínre (rokon látogatás, kaja fesztivál stb.) és mindig véletlenül belecsöppennek egy rejtélybe. Ez most is így lesz.


A karaktereknek különböző tulajdonságaik vannak. Van a hagyományos támadás (CTRL gomb), van a másodlagos (Enter gomb), van egy olyan mikor egyszer megnyomjuk az ugrást (Space gomb) + az elsődleges támadást, és egy olyan, hogy kétszer nyomjuk meg az ugrás gombot + az elsődleges támadást. Ez a legutolsó a legerősebb. Ekkor felugrik a karakterünk és egy óriást csap a földre. De minden karakternek más és más az elsődleges ill. a másodlagos csapása. Fred pl. jól tud ütni, és dobálni altató bombát. Diana rúgni tud jól, Vilma a könyveivel dobálózik, Bozont a csúzlijával keménykedik és pajzsot is tud használni egy röpke pillanatra, míg Scooby aki szintén tudja az utóbbit, emellett még a kolbásszal sanyargatja az ellenséget. Ezek még csak az alap kosztümös kombók voltak. Karaktereinkre a történet során egyéb extra jelmez is kerül, ami a játék hangulatát, érdekességét és a kombók változtatását hozza magával. Pl. Scooby-Doo kap egy opera énekesnő jelmezt, ekkor nagy hasa lesz és azzal tudja az ellenfeleket bannolni az életből. De ezenkívül a repedt fazék hangjával is tudja bénítani őket. Diana kap egy rock jelmezt, amihez jár egy gitár. Ezzel tudja püfölni az ellenfeleket rendesen. Bozont kap egy vadász külsőt, amihez hozzácsaptak egy puskát. Ezzel is tudja lőni az ellenfeleket, de ő még kap egy Buzz Lightyear-szerű maskarát is. Ez csak néhány volt a sok mókás ruha skálából. Természetesen, mint a rajzfilmben itt is Scooby és Bozont a legjobb fej. Vilma szokásos módon unalmas, full hd stréber szerepet kapott. Bár ez a rajzfilmben is így van. Fred maradt a csapat vezére, Diana pedig most kivételesen nem hozza bajba a többieket.


A pályák felépítése nem túl bonyolult. mind a 4 epizód hasonló sémára épül fel. Van általában 3-4 pálya, ami közé bekerül egy chase, majd legvégül jön a boss.

Most gondolom sokan arra számítottak, hogy csak nyomozni kell, de ez nem így van. A pályákon különböző szörnyek ellen kell felvennünk a kesztyűt a pusztulás elkerülése érdekében. Tehát ez eltér nagyban a rajzfilmtől. Bár miután elsősorban a gyermek korosztálynak készült ez a mű, nem csoda, hiszen ha csak nyomozásból állna, akkor szét vetné a 7-8 éveseket az unalom. Itt egy pörgős harcokkal teli utazásra kell számítani. Sokféle érdekes helyszínen fogunk megfordulni, mint pl. cirkusz, kikötő, kastély stb. Minden pályán található többféle elem amik segítenek eljutni a rejtély megoldásához, ill. egyéb célok eléréshez. Ott vannak rögtön pl. a Scooby Snackek. Ezeket az a finomságokat azért érdemes gyűjteni, mert ezekből később tudunk vásárolni különböző jelmezeket. A barna színűekből van a legtöbb, de ezek csak 1 pontot érnek. Az aranyszínűek már 50 pontot jelentenek, míg a Scooby medál 500 pontot. Ha felszedtünk egy Snacket, akkor csámcsogó hangot hallunk, ráadásul emellé a karakterünk is ad hangot, mint pl. tele vagyok. Ha egy medál közelébe érünk akkor olyan hangot hallunk, mintha egy glóriával megáldott angyal lenne a közelben. Ennyit a Snack részről.


Mint mondtam ellenfelekből nem lesz hiány. Többfajtát is ki kell ütnünk, hogy továbbmehessünk. Lesznek csontváz jelmezbe bújt szörnyek, lesznek feléledő szobrok, korcsolyázó tökfejes kaszások, pókok, rákok, halemberek stb. Minden nagyobb csatahelyszínen, tehát kb. az összesnél, található egy kút. Ha ezt megütjük, vagy megrúgjuk, akkor előpottyan egy szív embléma. Ezzel tudjuk oc-zni az életerőnket. Amúgy a különlegesség az, hogy nincs jelentősége annak, ha meghalunk, mert gyakorlatilag csak néhány snack vész kárba, bár azokat is fel tudjuk kapni gyorsan. Ugyanis ezek egy pár mp után eltűnnek. Természetesen csak azok, amiket a környezetünk szétrombolása, és az ellenségek megölése árán fedeztünk fel.
Sajnos a pályák eléggé zártak, mármint úgy értem ezt, ha egy bizonyos helyszínen mészároltunk és átmegyünk egy kapun, akkor legtöbbször nincs visszaút, tehát alaposan körbe kell nézni mindig az adott helyszínen a Snackek után. Persze nemcsak értelmetlen mészárlásból áll a játék. Van nyomozás is, bár itt nem kell Rex felügyelős jelenetekre számítani. A bizonyítékok feltárása abból áll, hogy van egy zárt helyiség, ahol meg kell találnunk a puzzle darabkákat. (ezt szószerint kell venni) Általában 5-től 8-ig terjed ezeknek a száma. Csak annyi a dolgunk, hogy szétverjük a berendezést. Ez nem túl nehéz. Ha mind megvan, akkor előjön egy táska és meg tudjuk, hogy mit is találtunk.


Előbbi feladatokon kívül egyszer-kétszer együtt kell működnie a 2 karakternek a történet során. Na ilyenkor jön jól, ha 2 ember játszik és nem egy ember + a CPU. Sajnos a gép nem mindig akarja az igazságot. Vannak olyan részek ahol pl. csak az egyik tud eljutni olyan karhoz, ahova a másik nem. Pl. Bozont nem tud bemászni azon kis résen, ahol Scooby igen. Van olyan mikor egyszerre kell lenyomnia mindkét embernek egy r11; egy kart. Na ekkor szoktak kínos pillanatok lenni, ha a gép a társunk. A Snack számláló alatt mindig található egy kis ikon, ami éppen azt jelzi, hogy mi is a feladatunk. Tehát ha nagyító van, akkor csak zúzni kell a berendezést. Ha egy piros csillag van, akkor harcolni kell, ha piros karakterek vannak, akkor azokat kell megölni max. 8-at, egy számláló mutatja ezt nekünk. Minden pálya végén kapunk egy értékelést. Ekkor megmutatja a rendszer, hogy az összegyűjtött Scooby Snack több vagy kevesebb, mint az elvárt. Ha több, akkor kapunk valami bónuszt. Meg azt is megtudhatjuk, hogy hány medált szereztünk meg, plusz a megszerzett nyomokat, jelmezeket és trófeát. Jelmezeket úgy tudunk szerezni, hogy felnyitunk az adott pályán található ládát. Ekkor felugrik 4 nyíl és amelyik zölden világít azt kell megnyomni. Ha elszúrjuk, akkor kezdhetjük előről a kinyitást. Trófeát pedig általában különböző feladatok teljesítésért kapunk pl. egy adott épület lerombolása, egy bizonyos Scooby medál megszerzése után, stb.


Mint mondtam a sima pályák mellett ott vannak a chase ill. a boss küldetések. Ahogy haladunk előre annál nehezebbek lesznek ezek az üldözéses jelentek. Ezeknél a részeknél mindig Bozonttal és Scoobyval vagyunk. Ekkor szemből mutat minket a kamera és az a lényeg, hogy a szörny ne érje be minket. Ha ez megtörténik, akkor retry mission van. Ha csak leesünk simán egy szakadékba, vagy vízbe, akkor oda rak vissza ahol leestünk. A boss elleni küzdelem általában összetettebb, mint a kisebb szörnyek elintézése. Van amelyik keményebb dió, de van olyan is, ami nagyon könnyedén legyőzhető. Néhány bossnál megint csak extra jelmezt kap egyik karakterünk. A győzelem után a bizonyítékok mérlegelése, és a józan eszünk alapján lehetőségünk van megtippelni, hogy ki lapul az álarc mögött. Ugyebár minden epizód több szereplő lép fel, ezek közül tudunk választani. Nem túl nehéz a dolgunk, gyakorlatilag elsőre el lehet találni. Mondjuk nincs jelentősége a tippnek, mert ha mellélövünk, akkor annyi a büntetésünk, hogy nem kapjuk meg a leleplezett szörny álarcát. Ez nem egy érvágás.


Grafika, hang, irányítás:

A grafika elég gyengére sikeredett. Látszik, hogy csak simán átportolták és nem tuningolták fel egyáltalán. A látványvilág egy ps2-esre hasonlít leginkább, bár mint sok más játéknál a hangulat itt is kimenekíti a játékot.
A hangokkal semmi gond nincs. A karakterek nagyjából azt a hangot kapták, mint ami a rajzfilmben is hallatszódik. Az az érdekesség, ha elhangzik egy poén, akkor hallhatunk egy háttérröhögést, mint a mesében.
Az irányítás számomra egy kicsit fura volt, főleg annak tükrében, hogy nem is lehet rajta változtatni. Az nyilak az iránygombok, ezenkívül még az Enter-t, a CTRL-t ill. a Space-t használjuk. Az átállítást mindenképpen hiányolom. Tehát ebből kifolyólag 2 játékos esetében szükség van legalább 1 gamepadra is.


Összegzés:
Nem egy világ megváltó játékot kaptunk, de amennyit elvárt tőle az ember, annyit meg is kapott. Érdemes 2-en tolni, mert úgy van értelme a többszöri újrajátszásnak, hiszen a történet az gyakorlatilag nem lett valami erős. Igazából az többszöri kipörgetésnek azért van értelme, hogy a maradék jelmezt is megvásároljuk. Tehát ha van kis testvér, akkor játsszunk vele bátran, mert elég szórakoztató játék, a kisebb nagyobb bugok ellenére is, de azoknak is ajánlom akik nagy Scooby-Doo rajongók.

Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 7
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 23. 15:21:43
#
tothricsi95: Végigjátszottam és figyeltem közben. Ennyi a titka az egésznek. :)
Szabcsi avatar
5 éve | 2012. 01. 22. 16:32:03
#
Szép teszt lett gratula!:)
JD9510R avatar
5 éve | 2012. 01. 21. 16:16:20
#
Nem találok egy oldalt honnan le tudom szedni valaki küldjön már egy linket P.Ü-ben PLS
No1ze avatar
5 éve | 2012. 01. 21. 14:23:48
#
Gondolom a fiatalabb korosztályt célozták meg a játékkal. Jó teszt, grt.
Gerdzso avatar
5 éve | 2012. 01. 21. 09:21:10
#
Nagyon jó teszt! :) A játékról még csak hallani se hallottam :D de majd unokaöcsémnek leszedem! :D Gratula!
JD9510R avatar
5 éve | 2012. 01. 21. 09:02:49
#
Jó teszt, jó játék :D
no avatar
5 éve | 2012. 01. 21. 01:09:13
#
Még mindig azon csodálkozok hogy tudsz ilyen kis "semmilyen" játékokról ilyen terjedelmes, nagyszerű tesztet írni.:D Grat!;)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
9 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek