Menu
Game Hunters
Szint 2
Game Hunters avatar
Offline, itt járt 4 éve
4 éve tag
Pro Evolution Soccer 2013 teszt
Írta: Game Hunters, 2013. július 07., játékteszt
Játék: Pro Evolution Soccer 2013

Sziasztok! Ma a Pro Evolution Soccer 2013-mat (röviden: PES) tesszük górcső alá. Fejlesztője illetve a kiadója a Konami, megjelenési dátuma pontosan 2012. szeptember 20-ra tehető. A játék természetesen megjelent mind a 3 fő platformra: PC-re, Xbox 360-ra, és Playstation 3-ra, ezeken kívül WII-re PSP-re, Playstation 2-re illetve Nintendora is. Shingo "Seabass" Takatsuka lemondott vezetői posztjáról, helyére Kei Masudo lépett, így ő lett a játék producere. De vajon így is nagy sikert arat a 13-mas számot viselő PES?


A grafika nem igazán alkotott maradandót, ezen ne is csodálkozzunk, ugyanis a Konami ebben a részben is ugyanazzal a grafikai motorral dolgozott, mint amivel az elmúlt években. A játék producere be is jelentette, hogy a mostani grafikai motort "ki is dobják az ablakon", ugyanis a PES 2014-et már az úgynevezett Fox motorral csinálják meg. A Pro Evolution Soccer 2013-ban összesen 6 nehézségi szint van. Ezek sorrendbe állítva a legkönnyebbtől a legnehezebbig a következők: Beginner-Amateur-Regular-Professional-Top Player és a Super Star, melyet a PES 2012-ben láthattunk először, tehát ezelőtt még csak öt nehézségi szint volt. A Beginner szintet azoknak ajánljuk akik semmilyen tapasztalattal nem rendelkeznek futball játékok terén. A legnehezebb nehézségi szintet azoknak javasoljuk, akik ismerik a PES minden csínját-bínját, tapasztalatuk az egekbe szökik, és legszívesebben futball játékokkal játszanak. Minél nehezebb szinten játszunk annál keményebben fog támadni illetve védekezni az ellenfél. A védők folyamatosan hátrálnak, a megfelelő pillanatra várnak, hogy megszerezzék tőlünk a labdát. A kapus viselkedése is megváltozott, ugyanis végre mozdul a labdáért a legkönnyebb szinten is, ami az előző részekben nem volt rá jellemző. Egyébként a Pro Evolution Soccer 2012 megjelenése előtt, az akkori vezető, Seabass mester be is jelentette, hogy már nem lesz olyan eset, hogy egy sztárjátékossal könnyen feltörhetjük az ellenfél védelmét. Ez az elv egyébként a Pro Evolution Soccer 2013-ban is megmaradt. Ami a szabálytalanságok megítélését illeti a Konami ezen a téren közepesen teljesített. A bíró általában becsúszó szerelésekért sárga lapot szokott adni (még ha elölről történt is), így aki a labdaszerzések érdekében becsúszó szereléseket hajt végre, csapata akár 5-6 sárga lappal is hazamehet. Az irányítás jól sikeredett, habár nem volt lehetőségünk kontrollerrel kipróbálni, billentyűzettel nem teljesített rosszul. A futballkapu hálóinak a mozgása felülmúlhatatlan, mondhatni ez a Konami egyik legnagyobb erőssége. A játékosok arcai szebbek lettek, jobban ki lettek dolgozva. A zenék is kiválóak jól össze lettek válogatva. A PES 2013-nak nagyon baráti gépigénye van. Egy 5-6 éves gépen is ugyanolyan jól fog működni, mint egy vadonatúj masinán, köszönet a Konaminak, kik ezt a részt is nagyon jól optimizálták.


Most a Football Life-ról ejtenénk szót, mely a PES 2012 óta jelen van a játékban. Tartalmazza a Become a Legend-et és a Mater League-t is. Ezek az előző részekben is elérhetőek voltak, csak "külön életet éltek". Én legelőször a Become a Legendről ejtenék szót.
Legelőször is eldönthetjük, hogy milyen nehézségi szinten szeretnénk játszani, mi legyen a fizetőeszköz, hány percesek legyenek a mérkőzések. Ha ezzel végeztünk akkor kiválaszthatjuk, hogy valódi focistával szeretnénk-e lenni vagy belekezdünk egy karakter szerkesztésébe. A nemzetiség kiválasztása szintén nagyon fontos, ugyanis ha helytállunk a futballpályán, akkor behívnak minket a nemzeti válogatottba. Továbbá eldönthetjük, hogy hogyan szeretnénk futni, tizenegyest, szabadrúgást elvégezni. Ezt követően kb. 50 gólöröm, illetve a futballcipők közül válogathatunk. A kinézetet is szerkeszthetjük, milyen legyen a hajstílus (pl. skinhead, rövid, göndör, hosszú, hajpántos, baseball sapkás), legyen-e csuklópántunk, esetleg karkötőnk. Ha ezzel is végeztünk, akkor eldönthetjük, hogy milyen poszton szeretnénk játszani. Ezt követően kiszemelhetjük, hogy karakterünk legfőképp mit eddzen. Fontos tudni, hogy ezeket névvel látták el. Lehetünk mindenhol bevethető, lövő- esetleg cselező sztárok, szerelő mesterek, befejező emberek vagy tankok akik a keménységet edzik. Fontos a megfelelő párosítás mert pl. ha védők szeretnénk lenni, akkor nem szerencsés a lövő mestert kiválasztani edzés programjaként. Ha ezzel is végeztünk, akkor egy kiscsapatnál fogunk kezdeni, és egy sajtótájékoztatón veszünk részt. A játék nem kapott szinkront, ezt feliratozva oldották meg. Az átigazolási rendszer is megváltozott a PES 2012 óta. Nekünk kell érdeklődni kisebb-nagyobb klubok iránt, ahol az esélyünket százalékban adják meg. Ha szerencsénk van, akkor a játékunkat is megnézik. Ahogy az előző részekben is megszokhattunk menedzserünk is van. Ő megkönnyíti az életünket átigazolás szempontjából is. Kezdetben gyenge menedzsert kapunk, de folyamatosan szerződtethetünk le jobbnál jobbakat. Még annyit hozzáfűznék, hogy a szerződés költségeinek 150%-át kell teljesítenünk egy új menedzser leszerződtetésekor. A meccsen mikor lecserélnek minket, akkor akár 2x gyorsítással nézhetjük tovább a mérkőzést. A mérkőzés végeztével újdonságokkal találkozhatunk. Az egyik újdonság, hogy nem csak a saját átlagunkat, értékelésünket pillanthatjuk meg, de még a csapattársakét, sőt az ellenfelekét is. A másik újdonság, hogy csak az első három helyezettet láthatjuk a menedzseri rangsorban. A harmadik újdonság pedig, hogy különböző beceneveket "sóznak ránk".


A Football Life másik játékmódjával a Master League-val folytatjuk. Kezdésképp kapunk egy öltönyös férfit, akinek mindössze a hajstílusát és az arcát változtathatjuk meg. Hozzátenném, hogy karakterünk nemzetiségét is kötelesek vagyunk megadni, bár sajnos nem tudjuk mi célt szolgál. A Master League-t háromféleképpen játszhatjuk: az első lehetőségünk, hogy úgy játszhatjuk le a mérkőzést, mint egy barátságos meccset, tehát a saját játékosunkat irányíthatjuk. Második lehetőségünk, hogy a meccset végignézzük, és nem irányítjuk a játékosokat, közben nyugodtan taktikát változtathatunk. A utolsó lehetőségünk, hogy gyors szimulációba kezdünk. A visszajátszásra rátérve minden kaput elkerülő helyzetet visszajátszik a rendszer, de azokat a fejeseket illetve lövéseket, amelyek a kapufát találták el, valamiért nem nézhetjük vissza. Egy csapatnak összesen négyféle taktikája lehet, amelyeket meccs közben folyamatosan változtathat. Egy taktikánál beállíthatjuk, hogy a csapatunk mennyire védekezzen esetleg támadjon, vagy védekező esetleg támadó felállásba álljon-e e fel. A beállítások segítségével a csapat vezetőedzője akár automatikusan lecseréli a rossz formában futballozó, fáradt játékosokat. Az ifiakadémiát ajánlott folyamatosan nézegetni, ugyanis vannak olyan játékosok amelyek kilógnak a sorból, tehát nagyon tehetségesek. Azoknak a játékosoknak érdemes profi szerződést ajánlani.
A Pro Evolution Soccernek vannak szokásos vonásai ilyen pl. az automatikus beadás. Vannak bevált újítások példának mondanám a pályamunkásokat, illetve a legyőzhetetlen menü design a Become a Legend-nél illetve a Master League-nél. Amely egy lépéssel még élethűbbe tette a játékot az a játékosok viselkedése, ugyanis ha a csatár leshatáron van, a védők kézemeléssel jelzik. Bár a védők nem mindig jeleznek helyesen a bírónak, illetve partjelzőnek, ezért ez néha zavaró tényező lehet nekünk.


Még mielőtt az értékeléshez érnék, a Training-ről szót ejtenék. Itt megtanulhatjuk pl. hogy hogyan kell cselezni. Sajnos az a probléma áll fenn, hogy ezt Xbox 360-as kontrolleren mutatja, ezért ezeket egy fokkal nehezebb megtanulni.

Értékelés

A 13-mas számot viselő PES nagyon jól teljesített. Még mindig lincenszelve van a spanyol, az olasz, a francia, és a holland liga. Még olyan csapatok lettek licenszelve mint pl. a német Schalke (04), a dán FC Nordsjælland, vagy az orosz bajnokságban szereplő Spartak illetve a CSKA Moscow. Továbbá még mindig a Konami birtokolja a Bajnokok Ligáját, az UEFA Europa League-t, az UEFA Super Cup-ot és a Libertadores Kupát (nemzetközi nyelvén: Copa Santander Libertadores). Ezeket a Konami annyira megbecsüli, hogy külön helyet is szentel nekik. A stadionokon is dolgoztak, sokkal több stadiont csináltak meg, habár a szurkolók részletességén még van mit javítani de ez nem nagy negatívum. Negatívumok között sorolhatnám az angol Premier League-t, ugyanis ott a legnagyobb a licenszhiány: egyedül a Manchester United van licenszelve...

Végszó

Végezetül a saját videónkat szeretnénk közzé tenni, melyet a PES 13-ról készítettünk. Ha tetszett a videó likeold, és iratkozz fel a csatornánkra. Jelenleg a következő játékot teszteljük, amely egy szimulátor lesz.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Game Hunters avatar
4 éve | 2013. 07. 13. 12:58:10
#
Köszi!
sachme avatar
4 éve | 2013. 07. 13. 12:54:22
#
Jó lett :D ment az 5*:)
Game Hunters avatar
4 éve | 2013. 07. 08. 14:10:56
#
Köszönjük!
csoki1998 avatar
4 éve | 2013. 07. 08. 13:19:36
#
Jó kis teszt lett!
A játékot meg egyenesen imádom!
Game Hunters avatar
4 éve | 2013. 07. 07. 12:43:49
#
Köszönjük!
Bicike avatar
4 éve | 2013. 07. 07. 12:38:52
#
Én kipróbáltam PS3-mon, kb 6 sárga lappal végeztem XD
Remek teszt lett 5* :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
7 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek