Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 32 napja
7 éve tag
Madagascar: Escape 2 Africa
Írta: Gyarmati Jani, 2012. január 19., játékteszt
Játék: Madagascar: Escape 2 Africa

Aki látta a mesét annak kötelező darab, de bátran ajánlom azoknak akik még nem látták és kedvelik ezeket a vidám hangulatú játékokat.

Bevezető:

Ez a játék 2008. november 4-én jött ki több platformra. Többek között PS3-ra, Xbox360-ra, PC-re, PS2-re, ill. Nintendo DS-re. A készítő csapat majdnem platformonként különböző, a kiadó viszont egy, az Activision. Természetesen ugyanazt a besorolást kapta mint az előző rész, tehát a 3+-os kategóriába került. Gyakorlatilag filmbéli cselekményt fogja követni.


Menü:

A játék ezen része elég szerényre sikerült, sok opció nincs:
- New Game: Új játékot tudunk kezdeni. Előtte kell csinálnunk egy profilt. 4 profilt tudunk csinálni max.
- Contiune Game: Ez a lehetőség, akkor adódik ha van mentésünk. Ekkor lehet választani, hogy melyik profilt töltse be a rendszer.

Ha ezzel megvagyunk, akkor további lehetőségek adódnak:

- Continue Story: Folytathatjuk a történet módot.

- Africa Arcade: Itt multiban tudunk játszani egy gépen, akár 4-en is. Lehet egy billentyűzeten is tolni, de kényelmesebb, ha legalább van + 2 db Gamepad. Ezenkívül a történet módban található minijátékokat tudjuk újra kipörgetni.

- Option: Itt beállíthatjuk a legalapvetőbb dolgokat. Beírhatunk csalásokat, átállíthatjuk az irányítást, a hangokkal tudunk babrálni, a grafikát tudjuk változtatni. A grafika beállítás kb. abból áll, hogy felbontás változtatás + low, medium, vagy high. Ezeken kívül, de nem utolsósorban meg tudjuk tekinteni, hogy is állunk %-ban a sztori módot illetően. Van egy összegzés, ami megmutatja, hogy az összes pályán hány majmot, pingvint, és tallért kapartunk össze, ill. pályákra is le van bontva ez a statisztika. Ezt persze nem csak a főmenüben tudjuk megtekinteni.

- Duty Free Shop: A játék folyamán összegyűjtött tallérokból tudunk vásárolni ingame videókat, intrót, zenéket, gallériát stb.

- Quit: Kilépünk a játékból.


Történet:

Mint említettem korábban egy rajzfilm adaptációról van szó, tehát néhány videó és jelenet vissza fog köszönni. A 4 főhős is megtalálható: Alex, Gloria, Marty, Melman. Gyakorlatilag azzal kezdődik a sztori, hogy felszállunk egy gépre, ami lezuhan Afrika kellős közepén. Miután szerencsésen túléltük a zuhanást folytatódik a kaland egészen a hazajutásig.

Játékmenet:

Először is azzal kezdeném, hogy egy nagyon jópofa kalandjátékkal állunk szemben. 4 fő karakterünk van, akiket tudunk irányítani. Mindegyik más-más tulajdonsággal bír, amit fel tudunk használni történetünk során. Alex (oroszlán) jól tud mászni falon, gerendán egyensúlyozni és üvölteni. Gloria (víziló) meg jól tud úszni és a sziklákat szét tudja rombolni könnyedén. Marty (zebra) gyorsan tud futni, amik a versenyeknél nagyon jól jön. Melman (Zsiráf) Pedig a fejét tudja használni kalapácsszerűen, így könnyedén tudja az apróbb ellenfeleket offolni. Ezenkívül tud repülni is mégpedig úgy, hogy a lábait pörgeti. Ez elég viccesen néz ki. Ráadásul jól tud táncolni. Rajtuk kívül még a pingvinekkel tudunk érvényesülni, ők leginkább a csőrükkel tudnak támadni, tudnak pofozni, és gyorsan mozognak. A karaktereket nem lehet fejleszteni.


Összesen 13 pálya van a játékban, amin különböző feladatokat kell megcsinálnunk a továbbjutás érdekében. Szép látványos helyszínekben lesz részünk, többek között a nagy forráshoz, ami egyben a központ is. De fogunk sziklás részekkel is találkozni, roncstelepen is leszünk, víz alatt is fogunk búvárkundoskodni. Persze ez csak néhány a sok közül.
Miután minden egyes karakter más képességekkel van felruházva, különböző tárgyakat tudunk felvenni. Alex fel tud venni narancsokat, amivel az ellenséget tudja eltalálni.

Gloria zöld- ill. pirospaprikát tud felvenni, ami nitróként szolgál. Ez annyit tesz, hogy a szárazparton mindig egy nagy szikla előtt található ez a szer, amit ha felszedünk, akkor turbó fokozatba kapcsol és ész nélkül nekirohan, ami természetesen széttörik. A vízben találhatóak ezek a zöldpaprikák, amik szintén boost funkciót töltenek be.
Marty versenyeken vesz részt általában, amin fel tud venni egy kis nitrót szintén, itt a répa jelenti a gyorsulást.

Melman általában valamilyen nagy guruló tárgyon (szikla, szemétkupac stb.) szokott lenni, de a kisebb ellenfelek legyőzéséhez is ő a legalkalmasabb. Ráadásul messzire tudja hajítani a felszedett gyümölcsöket.

A pingvinek általában horgászni, autót szerelni és vezetni tudnak.


Elég változatos feladataink lesznek a történet során. Mint sok más játékban itt is egy tutorial lesz az első feladat, ahol megismerkedünk a karakterekkel és az irányítással. Egy kis ugrálással kezdünk, majd egy könnyed versennyel folytatjuk stb. Ezek elég egyszerű feladatok. Lesz olyan rész, amikor Martyval kell lőnünk különböző tárgyakat pl. labdát valamilyen cél megsemmisítésére. Ez se bonyolult. Csak annyi a dolgunk, hogy az iránygombokkal behatároljuk az irányt, majd mehet is a shoot. De valamikor csak bőröndöket kell belöknünk egy 3 szintes kapun, ahol csak egy szint lesz nyitva. Tehát valamikor csak a legfelső, a legalsó vagy a középső. Ha rossz elemet rúgunk be, akkor -1 pont jár érte. Mint mondtam lesz versenyben is részünk, ezek 2 körösek általában és bizonyos checkpointokat kell érintenünk. Az egyetlen felvehető tárgy ilyenkor a répa. Ez ad egy kis kakaót a karakterünknek.


Ezenkívül lesz olyan mikor tárgyakat kell lopkodnunk az emberektől akár horgászbottal. Lesz olyan rész mikor meg kell védenünk a csapatunkat az emberektől, ekkor egy célkereszt segítségével kell kilőni rájuk az áldást. Van olyan jelenet is mikor autóüldözésben kell részt vennünk, ekkor néhányszor neki kell mennünk az adott járműnek, hogy le tudjuk szorítani. Nekem ez volt az egyik kedvenc részem. A következő érdekes feladat a táncolás lesz. Itt gyakorlatilag jobban kell táncolnunk, mint az ellenfél. Ilyenkor van 6 irány (balra, jobbra, északnyugat, északkelet, délkelet, délnyugat) Ezt érdemes analog karos gamepaddal tolni, mert úgy sokkal könnyebb. Az a lényeg, hogy ezekből az irányokból jönnek golyók és abba az irányba kell mozgatni a kart, vagy az annak megfelelő billentyűt. Minél több pontot érünk el, annál kevesebb az esélye, hogy bannol minket a krokodil. Ha ránk esik a választása, akkor mission failed van, úgyhogy retry következik. Van olyan jelent amikor horgásznunk kell bizonyos fajta állatokat. Ha rosszat kapunk ki, akkor -1 pont. tehát ha 2-őt kell kiszedni és 1 jót már bezsebeltünk, akkor lenullázódunk. Még nem ért véget a hosszú minijátékok sora.


A következő feladat amiről beszélni fogok a the musical chairs. Ez gyakorlatilag az egyik legjobb mission. Az a lényege, hogy vagyunk 8-an, de csak 7 szék van. A kör elején elindul a zene, majd amikor elhalkul mindenki helyet próbál foglalni. Akinek nem jutott hely az kiesik. Lehet gyorsítani a léptünket, de lehet lassítani is, azonban nem lehet megelőzni senkit se. Minden körben más-más zene hallatszódik. Ez nagyon jópofa játék. Lesz olyan rész, amikor külön gyakoroltatják velünk a narancs dobálást. Ekkor rá kell üvöltenünk a felénk repülő gyümölcsre, ami félremegy ilyenkor. Ha eltalál egy is, akkor meg kell ismételnünk a feladatot. De fordítva is előfordul ez, mikor nekünk kell az ellenfeleket dobálni. A következő kihívás a falmászás lesz. Ekkor a falat kell megmászni, de vigyázni kell, mert fentről sziklákat dobálnak ránk. A következő próba a gerendákon való egyensúlyozás és a csúszkálás. Az egyensúlyozás nagyon egyszerű hiszen amelyik irányba dől a karakter, annak az ellentetjét kell nyomni. Ezek a feladatok az oroszlán kiképzésen fognak lezajlani. De még orvosként is be tudunk mutatkozni, mikor zsiráfokat kell gyógyítanunk.


Lesz olyan feladat amikor vízbe ugrással kell bizonyítani rátermettségünket. Ez elég nehéz szerintem billentyűzettel. Különböző kombók segítségével tudjuk megnövelni a kapott pontszámot. Ekkor jönnek elő a bírák, akiknek tagjai majmokból állnak és felmutatják a táblát a pontszámukkal. Sajnos elég szigorúak. Még találkozhatunk olyan feladattal mikor paparazziskodunk kell. Lesifotókat kell csinálnunk az egyik karakterről. Persze lesz gyümölcs gyűjtő verseny is. Ekkor egy talicskába kell bepakolni az ananászokat. Az nyer, aki a leghamarabb összegyűjti a kör elején megszabott mennyiséget. Lesz olyan is mikor saját testünkkel kell bowlingozni.


Mint mondtam a pingvinekkel tudunk horgászni, és ezt a botot nemcsak a vízben található állatok ellen tudjuk felhasználni. Különböző kisebb tárgyakat (pohár, hús, térkép, óra stb.) tudunk magunkhoz húzni, ill. leverni. Van olyan kérés, hogy majmokat kell összegyűjtenünk bizonyos feladatok teljesítéséhez, emellett lesz szerencsénk memória játékot játszani. Ebben az az érdekesség, ha a gép felfordít mondjuk egy bizonyos ábrát és a párját mi fordítjuk fel, akkor mindketten kapunk 1-1 pontot.

Repülőhöz is lesz szerencsénk, amivel szintén tudunk szórakozni, azonban kell figyelni, hogy ne fogyjon ki a banán, és arra is, hogy ne ész nélkül szálljunk le. Ha agresszívan hajtuk végre a leszállást, akkor széttörik az egész gép, tehát finoman kell landolni. A repülővel tudunk csapkodni, vagyis inkább úgy mondanám, hogy egy kötélre ráerősített sziklát tudunk használni a terep megsemmisítésére.

Az ellenfelek többnyire afrikai élőlények lesznek pl. krokodil, keselyű, skorpió stb. A krokodilokkal Gloria tud elbánni, míg a többivel Alex. A minijátékokat van lehetőségünk újrajátszani bármikor, és akármelyik helyszínre vissza tudunk menni. Ennyit a játékmenetről.


Grafika, hang, irányítás:

Kezdeném a grafikával. Nos ez a játék gyengébb gépeken is elmegy, ebből kifolyólag ne számítsuk Pazar látványvilágra. Azt viszont hiányolom, hogy pl. Gloria eléggé nagy darab, és mégse lötyög a hasa. Alexnek a sörénye pedig meg se rezzen. Élsimítás nincs benne, bár az elején leírtam, hogy egyszerű ez a része a játéknak.

A hangokkal nincs semmi bajom. Remekül adja a hangulatot a különböző vidám és pörgős zenék. Az állatok hangjai is jól el lettek találva.

Az irányítással gyakorlatilag nincs sok gond, ha van gamepadunk. Persze billentyűzettel se lehetetlen 1-2 rész kivételével. Nekem inkább a kamera mozgásával gyűlt meg a bajom. Egyszerűen nem akart mozogni rendesen, ráadásul hiányolom a 360 fokos kameramozgást. Ezen lehetett volna még csiszolni.

Összegzés:
Végeredményben elmondhatom, hogy nagyon hangulatos játékról van szó. A gyengébb grafikát kárpótolja a sok vicces minijáték. Mindenki bátran ajánlom, aki szereti a hasonló típusú játékokat.

Értékelés:
Grafika:
██████████
6
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 23. 15:18:08
#
Miért unatkoznék? XD
dcsabika avatar
5 éve | 2012. 01. 23. 14:53:59
#
A teszt nagyon jó, de a játék egy kalap kaki!
hardX avatar
5 éve | 2012. 01. 20. 22:32:23
#
Nagyon unatkozol? XD
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 19. 21:37:14
#
Köszi mindkettőtöknek! :) Remélem nem sok minden maradt ki, mert biztos van olyan dolog, amit még bele lehetett volna vinni a tesztbe. :)

Amúgy az az érdekes, hogy a mesét nem is láttam. XD

Neked Gerdzso még azért is, mert ajánlottad ezt a játékot! :)
gigazte avatar
5 éve | 2012. 01. 19. 21:15:44
#
Nagyon tetszett a teszt!:) Amiért hatalmas plusz pont jár, az a játékmenet hosszanti, részletes leírása. Bírom azt, amikor az ilyen filmadaptációkról írsz teszteket!:)
Gerdzso avatar
5 éve | 2012. 01. 19. 21:08:03
#
Nagyon jó teszt! Bár csak az első részével játszottam, de most majd biztosan kipróbálom! :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
7 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek