Menu
gigazte
Szint 36
gigazte avatar
Green Arrow (gigazte)
24 éves, férfi
Zalaegerszeg
Magyarország
Offline, itt járt 1 órája
8 éve tag
The Walking Dead Ep1: Egy Új Nap
Írta: gigazte, 2012. május 05., játékteszt
Játék: The Walking Dead

The Walking Dead? Sorozat, képregény! Biztos sokak számára ismerős valamelyik, ha nem akkor röviden, tömören összefoglalva: Zombis akció-dráma. Hogy milyen véleménnyel vagyok róla? Olvasd el a tesztet!


The Walking Dead? Sorozat, képregény! Biztos sokak számára ismerős valamelyik, ha nem akkor röviden, tömören összefoglalva: Zombis akció-dráma. A trailerek alapján nem gondoltam, hogy e játéksorozat ennyire belopja magát a szívembe, ugyanis a kalandjátékokat nem igazán szeretem. A sorozat az egyik kedvenc sorozatom, ezért adtam egy esélyt a játéknak. A The Walking Dead játékadaptáció a sorozatok kedvelői miatt lett kitalálva, ugyanis aki nem bír várni Szeptemberig az addig játszhat! (Nem rossz marketing fogás) A játékot a Telltale Games fejlesztette. (A nevükhöz fűződik a Jurassic Park és a Vissza a jövőbe játékadaptációk, illetve a Hector, Puzzle Agent, Sam and Max) A The Walking Dead játéksorozat 5 epizódból fog állni. Részek sorban megjelenéssel együtt:
Episode 1: A New Day – 2012. április 24.
Episode 2: Starved for Help – 2012. május 30.
Episode 3: Long Road Ahead – 2012. június 25.
Episode 4: Around Every Corner – 2012. július 27.
Episode 5: No Time Left – 2012. augusztus 29.Kezdetek
A játék elején egy rendőrautóban ülünk, nem rendőrként, hanem bűnözők vagyunk. A rendőrrel beszélgetünk, hirtelen rendőrautók zúgnak el mellettünk, és egy repülőgép felettünk. Hősünk (Lee) semmit sem sejt a zombi apokalipszisről. A rendőr még viccelődik is. Később egy baleset miatt kiszabadulunk. Lee meg is sérült, a lába megsebesült. Az erdőben zombik támadnak rá, itt találkozik először a szomorú jövővel! Ennyi elég is lesz a történetből, mert nem olyan hosszú az első epizód. Mindösszesen 1-2 órás.


Karakterek
A játék se a sorozat, se a képregény eseményeit nem követi. Egy teljesen kívülálló sztorit mutat be, viszont pár karakterrel a sorozatból találkozhatunk. Ezek mellett új szereplőket is rejt a sorozat. Főhősünk motivációját a testvére (Macon) keresése adja meg és Clementine (egy kislány) védelmezése. A sorozatbéli szereplők közül Hersellel, Glenn-nel találkozhatunk, sőt a sorozatból ismert Hersel farmon is lesznek jelenetek. A karaktereknek különböző jellemük van. A jellemüket a párbeszéd feliratának színe is jelöli, pl. kislánynak rózsaszín, gonoszabb embernek piros. Némelyik karakter durva, egocentrikus és csak saját magával törődik, de vannak családcentrikus, törődő karakterek is és mások életben maradását tartják előnyben. Főhősünk is a múltban bűnöző volt és a halál közeli állapot egy teljesen más emberré formálta.Történetvezetés, döntések
A történetvezetés sorozatszerű. Az epizódok végén a következő rész trailerét mutatják be, mint a sorozatban. Az akció-dráma feeling itt is jellemző. Sokszor keveredhetünk véres szituációkba, de mindemellett a logikánkat is használnunk kell némely esetnél. A pörgős jelenetek mellett vannak lopakodós jelenetek is. Ekkor a képernyő bepirosodik, így jelzi, hogy a zombik mennyire észlelnek minket a fedezék mögött. A játék során emberekkel kell társalognunk és a párbeszédek során sok infót megtudhatunk az adott karakterekről. Lojalitást és undort is kiválthatunk belőlük. A történetet sokféleképpen végigjátszhatjuk, mert rengeteg döntési lehetőség van. Pl. a játékban ha a zombik két embert egyszerre megtámadnak, akkor választanunk kell, hogy ki élje túl az adott szituációt. Nehéz lehet olykor a döntés, de viszont az embereknek más és más a jellemük, így ez segíthet meghozni a jó döntést.Irányíthatóság(10/10), inventory
Nos a WASD-n kívül, csak pár gombot kell használni, így nem olyan bonyolult az irányítás. Tárgyaknál, ajtóknál más-más opciók között lehet válogatni. 1-es billentyűvel (megnéz), 2-es billentyűvel (felvesz) a többi billentyű, pedig a tárgyak használata. Gombnyomásos akciók is előfordulhatnak, ilyenkor általában támadnak minket. Q és E billentyűt kell nyomogatni és egérrel kell bevinni az ütést. A kamera rögzött, nem lehet irányítani, a karakterünkkel együtt mozog. A játék jelzi a felvehető tárgyakat és a karaktereknél, hogy kivel beszélgethetünk. Inventory nincs, a birtokolt tárgyakat a képernyő bal oldalán találhatjuk. Kézbe nem vehetjük azokat, csak ha szükségünk van rá az adott szkriptelt jelenet előhozza.


Grafika(10/5)
A játék grafikáját a már jól ismert meseszerű grafikával fejelték meg, ami ha képregényre gondolunk, pont beleillik a játékba. Ilyen grafikai megvalósítást pár játéknál már láthattunk: Borderlands, The Darkness 2, régebbi játékok Bad Day L.A., Ultimate Spiderman. A megvalósítással gondok vannak, mert szerintem elég csúnya, főleg ha összehasonlítjuk a mostani ilyen jellegű játékokkal. A karakterek kialakítása tökéletes, viszont a zombik nagyon nem illenek bele az összképbe. (Némelyik zombi olyan, mint ha egy kisgyerekeknek való játékból csöppent volna bele a játékba)


Hangulat, játékélmény(10/10), zenei aláfestés(10/10)
Rengeteg zombis filmet és játékot láthattunk már, de nem mindegyik hozza az elvárt színvonalat. Nos ez a játék igen! A The Walking Dead sorozatból ismert hangulatot hozza. Nem tudjuk mi a következő lépés és az emberek csak úgy hullnak körülöttünk. Túlélő horror a javából! A zenei aláfestés fülbemászó és az adott jelenethez illő muzsika hallatszik, ami az emberből kihozza az irányított karakter érzéseit és a dramatikusan hat az elhalálozásokkor.


Összegzés
Ez egy nagyon jó sorozatnak ígérkezik az első részből ítélve, remélem a többi részre is hasonlóan jókat mondhatok. Azért nem írok most egyelőre többet, mert a többi részről is szeretnék írni teszteket. (Nem akarom azt, hogy a többi részre ne maradjon ihlet.) A végigjátszás utáni következő részt bemutató videó alapján nem lesz okunk a panaszra, viszont az a május 30 még nagyon messze van! A pontozás előtt egy jelmondat: A türelem, The Walking Dead-et terem!


+ Hozza a filmsorozat hangulatát.
+ Egyszerű és kézhez álló irányítás.
+ Karakterek kidolgozottsága. (jellembeli, belső és külső tulajdonságok)
+ Glenn, Hersel és a farmja.
+ Többféle végigjátszás lehetséges, döntéseink a jövőben lévő eseményekre hathatnak.
+ Történet.
- A grafika kidolgozása.
- 1-2 órás játékmenet.
- Hosszú kocsikázás az elején.
- Kevés használható tárgy.
- Az egérmutató a menüben pontatlan

Zárásképp, a játék első 20 percét tartalmazó videó.(Nem saját, hanem egy ismerősöm videója):


Értékelés:
Grafika:
██████████
5
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 17
Milton avatar
4 éve | 2013. 05. 16. 15:49:02
#
"...A The Walking Dead játékadaptáció a sorozatok kedvelői miatt lett kitalálva..."
Na na, ez nem igaz. A sorozat is az eredeti képregény alapján készült, a játékot is arra alapozzák. (Játék meg is jegyzi: Based on the comics)

Grafikához két dolgot:
-Based on the comics
-Telltale Games
'nuff said.

"1-2 órás játékmenet." (ami igazából 2-4, ha normálisan játszik az ember)
Mivel az 5 epizód egy Seasont tesz ki, ami az egész játéknak számít, ez így jött ki "egészségesen". Így sem a sztori nem lett túlhúzva feleslegesen, és a játékidő is kellemesen kijön.

"Hosszú kocsikázás az elején."
Tökéletes bevezető a sztoriba, tutorialként is nagyon jól működik.

Telltale Games mindig is így csinálta a játékait, nagyon jól működik ez a rendszer, maradjanak csak ennél :)

Ettől függetlenül nem rossz a cikk, csak ez a pár pontatlanság van benne.
no avatar
4 éve | 2013. 05. 16. 14:39:43
#
Szép, és jó, csak Lee tesóját nem Maconnak hívják, hanem Macon a város ahova megy.
Matt99 avatar
4 éve | 2013. 03. 21. 21:11:01
#
Nagyon jó teszt, kedvenc játékom, nekem még az élőszereplős sorozatnál is jobban tetszik. A többi epizódról csinálsz tesztet? Mert ha nem akkor lehet, hogy belekezdek.:)
kovzol1 avatar
5 éve | 2012. 07. 09. 16:08:26
#
Szabcsi az a teendő hogy megvárod a következő rész ami már kijött! :D
Szabcsi avatar
5 éve | 2012. 06. 06. 18:39:17
#
üdv!
szép lett a teszt csak annyi lenne a kérdésem hogy elvileg kijött a 2.epizód de nekem még mindig "COMING SOON"...mi ilyenkor a teendő?
pukkancs avatar
5 éve | 2012. 05. 13. 09:40:20
#
Ment az 5 csillag, f*sza teszt lett nagyon!
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 10. 12:17:24
#
Az mondjuk igaz, de a tesztem csak erről az episode 1-ről szól. Köszönöm!
Matej013: Kösz!
Matej013 avatar
5 éve | 2012. 05. 08. 09:59:02
#
Örülök, hogy végre valaki kalandjátékokról is ír tesztet.
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 18:45:18
#
Spoiler!
Én az autó ablakánál voltam így. Folyamatosan ütögettem és nem vettem észre, hogy ugyanazt írja ki!XD Na meg amikor beültem a kocsiba és nem tudtam kimenni.
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 15:41:10
#
Ott mondjuk elkövettem egy olyan ostoba hibát Spoiler!
Mikor fel kellett venni azt a hatalmas fémlemezt, akkor folyton csak arra kattintottam, hogy dumáljon róla, s nem vettem észre, hogy fel is lehet kapni. XD Így ezzel elszenvedtem vagy fél órát. XD
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 11:01:36
#
Ezzel én is, így voltam. A trailer nagyon gyenge lett, nem is tükrözte a játékot nagyon8-) Remélem, hogy a következő részekben többször kell használni a logikánkat is.
Spoiler!
Ezért tetszett legjobban a lopakodós rész:)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 10:38:22
#
Mondjuk tényleg elég rövid volt ez az epizód. :( De nagyon jó hangulatú. Nem számítottam rá, hogy ilyen jó lesz, kellemesen csalódtam benne. :)
gigazte avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 10:30:40
#
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!:)
Superlompos: Szerintem is jó húzás, csak sajnos ez az 1-2 óra játékmenet rövid és túl sokat kell várni a következő részig:-/
Bicike avatar
5 éve | 2012. 05. 06. 09:52:08
#
Jó teszt lett, megy a felülmúlhatatlan :D
adam990304 avatar
5 éve | 2012. 05. 05. 21:19:09
#
Jó teszt lett! :) A játékról nekem is kb. ez a véleményem. :)
neuroflex avatar
5 éve | 2012. 05. 05. 19:44:32
#
nekem mis nagyon be jött játék nagyon j teszt :)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 05. 05. 19:19:50
#
Nekem bejött ez a játék nagyon. Szerintem nagyon jó húzás, hogy havonta adnak ki egy új részt, így a játékos jobban várja a folytatást. :)

A teszt pedig nagyon jó lett!
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
19 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek