Menu
GameTestMan
Szint 13
GameTestMan avatar
(GTM)
19 éves, férfi
Gyöngyös
Magyarország
Offline, itt járt 26 napja
5 éve tag
GTA IV: EFLC teszt (Xbox 360)
Írta: GameTestMan, 2013. január 13., játékteszt
Játék: GTA IV: Episodes From Liberty City (Xbox 360)

A 2008-ban megjelent GTA IV kiegészítője. A főszerepben Johnny Klebitz, illetve Louis Lopez.

Ismét egy új játékkal jelentkezem, most egy olyan játékot fogok bemutatni nektek, amit mindenki ismer, de ha nem is ismeri akkor hallott róla. A játék teljes neve Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City amit Xbox 360-on teszteltem. Ez a GTA IV kiegészítője, amit az alapjáték megjelenése után egy évvel adtak ki (Xbox 360-ra, kicsivel később PS3-ra és PC-re). Az alapjátékot nem volt lehetőségem kipróbálni, tehát ez a 3. GTA játék amivel nem játszottam a GTA London és a GTA III után. Na de térjünk a lényegre. A hivatalosan 2009. 10. 29-én adták ki Xbox 360-ra, és csak kb. fél évvel később jelent meg PS3-ra és PC-re. Fejlesztője a Rockstar North, a kiadó pedig a Rockstar Games. A játék tartalmazza a TLAD-ot (The Lost and Damned-et [ezt teszteltem nagyrészt]) és a TBoGT-ot (The Ballad of Gay Tony [eredeti nevén: Louis Lopez, a "Gay" itt jelző]). Lássuk hát mennyire aratott nagy sikert a GTA IV kiegészítője.


A játékról

A játékot RAGE nevezetű grafikai motorral csinálták meg, amire egyáltalán nem lehet panasz. Most már nem robban fel a kocsi, ha fejre áll. Ha túl sokáig kipörgetjük a hátsó kerekeket, vagy driftelünk akkor egy idő után defektet kapunk. Ha túl gyorsan hajtunk, és nekimegyünk a falnak akkor karakterünk kirepül a kocsiból. Ha már olyan sokszor mentünk neki autónak, oszlopnak, és füstölni kezd a motor, akkor egy idő után lefullad. Nagyon sokat változott majdnem minden téren. A törésmodell is egész jó lett. Totálkárosra törhetjük autónkat, de vannak kisebb túlzások is. Egy kisebb koccanástól betörik a lámpa, és nem törik le az első- és hátsó lökhárító sem ami elsőre eléggé furcsának tűnhet. Ezeken kívül a zúzás, és a roncsderbi az kitűnőre érettségizett. Majdnem mindent kijavítottak, de érdekes módon vannak olyanok, amit ahelyett, hogy továbbfejlesztettek volna, inkább levették a listáról. Nem játszhatunk mentőst és tűzoltóst. Elvileg van rendőrös küldetés, de az nekem valamiért nem működik. Sőt a taxis küldetéseket is kitörölték, amit nagyon szerettem, és ez szerintem nagy hiba volt. Cserébe viszont beszállhatunk egy taxiba, és a sofőr akárhova elvisz. Elmehetünk pl. fegyverboltba, burger shot-ba, vagy akár egy kijelölt helyre is (waypoint). Kinézhetünk az ablakon, és rádiót hallgathatunk, vagy megmondhatjuk neki, hogy siessen, vagy akár tovább is léphetünk (skip). A sofőrt jellemezve szeret dodzsemezni és nem a francia vígjátékban szereplő taxis, de azért örülhetünk, hogy ezzel is bővült a lista. Reméljük a következő részben pontosítanak a taxis részen.


Csak a legfontosabb helyeket hagyták ebben a részben ilyen pl. a fegyverbolt, autófestő és a burger shot. Fegyverekkel kapcsolatban nagyon jók lettek a fegyverek hangeffektjei. A rakétát az RPG váltotta. Rengeteg új fegyverrel találkozhatunk ilyenek pl. az automata pistol, automata shotgun, AK-47, gránát és a dinamit. A paprikaspray-t és az időzített bombát nem tették bele, de viszont ezenkívül mindegyik benne van, ami az előző részben is benne volt: baseball ütő, mini uzi, hagyományos pistol, hagyományos shotgun, molotov koktél és a sniper. A baseball ütővel nem lehet totálkárosra törni az autót, csak az üveget lehet betörni vele. A shotgun-nal pedig elég 4 lövés az autóra és már fel is gyulladt. A burger shot-ban 1$-ért cserébe feltölthetjük az életerőnket. De akár az utcai hotdog-osnál is megtehetjük ezt. Az életerő növelésnek sokféle módja lehetséges az előbb említetteken kívül: pl. fel tudjuk hívni a mentősöket telefonon, akik kiérkeznek, és feltöltik az életerőnket. Vagy a kórház bejárata előtt egy zöld csomagot veszünk fel. Még ha vannak olyan boltok ahová nem tehetjük be a lábunkat, vannak újdonságok is a játékban. Például a skander (arm wrestling). Elég jó móka lehet, pénzt is lehet szerezni, de én még a taktikájára nem jöttem rá. Aztán még újdonság az autómosó és az internet-kávézó (nem látom értelmét de ezzel is bővült). Az autómosó 5$-ért cserébe csillogóan fényesre mossa autónkat. Végre már a metróba is beszállhatunk. A játékban helyett kapott a lassított felvétel (slow motion) is.


Végre már határátkelőkkel is találkozhatunk szám szerint kb. 3-mal vagy 4-gyel. Egy az autópályán, 2-3 kisebb pedig hidaknál látunk. Már az alapjáték második trailerében is láthattuk egy időre. A San Andreas-ban is volt egy, de az még nem volt igazán jó. Egyébként 5$-t kell fizetni az autópályáért, és ha nem bírunk magunkkal és áttörjük a rudat, akkor egyes körözést kapunk.
Az időjárás is nagyon szépen sikerült. Háromféle időjárással találkozhatunk: napos, esős, ködös. Az én véleményen szerint amit a legszebben csináltak meg az a ködös idő. Szerintem az már az élethűnél is szebb. Eső is nagyon jól sikeredett, de nem egy monszunesőre számíthatunk. Esőben nehezebb fékezni, és könnyebben csúszik meg az autó. A napos idő pedig hagyományos. A havas esőt, a havazást kihagyták a játékból, pedig jó móka lenne csúszkálni a jeges úton.


Az autók már indexelnek, de mi nem indexelhetünk (gondolom nem tartották fontosnak ezt az indexelős részt). A PC-seknek jó hír, hogy indicator moddal orvosolni lehet ezt is. Csalásokról nem tudok beszámolni, mert Xbox 360-on teszteltem a játékot. Viszont még van bőven beszámolóm a játékról. Nem vezethetünk már utasszállító repülőt sem, ami szintén nálam egy negatívum. Ha a kifutópályán találjuk magunkat, azonnal 4-es körözést kapunk. Ha esetleg repülni szeretnénk, menjünk el a Heli Tour-ba, és kobozzunk el egy helikoptert. A rendőrök is mintha butítva lennének. Nagyon gyenge a rendőri beavatkozás. Nem tudom, hogy az amerikai rendőröket ennyire kemény fából faragták, hogy egy kb. 200-zal szaladó Hummer elé befarolnak, ami szinte megeszi a hagyományos amerikai rendőrautót reggelire, vagy egyszerűen fokozni akarták a játékélményt. Egyes körözésen alig kell 10 másodperc, hogy lerázzuk őket. Ha esetleg fegyvert használunk, már 2-es körözést kapunk, ahol már a rendőrök is fegyvert használnak. Ha a rendőrök ellen fellépünk, akkor 3-as körözésnél fogunk tartani, ahol már a rendőrségi helikopter is asszisztálja/segíti/könnyíti a rendőrök munkáját. Ha az autópályán találjuk magunkat, számíthatunk egy rendőrségi sorfalra is. Ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor sikerül kimászni a bajból. De ha már idegesítő a rendőrök szirénája, akkor megállunk egy autófestőnél és már nem is köröznek a rendőrök.


Az autók az autópályán nagyon lassan haladnak, annyival mennek mint a városban is. A dudának pedig szinte semmi értelme nincs. Nem adnak se utat, se helyet. Van olyan rész, ahol piroson hajtanak át az autók és zöld lámpajelzéskor pedig megállnak. Az autókban helyet kapott a reflektor is. Ez este jobban megvilágítja a környéket, ami hasznos lehet (én pl. mindig használom). Most már végre akár az utca közepén is vagy akár egy parkolóban is leállíthatjuk az autónkat vagy motorunkat. A San Andreas-ban csak a garázsban lehetett leállítani a kocsit. Autókra kitérve: sajnos nincsenek licenszelve autók, valószínűleg nem sikerült beszerezni. De ennek ellenére nagyon jól meg lettek csinálva az autók. Felismerhetünk egy párat ilyen pl. a Chevrolet Corvette, a Hummer, a Range Rover, a Cadillac vagy a BMW. Végre a zárt autóknak is sikerül hasznát venni. Karakterünk feltöri az autót, és már repeszthetünk is vele. De ha rendőr van éppen ott, és észreveszi, vagy a riasztó miatt hangos a környék, akkor körözést adnak ki ellenünk. A rádióban a zenék egész jók. Nekem a kedvenc rádióim pl. a Vladivostok FM, K109 Studio és Beat 102.7 ahol amerikai rappek mennek. Szerintem jó ötlet lett volna a golyóálló üveg is, de sajnos ez is kimaradt a játékból.


A játékmódokról

Épp goldon voltam, mikor kipróbálhattam a GTA IV multiplayer-t. Nem sok információval rendelkezem, egyedül a FREE Mode a divat. Ilyenek, hogy Team Deathmatch, Deathmatch stb. egész nyáron üres volt a szerver, és nem igazán élvezetes egyedül játszani. A FREE Mode-ban viszont 4-5-6-an vannak általában. Találkozhatunk olyan autókkal, amelyek az alapjátékban benne voltak, de a kiegészítőben nem találkozhattunk velük.


The Lost and Damned: A főszerepben Johnny Klebitz, a The Lost nevezetű motoros banda tagja. Soha nem szerettem küldetéseket csinálni, és így a történetet sem tudom. Mindig 100%-os letölthető profillal játszottam. A lényeg, hogy Jim-től kérhetünk fegyvereket pl. automata shotgun-t, shotgun-t, pistol-t, automata pistol-t, mini uzi-t vagy dinamitot (bombát). Ha esetleg segítségre van szükségünk pl. nem tudjuk 4-5-6-os körözésnél a rendőröket lerázni, és már életerőnk sincsen, felhívjuk Terry-t vagy Clay-t, és már jönnek is pár perc múlva. Nem szerezhetünk már akkora bandát mint a San Andreas-ban, mindössze 2 barátunkra támaszkodhatunk.


The Ballad of Gay Tony: Nem játszottam még soha vele, csak belenéztem. A főszerepben Louis Lopez (Tony Prince [röviden "Gay Tony"]) gazdag bártulajdonos. Röviden ennyi.

Most pedig következzen az értékelés:

Összességében...

... egy jó játékot kaptunk, szívesen játszok vele, hisz egy álmomat váltotta valóra.

Összességében ez a játék 9/10.

  Pozitívumok
 • élethű grafika
 • rengeteg újdonság
 • egész jó fizika
 • nagyon szépen megcsinált, felismerhető autók
  Negatívumok:
 • kisebb-nagyobb hiányosságok
 • vannak olyanok, amit ahelyett, hogy továbbfejleszthettek volna, kivették ebből a részből
 • egy ilyen jó játék nem érdemelt volna licensz hiányt
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
GameTestMan avatar
3 éve | 2014. 07. 05. 14:41:33
#
Köszi! :D
beni97 avatar
4 éve | 2013. 06. 13. 10:54:13
#
Szerintem is lehetett volna újítani és a grafika pedig nem a legjobb.
Grat a tesztért!
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 03. 26. 12:33:55
#
köszi :)
Sicu33 avatar
4 éve | 2013. 03. 24. 15:37:22
#
Jó teszt lett,gratula :)
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 03. 18. 16:35:54
#
Köszi :D
TorettoHuN avatar
4 éve | 2013. 03. 17. 09:47:31
#
Nagyon jó teszt! Ment a felülmúlhatatlan. Én most töltöm le a gamet.
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 01. 24. 16:35:40
#
óóó. azt még elfelejtettem odaírni, hogy nem vagyok kíváncsi erre a ... XD
no avatar
4 éve | 2013. 01. 24. 15:21:52
#
hehe jó videó XD a golfos XD de olyan ráérősen kezdted lövöldözni a fejeket XD
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 01. 15. 12:24:37
#
Köszi! np
Norbi777 avatar
4 éve | 2013. 01. 14. 22:57:15
#
Szep teszt, bar olvastam volna a tortenetrol is :P(elnezest az ekezetek miatt, a telon nincsenek)
GameTestMan avatar
4 éve | 2013. 01. 14. 18:51:10
#
Pár vélemény jól jönne :) ....
Értékelések
Összes átlaga:
██████████
8
11 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek