Menu
Dono
Szint 20
Dono avatar
László Bence (Dono)
19 éves, férfi
Miskolc / Ózd
Magyarország
Offline, itt járt 3 órája
5 éve tag
Truck Racer - Komolytalan kamionversenyzés a köbön
Írta: Dono, 2015. február 19., játékteszt
Játék: Truck Racer

Komolyan semmiképpen sem vehető és nem is ajánlott ez. Azonban számos hibája és átgondolatlansága ellenére is tud olyat, amit számtalan mai játék - elvesztve eredeti funkcióját - nem tud: szórakoztatni...

Tartalom és játékélmény

A címnek megfelelően kamionokkal versenyezhetünk. 6 féle monstrum áll rendelkezésünkre, ami valójában csak 2. A járműveink a megszerzett crediteink fejében fejleszthetőek, jobbnál jobb (és idétlenebb) alkatrészeket rakhatunk az amúgy is testes gépre. Már a menüben előjött számomra az, hogy mennyire fura a Truck Racer. Ha már itt tartunk: a menü kicsit a DiRT sorozatra emlékeztet, talán nem véletlenül...
Nem igazán értem, hogy mi volt a játék alapkoncepciója, ha egyáltalán volt ilyen. Kapunk egy kezdetben még csak-csak versenykamionnak kinéző valamit. Aztán szárnyakat növesztünk rá és mindenféle érdekes fejlesztéssel tesszük még érdekesebbé. A pályák között két típus létezik: aszfaltos és murvás. De nem is ez a lényeg, hanem a helyszínek: roncstelepek, sivatagok, szemétdombok, öreg vasútállomások, kikötők és hasonlók. Azonban sok helyen rázókő, idióta fénylő bóják, gumik és meghatározhatatlan eredetű tereptárgyak. Játékmódból létezik bajnokság, gyors verseny és online verseny is. A bajnokság lényegében a Truck Racer karriermódja. Több, egyre nehezedő nehézségű bajnokságon rághatjuk át magunkat. A versenysorozatok mindig egy időfutammal kezdődnek, aztán változó számú verseny követi. Az adott bajnokságot az nyeri, aki a legtöbb pontot szerzi benne. A helyezéseinkért creditet kapunk, amelyet a jármű fejlesztésére költhetünk. Azonban nem kicsit tesz be az egyensúlynak ez, ugyanis egy kiadósabb fejlesztés után az ellenfelek hirtelen lemaradnak...
A bajnokságok előrehaladtával a pályák hossza és nehézsége egyre nő, a technika is javul alattunk, de a versenyek nem igazán lesznek izgalmasabbak. Gyors versenyben akár még egy szerencsétlen társunkkal kiegészülve szenvedhetünk végig a bajnokságmódban megismert pályákon. Online módban pedig még több társunkkal versenyezhetünk együtt. Éljen!


Irányítás, fizika

Itt is folytatódik az igénytelenség, a teljesen (bocsánat!) gagyi árkád irányítás egyszerűen fájdalmas. A több tonnás járművünk egyszerűen minden kanyarban keresztben közlekedik kanyartechnikától, gumitól, pályatípustól, sebességtől, tapadástól, stb. függetlenül. Fékezhetünk, használhatunk kéziféket is, igazából nagy különbség nincs is. Aztán ott a boost, amely ellenféllel való viaskodással, drifteléssel vagy szimpla törés-zúzással szerezhető, hogy aztán pár másodpercig sebességelőnyre tehessünk szert.
A fizikát valószínűleg egy alternatív dimenzióból szedték össze a fejlesztők. Az ütközések rémesek, a modellek legtöbbször egymásba akadva rázkódnak. A törésmodell leginkább robbanáshoz hasonlít. Egyszerűen képtelenség úgy lerepülnie annyi alkatrésznek, mint ahogyan ez a játékban történik. A törésnek az irányításra nem, az elérhető sebességre viszont van hatása. A totálkár velejárója lehet a versenyről való kiesés is. Ez sokszor elég kaotikus a játékban: a verseny végére az egész pálya roncsteleppé változik: mindenfelé leszakadt alkatrészek borítják az utat, amik ráadásul érdekes módon gyorsabbak mint a kamionok (?), ezek tehát repkednek össze-vissza, a versenyzők 80%-a kiesve parkol a pálya szélén, a maradék füstöl, többszörös körhátrányban...


Grafika és hangok

Az idétlen modellekről már korábban is ejtettem szót. A Truck Racer ugyanis nem az a teljes ocsmány grafikájú játék. Ha egy kicsit megerőltették volna magukat a fejlesztők, legalább szép játék lehetne. De a méteres műanyagdarabok hihetetlen csillogása és a kimondhatatlanul csúnya por és füst effektek szörnyülködésre kényszerítenek e téren. Némi pozitívum, hogy a fények, árnyékok és néhol a tükröződés is egész szépre sikerült, azt nem mondom, hogy reálisra, hiszen ez a játék megközelítőleg 0% valóságot tartalmaz. A személyes kedvencem a rajt előtti másodpercekben pörgő hátsókerék látványa, az valami fenomenális.
Verseny közben leginkább csak a motorhangot és a gumicsikorgást halljuk váltakozó mennyiségben. Ezek nem olyan nagyon rosszak, de az élvezeti értéken sem dobnak semmit. Amit még mindenképpen megjegyeznék itt: a futamgyőzelem megszerzésekor kapunk egy másodpercnyi fura hangot, amit nem tudtam még azóta sem feldolgozni, hogy miért történik.


A legnagyobb pozitívum és a legnagyobb negatívum

Ami hihetetlen dolog a játékkal kapcsolatban, hogy annyira rossz, hogy már élvezhető. A megannyi bugtól és gagyiságtól az embernek nevetni támad kedve, ha az önfeledt szórakozás elérése volt a fő cél, akkor ezt sikeresen teljesítette. Játékosa a fejét fogja az eszement megoldásaitól, de kívülről mégis csak a vigyorgás látszik, hiszen ezt a játékot akkor sem lehet komolyan venni, ha valaki esetleg úgy akarná.
Ami viszont nagyon idegesít, hogy amennyi energiát rászántak a kifejlesztésére akár egy normálisabb, tényleges kamionversenyző játék is összejöhetett volna. Hiánypótló és érdekes lehetett volna, de azért legalább vicces maradt. A fejlesztőik közül néhányan a WRC sorozat új részén dolgoznak tovább, remélhetőleg már több komolysággal.

A végszó

A Truck Racer egy rettenetes játék, bár van egy olyan érzésem, mintha direkt ilyennek tervezték volna. Az ezerszámra nyüzsgő hibák, ordító gagyiságok és hülye ötletek ellenére valamiért mégis ajánlanám annak, aki ki akar kapcsolódni, ugyanis ezt érdekes módon nagyon is jól csinálja.

Értékelés:
Grafika:
██████████
4
Hang:
██████████
2
Design, művésziesség:
██████████
5
Zene:
██████████
2
Játékélmény:
██████████
2
Újítások, ötletek:
██████████
6
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
5
Történet:
█████████
1
Nehézség:
██████████
2
Összességében:
██████████
3
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
6
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek