Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 5 napja
7 éve tag
L.A. Noire
Írta: Gyarmati Jani, 2011. december 02., játékteszt
Játék: L.A. Noire

Hasonló játékkal már többször is találkozhattunk, bár a legtöbb esetben e bűnöző szerepben voltunk, 1-2 kivételével. Most itt a nagy lehetőség, hogy egy rendőr bőrébe bújva tudjuk kibogozni a szálakat.

Megjelenés:

Ez a játék 2011 őszén jelent meg PC-re, Ps3-ra, illetve Xbox360-ra, már jóval korábban. A kiadó a Rockstargames, a fejlesztőcsapat pedig a Teambondi. Már sokan várták ezt a játékot PC-re, hiszen konzolon is igazi siker volt. Akkor lássuk, hogy tényleg olyan jó játékkal állunk-e szemben.

Bevezető, menü:

Nos a játék sajnos elég nehézkesen indul, hiszen sajnos elrontották az optimalizálást. Így a felhasználónak kell megjavítania a játékot. Miután ezzel végeztünk és nem laggolunk, nézhetjük is a menüt. A menü öt pontból áll.

- new: Új játékot tudunk kezdeni (ha végigvittük a szorit, de a mellékküldetéseket nem, akkor ide kell mennünk, hogy folytatni tudjuk a játékot).

- resume: Az utolsó mentéstől tudjuk folytatni a játékot.

- cases: Itt a megoldott ügyeket tudjuk megnézni, és amelyiket csak akarjuk újra tudjuk pörgetni.

- options: Itt több opció áll a rendelkezésünkre. Megnézhetjük az irányítást, amihez nem kell hozzányúlnunk, mert jó úgy ahogy van. Van egy gameplay rész, ahol beállíthatjuk, hogy legyen-e zene mikor egy nyomhoz érkezünk, vagy sem. Az akció átugrása (ha ez be van kapcsolva 3-szoros bukás után felkínálja azt a lehetőséget a játék, hogy skipeljük az adott részt). Erre egyébként nincs szükség, mert könnyen meg lehet oldani a feladatokat. Ezenkívül a tippek mutatását tudjuk onolni illetve offolni. A display rész alatt a grafikát tudjuk beállítani. Van 3 profil, balanced, perfomance, quality. Nyílván a gépünk teljesítményétől függően kell ezt beállítani. De egyedileg is be tudjuk lőni a kívánt részletességet. Lehetőségünk van a fekete-fehér módot be- ill. kikapcsolni. Természetesen feliratot is kapott a játék, így ezt is igénybe tudjuk venni. Ezenkívül a hangerőt tudjuk szabályozni.

- extras: Itt a feloldott autókat tudjuk megtekinteni és a készitők listáját.
Nos ennyit erről. Azt még kell jegyeznem, hogy a falra van vetítve ez az 5 pont, tehát elég ötletesre sikerült.


Történet:

Sokat nem fogok mondani erről, mert nem akarom lelőni a poént, így csak pár mondatot írok erről. Cole Phelps a főhősünk, akinek a karrierjét követhetjük nyomon a 40-es évek második felében Los Angeles-ben. Kezdetben csak kisebb bűntényekkel foglalkozunk majd egyre nagyobb bűntényekkel. Játék egyik érdekessége, hogy ezúttal a jó oldalon vagyunk, tehát rendőrök leszünk.


Játékmenet:

A játék egy tps (third person shooter, azaz az egész embert látjuk hátulról) nézetű, akció-kaland játék, de elég filmszerű is lett. Összesen 21 bűnügy vár ránk a történetünk során, ami nem 5 órát fog igénybe venni. Ez már plusz pont a készítőknek. Mondjuk nincs multija, így a single résszel volt idő foglalkozni. Minden egyes ügynek van egy címe, amit a játék régiesen döntött stílusban ír ki. Néha mutatnak ilyenkor egy kis jelentet magáról a bűntényről, de nem mindig. Valamikor csak simán beadja rendőrörsöt, ahol felvesszük az ügyet és indulhatunk is a helyszínre.


Mikor kimegyünk az utcára mindig ott parkol egy rendőrautó, de bármilyen autóval mehetünk következmény nélkül. Ha járőrautóval megyünk akkor a sziréna használatával megkönnyebbül számunkra a közlekedés, bár nem mindenki húzódik félre ilyenkor. A bal alsó sarokban található egy kis radar, aminek a segítségével tudunk tájékozódni. Sárga zászló jelöli a kijelölt helyet. Persze, ha megnyomjuk az m betűt, akkor előjön a térkép és ott, akár egyedileg is megadhatunk célállomást. Ezt szürke ponttal jelöli a térkép.


Amint a helyszín közelébe érünk, jön egy bejátszás, amiben azt láthatjuk, hogy kiszállunk és felteszünk egy-két kérdést az üggyel kapcsolatban. Ezután kezdődik számunkra a munka. Pár nyomot már a helyszínen lévő rendőrök megjelölnek A, B, C il. D betűvel, amiket nekünk meg kell vizsgálnunk. Ezeken kívül persze alaposabban meg kell néznünk a helyszínt. Ugyanis többféle tárgy egy kicsit arrébb található. Például a háztetőn van egy véres alsógatya, amiért nekünk fel kell másznunk az ereszcsatornán. Persze ez csak egy random példa volt.

Ha valami bizonyíték közelébe érünk, akkor hallunk egy bizonyos sejtető zenét. Ha odamegyünk és rákattintunk a bal egérgombbal, akkor szemügyre vehetjük az adott tárgyat. Lehet, hogy egy kulcsfontosságú bizonyítékot találunk, ekkor az iránygombok segítségével kell forgatnunk, míg rá nem zoomolunk. A jobb egérgombbal pedig visszaléphetünk. Persze az is lehet, hogy semmi hasznosat nem jelent az adott érték. Ha megnéztünk egy nyomot de mégis van ott zene, akkor nézzünk szét alaposabban, hiszen lehet, hogy nem nyitottuk ki az adott dolgot, vagy csak 1-et néztünk meg a 2-ból, esetleg 3-ból.


A helyszíneken különböző újságokat is találhatunk, amit ha megtalálunk, akkor kapunk egy bejátszást. Ha esetleg elakadunk, akkor használhatjuk az intuició pontokat, amelyek megmutatják a nyomok lelőhelyét. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy előkapjuk a noteszünket, majd rámegyünk a use intuition ponits részre, majd show all cluesra.


Miután végeztünk ezekkel, akkor általában (ha vannak) a tanúkat kell kihallgatni, és itt jön be a játék egyik különleges része. Ugyanis nem elég a kérdéseket feltenni, hanem azt is el kell dönteni, hogy az illető igazat mond, vagy esetleg kamuzik. Ezt az arcvonásokból tudjuk levonni leginkább, de nem mindig jön be a tippünk. Ha úgy gondoljuk, hogy igazat mond, akkor az 1-est kell megnyomni. Ha gyanúsnak találjuk a sztorik, akkor a 2-est. Ha meg hazugságot érzünk, akkor a 3-ast. Az utóbbinál érvet kell felhoznunk, hogy nekünk van igazunk. Ha jól érvelünk, akkor bevallja az igazságot az ember, ha pedig elrontjuk, akkor a képünkbe röhög. A beszélgetés során újabb nyomokra bukkanhatunk, többek között helyszínekre, újabb személyekre stb.


A kihallgatás végeztével bal alsó sarokban feljön egy kis szöveg, ami azt tünteti fel, hogy az összes kérdésből hányra kaptunk helyes választ. Ennek függvényében pontokat kapunk. 1 jó kérdés esetén 5 pontot kapunk. Tehát ha 4-ből 4 jó, akkor 20-at zsebelhetünk be. Ha szintet lépünk, akkor különböző ajándékokat kapunk (pl. rejtett kocsit, intuició pontot stb.) Vannak bizonyos küldetések, amikor ha egyre se kapunk jó választ, akkor retry mission effektus lép életbe, vagyis újra kell kezdeni a kihallgatást. Persze ez csak néhány esetben fordul elő. Itt is lehet használni a megérzés segítséget. Ekkor a 3 választási lehetőség közül 1 törlődik.


Ha olyan helyszínről vagy személyről szerzünk információt, aminek, vagy akinek nem tudjuk a pontos címét, akkor be kell telefonálnunk a központba, ahol megmondják nekünk az utcát és a házszámot. Történetünk során elég sokat kell vezetnünk, a város hatalmas. Elég komoly ez a játék, hiszen ha eljutunk az első címhez onnan még több helyre el kell mennünk, és még több embert kell kihallgatnunk. Tehát a szálak egyre jobban bonyolódnak. A főbűnőshöz való eljutás elég izgalmas út, amelynek során több embert is lecsukunk. Van amikor a tettes gyalogosan menekül, és mi futunk utána egy jó darabig, míg el nem bújik és le nem üt minket. Ekkor ököllel kell kiiktatni a gonoszt. Persze az is előfordulhat, hogy elfog egy túszt, ekkor nincs más választásunk, mint lelőni az illetőt. De akár autóval is meglécelhet, ekkor nekünk üldözőbe kell vennünk, és minél közelebb kel menjünk hozzá, hogy a társunk ki tudja lőni a kerekét. De lehet az is, hogy egy maffia vezért kell elfognunk és ekkor egy sor embert kell emigrálnunk a másvilágra. Az ellenfeleket a radar piros ponttal jelöli. Ha velünk egy szinten van, akkor sima, ha alattunk egy lefelé nyíllal, ha felettünk van, akkor egy felfelé mutató nyíllal ellátott pontot mutat. Az ellenfél autóját egy piros autóval jelöli. Ha olyan feladat van, hogy csak követni kell gyalogosan valakit, vagy autóval egy másik autót, ekkor nem szabad se túl közel menni, se nagyon lemaradni. Mindkét esetben el kezd villogni az ikon és egy bizonyos idő után elbukunk. Alapból csak egy kis pisztoly áll a rendelkezésünkre, de még pár komolyabb fegyver is található. Az ügyek a történet előrehaladtával egyre komolyabbak lesznek és több szintet és lépünk feljebb a ranglétrán. Eleinte csak egyszerű gyilkosságok lesznek porondon, későbbiekben pedig már drog ügyekbe is belemárthatjuk az orrunkat. Minden egyes bűn lezárása után megkapjuk a számlát. Persze ez nem azt jelenti, hogy nekünk kel kifizetni a kárt. Különböző adatokat tudhatunk meg. Hány kérdésre kaptunk megfelelő választ, mennyi nyomot sikerült megtalálnunk, mekkora anyagi kárt okoztunk stb.


Mint mondtam az elején, nem csak a sztori mód áll a rendelkezésünkre. Több mellékküldetés is megoldásra vár. Kezdeném is az utcai bűntettekkel. Ezek kisebb bűncselekményt takarnak, akár a sztori mód közben, vagy után is elvállalhatjuk ezeket. Ezt úgy érjük el, ha rendőrautóban ülünk, és halljuk a diszpécser által bejelentett bűntényt, ekkor a bal egérgombbal egy igent küldünk. Ekkor egy ember ikon jelenik meg a radaron sárgán. Ha nem nyomunk rá az igenre, akkor ez piros marad, de így is megoldhatjuk, ha véletlenül arra mennénk. Ebből összesen 40 van. Ezért is kapunk karrier pontot.
Ezeken kívül feladatunk az újságok felderítése, ezek száma 13.
Miután a játékban lehetőségünk van szabad kóborlásra, így fel tudunk deríteni bizonyos látványosságokat. Ha rábukkanunk ezekre, akkor egy fénykép ikon jelenik meg ott. Ha a térképre kattintunk, akkor egy kis információhoz is hozzájuthatunk ezekkel kapcsolatban.
Emellett a kocsik feloldása is a mi feladatunk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy beülünk minden autóba.
Ha végigvittük a sztori módot, akkor tudunk választani 4 ruha közül, hogy melyikkel csináljuk tovább a játékot. Mint mondtam, ha a sztori módot úgy vittük végig, hogy a mellékküldetésekkel még nem végeztünk, akkor a new feliratra kattintva tudjuk folytatni a játékot.


Irányítás:

Az autók irányítása elég érdekes. Sok kanyart full speeddel be lehet venni. Ráadásul elég érzékeny is az autó kanyarodáskor, hiszen épphogy csak lenyomjuk a gombot, de olyan mintha csutkán eltekerte volna a kormányt az emberünk. Gyalogosan nincs semmi gond a mozgással. Ha kell a sarkokon el tudunk bújni, ezt a ctrl segítségével tudjuk megtenni.


Grafika, hangok:

Talán a grafika az egyik gyenge pontja a játéknak. Erősen meglátszik, hogy konzolport. A fák, és a házak eléggé elnagyoltak. Az élsimítás hiába van feltéve maxra, olyan mintha nem is lenne. Az autók törése is elég gyatra lett. Pl. ha frontálisan ütközünk, akkor az ártatlan sofőr autójának egyik kereke kiszakad, meg a motorháztető leesik egyben, jó esetben. A napszakok változnak, néha esik is az eső. Miután fontos szerepe van az arcról történő leolvasásnak, a játék kapott egy 30 fps-es limitet.
Az autókba beülve a kornak megfelelő zenét hallhatunk, mondjuk rádiókat nem tudunk választani, bár ez nem olyan nagy baj. Az akciósabb jeleneteknél pörgősebb zene van,a nyugisabb részeknél lassabb. Erre tényleg nem lehet mondani egy rossz szót se. A szereplők hangjai is remekül sikerült.


Összegzés:

Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon komoly játékot kaptunk a kisebb- nagyobb hibái ellenére. Néhány bug azért így is van benne. Pl. a társunk nem mindig hajlandó beszállni mellénk. Emellett sokszor elállja az útunkat, így beragadunk. Bár ehhez még ő se kell, mert magunktól is megcsináljuk ezt. De ettől függetlenül nagyszerűt alkottak a srácok. Gyakorlatilag majdnem olyan ez, mintha egy filmet nézne végig az ember. Ezt a játékot érdemes többször kitolni. Márcsak a színes ill a fekete-fehér kép miatt, legalább a sztori módot. Rendkívül változatos és izgalmas, ami több mint 20 órára leköt minket. Aki szereti a GTA-t és az ahhoz hasonló jellegű játékokat, annak csak ajánlani tudom ezt.

Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 22
winrar avatar
2 éve | 2015. 08. 06. 00:40:29
#
Jó teszt!
Valamikor ki fogom próbálni a játékot :D
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 05. 13. 21:49:00
#
Remek teszt lett :)
Gyarmati Jani avatar
3 éve | 2013. 11. 28. 13:37:11
#
Köszi!

Igazából ez volt a célja az írsnak. viszont utólag belegondolva egy kicsit hiányos. Mos már úgy vagyok vele, hogy egy teszt rendes megírásához legalább kétszer kell végigcsapatni egy játékot. Mert elsőre nem veszi észre az ember az összes dolgot.
Dowie avatar
3 éve | 2013. 11. 28. 13:10:19
#
NAgyon jó teszt! Ki is fogom próbálni majd a játékot ;)
jdeppdvd avatar
5 éve | 2012. 08. 02. 13:51:46
#
Kiraly teszt!grat!
Sicu33 avatar
5 éve | 2012. 07. 06. 09:45:47
#
Jó teszt:)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 13. 11:23:29
#
Elég ehhez a játékbeli angoltudás! :P
ghost20 avatar
5 éve | 2011. 12. 11. 12:13:28
#
Jó teszt ;) kíváncsi vagyok erre a játékra de szerintem kevés ehhez az angol "tudásom" így hát valami magyarítást meg kell várnom :D
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 08. 11:27:28
#
Köszi! :)

Bár 1-2 patch nem ártana a tesztre. XD
krutka avatar
5 éve | 2011. 12. 06. 22:27:15
#
"Címből miért következett, hogy én írtam?"
Xfiren mindig ezzel kockulsz XD én is sejtettem hogy te irtad, kedves lompi ;)

Ja és hogy ne csak offoljak, a teszted übermegahiperszuper lett, mint azt már megszokhattuk! :?
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 05. 16:03:26
#
Hát én személy szerint a kockulásból tanultam a legtöbbet angolul, mert németet tanultam a suliban. XD

Köszi mindenkinek! XD

Címből miért következett, hogy én írtam? :P
no avatar
5 éve | 2011. 12. 04. 01:07:47
#
Nagyon jol sikerult teszt lett, gratulalok hozza! A jatekrol annyit, hogy a kissebb bugokat leszamitva nagyon jo lett es foleg hosszu :P
adam990304:Kell ide az angol tudas nagyon is ;)
adam990304 avatar
5 éve | 2011. 12. 04. 00:16:31
#
Nagyon tetszik a teszted :) Egyébként mennyi angol tudás kell hozzá?
Demoz avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 18:40:48
#
Már a címből éreztem, hogy ez a te teszted lesz.:) És jó teszt lett nagyon!:)
Gerdzso avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 17:02:39
#
Nagyon jó teszt, még nem játszottam a játékkal, ideje lenne elkezdeni :)
apetit1989 avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 01:47:59
#
Superlompos tesztjeit bírom. Az övéit mindig el is olvasom végig.
Én most küldtem be egy 9000 betűset, már alig élek. Két órán át csináltam.
ujjzalan avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 23:20:26
#
Jó teszt! :D Viszont én is úgy vettem észre, hogy a sziréna csak dísz és nem használ.
no avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 19:51:29
#
tényleg jo teszt lett:D
tasika1012 avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 18:58:23
#
jó,részletes teszt lett nekem tetszik ez a teszt
neuroflex avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 16:21:50
#
jó lett teszt:)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 13:57:58
#
Nem a 40 pontért szoktam írni. :P
Randy Orton avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 13:25:13
#
Meglátszik a teszten, hogy nem a 40pont miatt írtad! XD Nagyon jó teszt lett! :)

"sziréna használatával megkönnyebbül számunkra a közlekedés"
Ebben viszont nem értek egyet! Lehet, hogy nyomozásnál/ üldözésnél néha használ, de a civil autósok le se sz@rják, hogy bekapcsoltad a szirénát, és nem húzódnak le, hogy könnyebb dolgunk legyen!
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
33 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek