Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 65 napja
7 éve tag
Jurassic Park: The Game
Írta: Gyarmati Jani, 2011. december 24., játékteszt
Játék: Jurassic Park: The Game

Ki ne képzelte volna el a 65 millió évvel ezelőtti életet? Nem is kell hozzá nagy képzelőerő, hiszen itt vannak előttünk! De készen állsz a félelmetes kalandra?

Bevezető:

Ki ne hallott volna a híres Jurassic Parkról? A filmret már biztos mindenki ismeri, hiszen az első rész nagy siker volt, utána lévő két rész azonban gyengébbre sikerült jóval. Régebben már játszhattunk Jurassic Parkos játékkal, nevezetesen a Jurassic Park: Operation Genesis, de a mostani darab egyáltalán nem fog hasonlítani a korábbi részre.
2011. november 15-én adták ki több hónapos késés után ezt a játékot. Több platformra is megjelent, többek között, PC-re, PS3-ra, Xbox360-ra, Mac-re és Ipad-ra. Késés oka az volt, nem akarták külön epizódonként kiadni a játékot, hanem egy az egyben mind a 4 epizódot.


Menü:

Ez a része a játéknak elég egyszerúre sikeredett, de ez így jó ahogy van. Nagy effektekre meg ilyenekre nem kell számítani, de mindent könnyen el lehet érni. 4 opció közül lehet választani:

- Begin the episode: Itt tudunk új játékot kezdeni
- Settings: Itt tudjuk a különböző grafikai és hang tulajdonságokat módosítani.
- Language: Itt lehetőségünk van a nyelvet módosítani
- Quit: Kilépünk a játékból

Ha már rendelkezünk mentéssel, akkor természetesen egy load game opció is elérhető. Azt még hozzá kell tennem, ha a menüben vagyunk és nem kezdtük el a játékot, akkor tudunk lapozni a missziók között. Az igaz, hogy lockolva vannak és el vannak sötétítve azok a részek, de így is lehet sejteni, hogy nagyjából mi fog ránk várni. Ezt kezelhették volna diszkrétebben is.


Történet:

Gyakorlatilag arról szól a játék, hogy az elején ott vagyunk a szigeten, de a főszereplő eleinte nem is tudja, hogy a dinó pajtásak is ott lihegnek mellette alig pár méterre. Főhősünk a meggazdagodás reményében jött ide, de a dolgok nem úgy sültek el ahogy tervezte...

Játékmenet:

Ez a játék egy tps nézetű kalndjáték, bár közel se annyira nagy a mozgásterünk. Sőt, ha úgy veszük, akkor kb. 0. Tehát aki arra számít, hogy majd a T-rexet a másvilágra tudja likvidálni lövöldözéssel, az felejtse ezt el. Itt gyakorlatilag mi csak nézők vagyunk. Eléggé filmszerűre sikerült a játékmenet. Kicsit hasonlít a Fahrenheit nevű játékra, de csak annyiban, hogy ott is kellett nyomkodni időben a gombokat a sikeres akcióhoz.


Igazából annyiból áll egy pálya, hogy különböző gombokat kell nyomkodnunk. Irányítóként kezelhetünk egy gamepadot, de a billentyűzet + egér kombináció is megteszi tökéletesen. Gyakorlatilag 4 gombon és az egeren kívül nem kell használnunk semmit se. Igazából nem is a nyomászolás a kihívás, hanem a gyors reakció. Hiszen van amikor elég gyorsan kell reagálni, különben game over van. Van olyan helyzet is amikor az egerünket kell használni. Ekkor a képernyő alján középen megjelenik egy zöld kör, amiben egy zöld pötty mozog. Úgy kell mozgatnunk az egeret, hogy rajtatartjuk azon a kis pöttyön néhány másodpercig. A sima gombnyomásnál van olyan mikor csak egyszer kell nyomni, de van mikor kétszer, de van mikor 3-szor kell egymás után ugyanazt használni. Van olyan mikor csak akkor fogadja el a rendszer a gomb lenyomásátt, ha zöld karika jelenik meg az iránygomb körül. Ellenkező esetben X-et kapunk a pipa helyett. Ezenkívül van lyan helyzet, mikor folyamatosan nyomkodni kell a megfelelő gombot, míg fel nem töltődik a köralakú ábra. Ez leginkább meneküléskor fordul elő.


A nyomkodáson kívül természetesen vannak párbeszédek, amelyek elég egyszerűre sikeredtek. Gyakorlatilag mindegy, hogy melyikre kattintunk, mert nagyrészt mindegyik lehetőséget ki kell próbálnunk. Nagy befolyása nincs a főszálra, tehát majdnem lényegtelen része a játéknak. Sok fejtörő nincs a játékban, tehát nem kell nagyon vért izzadnunk az egyes feladatok teljesítéséhez. Persze van olyan mikor több szereplő van egy helyszínen és össze kell dolgoznunk a küldetés teljesítéséhez. Ilyenkor 2, 3 vagy akár 4 helyszín is a rendelkezésünkre áll. Ekkor bal alsó sarokban megjelnik egy ikon, amire kattintva tudunk helyszínt váltani.


A helyszíneken klönböző nyomozásokat tudunk végezni. Ehhez az kell, hogy az egerünket mozgassuk és akkor a kérdőjeles ikonból nagyító lesz, ekkor a bal egérgombra kattintva megtaláltuk a nyomot.
De miért is fontos ez a billentyű koptatás? A válasz nem bonyolult. Minden szakasz végén kapunk egy medált (arany, ezüst, bronz, üres), attól függően, hogy hogyan teljesítünk a adott részen. Elsőre azt gondolná az ember, hogy ez gyerekjáték, de nem. Tehát az arany megszerzése igenis nehéz, bár lényegtelen a minősítés, mert nincs retry mission rossz eredménynél sem. Pl. ha egyszer rontunk, akkor már nem is lehet aranyat bezsebelni. Na így már nem is olyan könnyű a dolog.
Természetesen a végigvitt epizódokat újra lehet pörgetni, így lehet javítani az érmünkön. Ha egy epizódot befejeztünk, akkor elsötétül a kép és megjelenik a híres embléma a T-rex csontvázzal, alatta pedig a következő rész címével. Ez a négy nagy epizódot választja el egymástól.
Mint mondtam filmszerű kalandjátkkal állunk szemben ahol néhány akciójelenttel találkozhatunk. Szerintem a legérdekesebbnek a T-rexes és a Velociraptoros jelenteket találhajtja az ember. Nyílván a húsevők izgalmasabbak, mint a zöld leveleket csámcsogó növényevők. Többfajta dinóval is találkozhatunk: T-rexszel, Velociraptorokkal, Dilophosaurusszal, Herrerasaursszal stb. Egy-két jelenet van, ami hasonlít az első filmben látottakhoz, de nagy hasonlóságot nem véltem felfedezni.


Grafika, hang, irányítás:

A grafika nem sikeredett valami erősre, viszont ennek köszönhetően gyengébb gépeken is elmegy a game. Persze mai szemmel nézve néhány éves lemaradás az megvan. Mondjuk meglátszik, hogy nem egy nagy költségvetésű címről van szó jelen helyzetben.
A hangokat nagyon jól eltalálták a játékban. Az összes élőlény hangja remekül sikerült. Nekem kedvencem a Velociraptor és a T-rex hangja volt. Ezeket hallva sokszor eszembe jutott a film. Az emberek hangjait is eltalálták, ebbe nem nagyon tudok belekötni. A zenék is zseniálisak a filmbéli híres zene is hallható, az akciósabb jeleneteknél, pedig pörgősebb.
Az irányításról sok mindent nem lehet mondani, hiszen gyakorlatilag a karakterünk egy lineááis úton halad, amit mi nem tudunk befolyásolni semmivel se.


Összegzés:

Tudtuk, hogy nem egy év játéka címért harcoló játékot fogunk kapni, de voltak egész jó megvalósítások a játékban, amik elnyerték a tetszésemet. Viszont sok mindent elrontottak. A történet valami borzalom, hogy mennyire nem lett kidolgozva. A párbeszédek szintén rémesek lettek, mert nem befolyásolják a cselekmény alakulását, ráadásul nem sok értelmes mondat hangzik el a játék alatt. Ezeket a hibákat leszámítva egy hangulatos játékot kaptunk, amit egyszer mindenképp megéri végigvinni, ám többször nem biztos. Aki szereti a Jurassic Parkot annak érdemes mindenképp végigvinne. Igazából elég rövid játék, tehát nem nagyon lehet beleunni a hosszúsága miatt.

Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 10
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 01. 03. 10:06:13
#
Valóban nem lett nagy eresztés, de nem is ígérték, hogy nagy szám lesz. :)
no avatar
5 éve | 2011. 12. 30. 14:23:11
#
A teszt jobb lett mint a játék XD :D
SyntaxXx avatar
5 éve | 2011. 12. 30. 13:56:05
#
szépen kidolgozott teszt, és nagyon részletes.
xoki avatar
5 éve | 2011. 12. 27. 12:02:41
#
jó teszt lett, mást nem is lehet erről elmondani!!!
neuroflex avatar
5 éve | 2011. 12. 26. 21:09:56
#
nagyon jó teszt lett:)
gigazte avatar
5 éve | 2011. 12. 26. 17:40:03
#
Nincs baj a hosszúsággal:) A tartalom a helyén van és szerintem se lehetett volna nagyon többet írni erről a játékról.
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 26. 17:20:49
#
Köszönöm! :)

Most nézem, hogy meglehetősen rövid lett, bár nem is tudtam erről többet írni! XD
Riderman avatar
5 éve | 2011. 12. 25. 17:13:19
#
király tesz jó megfogalmazásal teszt:D
gigazte avatar
5 éve | 2011. 12. 25. 16:28:10
#
Nagyon ütős teszt lett, hoztad a formádat!:)
norbi6 avatar
5 éve | 2011. 12. 25. 10:14:21
#
A játék maga nekem nagyon nem tetszett de a tesztet nagyon jól megírtad megy a felülmúlhatatlan !
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
18 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek