Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 31 napja
7 éve tag
True Crime NYC - A bűn városa
Írta: Gyarmati Jani, 2011. július 07., játékteszt
Játék: True Crime New York City

A True crime NYC-t bárkinek tudom ajánlani, aki szereti a GTA sorozatot, mert ahhoz hasonló játék. Csak az a különbség, hogy most rendőrt alakítunk.

A True Crime New York City-t 2005-ben az Activision adta ki, a fejlesztőcsapat pedig a Luxoflox volt. Ennek a játéknak volt egy eslő része is, amit True Crime L.A. street néven ismerhettünk meg. Azt le kel szögeznem, hogy ez nem a folyttása az előzőnek. Ez a játék több platformra is megjelent, többek között PC-re, PS2-re és Xbox-ra. Nekem volt szerencsém a PC-s, illetve a PS2-es verzióval is játszani.

A játék főmenüje egyszerű felépítésű. Lehet új játékot kezdeni (new game), lehet betölteni egy régebbi játékállást (load game) és lehet beállítani egy-két dolgot (options). A főmenü hátterében New York-i életet láthatjuk. Legalább nem egy fénykép van berakva.
Ha már elkezdtünk egy új játékot, vagy betöltöttünk egy korábbi mentést, akkor az ottani menüről is írok egy keveset. Sok hasznos és néhány haszontalan információ is a segítségünkre van. Először is el lehet menteni a játékállást ebben a menüben. (Küldetés közben a mentés funkció nem működik) Persze be is lehet tölteni egy korábbi mentéspontot. Természetesen megtalálhatjuk a vezérlő kiosztást is. Na ez számomra egy csalódás volt, hiszen mikor egy gamepadot beraktam és rá akartam hangolni az irányítást valahogy nem jött össze. Pedig úgy próbáltam volna beállítani, ahogy PS2-őn volt. Természetesen a játékban hallható zenék listáját is megtalálhatjuk. Ha nem tetszik az adott szám, ami éppen hallható, akkor elég ha csak rákattintunk arra amelyik nekünk tetszik, és máris az fog szólni az autónkban. Természetesen New Yrok térképe is megtalálható. A térkép nagy segítséget fog jelenteni a számunkra, ha valahova el akarunk jutni. Ezenfelül néhány statisztikai adatot is meg lehet tekinteni a főhősünkkel kapcsolatban.

Na akkor egy pár mondat a történetről. A történet főhőse Markus, aki a játék elején egy szolíd vérfürdőt rendez. Persze az akció végén odajön egy rendőr, aki nem dug be minket adutyiba, hanem egy rendőri munkát ad nekünk. Itt kezdődik a karrierünk. Ugyanis ebben a játékban nem a rosszfiút játsszuk, hanem a zsarut. Tehát ebből a szempontból is érdekes ez a játék. A történetről többet nem mondok, mert nem akarom lelőni a poént.


A játék természetesen tartalmazz egy főtörténeti szálat, amit a főküldetések teljesítésével válik világossá számunkra. A főküldetéseket a radaron egy zöld kis négyzet jelöli. Miután New York elég nagy, érdemes Taxival elmennünk a főküldetések helyszínére, ha csak nem akarunk fél napokat barangolni a városban. Ha ez se lenne megfelelő, akkor felülhetünk a metróra bár ez kevésbé pontos. Ezt úgy értem, hogy nem biztos, hogy rögtön a főküldetés helyszínére kerülünk, mert a metró állomás pár utcával arréb szokott lenni. A főküldetések során egy tucat ellenséget kell megölnünk és általában a pályák végén van egy boss, akit offolnunk kell a másvilágra. Persze nem csak észnélküli lövöldözés van a főszálon, lesz még más is. Sok érdekes helyszín lesz a játékban, tehát nem lesz unalmas.

Persze miután befejeztük a történeti szálat még nem dőlhetünk hátra, mert most jön még csak a java. Több feladatot is teljesítenünk kell a 100%-hoz. Például rögtön ott van a várostisztogatás. Most senki se arra gondoljon, hogy lefokoznak minket és utcaseprőként kell tengetnünk hátralévő életünket. Itt aról van szó, hogy New York negyedekre van osztva,és a bünőzéseket kell megszüntetnünk. Ha rákattintunk a térképre jól látszanak a negyedek, amik különböző színűek. Nos ezek nem véletlenül össze-vissza színűek. A vörös színű negyedekben a legmagasabb a bünőzés, a narancs színűekben közepes, a citromsárgában alacsony, míg a zöld színűekben már nincs. Ha minden negyed zöld színű, akkor megvagyunk ezzel a feladattal. Érdemes először a kevésbé rfertőzöttr1; területekkel kezdeni, mert azokat hamarabb meg lehet csinálni. Ráadásul ha elhanyagolunk egy negyedet, akkor könnyen visszaeshet a bünőzés a korábbi szintre. Tehát ha citromsárga volt addig egy adott terület, akkor egy idő után narancssárga lehet újból. A bünőzés véletlenszerűen jön. Valamikor egy balesethez kell odamennünk, akkor le kell halkítanunk a népet. Valamikor huligánokhoz kell menünk, akik Baseball ütővel verik szét a buszt. Van olyan, hogy valakit elraboltak és oda kell mennünk a helyszínre és a rosszfiút lapátra kell tenni. Van olyan mikor egy autórabláshoz kell menünk és autóval kell üldöznünk a rosszfiút. Persze van amikor egy bombát kell hatástalanítani. Sok érdekes feladat áll a rendelkezésünkre. Ezeket a bűnőzős feladatokat piros
négyzettel jelöli a térkép.

A következő feladatunk a verekedések lesznek. Ezeket a helyszíneket lila színnel fogjuk megtalálni a térképen. Általában elhagyatott helyeken zajlanak ezek a verekedések, eleinte csak 1 ember ellen kell verekednünk, majd 2-vel, majd 3-mal is egyszerre. Természetesen a helyszíneken felvehető elég sok tárgy, van olyan hely ahol egy fagyasztott csirkét is fel tudunk venni. Van, hogy egy darálóban is bele tudjuk lökni az ellenfelünket persze. Ezenkívül még jó pár módszer van az ellenfelek legyilkolására.

A játék tartalmaz versenyeket is, amiket babakék színnel jelöl a térkép. Eleinte csak egy egyenesben kell gyorsabbnak lennünk egy ellenfélnél, majd leszenek rendes pályák is, ahol több ellenfél ellen kell bizonyítanunk. Persze a forgalom verseny közben be tud zavarni, és sokszor egy kis koccanáson úszik el az első hely.
A következő feladat az információgyűjtés. Ezt egy narancssárga négyzettel jelöli a térkép. Általában ilyenkor vagy el kell menünk egy helyszínre és ki kell vernünk pár emberből egy-két infót, vagy követnünk kell valakit és egy csomagot kell elvenünk tőle.


Persze ezeket a feladatokat nem kell ilyen sorrendben csinálni, a sorrend tetszőleges.
Ha ezekkel a feladatokkal megvagyunk még nem ért véget a játék. Ugyanis, mint a GTA játékokban itt is lehet szabadon barangolni a küldetések közben.
Lehet ruhát vásárolni, ezt a térkép egy poló ikonnal jelöli. Találunk elég fura öltözékeket, kezdve a playboy ruhától az esőkabáton át az öltönyig. Persze a márkásabb ruhák nem 2 fillérbe kerülnek.
Ha kedvünk támad irtani a népet, ami mondjuk nem tesz jót a statisztikának, akkor elmehetünk fegyverboltkokba is. Ezeket a térkép egy fegyver ikonnal ábrázolja.
Ezenkívül találhatunk a játékban ún, Dojo-kat, ahol különböző verekedési módszereket tanulhatunk meg. Egyszerre akár 4-félét is tudunk használni.
A játékban található még zenebolt is ezt egy kotta jellel ábrázolja a térkép. Személy szerint én még nem vettem ott zenét, de gondolom, hogy azért lett berakva a játékba.
Természetesen a játékban lehet autókat is vásárolni, a hulladékoktól kezdve a menő sportkocsiig mindent. Ezt egy autó ikonnal jelöli a térkép. Persze miután ezeket összetörjük lehetőségünk is van javítani, ezt a csavarkulccsal jelölt helyeken tudjuk elintézni. Ezeken a helyeken nemcsak a kocsik javítására van lehetőségünk, hanem a kocsik OC-zására is (tuningolás).

Ezek a boltok természetesen éjszaka zárva vannak.
Nos ezek a dolgok persze nem ingyen vannak. Hogy is lehet pénzt szerezni?
A játékban többféle módszerel is pénzhez lehet jutni. Lehet tisztességes úton, bemegyünk a rendőrségre és elkérjük a rfizetésünketr1;, vagy elfogadjuk a bünőzőktől a kenőpénzt. Fizetésünk úgy lesz egyébként, ha rendesen letartóztatjuk a bünőzőket, és a talált szajrékat lepasszoljuk a kapitányságon. Persze a szajrékat el lehet adni a feketepiacon is.
A játékban természetesen az elején lesz egy alapkocsink, ami persze egy hulladék. A rendőrségi garázsban van lehetőségünk cserélni az autónkat. Ahhoz, hogy jobb rendőri kocsink legyen fel kell másznunk a ranglétrán. Ezt a karrier pontok (carrier point) gyűjtésével lehet elérni. Természetesen a ruhánkat a kapitányságon tudjuk csak cserélni. A játék elején persze az unalmas kék egyneruha van rajtunk. Később kapunk egy normálisabb civilruhát is.


Mint mondtam lehet gyűjteni karrier pontokat, emellett lehet jó (good point) és rossz pontokat (bad point) gyűjteni. Jó pontokat akkor kapunk, ha letartóztatjuk az embereket, míg rosszakat akkor ha fegyvernélküli embereket lővünk le, vagy egyszerűen elütjük az embereket. Általában a letartóztaásokért 3 jó pontot, és 1 karrier pontot kapunk. Ha lelővünk egy civilt, akkor 3 rossz pontot kapunk. Persze lehet lejjebb süllyedni, mert az emberek elütésével 10, a fakabátok elütésével 20 rossz pont íródik a számlánkra. Persze a zsaruk elkezdnek a nyomunkba eredni, ha túl sok rosszaságot csinálunk. Ha nagyon sokat ártunk a rendőrségnek akkor pedig lefokoznak. Van egy mérleg ami akkor mutat a jó irányba, ha több jó pontok van, mint ahány rossz.
Persze lehetőségünk van fejleszteni néhány képessünget a verkedésen kívül is. Ezt általában a rendőrkapitányságon tudjuk megvásárolni. Jobb vezetési technika, pontosabb célzás, nagyobb zoom stb.

A játék grafikája egész jónak mondható. A GTA sorozatnál részletesebb a grafikája (nyílván a San Andreas-ra gondolok itt elsőrsorban). Ami nagyon tetszett, hogy New York-ból elég sokat kaptunk. Nem egy 2 perc alatt körbejárható városról van szó. Ha megyünk az autóval, akkor a szemét csak úgy repked befelé az útra. Pont olyan koszos, mint amilyen valójában. Természetesen a nappalok és az éjszakák váltakozása megtalálható a játékban, és egy remek eső effekt is be van építve. Ami viszont nem teszett az a kocsik törésmodellje. Azt egyszerűen hihetelnenek találtam, ha belementem egy autóba 200-zal, akkor csak az ő autója lett toálkáros, az enyémnek pedig csak egy kis horpadása lett. Mondjuk azt legalább eltalálták a frontális ütközésnél, hogy a másik autóban ülő ember kirepüljön a szélvédőn, egy kis sikoltozás keretében. Az is teszett, hogy bizonyos fegyverekkel le lehet vágni az ellenfeleink bizonyos testrészét. A vér elég bénára sikerült sajnos, mert kb. olyan ,mintha valami festékpatron lenne. A felvehető tárgyak sokasága sok pluszt ad a játéknak. Például van baseball ütő, van a hagyományos rendőrbot, van balta, de környezetet is lehet rombolni. Így például sörös üvegeket is tudunk dobálni, de van hogy egy szék lábával tudnk gyógykokit adni az ellenfelünknek.


A játékokban a hangeffektek többnyirejól sikerültek. A zenék elég változatosak, több stílus is megtalálható: Rock, Punk, Metal, Hip-Hop stb. Azt nem tudom, hogy lehet-e betenni zenét, mert nem próbáltam ki, de szerintem nem is kell bele saját zene. Bár az autók hangjainál szerintem több hiba is van. Mikor például ütközünk, akkor elég furcsa hang keletkezik.
Összegezve elmondhatom, hogy egy egész jól sikerült játékról van szó. Elmondhatom, hogy ez az eddigi legjobban sikerült GTA klón, amivel találkoztam. Remekül el lehet vele lenni, márcsak azért is mert rendőrt alakítunk. Aki szeretne egy kicsit rendőrösködni, annak ez a játék tökéletes választás. Remélem ebből a rövid leírásból kiderült pár hasznos információ a játékról.

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 22
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 04. 12. 09:06:48
#
Arra tudom, hogy felteszi. Még 32-bites Win7-re is felmegy. Csak az X64-eseket nem kedveli.
no avatar
5 éve | 2012. 04. 10. 09:23:08
#
@SuperLompos 32 bites xp re felteszi
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 10. 07. 13:06:42
#
Jó játék csak 64-bites Win7-re nem igazán akarja feltelepíteni. XD
Thespartan avatar
6 éve | 2011. 07. 12. 10:11:14
#
BiGame:Nagyon nem róla mintázták,hanem Method Man-ről!Nézd csak meg majd mekkora a hasonlóság!És főleg azért is róla mintázták Marcust,mert ugye van az a film,hogy Fűre tépni szabad,abba is együtt van,meg jó haverok alapból Redman-nal,aki benne is van a játékban egy küldetés során meg a játék végét vele kell befejezni!
BiGame avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:16:02
#
Koppy96: mivel róla mintázták:P!
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:08:28
#
A képekből jóval kevesebb került ki, mint amennyit beraktam. Vagy már túlzásba viszem a képek számát? :P
Koppy96 avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:05:18
#
Jó teszt :D A csávesz hasonlít Xzibitre :?
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 17:49:01
#
Lesz még egy teszt még tőle, ami ennél is hosszabb lesz. Az 10300 karakteres lett! XD

A szóismétlés pedig megszokott tőlem, mert mindent szájbarágósan szoktam mondani, így itt is előfordul. Majd a jövőben próbálom ezek számát csökkenteni! :)
hoffmann avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 10:44:58
#
Grat jó teszt lett!
Fehn avatar
6 éve | 2011. 07. 09. 15:12:40
#
Finom teszt le is szedem!moosssTT!!!:DDD
Furmann96 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 22:48:00
#
Ezt még ps2-ön nyomtam és imádom am király teszt ;)
ryan010 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 22:05:54
#
molfer98 www.google.com
molfer98 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 21:39:39
#
valaki adna egy linket hogy hol lehet letölteni?? am jó teszt lett :D
Mongoosewow avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 21:31:04
#
Nagyon jó teszt lett!:)
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 20:26:47
#
Nagyon jó teszt! A játék is:D 2x végigjátszottam.
neuroflex avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 19:32:01
#
jó teszt lett grat : )
ryan010 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 19:31:34
#
kedvet kaptam hogy újra felrakjam,már csak az L.A. Noire-t várom :D
Patrik91 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 19:24:20
#
Újabb felülmúlhatatlan teszt az ifjú moditól csak így tovább!
Tesla GoD avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 18:33:17
#
Nagyon jó teszt lett, negatívumként csak a helyenként kupacba rendeződő szóismétléseket tudom felhozni.:)
Gerdzso avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 18:28:52
#
nemkrisz11: az ott van mikor fel kell mászni és dobozokat hajigál le a csávó.. :D ezt úgy lehet kikerülni hogy nem futsz utána... mármint csak szép lassan araszolsz fel fel fel fel meg minden és akkor nem esik le :)

amúgy a teszt nagyon jó, viszont amit talán leírhattál volna az az időlassításos rész mikor is lelehet fegyverezni egy lövéssel az embereket ami egyenlő jó pont aztán gyors letartóztatni őket :D de ezt leszámítva mindent leírtál viszont egy kérdés! nálam miért nem mutatja a ruhaboltokat? (elég nehéz megkeresgélni őket, bár azthiszem csak 2 féle van)

érdemes kipróbálni! jobb mint a GTA(szerintem)! kár hogy a 3-at lelőtte az ACTI -.-"
nemkrisz11 avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 18:16:05
#
Újabb felülmúlhatatlan teszt. Viszont a játék borzasztóan bugos. Nem tudtam végig vinni valami főboss-t (szerintem a legutolsót) mert a boss leesett a ,,pályájáról", és egyhelyben járt...Csak nálam fordult elő ilyen? Minden alkalommal ezt csinálta.
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 17:34:12
#
Roleeh: Ne türelmetlenkedj, majd idővel kikerül:)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
15 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek