Menu
gigazte
Szint 36
gigazte avatar
Green Arrow (gigazte)
25 éves, férfi
Zalaegerszeg
Magyarország
Offline, itt járt 1 órája
8 éve tag
Just Cause 2 – Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van.
Írta: gigazte, 2012. május 16., játékteszt
Játék: Just Cause 2

Adott egy állam. Amelyet egy diktátor vezet, a mi feladatunk az lesz, hogy felszabadítsuk eme államot! Célunk érdekében rengeteget kell ölnünk, robbantanunk, repülnünk, autóznunk. Hogy a játék milyen lett? A tesztem alapján következtessetek!

Nos már régóta tervezgetem, hogy erről a játékról is írok egy tesztet, de az ötletet mindig kukába dobtam. Elő információim nincsenek, mert az első résszel nem játszottam. Nagyon nem is érzek késztetést, hogy kipróbáljam. A 2. résznél nem hiszem, hogy többet nyújthatna az előd. A játékot az Avalanche Studios fejlesztette és a Square Enix és az Eidos Interactive adta ki. A játék megjelenése 2010. március 23.

Történet
Főhősünk Rico Rodriguez egy CIA katona. Elsődleges célja az, hogy meg kell találnia Tom Sheldont, aki egy régi cimborája. A szigetvilágban azonban káosz uralkodik, a vezetést egy diktátor vette át. Az emberek félnek és nem igazán mernek a hatalom ellen fordulni. Pár fegyveres banda (szám szerint 4) összefog a diktátor és fegyveres csoportja ellen. Ricót fogják arra megkérni, hogy bizonyos feladatokat tegyen meg nekik és segítsen a köztársaság megteremtésében. Elfogadja feladatát, Panau népét védelmezi, és miután barátját megtalálta célnak azt tűzi ki, hogy a zsarnokot eltávolítsa a trónról. Rengeteg szabotázst, gyilkosságot meg kell tennünk annak érdekében, hogy célunkat elérjük.


Panauról
A játék egy TPS nézetes akciójáték. Sandbox jellegű, tehát szabad kezet kapunk a dolgunk végzésében. A rendelkezésre álló terület hatalmas és a távolságok is reálisak. 40 óra játék után volt olyan terület, ahol még egyáltalán nem jártam. Mindemellett nincsenek ugyanolyan hegyek, épületek, erdők. Panau részei rendre eltérnek egymástól, hiszen van sivatag, havas hegyvidék, mocsaras lápos terület, dzsungel, szigetek. A tájat rengeteg falu, kisebb városok és egy hatalmas nagyváros tarkítja. Ellenséges bázisokkal, repterekkel, kutatóállomásokkal, és olajfinomítókkal is találkozhatunk. A térképen mindegyiknek más a jele, még a falvak jelzése is eltér a városokétól. A szigetek is rendre eltérnek egymástól. Van olyan sziget, ami tele van emberekkel, van lakatlan sziget, van ahol egy hatalmas nagy buli folyik és vannak olyan szigetek is, amiken katonai bázisok vannak. Mindezt nekünk kell felfedeznünk, majd csak utána jelzi a térkép azokat. Ha az adott területet barátságos erők uralják, akkor a még fel nem fedezett területet sárga pont jelzi.


Küldetésrendszer és a káoszpontok
A játékmenet káoszpontok szerzésén alapul. A küldetéseket, mellékküldetéseket, elfoglalható bázisokat, feketepiaci árukat, így érhetjük el. A térképen jelzi, hogy mennyi káoszpont kell a következő item megszerzéséhez. A főküldetések egy szálon futnak, így a küldetések között kapcsolatot vehetünk észre. Rengeteg mellékküldetés van, amik viszonylag eltérnek a másiktól, de rengeteg olyan is van, ami ugyanaz. Tehát ha egyszerre sok mellékküldetést darálunk le meg is unhatjuk a játékot. Végezetül vannak versenyek is és bérgyilkos küldetések is. A bérgyilkosságot nem úgy vesszük fel, hanem ha elérünk egy adott területet, ahol a kiszemelt áldozat van, azt szemmel láthatjuk, ugyanis a neve és egy életcsík jelzi az áldozat helyét. Általában kíséretben van, hogy nehezebben tudjuk megölni. Visszatérve a káoszpontokra, rombolással, ellenséges erők kiiktatásával, területek felfedezésével és dobozok felszedésével szerezhetünk. Akik 100%-osan végig akarják vinni a játékot, azok kössék fel azt a bizonyos nadrágot! A teljes végigjátszáshoz mindent, ismétlem mindent meg kell szereznünk, le kell rombolnunk, fel kell derítenünk, meg kell ölnünk. 40 óra játék után voltam kb. 50%-nál, ami elég durva! A városokat úgy fedezhetjük fel teljesen, hogy a városban felrobbantjuk a zsarnokság jeleit (szobor, benzinkút, propagandahirdetőautók… stb.) és fel kell vennünk az összes felvehető cuccot. Ebben a mini térkép felett egy térerő szerű berendezés segít.Rambópókember extrémsportolás közben
Rambópókember? Ez nem vicc, mert Rico egyben hasonlít, pókemberre és Rambóra is egyaránt. A pókember vonatkozás abból fakad, hogy egy bizonyos kampónk van, amivel falakra, fákra és magasabb tárgyakra/épületekre tudunk felkapaszkodni, de ezt használhatjuk közelharcos fegyverként is. (A „Q” billentyű megnyomásával) Ez az eszköz pont kapóra jön, mert hegymászáshoz elengedhetetlen eszköz, ha véletlen belezuhantunk egy szakadékba, és ezzel gyalogosan gyorsabban tudunk közlekedni. Azért Rambó is egyben, mert a játékmenet viszonylag hasonlít a Rambófilmekre. Adott egy szereplő és az ólmot csak pumpálja és pumpálja az ellenbe. Az ellenség és mi sem tudunk fedezéket használni, így nyílt tűzpárbajokra kell számítanunk, ami olykor elég idegesítő és katasztrofális is tud lenni. Segítségünkre van még Rico kaszkadőrmozgása is, amivel könnyebben tudunk autókat, hajókat és helikoptereket lopni, és a játékmenetet is tarkábbá teszi. Egyszerre csak 3 fegyver lehet nálunk, két egykezes és egy kétkezes. A két egykezes fegyvert használhatjuk külön-külön és úgy is, hogy mindkettő a kezünkben van. Fegyverek, amik a játékban vannak: Gránát, pisztoly, ejtőernyő, revolver, sniper, assault rifle, shotgun, smg. A fegyverek fejleszthetőek, amihez upgrade pontokra lesz szükségünk. Ezeket a fegyvereket a feketepiac segítségével tudjuk kérni és fejleszteni. A feketepiac kínálatában még vehetünk és fejleszthetünk járműveket és szállíttathatjuk magunkat. A szállításon kívül minden pénzbe kerül.Grafika és hangok
A játék egyik legpozitívabbja számomra a grafika. Rendkívül szép az Avalanche féle Engine 2.0! A tájak és a környezet kidolgozottsága felülmúlhatatlan és mindezt úgy valósították meg, hogy az optimalizálás rendkívüli. Aprócska szaggatásokat se tapasztaltam a gépemen. A havas tájakon hó átfúvások vannak, az időjárás változékony. Viszont az emberek kialakítása és az autók törésmodellezése kifogásolható. Rengeteg klónnal találkozhatunk, összesen jó, ha 20 különböző embertípus van. (A főküldetésben részt vevő társainkon kívül persze.) Az autók úgy törnek, mintha papírból lennének. Viszont a hatalmas nagy járműválaszték azért viszonylag kárpótol minket. A következő mélypont a hangoknál keresendő. A robbanásokkal semmi gondom nincs, mert elég jó hangja van, sőt még a fegyverhangokra is azt mondom, hogy elmennek. Na, de az, hogy az autókban nincs rádió…? Akkor még azt mondanám, hogy oké, ha az autóknak különbözne a motorhangja, de így, hogy majdnem az összes kocsinak ugyanolyan? Felháborító! Egy ilyen intenzív kocsikázást igénylő játékhoz illett volna betenni zenei aláfestést.Extrák
A játékhoz rengeteg letölthető tartalom áll rendelkezésre. Potom 1euróért vehetjük meg egyenként a DLC-ket. (Kész röhej, hogy egy autóért elkérnek 300 forintot!) A játék folyamatosan mutatja játék közben a statisztikánkat és azt, hogy az adott achi eléréséhez még mi kell. Összesen 50 achievement vár arra, hogy megszerezzük őket. Azt nagyon sajnálom, hogy a játékba nem került multiplayer játékmód, mert egy ilyen játékban jól mutatott volna.


Összegzés
Vannak itt hiányok és pozitívumok bőven, viszont annak örülök, hogy a demó annyira megfogott, hogy megvettem a játékot. Megérte a vételt én azt mondom! Ha nem is veszitek meg, legalább egy esély adjatok neki. Akik 100%-osan végigakarják tolni azoknak közel 100 óra tömény izgalmat biztosít!


+A játék atmoszférája (grafika)
+Hosszú játékmenet
+Statisztikáinkat folyamatosan jelzi
+Nem kell neki nagy tárolókapacitás
+Rengeteg jármű
+Hatalmas terület
+Optimalizálás kitűnő
-Rádió hiánya
-Multiplayer hiánya
-Buta AI
-Rengeteg bug
-Pocsék fizika
-DLC-k drágák és semmitmondóak
-Újrajátszhatósági faktor alacsony

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
6
Design, művésziesség:
██████████
8
Zene:
█████████
1
Játékélmény:
██████████
7
Újítások, ötletek:
██████████
6
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
6
Történet:
██████████
4
Nehézség:
██████████
4
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 19
Sipos G avatar
3 éve | 2014. 10. 25. 19:04:28
#
Grat jö teszt
mikej95 avatar
5 éve | 2012. 05. 26. 14:13:47
#
Jó teszt lett és a végső pontozós értékelés is reálisabb az itteni 10-10-10..... gyakorlatnál.

Jó játék bár a főtörténet viszonylag rövid(~15%-a a játéknak), hiába legalább 20 óra egy végigjátszás.
Kmisi99 avatar
5 éve | 2012. 05. 20. 22:15:52
#
A küldik is elég mononok. Kb a küldetések 70% arról szól hogy menj el egy bázishoz foglald el. Egyébként kiváló játék a horoggal rohadt sokat el lehet szórakozni és magával a játékkal is 20-30 órát el lehet lenni.
bukta2 avatar
5 éve | 2012. 05. 20. 11:44:04
#
Az én véleményem hogy REMEK játék! rengeteget játszottam vele( manapság is rászoktam nézni unalmas perceimben, és 1ik lejobb játék sztem! :)
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 19. 19:47:09
#
Th3KiD: A Feketepiacon a fegyverek között van, csak azért írtam fegyvernek! Egyébként igazad van, mert a valóságban tényleg nem számít fegyvernek!

Köszönöm mindenkinek!
Th3KiD avatar
5 éve | 2012. 05. 19. 14:56:13
#
Az ejtőernyő nem fegyver. :D De amúgy jó a teszt, én is kedvet kaptam a játékhoz tőle. :)
no avatar
5 éve | 2012. 05. 19. 12:34:38
#
Jó teszt viszont aki bérgyilkolni akar, a játékban, annak mindenképpen tudnia kell, hogy a coloneleket csak fejlövéssel illetve robbanószerekkel lehet megölni pl. RPG. Pl én legalább 5 percig daráltam egyet minigunnal, mire meghalt, igaz dobáltak a toltények elég rendesen, de csak a fejlövések számítottak, így sokáig tartott
Sicu33 avatar
5 éve | 2012. 05. 18. 17:08:44
#
Jó teszt nagyon szeretem ezt a játékot:)
C1nd3r3ll4 m4n avatar
5 éve | 2012. 05. 18. 15:02:37
#
jó kis teszt lett, és nagyon jó az idézet az elején :)
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 18. 14:11:46
#
Gerdzso, Hagrid: Köszönöm!:)

Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című művéből egy idézet. Szerintem frappáns cím egy ilyen játékhoz! Kreatív jelzővel még nem illettek, nagyon köszönöm!:?
Tesla GoD avatar
5 éve | 2012. 05. 18. 14:02:33
#
A kreatív cím, az kreatív cím. :?
Hagrid avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 19:51:19
#
Jó teszt,és a játék is nagyszerű,jókat lehet benne hülyéskedni.
Gerdzso avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 19:20:49
#
Nagyon jó teszt lett! Szerintem most megint elkezdem :)
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 18:18:31
#
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!:)
BRUgamer: Elméletileg lesz, de nem lehet tudni mit hoz a jövő. Olyan híreket is lehetett olvasni, hogy helyette egy teljesen új címet fognak kiadni.
BRUgamer avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 16:58:00
#
Just Cause 3-at nem terveznek ?
neuroflex avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 16:53:45
#
zseniális teszt :)
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 12:17:57
#
Felülmúlhatatlan teszt és játék is :)
norbertsolider avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 05:41:51
#
Jó teszt lett! Gratulálok . Ez megér nekem 5 csillagot . :)
bluefire avatar
5 éve | 2012. 05. 17. 05:39:30
#
szerintem jó teszt lett!! 5 csillagos :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
18 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek