Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 32 napja
7 éve tag
Trackmania Nations Forever
Írta: Gyarmati Jani, 2011. július 12., játékteszt
Játék: TrackMania Nations Forever

A Trackmania sorozat ezzel a résszel történelmet ír, amit a remek multijának köszönhet. Ez a játék nem 5-6 órára köti le az embert, hanem akár több százra is.

Gondolom a Trackmania név sok ember számára ismert. A Trackmania nations forever egy ingyenes része a sorozatnak, ami persze az online játékra helyezte a hangsúlyt. 2008. április 16-án jelent meg. A játékot a nedo csapat fejlesztette és adta ki. Azért hangsúlyoztam, hogy ez egy ingyenes része a játéknak, mert van united forever, ami fizetős.

Teljesen ingyenes ez a játék?

Hát meg kell, hogy mondjam mára sajnos ez nem teljesen igaz. Ugyanis ettől az évtől kezdve, már csak a freezone szerverekre lehet felmenni ingyenesen. Ráadásul onnan is ledobnak fél óra játék után. A single rész továbbra is ingyenes maradt, de ezzel nem sokat tudunk kezdeni. Kár, hogy elvették a teljes online játékot tőlünk. Mostantól csak az veheti igénybe a nem freezone szervereket, aki fizet. Ehhez csak gratulálni tudok.

Na de kezdjük akkor a menüvel. A menüben megtalálhatjuk a single módot, az online módot és lan módot. Ezenkívül van egy explorer nevű menüpontunk, amire ha rákattintunk, akkor böngészhetünk a különböző autós festések és egyéb olyan dolgok között, amiért fizetnünk kell sajnos, ha meg akarjuk őket szerezni. Találhatunk még egy szerkesztők nevű pontot is, ahol saját egyedi pályákat tudunk alkotni. Végül, de nem utolsó sorban találhatunk egy profil menüpontot is. Itt tudjuk beállítani az irányítást, az egyedi autókat, az egyedi festéseket, a nevünket is be tudjuk állítani különböző színkódok segítségével, hogy színes legyen. Még azt is beállíthatjuk, hogy milyen legyen a duda hangja. Persze megtaláható egy statisztikai rész, ahol a lejátszott órák számát és egyéb információt tudhatunk meg. A főmenüben még haverokat is tudunk felvenni.


Az autókat tudjuk természetesen festeni saját ízlésüknek megfelelően, de akár saját kocsikat is tudunk beletenni a játékba. A kocsikat ebbe a mappába kell berakni (My documents/Trackmania/Skins/Vehicles/Stadiumcar) Az autókat általában zip formájában tudjuk letölteni, amiket nem kell kicsomagolnunk. Természetesen ingyenesen lehet letölteni ezeket az egyedi autókat a http://www.trackmania-carpark.com oldaláról. Találhatunk elég vicces kinézeteket is ezen az oldalon. Pl. Szendvicses autó, Mikulás a rénszarvasokkal stb. Persze lehet sima nadeo autókat is leszedni különböző festéssel. Ezeket az autókat általában valamilyen neon színnel szoktálk feldobni. Természetesen, aki nem akar berakni autót, az mehet az eredeti nadeo autókkal is. Az eredeti autók a nemzetenek megfelelően vannak festve. Van magyar, koreai, német, angol, francia, spanyol, olasz stb.Nos akkor merüljünk bele a játékba. Először kezdjük a single résszel. Az egyjátékos módban eleinte csak kevés pályán tudunk menni. Az a feladatunk, hogy döntsük meg az adott pályán felállított rekordokat. 4 medál megszerzésére van lehetőségünk: nadeo, aranya, ezüst, bronz. Értelemszerűen a nadeo medál a legjobb. Ha elsőre nem sikerül megszereznünk a kívánt medált, akkor természtesen van lehetősgünk a javításra. A játék 5 kategóriájú pályát tartalmaz: Fehér, zöld, kék, piros, fekete. A fehér páylák a legrövidebbek és a legkönnyebbek. Ezek általában fél perc alatti pályák, kivéve az endurance pályákat, mert ott 3 kört kell mennünk. A fekete pályák a legnehezebbek ebből kifolyólag. Ezek nem is olyan rövid pályák. Egyébként ahhoz, hogy a többi pályát feloldjuk érdemes a legjobb (nadeo) medálra hajtani. Természetesen a rendszer a single módból is csinál egy rangsort, a világ összes regisztrált játékosa között. Tehát eleinte több ezer helyeket fogunk előre lépni, mivel nem sokan szoktak az egyjátékos móddal játszani. később már nehezebb lesz feljebb kerülni a ranglétrán. Persze ez a rangsor közel se számít annyira, mint az online rangsor. Természetesen lehetőségünk van a hevrok medáljainak megtekintésére is.
Na akkor vágjunk bele az online küzdelembe. Az online játékmód során több móddal is találkozni fogunk.

Az óra ellen: Ebben a módban az a játékos nyer, aki a legjobb időt futja le az idő lejárta előtt. Általában az időlimit 5 perc szokott lenni, de ez függ az adott szervertől. Természetesen többször neki lehet futni egy pályának. Ha pl. valahol rontunk, akkor az delete lenyomásával visszarak a start vonalhoz. Ha az enter gombot nyomjuk meg, akkor meg egyszerűen csak visszarak az utolsó chekpoint-hoz minket a rendszer.

Csapat: Ez egy nagyon szórakoztató mód. Ezt akkor jó játszani, ha legalább 6-an vagyunk, de minél többen vagyunk annál jobb. Az a lényeg, hogy van egy piros és egy kék csapat, amelyek összmérik az erejüket. Általában addig megy a játék, amíg el nem éri egyik csapat az adott pontot. Pl. 25 pont a korlát, akkor addig tart a játék, míg valamelyik csapat el nem éri azt. Ha ebben módban delete-t nyomunk, akkor feladjuk az adott versenyt. Az enter gomb természetesen a legutolsó checkpoint-hoz rak be minket.

Kör: Ezz a módot körpályán lehet játszani, tehát ahol a rajtvonal a célvonal is. Tehát egy pályán modjuk akár 5 kört is lehet menni, ez attól függ, hogy aki csinálta a szervert, az hány kört állított be.

Körök: Ez a játékmód hasonlít egy kicsit a bajnokság módhoz, azonban annyiban eltér, hogy itt egy adott pályán kell elérni egy bizonyos pontszámot. Pl. ha 175 pontot kell elérni, akkor addig megyünk az adott pályán, míg el nem éri valaki a 175-öt. Ha elértük a pontszámot, akkor jöhet a következő pálya

Bajnokság: Ebben a játékmódban is van egy pontkorlát, de itt nem egy pályán kell elérnünk az adott pontot, hanem több pályán. Tehát lefutjuk az adott futamot, megkapjuk a pontokat, majd megyünk a következő pályára.


A rangsorban úgy tudunk feljebb kerülni, ha minél előrébb végzünk. Ez függ az adott szervertől is persze. Vanak olyan szerverek például, ahol 50.000 lp a minimális. Ez azt jelenti, hogy akinek nincs ennyi lp-je, az nem mehet fel arra a szerverre. Persze van egy felső határ is pl. 10.000-60.000, ezt azt jelenti, hogy az adott szervereken addig lépkedünk előre a ranglistán, míg el nem érjük a 60.000 lp-t. Természetesen ezután is felmehetünk erre a szerverre, csak nem kapunk érte lp-t. Az online ranglistán hamar lejjebb lehet csúszni, ha nem játszunk hosszabb ideig.

Természtesen a szerver egyéni beállításától is függ néhány dolog. Le is lehet jelszavaztatni az adott szervert, be lehet állítani, hogy legyen-e bemelegítés, ha igen akkor hány fordulós legyen az. A bemelegítésnek természetesen nincs tétje. Be lehet még állítani, hogy mennyi néző legyen. A szavazásnak az időtartamát be lehet állítani. Szavazni általában arról szoktak, hogy kezdjük újra az adott pályát, vagy menjünk a következő pályára. Esetleg egy játékos kickeléséről, vagy bannolásáról. Itt most van különbség, mert ha csak kickelünk valakit akkor általában visszatérhet, és a pontjai is megmaradnak nagy valszínűséggel, míg a bannolás IP alapján történik, tehát az adott szerverre nem tud visszalépni a játékos.


A játék tartalmaz egy Lan részt is. Itt tudunk akár egy gépen többen is játszani, vagy akár helyi hálózaton is tudunk játszani. Csak annyi különbség, hogy csak azok tudnak belépni a létrehozott szerverre, akik rajta vannak a hálózaton. A játékmódok ugyanazok, mint az online módban, tehát nem írom le újra. Az egyedi pályáinkat is be tudjuk rakni, de lehet variálni is az eredeti nadeo pályákkal. Lehetőségünk van beállítani a max játékosok számát is.

A játékban természetesen lehetőségünk van saját pályákat is készíteni, amiket a lan játék során ki is próbálhatunk. Természetesen a létrehozott pályát hítelesíteni kell, hogy tudjuk menni rajta versenyeket. Tehát legalább kell egy rajt- és célvonal. Persze általában nem ilyen egyszerű pályákat szoktunk létrehozni. A pályaszerkesztőnek két fajtája van: egyszerű és a haladó. Az egyszerűben csak egynesek, kanyarok és egyéb egyszerű elemek találhatóak meg. A haladóban pedig jó kis cifra dolgok vannak berakva. Lehet vízet is berakni, földes utat az aszfalt után, extreme ugratókat csinálni stb. Mielőtt nekiesünk a szerkesztésnek lehetőségünk van beállítani, hogy milyen napszak legyen a pályán: Van napkelte, nappal, naplemente és éjszaka. Természetesen, ha az adott pályát hitelesítetük, de még módosítani szeretnénk azt, akkor lehetőségünk van annak betöltésére. Viszont ha módosítunk a pályán, akkor újra hitelesítenünk kell.


Az autók irányítása természetesen full arcade, de gondolom senki se számított egy vérbeli szimulátorra. Gyakorlatilag 500-zal simán be tudunk venni kanyarokat. Egyébként ebből kifolyólag elég egyszerű az irányítás billentyűzettel.

A játék grafikájáról azt szeretném mondani, hogy leírhatatlan. Ez a játék nagyon jól van optimalizálva, hiszen a leggyengébb gépeken is elfut, de max grafikán meg gyönyörű. Persze a max grafikához kell egy erősebb gép is, mert a maxhoz nem volt elég a 9500 GT. Persze a multiban kell főleg a sok fps, mert ott akár 50-60 autó is mehet egyszerre.

Na a sok jó után jöhet a hideg zuhany. A játék zenéje egy jó nagy mélypont. Sajnos a zenék gyakorlatilag minden pályán ugyanaz, ráadásul nem is jó. Persze a szervereken lehetőség van saját zene berakására is, tehát orvosolható ez a probléma. Sőt a játék menüjébe is tundunk betenni zenét. Bár azért nem ártott volna, ha az eredeti zenék között is lett volna egy pár jó. A hangeffektekhez nem tudok sok mindent hozzáfűzni, mert majdnem inden autó hangja egyforma. Esetleg az egyedi autók között van olyan, amlyiknek nem egyezik meg a hangja. Persze az egyedi autókat egyedi dudahanggal is felszokták szerelni.


Összeségében azt tudom mondani, hogy egy remek játékról van szó! A multija valami eszméletlen, annyira hangulatos. Az embert jó néhány órára le tudja kötni az biztos. A lan is egy remek lehetőség, hogy a barátokkal eltöltsük jó néhány kellemes órát. Ezek alapján én csak ajánlani tudom ezt a játékot!

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 31
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2011. 12. 21. 09:13:01
#
Gondolom azért vették el, mert látták, hogy sokan játszanak és valami bevételt szerettek volna a munkájukért. De az ingyenes se rossz, hiszen csak 1 menetet kell várni utána pedig 5-öt mehetsz. Ez így korrekt. Persze nyílván jobb volt a régi rendszer.
proceed avatar
5 éve | 2011. 12. 21. 08:55:57
#
Köszi a tesztet, újra kedvem támadt multizni,de nem értem a nadeosokat h mér kellet elvenni az teljes online játékot, pedig olyan jó volt régen tolni a sok száz szerveren :S
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 17. 19:23:13
#
Core2: Szerintem próbáld ki.:D
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 16. 21:51:05
#
Ez teljesen jó játék! :P
Core2 avatar
6 éve | 2011. 07. 16. 17:39:27
#
atya Isten milyen játék...
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 16. 10:47:51
#
Azért ne túlozz! :P
GTRAKY avatar
6 éve | 2011. 07. 15. 16:51:39
#
ez is nagyon kiraly akarcsak a tobbi teszted;)
Metalmuki avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 22:09:57
#
És még egy tökéletes teszt!XD
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 17:06:58
#
Miután sokan voltunk a szerveren, előfordulhat az olyan hiba.
no avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 16:30:41
#
mekkora bug van az egyik videoban amit te csináltál XD
1. ir h beértél és csak 3.
ez demotiválo
reflmix avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 16:27:38
#
fassza teszt :DD!
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:46:05
#
Azok unalmasak egy kicsit,de felőlem mehet.:)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:43:21
#
Szerintem eleinte az eredeti Nadeo pályákon kellene menni! :P
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:39:13
#
Lehetnék én a pályaválasztó?:) Mert nagyon sok pályát ismerek.:P
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:38:10
#
Néhány pályát begyakoroltam régebben! :P

Nyitok egy témát felmérés szinten! XD
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:35:03
#
Az egyáltalán nem baj.:) Sok gyakorlás a lényeg,meg van 1-2 trükk. Ha jól begyakorolsz 1-2 tech pályát,akkor a többi se lesz nehéz.
Ha írok énis tesztet,akkor leírom a pálya típusokat is.:)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:32:49
#
Gondolom belenéztél a videóba, amit linkeltem. Látszik, hogy nem vagyok egy bajnok! :P
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:29:40
#
Köszi.:D Régóta tolom a gamet,de megvenni valahogy soha se volt kedvem,pedig kéne.

De sony vegas.:) Ez a legegyszerűbb,csak ismerni kell 1-2 dolgot benne.:)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:26:54
#
Jók lettek! Mivel csináltad? :P Remélem nem Sony Vegas lesz a válasz! XD

Elég profin mész, én közel se mentem ilyen jól soha. XD
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:22:33
#
Nah ebben tuti bennelennék.:)
Holnap még megcsinálok 1-2 visszajátszást.

Amúgy a felbontás meg a színek jók lettek a vidimben?
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:20:27
#
Ebből is lehetne csinálni olyan bajnokságot, mint amilyen az F1 2010. :P
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 15:13:43
#
Kedvet kaptam újra a játékhoz ettől a teszttől.:D
Meg is csináltam az egyik régebbi visszajátszást:
[movie=youtube]d_6HxSH2OEw&feature=channel_video_title[/movie]
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 14:38:46
#
Saját videóimat raktam be direkt. Nem szeretem más videóját használni! :P

Te adtad az öteletet nekem, hogy erről írjak. Persze anélkül, hogy tudtál volna róla. Írtad, hogy írni akarsz a Transformers: War for Cybertron-ról, amit véletlenül Trackmania-nak olvastam! XD
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 14:17:23
#
Inkább felveszek 1-2 régebbi demo-mat.:) Nemsokára kész, és belinkelem.
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 12:32:40
#
Demoz: Még írhatsz róla:)
Liptik avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 11:21:24
#
Jó teszt lett! Felülmúlhatatlan!
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 10:26:05
#
Áhh én akartam erről írni.:P Lekéstem.:(

Legalább ezt a vidit berakhattad volna:D

Karjen egy legenda.:D

Amúgy nem csak freezone szerverekre lehet menni,mert ha berakod a kedvencek közé a szervert,akkor akármelyikre fel lehet menni.
Szerverlistázó a neve,melyet megtaláltok a track-mania.hu-n.:)
madchief avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 09:19:19
#
Nekem megvan eredetibe az United :D Nagyon jó gém :D
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 08:06:02
#
Jó játék nagyon, főleg a multija. :P
SIC avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 07:59:56
#
Ez nagyon hasonlít a régi, még DOS alatt működő Stunts nevű autós őrületre. :) Lehet beszerzem ezt a kis gyöngyszemet! :) A teszt nekem nagyon tetszik! :)
no avatar
6 éve | 2011. 07. 14. 04:21:07
#
Nagyon jó lett a teszt ;) A játék meg nagyon jó ... rengeteget játszottam vele a régi gépemen :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
17 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek