Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 65 napja
7 éve tag
Demolition Racer
Írta: Gyarmati Jani, 2011. augusztus 26., játékteszt
Játék: Demolition Racer

Gondolom dokan ismerik a destruction derby arenas sorozatot. Mos egy másik klasszikus roncsderbis játékkal álunk szemben. Tehát aki szereti az autók pusztítását, annak ez kihagyhatatlan darab.

Ezt a játékot 1999. október 15-én adták ki, PC-re és PS1-re, majd 2000-ben Dreamcast-re. A kiadó az Infogrames volt, a fejlesztő pedig a Pitbull Syndicate. Egy roncsderbis játékkal állunk szemben. Igaz nem mai darab, bár nem is olyan régi.

A játéknak nincs igazából története. Annyi a feladatunk, hogy megnyerjük az összes versenyt, feloldjuk az össze pályát és autót.


A főmenü elég egyszerű lett, a háttérben random zenék hallhatóak. Van egy single race menüpontunk ahol egyedi versenyeket tudunk menni, van egy Demolition league, ahol tudunk bajnokságba menni, és van egy options. Itt be tudjuk állítani, hogy robbanjon-e a kocsi, ha teljesen szétroncsolódott. A körök számát is tudjuk variálni. Persze a hangokat is be tudjuk állítani, sőt a menüzenét manuálisan ki tudjuk választani, hogy melyik szóljon éppen. Ezenkívül az irnyítást is módosíthatjuk. Megtekinthetjük a rekordjainkat. A készítők listáját is meg tudjuk nézni, ha van kedvünk hozzá.


Akkor vágjunk bele a Single módba. Mikor legelőször játszunk, akkor be kell írnunk a játékos nevét, amit később persze lehet változtatni. Ha ezzel kész vagyunk, akkor ki kell választanunk, hogy milyen módban szeretnénk versenyezni. Természetesen a a legelején még csak az első mód van megnyitva (demolition). Ezekről a módokról ejtenék néhány mondatot:

- Demolition: A hagyományos roncsderbi mód ez. Egyszerre 16 autó van a pályán tehát rajtunk kívül még 15. Az a feladatunk, hogy minél több pontot szerezve haladjunk be a célba minél előrébb végezve.

- Chase: Itt az nyer, aki elsőként ér be a célba a legjobb idővel. Ebben a módban nem javasolt az ütközés, mivel a gyorsaság a lényeg. Ráadásul nem jár érte pont.

- Chicken: A chase módhoz hasonlóan az nyer, aki legelsőként halad át a célvonalod, csakhogy itt szembe megyünk a forgalommal. Ez nagyon szórakoztató, mert figyelni kell, hogy kikerüljük a szemből érkező utókat. Itt se jár a pont az ütközésekért.

- Last man standing: Ez már arénában zajlik, az nyer akinek a legtöbb pontja lesz. Nyílván minél tovább bent kell maradni. Célszerű utolsóként kiesni.

- Suicide: Ez is arénában zajlik, itt azonban az nyer aki a leghamarabb esik ki.


Pontokat úgy tudunk szerezni, ha az ellenfél kocsijának nekimegyünk. Nyílván minél erősebben lökjük meg őket, annál több pontot kapunk. A legkisebb koccanásért 5, a kicsit nagyobbért 10, ennél is nagyobbért 25, a legnagyobbért pedig 50 egységet kapunk. Természetesen azért is kapunk 5-öt, ha nekinyomjuk a falnak az ellenséget. De akkor is kapunk, ha megforgatjuk őket 90, 180 ill. 360 fokban. Ha olyat ütünk, hogy el kezd égni az ellenfél autója, akkor 60 pontot kapunk (start fire), ha megöljük, akkor 75-öt, ha pedig ráugratunk a tetejére, akkor 500-at.


Miután sokat ütközünk az autónk sérül. A pályán különböző színű dobozok vannak, amik megfűszerezik a játékot. A zöld dobozok a javító ládák. A sérülések kb. 30%-át megjavítják. A kék doboz az pajzsként szolgál, ilyenkor lehet tombolni mindenféle következmény nélkül kb. 20 mp-ig. Vannak fehér dobozok piros kérdőjellel, ebben bónusz pontok találhatóak. Legalább 50 pont üti a markunkat, ha áthajtunk rajta. A maxban nem vagyok biztos, de eddig nekem 140 volt. Ezenkívül, hogy ne csak jó legyen, van egy fekete doboz halálfejjel. Ez 25%-ot ront a kocsink állapotán. Ezek a dobozok csak demolition módban, ill a liga módban érhető el (az arénát leszámítva). Mint mondtam fontos a jó helyezés. Ez azért fontos, mert a verseny végén a pontszámunkat úgy kapjuk meg, ha a helyezésünk alapján a gép beszorozza azokat. Az első helyezettnek 25-ször veszi a pontjait, a másodiknak 22-szer stb. Ezt úgy kell venni, ha elsőként haladunk átt a célvonalon, akkor 25X400 pontunk lesz a legvégén, de ettől nem biztos, hogy elsők leszünk, mert lehet, hogy a másodiknak 22X800-a van.


A játékban összesen 13 pálya van, ebből 10 rendes kör, 3 pedig aréna. A játék elején persze majdnem mindegyik le van zárva. A helyszínek eléggé változatosak. Van amikor egy autópálya építkezésénél kell offolni az ellenfeleket, van amikor egy parkolóházban kell rohangálnunk, van amikor roncstelepen vagyunk stb. Emellett összesen 8 autó van, amik közül az elején csak 3 vehető igénybe. Az autókat kedvünk szerint színezhetjük, sőt akár logóval is diszíthetjük. A logók tartalmaznak számokat, cápát, koponyafejet, macit stb. Az autók különböző tulajdonságokkal is rendelkeznek:

- Acceleration: A gyorsulást takarja.

- Top Speed: A végsebességet jelöli

- Handling: A kezelhetőséget mutatja

- Armour: Az autó erejét mutatja

Természetesen mindennek megvan a maga előnye és hátránya. Pl. egy gyenge autóval nem tanácsos az arénába menni. Minden autó valami másban jó, tehát nincs olyan, hogy mind a 4 tulajdonság maxon van.

A demolition league módban több pályán kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk a legjobbak. Demolition módban kell mennünk (kivétel az arena league). Lehetőségünk van folytatni a már megkezdett ligát, de persze kezdhetünk egy újat is. A legelején mégcsak a rookie league van nyitva. Ez a legkönnyebb, ráadásul kevés pályát tartalmaz. Ahogy haladunk előrébb a ligákban, annál nehezebb lesz az elvárásoknak megfelelni. Pl. a legelején elég folyamatosan az első 5-ben végeznünk, viszont lesz olyan mikor legalább az első helyen kell beérnünk. Először úgy voltam, hogy ez egyszerű lesz, de tévedtem. Meglepő módon nem mindig sikerült elsőre megcsinálni, sőt néha volt olyan, hogy 1 órát elszórakoztam, míg valahogy sikerült megszereznem az első helyet. Tehát az ellenfelek annyira nem ostobák. Természetesen fel is adhatjuk a ligát, ha nagyon nem akarunk vele szenvedni, így azonban bebukjuk az addig elért eredményeinket, amiket nem mentettünk el.


Verseny közben a képernyőn több adatot is láthatunk. Többek között a körszámlálót. Mikor áthaladunk a célvonalon akkor pirosan villog a számláló, míg az utolsó körnél végig villog. Ez a bal felső sarokban található meg. Van egy téglalap felül középen ami mutatja, hogy hányan vannak még bent a versenyben. A jobb felső sarokban van a pontjaink száma. Jobb alsó sarokban van egy sebességmérő, ami mutatja, hogy mennyivel megyünk. Bal alsó sarokban pedig az autónk állapotát mutatja. Ez eltér a ps1-es veziótól, hiszen ott azt mutatja, hogy hányszor ütközhetünk még, itt meg azt, hogy az autónk mely része sérült meg jobban.

A játékban persze tudunk csalásokat is használni. Csak annyi a dolgunk, hogy a főmenüben beírjuk a kódot, és ha hallunk egy motorhangot, akkor sikeres volt az akció. Most ilyen kódra gondoltam pl. összes autó és pálya feloldása.

A játék grafikája szerintem 99-ben teljesen megfelelet az elvárásoknak. A ps1-es verziónál jobb volt. Sőt kaptunk eső effektet is a játékba. Csak azért említem ezt, mert mindenki abban a tévhitben van, hogy a konzolok csak ma vannak lemaradva grafika terén, pedig ez nem igaz. Mondjuk engem ez a rész különösebben nem érdekel.

A zenéket nagyon jól eltalálták. A játék hangulatához teljesen passzolnak. A kigyulladás hangja is rendben van az autók hangjával együtt. Ebbe nem nagyon tudok belekötni.

Az irányítás nagyon egyszerű, elég árkádos. így akár lehet menni a klasszikus irányítással is billentyűzeten.

Persze mint minden játékban itt is vannak hibák. Pl. van olyan, hogy mikor nekimegyünk az ellenfeleknek nem adja meg a pontot. Nyílván nem a frontális ütközésre gondoltam, mert azért nem jár pont amúgy se. Van olyan, hogy átmegyünk a bónusz ponton, de mégse töri fel a dobozt, így üres kézzel megyünk tovább.

Összeségében elmondhatom, hogy egy remek játékról van szó. Jó néhány órát el lehet tölteni vele. Egy jó kis zúzós játékkal állunk szemben, ahol azért nem olyan könnyű nyerni elsőre. Remek szórakozást nyújt minden roncsderbi rajongónak.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 12
Sonymeans avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 18:20:29
#
Nem Tudjátok hol lehet letölteni?
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 08. 28. 15:09:24
#
Lehet morzsázni a régiek közül rendesen! :D
bazsi135 avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 16:31:15
#
Gratulálok!:D Megint RETRO játékkal drukkoltál előXD És hoztad a szokásos formád+
Tapss!!!!
GTRAKY avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 16:22:50
#
na igen
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 16:20:04
#
A régebbi játékok grafikáját nem a maiakéhoz kell hasonlítani.
GTRAKY avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 16:16:36
#
korhoz kepest ok de.... csak lenne arnyek jobb kontraszt es jobb texturak es 10es lenne
az utolso elotti kepben pl szep a hatter
MONDOM korhoz kepes 12/10XD
Szinte egyszerre adtak ki ezt es engem
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 12:27:26
#
Miért nem?

Csak ne gyere azzal, hogy a Crysis-nak jobb a grafikája....
GTRAKY avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 12:22:47
#
regi kedvenc....Imadom a gamet csak kene tobb verda es palya meg talan jatekmod
a flatout nagyapja
Spoiler!
grafja biztos nem 8as;):S
volgyijani avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 09:56:41
#
Nagyon faja kis teszt! ;)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 08. 27. 05:15:57
#
Köszi! A képek nem sajátok, mivel nem indult el a játék a gépemen!
neuroflex avatar
6 éve | 2011. 08. 26. 23:23:12
#
nagyon jó teszt :)
marci19970425 avatar
6 éve | 2011. 08. 26. 23:20:29
#
Nagyon szép hosszú teszt + jók a képek :D
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
13 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek