Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 65 napja
7 éve tag
IndyCar Series - száguldás körbe-körbe
Írta: Gyarmati Jani, 2011. július 06., játékteszt
Játék: IndyCar Series

Aki szereti a kör alakú pályán való száguldozást közel 360 Km/ó-ás sebességgel, annak ez a játék lesz a legmegfelelőbb választás.

Ez a játék 2003-ban jelent meg a Codemasters jóvoltából. Több platformra is megjelent, köztük PC-re, PS2-re és Xbox-ra. Ez a játék a 2002-es évadot foglalja magába. Már akkoriban is több remek játékot alkotott ez a fejlesztőcsapat. Gondolom nem kell senkinek sem mondanom a Colin Mcrae sorozatot. Ennek tükrében csak jót várhatnak az emberek ettől a játéktól is.

A játék menüje tartalmaz jót és rosszat is. A jó például az, hogy egy mozgó kép a háttér, bár ez folyamatosan ismétlődik. A rosszból több van. Ami nagyon nem tetszett, hogy a vezérlő átállításánál a játék lekerült tálcára és feljön egy ablak amiben lehet állítgani kedvünk szerint a beállításokat. Mondanom se kell nekem ekkor bejön a fatal error szöveg ( a hibánál az ignore-ra kell kattintani, akkor visszamehetünk a játékba, persze a beállítások ettől nem fognak megváltozni). Lehet hogy a Windows 7 64-bites verziója miatt van így, de szerintem akkor is meg lehetett volna oldani, hogy magában a játékban lehessen átállítani a gombokat. Persze a menüben még beállíthatjuk, hogy milyen segítségek legyenek bekapcsolva. Tehét végeredményben elmondhatom, hogy több volt a negatív kritika, mint a pozitív.


A játék több módot is tartalmaz: Quick Race, IndyCar Series, The Indianapolis 500, Masterclass.

Quick Race: Mint a legtöbb játékban, itt is ugyanazt takarja. Résztvehetünk mind a 14 pályán, akármelyik versenyzővel. Természetesen beállíthatjuk a nekünk megfelelő nehézségi szintet. A legkönnyeb fokozaton nem törik az autó, nicsenek szabályok. A legnehezbb szinten teljes autósérülés van minden szabállyal együtt (üzemanyag, kerékkopás stb.) Persze beállíthatunk random nehézségi szintet is, így lehet kombinálni a dolgokat. Például csak az AI (gép) kocsija törjön. A verseny megkezdése előtt természetesen módukban áll beállítani a körök számát is. Lehet 10 kör, 20 kör, negyedtáv, féltáv és teljes versenytáv. Még azt is be lehet állítani, hogy honnan rajtoljunk a futamon. Előről, középről vagy hátulról. Természetesen itt csak verseny van. Az ellenfelek számát is be lehet állítani, ami ebben a módban 25-öt jelent, tehát 26-an leszünk a pályán.


IndyCar Series: Ez a mód annyiban különbözik, hogy itt egy teljes versenyhétvégét tudunk telejesíteni, az ellenfelek száma 32. Tehát van teszt lehetőség, így be tudjuk állítani a kocsinkat részletesen, az adott pályának megfelelően. Ha teszttel végeztünk jöhet is a kvalifikáció. A kvalifikáció 3 körből áll, a kivezető körből és 2 rendes körből. Természetesen csak a 2 mért kör fog beleszámítani a rajtsorrendjébe. A rajtsorrend pedig a 2 körünkben mért legmagasabb sebesség alapján dől el. Tehát akinek a legangyobb volt a végsebessége az indulhat legelőlről. Ha ez mind megvolt, akkor jöhet a futam. Természetesen a versenyhétvégénél is be lehet állítani, hogy hány körös legyen a futam.
Indianapolis 500: Ebben a játékmódban lehetőségünk van egy teljes szezont végignyomni. Tehát az IndyCar Series mód hosszabb változatáról beszélhetünk. A kvalifikáció hossza más, mert itt a kivezető körön kívül még 4-et lehet menni. Itt is számít a sebesség, de az idő is. Ezek után pedig ismét jön a futam az előző módoknak megfelelően.

A játék mint mondtam 14 pályát tartalmaz, többek között:
- Texas
- Pikes Peak
- Richmond
- Kansas
- Nashville
- Michigan
- Kentucky
- Gateway
- Chicagoland
- Miami
- Phoenix
- California
- Nazareth
- Indianapolis


A játékban természetesen előfordulnak balaesetek, de nem sűrűn. Leginkább akkor van ütközés, ha mi okozzuk azokat. A törésmodell 2003-hoz képest egész jónak mondható. Példáu a kerekek nem szakadnak le rögtön, ha nekimegünk a falnak, hanem csak eltörik a tengely, és ennek megfelelően lötyög a kerék. A kereken kívül az első r11; ill. a hátsószárnyunk sérülhet meg, vagy akár le is szakadhat.


A játék grafikájáról nem sok jót vagy rosszat tudnék említeni. Igazából nem valami szép, de a korához képest megfelel. Nekem az 1280X960-as beállítást engedte a monitorom miatt. Az égbolt mindenesetre egy festmény, tehát a felhők egy helyben vannak. Bár a felhőknek nincs jelentősége, hiszen itt nincs eső. De ez egyértelmű, hiszen az igazi IndyCar sorozatban se mennek futamokat esőben.


A hangok egész jól sikerültek ebben a játékban, különösen a zenékre gondolok itt. A játék alatt pörgős zene szól, de ha nem tetszenek az eredeti zenék, akkor elég ha csak töröljük őket a zene mappából, és beszúrjuk a saját zenéinket a helyükre.
Összeségében elmondhatom, hogy egész jó játék lett a hibái ellenére. Azt nem mondom, hogy egy megváltást jelent ez a játék, de mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki szereti az IndyCar sorozatot. Még annyit hozzá kell tennem, hogy a multit hiányolom a játékból. Bár az a furcsa, hogy mikor utána olvastam, akkor láttam, hogy van multi. De miután eredeti játékról van szó, és nekem nem volt, így kijelenthetem, hogy nincs multi. Legalábbis PC-re biztos, hogy nincs.
Remélem, hogy ezzel a rövid leírással is, egy kicsit közelebb tudtam hozni néhány emberhez ezt a játékot.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 9
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 16:46:14
#
almos: Miért lenne harag? :D

Teljesen igazad van! :P
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 21:21:42
#
almos: Én se szoktam odaírni! Mivel ott van alatta az értékelés! Valaki még ott se értékel...
almos avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 18:51:39
#
Jó kis teszt lett, de nekem hiányzott a végéről az értékelés(százalékokban vagy pontokban), ill. elég sok szóismétlést találtam,ami nekem nagyon nem tetszik.
Sajnos nálam ez "csak" egy Jó teszt,remélem nincs harag :)
no avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 12:02:05
#
Tesó!K*rva jó teszteket írsz!Így tovább!
Patrik91 avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 09:40:23
#
Ez barátom egy ötös:)
StYl3 avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 09:14:56
#
Ezt a tesztet öröm volt olvasni, tökéletes :)

És pontosan 1 Chevrolet Corvette zr1 (szerintem) :D
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 07. 05:25:01
#
A címből már tudtad? XD

Igen, az egy Chevrolet Corvette! XD

gacso: Köszi! XD
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 23:13:45
#
Már mikor megláttam a címet egyből felkaptam a fejemet. Tudtam, hogy te írtad!:D Felülmúlhatatlan teszt! A 2. képen az a boxban biztonsági autó? Ha nem csal a szemem az egy Chevrolet Corvette.
gacso avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 23:05:44
#
jó teszt lett grat hozzá:D
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
15 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek