Menu
GameTestMan
Szint 13
GameTestMan avatar
(GTM)
19 éves, férfi
Gyöngyös
Magyarország
Offline, itt járt 27 napja
5 éve tag
Kinect és a Kinect Sports bemutatása, tesztelése
Írta: GameTestMan, 2013. május 10., játékteszt
Játék: Kinect Sports (Xbox 360)

Sokan mondják, hogy a kinect alapjátéka, de valóban így van? Itt minden kiderül.

Már alig vártam azt a pillanatot, mikor végre elkezdjek egy kinect-es játékról is írni. A játék amit ma bemutatok nektek, a neve: Kinect Sports, amit a Rare fejlesztett, kiadója pedig a Microsoft Game Studios. A játék kizárólag Xbox 360-ra jelent meg, azon belül Kinect-re (bővebben később), ami az Xbox 360-hoz külön, 2010-ben kiadott kis konzol. A játék megjelenési dátuma mindenhol különbözik: Először Észak-Amerikában, majd Európában, és Ausztráliában is megjelent a polcokon. Végül Ázsia lett sereghajtó. Viszont mind a négyükre jellemző, hogy 2010 novemberben jelent meg. A játékról pozitívumokat, és negatívumokat egyaránt találtam. Na, és most lássuk mekkora sikert aratott (ha aratott) a Kinect Sports.


De mi is az a Kinect?


A Kinect egy mozgásérzékelős kis konzol, amit a Microsoft fejlesztett ki. Csak Xbox 360-ra jelent meg. Vetélytársa, a MOVE, amit Playstation 3-ra adtak ki. Egyszer felmérték a két kis konzolt, és a Kinect került ki győztesen. Kinect-nek nem kell távirányító, egyszerűen beállunk a kamera elé, felemeljük a kezünket, hogy bekaribláljon, és már mehet is a játék. Pozitívum még, hogy nem csak mozgásérzékelős rendszere van, hanem hangfelismerő is. Ezeket a lehetőségeket nem csak a játékban, hanem akár a főmenüben is használhatjuk. Annyit kell mondanunk (jó hangosan), hogy "XBOX", és már engedelmeskedni fog nekünk pl. felnyithatjuk vele a lemeztálcát, vagy a játékokra mehetünk. De kézzel is irányíthatjuk a főmenüt: egyszerűen integetünk a Kinect -nek, majd egy kéz lesz ott a felületen. Minden Kinect-re megjelenő játékot kézzel irányíthatunk, és a beszéd az csak mellékes. Fontos tudni, hogy ennek a kis konzolnak legalább 3 méter 20 cm a tér igénye. Szép, jó nagy tér kell neki. Ha jót szeretnénk magunknak, akkor szépen pakoljunk el mindent magunk körül, hogy ne lehessen egy mozdulat közben/után felfordulást, rendetlenséget csinálni. Kinect-nek viszont negatívumai is vannak: Az egyik az a borsos ár (alapár: 30.000 FT), másik pedig, hogy kb. fél másodpercet késik.
A kinectes játékok általában jók (pl. Kinect Sports 1-2, Kinect Adventures), de vannak köztük olyanok, amelyek még kipróbálásra is alkalmatlanok (pl Kinect Joyride). Egyébként már a Forza Motorsport 4 Kinect-re is megjelent.

A játékról

A játék demójában csak a 100m-es sprintet, és egy 3 menetes bowlingot próbálhatunk ki. Ha igazán élvezni szeretnénk a játékot akkor vegyük meg a teljes játékot, ahol már 6 sportággal, és rengeteg lehetőséggel is megbarátkozhatunk. A játékban mindösszesen 4 nehézségi szint van: Beginner, Amateur, Professional és a Champion. Akkor kezdem először a focival.


A foci 4 perces, és háromféleképpen játszhatunk: vagy egymás ellen, vagy egymással, vagy gép ellen. Ha egymással játszunk, akkor a játék jelezni fog egy "Play!" nevezetű felirattal, ami a bal, vagy a jobb alsó sarkon tűnik fel. Ez a helyünktől is függ: ha a bal oldalon írja ki, akkor a bal oldalon helyezkedőnek, ha pedig a jobb oldalon írja ki, akkor a jobb oldalon helyezkedőnek kell cselekednie. Nem futhatunk a labda után, nem végezhetjük el a bedobásokat, és a sarokrúgásokat. A mi feladatunk az lesz, hogy szereljünk, passzoljunk, védjünk, fejeljünk, és gólt rúgjunk. Továbbá mi végezhetjük el a szabadrúgásokat, és a tizenegyeseket. Mint ahogy mondtam, nem futhatunk a fociban. Úgy támadhatunk (előre-előre), hogy folyamatosan passzolunk csapattársainknak. A passzolás úgy megy, hogy a játék (vagy a gép) a labda elé 2-3 előremutató nyilat tesz, és ezek közül választhatunk. A szerelni úgy szerelhetünk, hogy elmozdulunk valamelyik helyre. Ellenfelünk passzolása előtt nem sokkal a játék jelezni fog nekünk, hozzánk képest egy ellentétes nyíllal, hogy a labda éppen merre fog menni. Ezt megakadályozhatjuk ha kitesszük a lábunkat a nyíl elé. Én viszont kitaláltam a legnagyobb trükköt: lemegyünk félig spárga állásba. Xbox karakterünk lesz a portás. Védésnél, egy sárgán bekeretezett labda jelzi, hogy éppen hova fog érkezni a labda. Mint ahogy mondtam, a sarokrúgást, és a bedobást nem végezhetjük el. Viszont a mi feladatunk lesz, hogy fejeljünk, esetleg rúgjunk. Ez attól függ, mit jelez a gép. Ezeket is szintén egy sárgán bekeretezett labda jelzi (ha a játékosunk feje fölött van a labda, akkor fejelni, ha a térdénél van, akkor rúgni kell). Lövésnél a kinect nem csak azt ismeri fel, hogy éppen jobbra, vagy balra helyeztük-e a labdát, de még az ejtéseket, és a bikaerős rúgásokat is befogadja. Egyébként bíró, és partjelző nincsen a fociban, és labda fizikája elég gyengusz lett.


Következő sportág a bowling. Ez elsőre fantasztikus, utána már unalmas kezd lenni. Ez az egyetlen sportág, ahol egyszerre akár 4-en is játszhatunk. Kiválasztjuk, melyik kézzel szeretnénk eldobni a golyót, és már el is lehet dobni. A játékban furcsának tűnhet, hogy a bowling golyót csavarni lehet, mint egy focilabdát. Ez nekem fura, mivel több mint 7 kg-os golyót eldobni nehéz, nemhogy csavarni. Talán lehet, hogy ez csak nekem furcsa, mert én még nem voltam bowlingozni... Egyébként a bowling 10 menetből áll.


A Track & Field (röviden atlétika) a következő állomás, ami 5 versenyszámot foglal magába: a 100m-es sprintet, a gerelyhajítást, a távolugrást, a diszkoszvetést és a 110m gátfutást.
A futni úgy futhatunk, hogy magas térdemelést csinálunk. Minél fürgébben tesszük ezt, annál gyorsabban fog karakterünk futni. Futásban az én személyes rekordom 7.37 másodperc, ami a realitást nézve elég meglepő. Mint ahogy említettem a kinect késik, és ezt mi pont ki is használhatjuk (gátfutáson is) úgy, hogy kicsivel hamarabb indulunk. Ellenfelünknek így esélye sincs megelőzni, még a legnehezebb szinten se.
A gerelyhajításnál, és távolugrásnál pedig fussunk addig, ameddig a salakpályán helyezett négyzet nem vált sárgáról zöldre. Amint rögtön zöldre vált, dobjuk el a gerelyt, illetve ugorjunk jó nagyot.
A diszkoszvetést lehet a legjobban utálni. Ugyanis vagy a játék, vagy a kinect hibája, hogyha túlságosan hátraviszem a kezemet, hogy hatalmasat dobjak, akkor egyszerűen magától eldobja a diszkoszt kb 5 méterre.
Gátfutásnál félkörívesen fogunk futni, és a gáton helyezett téglalap jelzi nekünk (ez is sárgáról zöldre vált), hogy éppen mikor kell ugrani.


És most következik: a box. Már az első részben helyet foglalt ez a sportág, ami nagyon nagy pozitívum. A játékot egymás ellen, illetve gép ellen játszhatjuk le. A 6 sportág közül ezt lehet a leggyorsabban lejátszani: Alig telik el 1-2 perc, és már TKO, azaz technikai KO lesz (azt még hozzátenném, hogy ennyi idő alatt el is fáradunk rendesen). Igazából ez nem a taktikai boxról szól: ütni-ütni-ütni az ellenfelet, védekezésről szó sem eshet, mert azonnal kicsúszik a kezünkből az irányítás. Ez a sportág 3 menetig tart amúgy, és 1 menet 90 másodpercig tart. Egyébként karakterünk életét a bal, ellenfelünk életét a jobb fölső sarokban pillanthatjuk meg (ha ismerősöddel játszol, akkor a helyezkedéstől függ, tehát pl. ha jobb oldalon vagy, akkor a jobb fölső sarok a saját boxolód élete). Ha egy kis levegőhöz jutunk, akkor lassan fel kezd töltődni. A helyezkedéssel viszont nem kell foglalkoznunk. Nem is csoda, hiszen a gép mindig odavezet az ellenfélhez, még ha egy kicsi is maradt karakterünk életéből. Ha kiütöttek minket, akkor a fejünk fölött levő csillagokat kell eltalálni. Minél többször ütöttek ki minket, annál több csillag lesz a fejünk fölött.


Következő sportág amit bemutatok az a strandröplabda. Ezt játszhatjuk egymással, egymás ellen, vagy gép ellen is. 7 pontot kell szereznie, ki győzni akar. Ha 4 pont esett a játékban, akkor félidő, illetve térfélcsere van. Egy sötét rózsaszín színnel körbevett röplabda jelzi nekünk, hogy éppen a labda hova érkezik majd/merre tart. A helyezkedést a gép végzi. A feladatunk, hogy sáncoljunk (a háló fölött, rózsaszín háttérrel, két kézzel jelöli, ekkor ugornunk kell, és felemelni kezünket), az ellenfél szerválása után alkarral beleütni a labdába, és átadni a társunknak, majd felugorva elütni a labdát. Ha kiírja a gép, hogy "JUMP!", akkor ugranunk kell. Karakterünk úgy ugrik fel a magasba, mintha Red Bull-t ivott volna (mert ugye ez az energiaital szárnyakat ad [a reklám szerint]), és még fenn is marad egy 2 mp-ig, az nem semmi. Egyébként a játék nem csak a labdára mért ütés erősségét ismeri fel, de még az ejtéseket is könnyedén befogadja.


Utolsó sportágunk az asztaltenisz lesz. Ezt szintén játszhatjuk egymással, egymás ellen, vagy gép ellen is. Kiválasztjuk, hogy karakterünk melyik kézzel fogja meg az ütőt, majd szerválunk. Szerválni úgy szerválhatunk, hogy feldobjuk a labdát a magasba, és elütjük. Leegyszerűsítették nekünk a szerválást. A első nagy probléma, hogy a labdát nehezen lehet elhelyezni a bal, illetve jobb oldalra. Na és a második, illetve a harmadik probléma, ami mindent visz, hogy gyakran nehezen érzékel, főleg ha még ketten is vannak a kinect előtt: például a ping-pong labdát általában karakterünk nem képes elütni (már ha pont az ütő előtt pattant le a labda), mert rosszul fogja a jelet, nem képes ugyanúgy leutánozni. Egyébként 11 pontot kell szereznünk, ha győzni akarunk.


Az adott sportág végén, az eredményhirdetés után egy rövid videót vág össze a játék, ahogyan játszottunk. Levideózza pl. a kezdést, és az ünneplést is, amit láthatunk majd a rövid kis klippen.

Ezzel befejeztem a sportágak elemzését, jön a Party Play, illetve a Mini Games....


Na és akkor kezdem először a Mini Games-sel.

A 6 sportág közül különféle kihívásokkal találkozhatunk. Legjobb eredményeink el lesznek mentve, így akár a saját rekordunkat is megdönthetjük akármikor.
Például a fociban van Super Saver, ahol kapus képességeinket fejleszthetjük. 20 védés után +1 életet kapunk, ugyanis minden bekapott gólért 1 életet levonnak tőlünk. Minél többet védünk, annál erősebbet fog rúgni a tizenegyesrúgó. A Target Kick-nél mi lőhetünk 11-eseket, és nekünk kell a céltáblákat eltalálni a labdával. A Super Striker opcióban pedig a fejelési képességünket fejleszthetjük, de vigyázzunk, ugyanis cipővel is dobálnak minket, nem csak labdával. Ezek elől ki kell térni, egy piros pont mutatja ezeket. Ha eltalálnak minket, mármint cipővel, akkor egy életünk levonódik.


A bowlingnál találkozhatunk ilyennel, mint pl. a Pin Rush, ahol két kezünkbe bowling golyó van, és el kell találni a bábukat, majd ha elütöttük mindegyik bábut, akkor +20 másodpercet kapunk,és újra 10 bábut kell eltalálni, és ha újra eltaláljuk az összeset megint +20 másodperc. Egyébként ez időre is megy úgy hogy sietnünk kell.

Track & Field-ben mind az 5 versenyszámot külön kipróbálhatjuk. Kiegészítőket ha letöltjük, akkor +1 versenyszámot kipróbálhatunk, melynek neve: Rapid Runner. Ettől a versenyszámtól szó szerint össze lehet esni a fáradtságtól, ugyanis szinte maratont kell futnunk. Minden félkörívnél egy zöld csík lesz ott, ha elérjük, akkor egy feliratot látunk ("Rest!", azaz "Pihenj!"), majd +5 másodpercet is kapunk.


A box-ban egyetlen mini games van, melynek neve: King Of The Ring. Megállás nélkül ki kell ütnünk ellenfelet. Fél perctől kezdődik a visszaszámlálás, majd minden egyes kiütéskor +4 másodpercet ráadnak.


A strandröplabdánál olyan mini games-sel találkozhatunk, mint pl. a Fruit Splatter ahol különféle gyümölcsöket dobnak felénk, és azt nekünk a kezünkkel ketté kell vágni. A Body Ball-nél labdákat dobnak hozzánk, és azt vagy a fejünkkel, vagy a lábunkkal, vagy a kezünkkel kell elütni, esetleg elrúgni, illetve elfejelni.


Az asztaltenisznél játszhatunk pl. úgynevezett Paddle Panic-cal, ahol két kezünkön ütő van, és minél többet kell visszaütni. Minden egyes visszaütés után pontot kapunk. Ez szintén időre megy, és minél többet ütöttünk vissza, annál gyorsabb lesz a játék menete.


Ezzel véget ért A Mini Games-es elemzésem, következik a Party Play.

A Party Play-ben a piros, és a kék csapat csap össze. Mind a két csapatnak választania kell egy figurát, amelyből összesen 7-8 van. Választhatjuk pl. a hóembert, a répajelmezest, a cápát, egyszeműt, vagy esetleg a szörnyet. Ezekkel a figurákkal fogunk pl. futni, esetleg boxolni, vagy focizni. Azért kezdtem először a Mini Games-sel, mert ez az alapjaira épül. A Party Play-nél sorsolásképpen, a Mini Games játékaiból kiválaszt mindig egyet, majd összemérik a tudásukat. A győztes mindig 100 pontot, a vesztes 50 pontot. Az utolsó menetnél, a győztes 200 pontot kap.


Értékelés

A grafika egész jól sikeredett. Jól ki lettek dolgozva a pályák is. A játékon erősen látszódik, hogy szórakozáson alapul, mivel nem játszhatunk focit pl. a Real Madriddal, hanem sárga, és kék csapat van, ráadásul női karakterek is láthatók itt. Nem boxolhatunk Mike Tysonnal stb stb..... Nem gond ez, leköt egy időre, majd egy kicsit megunjuk, és újra elővesszük később. Szokták emlegetni, hogy kinect-hez ezt a legérdemesebb megvenni, tehát ez a kinect alapjátéka. A zenék is nagyon jók. Szól a zene, ha gólt lövünk, ha strike-ot dobunk, ha az asztalteniszt vagy a strandröplabdát, esetleg a box meccset megnyertük.

    Pozitívumok:
  • jól sikeredett grafika
  • rengeteg lehetőség
  • sok-sok sportág
  • egész jó kikapcsolódást nyújt
    Negatívumok:
  • a kinect pontosításra szorul
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
GameTestMan avatar
3 éve | 2014. 02. 20. 18:02:41
#
Köszi :D
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 02. 08. 01:31:16
#
Részletes teszt,szép munka :)
no avatar
4 éve | 2013. 06. 03. 16:30:11
#
nekem is nagyon bejön :?
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 06. 02. 09:25:36
#
Köszi! :)
beni97 avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 10:19:37
#
király teszt!Grat!
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 05. 16. 16:16:36
#
Köszi!
Kokoakos avatar
4 éve | 2013. 05. 16. 15:45:13
#
Jó lett:D kinect sports forever:D Láttam olyan módosítást ahol lehet kalapácsvetést is kipróbálni kár hogy eredetibe nincs:S
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 05. 11. 12:22:32
#
Igen, erről olvastam, no meg arról is, hogy sokkal drágább...
Bár pc-s csak most, jóval később jelent meg.

Köszi az értékelést!
Levwi avatar
4 éve | 2013. 05. 11. 12:17:22
#
A teszt az jó lett csak egy pontosítás, a Kinect nem csak xbox-ra jelent meg hanem pc-re is nézz utánna nyúgodtan , de jó teszt :)
Ment az 5*
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 05. 11. 10:49:23
#
Köszi! XD
no avatar
4 éve | 2013. 05. 11. 09:42:49
#
Nagyon jó lett a teszt :D. És a kinect elemzés is érdekes :D
Értékelések
Összes átlaga:
██████████
10
9 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek