Menu
GameTestMan
Szint 13
GameTestMan avatar
(GTM)
19 éves, férfi
Gyöngyös
Magyarország
Offline, itt járt 10 órája
5 éve tag
A Codemasters új találmánya
Írta: GameTestMan, 2013. március 17., játékteszt
Játék: F1 Online: The Game

A Codemasters Forma-1-es böngésző játékát 2012. június 1-jén adta ki. Csapatunk logóját, sőt kocsink festését is mi határozzuk meg. Vezesd sikerre csapatod, hajrá!

Sziasztok! Ma egy Forma-1-es játékot fogok bemutatni nektek, amit a téli szünet folyamán ismertem meg. A játék neve: F1 Online: The Game, amit a Codamasters készített. A megjelenési dátum pontosan 2012. június 1-jére esett. A játékot le sem kell tölteni, a Codemasters hivatalos oldalán megtalálhatjuk vagy a játék weboldalán (www.f1onlinethegame.com). Regisztrálunk, belépünk, és már mehet is a játék. Az F1 Online: The Game-t felülnézetből élvezhetjük, ami egészen jól sikeredett. Mint ahogy a Codmasters-től megszokhattuk a játék 7 nyelven van lefordítva: angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul, lengyelül és törökül. Egyébként a játék (jelenleg) bétaként üzemel.


Belépéskor csapatunk nevét, logóját és annak színét szerkeszthetjük meg. Rengeteg lehetőség közül választhatunk a logószerkesztés szempontjából: sok-sok logójel, tömérdek szín. Jól gondoljuk meg, mi legyen csapatunk neve, mert már később nem lesz alkalmunk kitörölni, és más csapatnevet kitalálni. Ha készen vagyunk csapatunk logójával, és kitaláltuk csapatunk nevét, akkor ezt követően a főmenüben találjuk magunkat: egy félig oldalnézetből pózoló Forma-1-es autót látunk, kék háttérrel. Ez lesz a saját autónk, amit fejleszteni fogunk. Járgányunk színét megváltoztathatjuk többször is, de az már nem úgy megy, hogy elöl legyen piros, középen sárga, hátul pedig zöld. Háromféle színkombinációból kb. 70 darabot találunk. Ezek közül választhatunk, van köztük amelyek ingyenesek, s van amelyekért fizetni kell vagy Codemasters pontot (hitelkártyáról vásárolhatunk), vagy $100.000-t, ami a csapatkasszánkból megy el. Autónkat különféle mintákkal, és elért díjainkkal is színesíthetjük. Sőt versenyzőnk sisakjának színét is megváltoztathatjuk. Általában az autó kiválasztott színéhez hasonló, ami szerintem teljesen jó (legalábbis nekem), mert elég bohócosan néz ki egy teljesen fekete, vagy sötétkék autó sárga sisakkal. Ez persze csak egy példa volt, és saját vélemény. Mindenki olyan színű autóval versenyzik, amivel ő akar.


Minden autó osztályzatot kapott. Kezdetben U osztályú Forma-1-es autónk lesz, ami természetesen a leggyengébb. Az osztályok pedig a következők (a legkisebbtől a legnagyobbig): U-C-B-A. Osztályunk mellé egy számot is kapunk 1-től 9-ig, ami röviden megfogalmazva, egy osztályon belüli "rang". Ennek van jelentősége, hisz ez alapján tudjuk megállapítani, hogy mi és ellenfelünk hol tart fejlesztés szempontjából pl. A B9-es osztályzat azt jelenti, hogy minden B osztályú "gyártmánnyal" fel van szerelkezve. A B1-es osztályzat pedig azt, hogy csak a motor, a szárny vagy az első szárny B osztályú, míg a többi csak C osztályú.


A Team HQ-n mely zöld háttérszínt kapott, fejleszthetjük autónkat, tehát a csapatnak a bázisa. Kezdetben lesz mit fejleszteni, illetve építeni, hisz nem csak az autónk alkatrészeivel, hanem bázisunk épületeivel is foglalkozni kell, ugyanis egy-két épületen kívül teljesen üres csapatunk helyszíne, mely később megakadályozhat fejlesztést tekintve. Olyan épületeket kell kiépítenünk mint pl. Machine Shop, ahol általában motorokat fejlesztenek. Az épületek helyzetét tekintve üzenném, hogy nem kell izgulni, hogy nem lesz elég hely, hiszen minden épületnek megvan a maga helye. Fejlesztetlen épületek zöld, átlátszó háttért kaptak. Tehát csak rá kell kattintanunk, ha meg van rá az elegendő pénz, akkor kiépítjük, és várunk kb. másfél napot. Most pedig a fejlesztésekre térek ki. Mint ahogy mondtam, azt autók osztályokra van besorolva (vagy besorozva). Kezdeti U osztályú pályafutásunk alatt, mindössze az autó alapfelszereltségeivel kell foglalkoznunk (motor, első- hátsó szárny, DRS [állítható hátsó szárny]). A C osztálynál változatlan marad a felállás, míg a B osztálynál a fék, a karosszéria, és a felfüggesztés is beköszön. Az A osztálynál a maximumig kell a pénzünket elpazarolni, hisz még a KERS-sel, a sebességváltóval, és kisebb aerodinamikai alkatrésszel is foglalkoznunk kell. Fontos tudni, hogy minden alkatrésznél típusjel vagy típusszám van pl. a motornál legalább 5 típusszámot találunk. Még azt is hozzátenném, hogy pl. csak azt a típusú motort tudjuk továbbfejleszteni a saját osztályunkra, amit az U szinttől kezdve használunk. Persze van más megoldás is: új típusú motort fejlesztünk U szinttől kezdve, ám ez nagyon időigényes, és pénzvesztességgel is jár. Minél magasabb minőségű alkatrészt veszünk, annál később jön. Az U osztálynál 30 perc a kiszállítás, míg a B osztálynál akár 1 naposak is lehetnek a kiszállítások. De honnan szerezzünk ilyen sok money-t? A megoldás a Quick Race (gyors verseny), amit most fogok bemutatni.


A Quick Race-ben gyors versenyeket játszhatunk le. A Mint ahogy a nevében benne van, a verseny ideje igen rövid, mindössze 3 kör. Esőre, monszunra, cunamira, safety car-ra ne számítsunk. Szép, derűs, nappali versenyeket élvezhetjük. A bokszutcát sem használhatjuk, ugyanis az autók nem törnek. Ez szerintem jó ötlet, mert így rendbontó, roncsderbiző "barátaink" nem tudják tönkretenni se a versenyünket, sem az autónkat. Belépéskor a várakozási idő pontosan 1 perc 38 másodperc. Ha addigra nem lép be legalább 4 versenyző, akkor korlátlan ideig várunk... várunk... és várunk, amíg nem lesz meg a minimumi létszám. U osztályú versenyzőinknek üzenem, hogy reggel 6 és 7 óra között ne lépjenek be, mert mire éppenhogyan 4 versenyző lép be, addigra eltelik 10-15 perc. Mindig a legjobbkor lépjünk be, tehát ilyen délután-este körül, mert már akkortájt sokan vannak. Sőt 10 perc alatt több versenyt is lejátszhatunk, mint reggel. A versenyeken azonos osztályú autókkal mérhetjük fel vezetési tudásunkat. És most feltesszük a kérdést: De akkor most melyik a jobb autó a C9-es autó, vagy a B1-es? Hát persze, hogy a B1, hiszen akkor több pénzt kapunk. Igaz, akkor már B9-es autók is előbukkannak, de kezdeti hanyatlás után, már te is felveheted a ritmust.


Autónk irányítása csak egérrel, vagy egér+billentyűzet kombinációval történhet meg (én az utóbbit használom). Egyébként a fékezési, és a kanyarodási segédletet is bekapcsolhatjuk, én pl. sosem használtam/használom, ugyanis minden kanyar előtt figyelmeztet a rendszer, sárga, vagy piros jelzéssel (attól függ, mennyire nehéz a kanyart bevenni). Ez viszont néha csalafinta lehet, mert pl. van olyan kanyar, ahol sárgán jelez, de padlógázzal is be lehet venni, de piros jelzésnél is találkoztam ilyennel: egy bal-jobb kombinációt simán be lehet venni fékezés nélkül (lent a képen). Természetesen a tapasztalt versenyzők ezeket a csalafinta jelzéseket figyelmen kívül hagyják. Most pedig a büntetési rendszerre térek rá. Amennyire az F1 2010-ben katasztrofálisan sikerült a büntetési-rendszer, itt épp annyira szimpla. Jobb esetben figyelmeztetést kapunk, rosszabb esetben lelassítja az autónkat úgy 3 másodpernyire, legeslegrosszabb esetben pedig "visszavisz" minket, a bevett kanyar előtt. Kb. ennyi a büntetési rendszer, könnyen meg lehet jegyezni. A verseny előtt az elvárt helyezést is teljesítenünk kell. Sőt a játékban ezenfelül megtalálhatók az Objectives-ek (célkitűzések), amit ha teljesítünk, egész szép kis összeget kapunk. Pl. Ilyen elvárásokkal találkozhatunk (nyilván ahhoz viszonyítva, hogy milyen osztályban szereplünk):
-Nyerj 2 B osztályú versenyt
-Legyél 5-ször a dobogón
Ez természetesen csak 2 példa volt a sok közül.


A Bajnokságokon 7-es szinttől versenyezhetünk. Általában a bajnokság 4-5 versenyig tart, mindennap egy, majd végén eredményhirdetés. Ha megnyerünk egy bajnokságot egész szép kis összeget kapunk. Bár ennek van egy hatalmas trükkje: Minden reggel felmegyünk, 4-en vagyunk, beérünk a célba, és akkor már a bajnokságon nem kerülünk hátrébb 4. helynél.


A Time Trial-nál gyakorolhatunk a versenyekre. Jelenleg kb. 20 pálya van a játékban, de ezek folyamatosan bővülnek. A saját időnket viszonyíthatjuk barátaink, vagy az osztály legjobb időjéhez képest.


Természetesen itt is lehetőségünk van hivatalos pilótákkal, autókkal versenyezni, hivatalos pályákon. Ám a versenyzők 2011 felállás szerint vannak beállítva/megcsinálva, nem pedig 2012-esre, de ez nem negatívum. A csapatok 3 soros oszlopokra vannak besorolva. Nyilván az első 3 oszlopban a Ferrari, a Red Bull és a Mclaren foglal helyet, majd utánuk jönnek a további Forma-1-es járgányok teljesítményük szerint. Ahhoz hogy minden autót korlátlan idő alatt próbáljunk ki, fizetnünk kell, de ha nem fizetünk az sem nagy probléma, ugyanis 15 percenként másik oszlopra "ugrik", ahol már másik 3 autót próbálhatunk ki. Kiválasztjuk az autót, kijelöljük a saját versenyzőnket, és mehet is a verseny. A verseny lefújása után, ha szép eredményt értünk el, értékes jutalomban lesz részünk.


A grafika szerintem elég szép lett, hisz internetes játékról van szó. A gépigényt tekintve nagyon baráti gépigénye van, nekem a minimum-közepesen fut 1024X768-as felbontással. Viszont aki a minimumot sem teljesíti, annak viszont búcsút kell vennie a játéktól, hiszen itt a minimumi felbontást az előbb említettem meg. Ahhoz, hogy ne laggoljon a versenyünk, jó internettel, és megfelelő böngészővel is fel kell, hogy szerelkezzünk. Mint ahogy minden játékban megszokhattuk, hogy a minőség alatt low-medium-high-ultra szerepel, itt viszont teljesen át lett állítva a következőkre: Fast-Fastest-Simple-Good stb stb.

Most pedig következzen az értékelés.

Szerintem jól sikerült a játék ahhoz képest, hogy internetes.

  Pozitívumok:
 • Jó grafika
 • Jó játékélmény
 • Jó kikapcsolódást nyújt
 • Baráti gépigény
 • Rengeteg lehetőség
  Negatívumok:
 • A versenyek néhol laggosak
 • Túl sokat tölt
Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
██████████
7
Játékélmény:
██████████
7
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 03. 26. 12:24:53
#
Köszi XD

Most jelenleg belekezdtem egy kinectes tesztbe, de félúton abbahagytam XD
no avatar
4 éve | 2013. 03. 25. 21:31:47
#
Tényleg nagyon faja teszt lett, azt kívánom mint magamnak, hogy csapassad a teszteket ;)
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 03. 25. 21:26:11
#
Köszönöm! :)
no avatar
4 éve | 2013. 03. 24. 21:57:18
#
érdekes game :S ügyes teszt !
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 03. 17. 09:44:34
#
Köszi az értékelést!
Spartan117 avatar
4 éve | 2013. 03. 17. 09:24:27
#
Fast-Fastest-Simple-Good stb stb.
Hát én ilyet a Slender-Eight Pages-nél láttam csak kicsit máskép : Fastest-Fast-Simple-Good-Amazing vagy valami ilyesmi :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
8 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek