Menu
Ferrari
Szint 27
Ferrari avatar
25 éves, férfi
Dublin
Írország
Offline, itt járt 36 napja
8 éve tag
Irány Középfölde
Írta: Ferrari, 2011. április 26., játékteszt
Játék: The Lord of the Rings Online: Mines of Moria

A könyv és a filmtrilógia után most virtuálisan is ellátogathatunk Középfölde vidékeire a Codemasters által fejlesztett Lord of the Rings Online nevű MMORPG játékban.

Manapság egyre elterjedtebbek lettek az MMORPG játékok, ezek soraihoz kapcsolódik a LOTRO is. A játék 2010 szeptembere óta ingyenesen letölthető a játék hivatalos oldaláról. Letöltés előtt nem árt felszabadítani egy kis szabad területet a merevlemezen, ugyanis a játék elég nagy méretű, több mint 15GB, de ez ne hátráltasson meg senkit abban, hogy ne próbálja ki! Telepítés után a LOTRO client-tel indítjuk a játékot, a főmenüben tudunk karaktert csinálni vagy kiválasztani a már megcsinált karaktert, elérni a beállításokat, megnézni a feloldott videókat, valamint a LOTRO Store is elérhető innen, amiről még később ejtek majd pár szót.


Karakterünket négyféle faj közül választhatjuk ki, lehetünk emberrel, tündével, törpével vagy hobittal. Ezen belül kiválaszthatjuk, hogy játékosunk milyen harcos legyen, az ingyenes játékosoknak ezek közül hét érhető el: a Burglar, Captain, Champion, Guardian, Hunter, Lore-Master és a Minstrel. A VIP-eknek ezenkívül még elérhető a Rune-Keeper és a Warden is. Ha a frontvonalon akarunk végig harcolni, akkor érdemes a tankok közül választani egyet, ide tartozik a Guardian, Warden, Champion és a Captain, szvsz erre a posztra a Guardian a legmegfelelőbb. DPS-nek, azaz damage per second (sérülés másodpercenként) az egyik legjobb a Hunter, de ide tartozhat akár a Rune-Keeper, Champion vagy Captain is. A Lore-Master a varázsló, aki állatokat is tarthat a maga oldalán, akik együtt fejlődnek a karakterrel. A Minstrel maradt a gyógyító, aki a harcok folyamán meg tudja gyógyítani a sérülteket, vagy akár felélesztheti azokat, akik elestek.
Ha ingyen akarunk játszani, akkor maximum két karaktert hozhatunk létre egy szerveren.
Miután kiválasztottuk, hogy milyen karakterrel akarunk lenni, adtunk neki nevet és személyre szabtuk a kinézetét, be is léphetünk a játékba. Minden fajként különböző bevezető történetet és küldetést kapunk, amit ha befejeztünk elkezdhetjük csinálni a questeket a játékban. A játék elején még csak egyszerű questeket kapunk, pl. szedjünk össze gyógynövényeket, öljünk meg néhány banditát, farkast stb., de később egyre nehezebb questek várnak majd ránk. A questeket akár fellowship-ben, azaz szövetségben is meg lehet csinálni, így sokkal gyorsabban haladhatunk velük, de ilyenkor kevesebb xp-t kapunk egy ellenfél megölése után, és a zsákmányolt pénz is feleződik. Egy szövetségben max. 6 játékos vehet részt. A játék elején különböző mesterségeket is kitanulhatunk, pl. történész, fegyverkovács stb., valamint hobbiként akár halászni is járhatunk.
A játék fő quest-jei az úgynevezett book questek, amelyek megadják a játék történetét, és ezen keresztül követhetjük nyomon és segíthetjük Frodóék kalandjait. Számomra ezek a questek a legizgalmasabbak, mivel sokszor a könyvből vagy a filmből jól ismert karakterekkel játszhatunk együtt, pl. Legolasszal vagy Gimlivel, és nem utolsó sorban jó jutalmakat is kapunk értük.


A fejlődési rendszer minden MMO játékhoz hasonló, XP-ket kell gyűjtenünk szintlépésekhez, amiket ellenfelek legyőzéséért, questekért és skirmish-ekért kapunk. Jelenleg a legnagyobb szint ami elérhető a játékban, az a 65-ös, de szeptemberben az új kiegészítővel már majd 70 lesz.
Miután elértük a 20-as szintet, beléphetünk skirmishekbe és elérhetővé válnak az első insták is. Ezeket érdemes megcsinálni, ugyanis szép jutalmakat kaphatunk értük, hogy ha sikeresen megcsináljuk őket, de naponta csak egyszer lehet.
Miután elértük a 65-ös szintet, akkor sem kell félnünk attól, hogy unatkozni fogunk a karakterünkkel, ugyanis PvP harcokban vehetünk részt, amik alatt területeket kell elfoglalni az ellenségtől, valamint rangokat szerezhetünk vele a játékosunknak, ráadásul itt a rossz oldalon is valós játékosok harcolnak, így az élmény és ezzel együtt a játék nehézsége is sokkal nagyobb. Sajnos még ezt nem tudtam kipróbálni, mivel még nem értem el a megfelelő szintet hozzá, és egyelőre csak a VIP-ek játszhatnak vele, de beszámolók alapján feledhetetlen élményt nyújt.


Szivárvány a Megyében egy kis esőzés után

Karakterünkkel beléphetünk egy Kinship-be is, amikből van bőven a játékban. Én személy szerint egy magyar kin tagja vagyok, amiben értelemszerűen csak magyar játékosok vannak. Ezeknek a kinship-eknek az a lényege, hogy egyesítse a játékosokat, innen kérhetünk segítséget a barátainktól, ha nem boldogulunk valamivel, beszélhetünk a többi taggal, lehet venni saját Kinship házat, amit aztán berendezhetünk, megoszthatunk olyan cuccokat, amikre már nekünk
nincs szükségünk, de más játékosoknak még jól jöhet stb.
Térjünk át a játék területére. A játék Tolkien által megálmodott világ egészét tartalmazza, többek között Bree-t, a Megyét, Angmar-t, Móriát, Széltetőt, Völgyzugolyt és még sok más területet is, de vannak területek, amik még jelenleg nem elérhetőek, ilyen többek között Mordor is, ezeket majd a későbbiekben megjelenő kiegészítőkben teszik elérhetővé. Tehát a játék területe hatalmas, sokszor már idegesítő is ha sokat kell lovagolnunk egyik helyről a másikra. Szerencsére ezt megoldották úgy a fejlesztők, hogy minden fontosabb helyre tettek egy istállót, ahonnan vásárolhatunk utat egy másik helyre, de ez csak akkor érhető el, ha azt a területet már egyszer felfedeztük, ahová szeretnénk menni. A játék területileg két nagy területre oszlik, Eriadorra és Rhovanionra. Ezek a területek további kisebb területekre osztódnak fel, ilyen pl. a Megye Bree és
környéke, Angmar, Mória stb. Minden területnek megvannak a saját jellegzetességei, pl. a Megye tele van a filmben is látható kis, domboldalba épített házakkal, Breeben a favázas házakkal.


A teszt elején említettem a LOTRO Store-t, most erről fogok írni néhány sort, ugyanis elég fontos elem a játékban. Ez egy úgynevezett üzlet, különböző dolgokat vehetünk a játékhoz benne, feloldhatunk új területeket, ruhát vehetünk játékosunknak, skilleket, itt oldhatunk fel új karakterszlotokat vagy akár a Wardent vagy Rune Keepert is. Hogy is működik ez az üzlet?
Mielőtt valaki megijedne, nem pénzért lehet benne vásárolni, hanem úgynevezett turbine Point-okért, amit a játék során különböző deedek során szerezhetünk. Mik is ezek a Deedek? Minden fajnak vannak saját deedjei, pl., hogy használjuk egy skillünket x-szer és akkor kapunk érte 5 pontot, továbbá a játékban minden területhez külön deedek tartoznak, amiket feloszthatunk felfedező, mészáros és tisztelet deedekre. A felfedező deedekben fel kell fedeznünk a terület híresebb épületeit, területeit, a tiszteletdeedekben meg kell csinálnunk bizonyos számú questet az adott területen, míg a mészáros deedeken belül meg kell ölnünk különböző ellenfeleket ahhoz, hogy megkapjuk a pontokat, pl. banditákat, orkokat, farkasokat, pókokat és különböző állatokat.
Mint ahogy már említettem, kitanulhatunk a játékban valamilyen mesterséget, ami arra jó, hogy ellássuk magunkat és barátainkat fegyverekkel, ruhákkal, páncélzattal vagy akár ékszerekkel, vagy ha nincs szükségünk az általunk előállított eszközre, akkor az aukciós házban akár el is adhatjuk. Igen, ugyanis ez is van a játékban, és egy elég könnyű módja a pénzszerzésnek, valamint a saját fegyverzetünket is feltuningolhatjuk egy kicsit innen, ha találunk olyat, ami jobb a miénknél, csak mindig kell hogy legyen nálunk elég pénz, ugyanis a játékosok nem adják olcsón
a jó cuccokat.
Térjünk át a játék beállításaira, grafikájára, zenéire, hangjaira és optimalizálására. MMORPG-hez képest a grafika elég szép benne, és ha támogatja a grafikus kártyánk, akkor akár DX11-ben is élvezhetjük ezt. A lejjebb látható képeken megnézhetitek, hogy milyen a különbség DX9, 10 és 11 között a játékban. Ezen kívül elég bő a grafikai beállítások száma, állítható az elsimítás, látótávolság, tárgyak részletessége stb. Az árnyékok, a víz tükröződése, a nap csillogása elég szépen lettek lemodellezve a játékban. A grafikához annyit fűznék még hozzá, hogy minél nagyobb szintű területhez érünk el, sajnos annál jobban észrevehető, hogy a grafikusok egy kicsit elnagyolták a textúrákat, de mellettük szóljon, hogy legalább folyamatosan javítják ezeket a hibákat a karbantartási napok alatt.


A játékban mindig szól valami zene, akció közben pörgősebbek, fegyverszünet közben pedig valami nyugodt zene. Minden területen más zene szól, skirmisheknek, instáknak is saját zenéik vannak. Amit én hiányoltam, hogy sajnos a filmzenét nem tették bele a játékba, pedig nekem személy szerint az tetszik a legjobban. A harci hangok is a helyükön vannak, hallani a nyilak suhanását, kardok, fejszék csattanását, ellenfelek vagy akár saját karakterünk ordítását.
A játék nagyon jól van optimalizálva, én laptopon játszom, de nem nagyon fordul elő, hogy megakadna a játék. DX9-ben minden beállítás magason 4x-es élsimítás mellett átlagban megvan a 45-50 FPS nyílt terepen, zárt helyeken akár 100 is. DX10-ben már kb. 10-zel csökken mindenhol az FPS szám, míg DX11-ben már kb. 20-szal a DX9-hez képest. Szóval amiatt biztos nem kell aggódnia senkinek, hogy esetleg nem fog elfutni a gépén.


DX11-ben magas beállításokkal.

Eddig a játék jó oldalát mutattam be főleg, most bemutatom a játék idegesítő oldalát és hibáit is. A hibák közül az előbb említett grafikai hiba számomra az egyik legidegesítőbb, és hogy néha beragadunk olyan helyekre, ahonnan csak hosszas ugrándozás és forgolódás után tudunk kijutni.
Szerencsére ez az utolsó jelenség elég ritka a játékban. Ezenkívül ami számomra elég idegesítő és érthetetlen is, hogy ha egy quest azt kéri, hogy pl. szedjünk össze 10 vaddisznó húst, mi leöljük a disznókat és nincs náluk hús. Ezt sose bírtam felfogni, hogy hogy nem lehet nála hús, sokszor le kell ölnünk belőlük 20-at is, hogy összeszedjük azt a 10 db húst. Ez főleg akkor idegesítő, ha valami ritka állattól kell azt a valamit összeszedni. Továbbá a játék elég időigényes, elég hosszú időre képes lekötni az embert a gép elé, sokszor előfordult velem is, hogy akár hajnali 3-ig is játszottam vele, mert úgy elszállt az idő, hogy észre se vettem. Egyetemistáknak vizsgaidőszakban, érettségizőknek pedig érettségi előtt nem nagyon ajánlom, hogy kipróbálják, de egyébként mehet a kaland.

Befejezésül annyit írnék, hogy ha van elég időd rá, szereted a filmet vagy a könyvet, akkor mindenképp próbáld ki a játékot is, nem fogsz benne csalódni. A játék során sok játékossal találkoztam, akik a WoW-ról tértek át erre, és azt állítják, hogy ez a jobb, ezt én nem tudom megerősíteni, ugyanis azzal még nem játszottam és persze ez mindenkinek a személyes dolga eldönteni. Annyit tennék még hozzá, hogy mielőtt nem próbáltam ki ezt a játékot, semmi érdeklődést nem mutattam MMO játékok felé, ezt is csak egy barátom tanácsára próbáltam ki, és hát megtetszett. Miután az ember megtanul vele játszani, remek időtöltés lehet az unalmas órákban, főleg akkor, ha ismerősökkel játszik az ember.

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 16
no avatar
1 éve | 2016. 07. 21. 12:32:50
#
Jó teszt lett!
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 05. 01. 00:54:04
#
kösz, igyekeztem XD
Ares avatar
6 éve | 2011. 04. 30. 20:26:05
#
Na ezt teszt! Idaig ennek van a legtesztebb alakjaXD
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 04. 28. 21:07:57
#
XFXFORCE: jön még kiegészítő, térképen amúgy is rajta van mind2, meg mikor a játék indult lehetett elmenni se Angmarba, se Móriába se Mirkwoodba...ősszel jön az újabb kiegészítő, akkor újabb terület elérhetővé válik majd. Gondolom Mordort csak a végére tartogatják, kis 65-ös játékosok még nem sokat érnének ott XD
no avatar
6 éve | 2011. 04. 28. 20:15:32
#
Nekem egy valamivel van csak gondom, hogy nincs a játékban, Rohan,Gondor. :)
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 04. 28. 17:15:29
#
köszi :)
neuroflex avatar
6 éve | 2011. 04. 28. 13:55:29
#
nagyon jó teszt :)
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 19:51:26
#
BiGame: jah, thx XD

tothricsi95:thx, majd lehet h még írok vmiről XD

Egy kis + videó a Barlog-ról XD
video.xfire.com/45b903-4.jpg
no avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 18:04:42
#
F*sza kis teszt!:D
Írhatnál még, szívesen olvasnám/olvasnánk!;):DDD
BiGame avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 17:08:02
#
Ó ez a teműved? A pia csodákat teszXDD, terjedelmes írás, nagyon jó:D!
Ferrari avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 17:06:35
#
Végre kikerült, azt hittem h már nem fogják kitenni XD

köszi mindenkinek, pedig másnaposan írtam XD

CatchO: ez se jöhet be mindenkinek :)
Never Back Down avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 16:57:02
#
nagyon jó teszt lett, szépen lett megcsinálva. képek is nagyon jók és tagolt és lényeggel teli az egész.
gigazte avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 16:52:20
#
Lenyűgöző írás volt!:D
CatchO avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 16:06:26
#
Nagyon jó a teszt, bár nekem nem jött be a játék, inkább maradok LoL-nál :)
Pureibanez avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 13:50:51
#
Jó kis írás, grat. :)
ceni98 avatar
6 éve | 2011. 04. 27. 13:40:13
#
szép teszt :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
13 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek