Menu
Gyarmati Jani
Szint 39
Gyarmati Jani avatar
Gyarmati János (Jani)
26 éves, férfi
Budapest 16. kerület
Magyarország
Offline, itt járt 33 napja
7 éve tag
The Saboteur - a németek bannolása Párizsból
Írta: Gyarmati Jani, 2011. július 04., játékteszt
Játék: The Saboteur

Ezt a játékot sokan várták, de sokakban csalódást ébresztett. Voltak pozitív elemek is benne és negatív is akadt bőven. Talán azt kell mondjam, hogy mindenki többre számított ennél.

A Saboteur 2009 decemberében jelent meg PC-re, PS3-ra és Xbox360-ra. Magát a játékot az Electronic Arts adta ki, és a Pandemic Studios fejlesztette. Ez a játék elég vegyes fogadtatásban részesült. Részben voltak jó megvakósítások, mint pl. a fekete-fehér színek a játékban, a falra mászás. De voltak nagy hibái is, mint pl. az ellenfelek butasága. Ezenfelül kezdetben az ATI kártyát használóknak Windows 7 és Vista hasznlóknak fagyási gondjaik akadtak. Ezt később egy patch formájában javították. Nekem személy szerint tetszett a játék, azt nem mondom, hogy az évszázad nagy játéka lett, de egy jó játéknak simán betudható.

A játék menüjét egész ötletesnek találom, mert nem a sablonos témát követi. Ugyanis a háttérben mozgó kép található, a városi élet. Ez nekem személy szerint bejött, viszont az nem, hogy a grafikát csak a játék főmappájában lévő videosetup segítségével tudjuk megváltoztatni. Az irányítást és a hangokat persze tudjuk variálni, de ez minden játéknál így van.


A történet nagyjából a bosszúról szól és arról, hogy felszabadítsuk Párizst a német megszállás alól. A játék a 2. világháború idején játszódik, így a játékban látható jó néhány horogkeresztes zászló is. A bosszú természetesen Jules halála miatt van, aki a főhős (Sean Devlin) egyik jó barátja volt. A rosszfiú a történetben Kurt Dierker. Ez a figura egy eléggé beképzelt, német alak. Jules testvére Veronique is helyett kapott a történetben és Vittore is, aki sokszor segít nekünk. Mondanom se kell a történet végére felfordul majd minden.


A játék egy TPS (Third Person Shooter), tahát az egész embert látjuk hátulról. Igazság szerint mondhtnám, hogy a GTA-ból rippelték a szabad mászkálást a küldetések között, de ez már nagyon unalmas szöveg. Nem mondanám annak egyáltalán, mert nincs olyan játék, amely ne hasonlítana egy kicsit se egy másik játékra. A játék hangulatát nagyon feldobja a fekete-fehér összhatás, persze színes képet is fogunk látni a játék előrehaladtával. A fekete-fehár területek a németek által megszállt területeket jelöli, míg a színes a felszabadítottat. Pozitívumkoént tudom azt is mondani, hogy gyakorlatilag bármely házra fel tudunk mászni, bár ez már egy kicsit pókemberes beütést idézhet elő jó néhány emberben. Mondjuk a házak tetejéről nagyon jól be lehet látni a tájat.


Viszont negatív elemként tudnám említeni a kocsik törését. A kocsik gyakorlatilag nem is törnek, csak a golyók nyomai maradnak meg a kocsin. Ezenkívül ha már elég lelakott lesz a járgány, akkor elkezd feketén füstölögni. Ez már az a pillnat, amikor jobb ha kiszállunk a kocsiból, mert a következő ütközés után már szinte biztos a grillezés.


A küldetésekről csak annyit mondanék, hogy nem lettek valami változatosak. Általában mindenegyik során egy halom német katonát kell a másvilágra küldenünk, közben dinamittal szabotálni épületeket, tankokat,rádió-vevő eszközöket stb. A szabadon járkálásnak nem sok értelme van amúgy a játékban. Sok mindent nem lehet csinálni, bár szabotálni elég sokat kell. A fegyveres emberünknél meg lehet vásárolni ehhez a térképet, és akkor már nem is lesz olyan nehéz megtalálni ezeket. A küldetések végén általában kapunk tiszteletdíjat, amit jobbára a fegyverek vásárlása fogunk költeni, na meg az autók javítására. Ezenkívül a pénznek nincs nagyobb jelentősége. A fegyverekből rengeteg fajta van kezdve a dinamittól a hangtompítós pisztolyon át a rakétavetőig minden, csak legyen elég vastag az ember pénztárcája.


Amúgy ha nem akarjuk csinálni a főküldetéseket és a szabotálást is unjuk, akkor az ember elköthet egy járgányt és akár átmehet rGTA módbar1;. Ez annyit tesz, hogy szépen elkezdjük elütni az embereket szép sorban. Mondjuk ez nem olyan egyszerű, mert az emberek ügyesen kb. 500 fps reakcióidővel félreugranak, ami nem felel meg a valóságnak. Ezen meg is lepődtem, hogy nem a kocsi elé vetik magukat. Persze ha rakétavetővel van kedvünk megküldeni az apácákat, akkor azt is megtehetjük kedvünk szerint. A játékban a rendőrök szerepét a német katonák töltik be. Na és itt jön a butaságuk. Ha pl. bemegyünk bizonyos helyekre pl. egy garázs, akkor oda nem követnek. Több szintje is van a körözésnek, az első szintnél még csak oldakocsis motorral jönnek utánunk. Ezeket a kis járgányokat könnyen kickelhetjük magunk elől, mert ha csak nekikmegyünk már robbannak is. A körözési szintet még 1-es szinten könnyen le lehet rázni, ha elhagyjuk a veszélyzónát. Magasabb körözési szinten viszont ezt már lehetetlen kivitelezni. A játékban találhatóak ún. menedékhelyek ahova el tudunk bújni ilyen veszély esetén, de csak akkor, ha nem látnak minket a németek. Ha bebújunk ide egy kis időre, akkor a körözési szint eltűnik és újult erővel folytathatjuk a játékot.Persze nemcsak az ész nélküli lövöldözésnek van szerepe a játékban. Lehet ütni és rúgni az ellenfeleinket. Természetesen, ha egy német katonát offolunk így nagyobb az esélye, hogy megússzuk a körözést, mintha egy headshot-ot kapna. Lehet lopakodni, ami nagyon jó dolog. Ha odaértünk az emberünk mögé akkor ki törhetjük így a nyakát. A harcrendszer elég gyenge lett sajnos. Ha az emberünk a földön fekzik, akkor rúgdoshatjuk általában, mikor még nincs a földön akkor ütjük általában. Persze meg is lehet ragadni az ellenfelünket, így akár le is fejelhetjük. Küldetéseink során lehetőségünk adódik, ha ilyen lopakodási módszerrel bannoljuk a német katonákat, hogy felvegyük a ruhájukat. Ez akkor hasznos főleg, mikor sok német között kell sétálgatnunk. Ha jól csináljuk, azaz nem feltűnően viselkedünk, akkor nem kezdenek a nyomunkba eredni.


Az autók nagyon tetszettek ebben a játékban. Természetesen a korhoz megfelelő autók vannak benne. Vannak gyors sportkocsik is, de vannak benne elég lelakott verziók is. A legvicesebb az ilyen jól megpakolt kocsik, aminek a tetejére gyakorlatilag egy rházr1; van rákötözve. Az autókat természtesen tárolhatjuk a garázsban, a tárhely korlátlan. Persze ehhez el kell jutni egy bizonyos szintig a főtörténetben. A tájékozodást segíti egy radar, de ha ez nem lenne elég, akkor a menüben kinagyíthatjuk a térképünket. itt bejelölhetjük akár az útvonalat, így nem lehet semmiképp se eltévedni.


A játékban találhatóak rejtett csomagok is, amik ládák mélyén lapulnak. Ezek általában eldugott helyeken vannak, pénzt, illetve fegyvert tartalmaznak. A játékban vannak ún. határok is, ahol meg kell állnunk és át kell adnunk az útlevelünket. Ezt azokon a helyeken kell megtennünk, ahol sárga háromszögben lévő felkiáltójelet látunk. Ahol piros háromszögben található felkiáltójel van, ott még az útlevél felmutatása esetén se lehet átmenni.


Na akkor térjünk át a grafikára. A játék egyik gyengepontja talán pont ez. Szerintem sok helyen nem igazán van szépen kidolgozva. Az autók törését is kihagyták, persze ezt ellensúlyozták a falra mászással. A játékban legalább mozognak a felhők, tehát egy nem egy festmény az égbolt, bár 2009-ben ez nem nagy művészet. Időjárásban egyedül az esőt tudnám megemlíteni, na meg persze a nappalok és az éjszakák váltakozását. Ami viszont sokat dobott a grafikán az a fekete-fehér hatás. Ahol fekete-fehér a játék ott egy kicsit szebbnek tűnik a játék, mint a színes területeken.


Ezek után jöhetnek a hangeffektek. Azt kell mondjam, hogy a grafikával ellentétben ezt nem rontották el. Az igaz, hogy nincs GTA-nyi mennyiségű rádió és zene (igazából nem is lehet állítani rádiót, és saját zenét se lehet betenni). Mondjuk miután ez a 2. világháború idején játszódik ez nem is csoda. A kornak megfelelő zenék hallhatóak a játék alatt. A hangeffektek is jól meg lettek csinálva. Mikor felpörögnek az események, akkor akciódúsabb zene fogad minket, mikor lecsillapódnak a kedélyek, akkor meg nyugodt zene.

Összeségében elmondhatom, hogy egy nagyon várt játékról van szó, de nem igazán lett kiemelkedő darab. Ezt a kisebb-nagyobb hibáknak tudhatja be, na meg persze a gyenge történet miatt. Egy pár alkalommal érdemes kijátszani, de nem egy nagy áttörés ez a játék. Úgyis mondhatnám, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 29
no avatar
2 éve | 2015. 07. 02. 21:47:25
#
jó játék
Sicu33 avatar
5 éve | 2012. 06. 23. 13:50:44
#
jó teszt a játék is elmegy:)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 10. 07. 12:59:34
#
Köszi! Nem volt nagy meló! XD
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:28:21
#
Nem azért írtam. XD

Csak remélem, hogy elolvasás után értékelik. :)
BiGame avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:18:49
#
Ha akarod, adok 1 gyengét:PXD!
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 10. 19:17:41
#
Na végre megtört az átok. Csodálkoztam, hogy eddig mindenki csak felülmúlhatatlan, vagy nagyon jó értékelést adott. :)
Riderman avatar
6 éve | 2011. 07. 09. 11:37:31
#
király teszt grat hozzá és a játék is jó én még mindig szoktam rajta játszani pedig már végig vittemXD
ujjzalan avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 15:57:41
#
Nagyon jó kis teszt! :D 5/5 Nekem a képek alapján az Assassin's Creed jutott eszembe.
P Elastik avatar
6 éve | 2011. 07. 08. 13:09:54
#
Király teszt lett, azok a tehenek XD Szét esnek:D
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 21:49:55
#
Örülök, hogy tetszik! :P
Demoz avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 20:35:57
#
A cikk címe nagyon találó!:)
whiplaser avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 20:31:52
#
jó kis teszt hoztad a "statotad" :?:?
madchief avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 20:03:16
#
F@sz@ teszt!:D
Én láttam a játékba traktorféleséget is XD
Na meg az tetszett benne hogy vidéken el lehetett ütni a teheneket XD

Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 16:23:43
#
Nem rippeltem tőlük a szöveget! XD
Logan08 avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 15:29:30
#
jó a teszt,a PCGL-nek is hasonló véleménye volt a játékról :P
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 15:24:00
#
Nincs tökéletes, és nem is lesz tökéletes egy teszt se! :P
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 14:26:02
#
Király teszt lett, a játékot is nagyon szeretem, de nekem a címe nem jött be, de ennek ellenére felülmúlhatatlan XD
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 11:59:05
#
Elvileg Indycar series a neve, még nincs fent a gépigénye, de pénteken küldtem be. :P

Az nem lesz ilyen részletes... :-/

Azért tudok részletesen írni, mert csak olyan játékról írok, amivel játszottam jó néhány órát. :D
tothricsi95 avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 11:57:34
#
Nálad Lompos, szerintem még a mélypont is jó!XD De sajna a tesztedet már csak Július végén olvasom..:-/ Nembaj kibírom...;) Azt szabad tudni, hogy milyen játék kerül terítékre?:)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 11:50:39
#
A következő tesztem, viszont mélypont lesz! :D
tothricsi95 avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 11:35:41
#
Már megszokhattuk, hogy Superlompos kezei alól mindig minőségi tesztek kerülnek ki, és ez most sincs másképp!:D Felülmúlhatatlan!;)
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 10:31:36
#
Nem tudod, hogy mit láttok a tesztjeimben, de ha tetszenek, akkor örülök neki! :D
tasiadam avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 09:17:53
#
úristen bannolása XDD
Gyarmati Jani avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 07:03:39
#
A címen gondolkoztam egy ideig, hogy mi is legyen. Mert a németek kiűzése elég töri tankönyves lett volna. XD

Mindig vannak gépelési hibák, pedig mindig átolvasom őket és javítom a tesztet. De valamikor ezzel a javítással további hibákat csinálok. XD
gigazte avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 01:50:02
#
Hoztad a megszokott formát!;) 5/5
Tesla GoD avatar
6 éve | 2011. 07. 06. 00:04:46
#
fergeteges az alcím, a többit még nem olvastam:?
nemkrisz11 avatar
6 éve | 2011. 07. 05. 23:34:42
#
Újabb nagyszerű teszt.
Emlékszem, egyszer max ,,körözöttséget" kaptam, és kb. 20 percen át futottam(!) a németek elöl az egyetlen olyan helyre, ahol el lehetett menekülni (egy határ menti falu kútja XD) közben a német repülők lőtték a seggem XD
Furmann96 avatar
6 éve | 2011. 07. 05. 23:12:46
#
Jó teszt lett, de valahol kihagytál a szóból betűt, vagy ép tettél bele valamit amit nem kellet volna, (vagy csak én látom úgy?) de attól függetlenül király! ;)
ceni98 avatar
6 éve | 2011. 07. 05. 23:05:57
#
nagyon jó teszt :D gratula :D
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
28 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek