Menu
DonnieD
Szint 21
DonnieD avatar
30 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 5 órája
7 éve tag
Beneath The Ashes teszt (Xbox 360)
Írta: DonnieD, 2014. szeptember 29., játékteszt
Játék: Tomb Raider Underworld: Beneath The Ashes (Xbox 360)

A Beneath The Ashes valahol a játék közepére lehetne illeszteni. A fő játékból érhető el, mint külön opció. Mivel egy kiegészítő pályáról beszélünk nagy játékidőt nem kell hozzá várni. Hősnőnk a már lerombolt birtokára visszatér, s újabb helyszíneket fedez fel alatta, mely sokat segíthet a későbbi kalandjában.

Mi az egyik legrosszabb dolog egy játékos szemszögéből? Ha adva van egy játék, melyet szeret, de maga a cím, vagy az ahhoz tartozó extrák, esetleg kiegészítő küldetések, pályák exkluzív címekké válnak, melyet csak egy platformon lehet elérni. Manapság az jár a legjobban, akinek csúcs PC-je van, illetve van mindegyik konzolból legalább egy otthon, így panaszra nem lehet oka. Egyértelműen ehhez stabil, s erőteljes anyagi háttérnek kell rendelkeznie az adott játékosnak, hisz manapság ez eléggé költséges hobbi. Habár tény, hogy használt készülékek, játékok megvásárlásával elég sokat lehet spórolni.
Tomb Raider-rajongónak mondanám magam, de nem annyira elvakultnak, mint a többség, azaz a földön élek. Tisztában vagyok a negatívumokkal, pozitívumokkal egyaránt, de nem habzik a szám, ha valaki rosszat mer mondani a szériára. De tény, hogy nem is vagyok fanatikus, hogy megvegyek mindent, amire rákerül eme franchise-nak a neve. Mondjuk a 2008-as Underworld alcímet viselő rész szinte már megvolt minden platformon. Habár tény, hogy rajongói mivoltomtól eltérő okokból tudhatom magaménak azokat a kiadásokat. Amikor elhatároztam, hogy egy Xbox 360-at is beszerzek, akkor már azért kicsit húztam a számat, hogy ismét meg kell vennem ugyanazt a játékot, hogy a kiegészítő epizóddal játszhassak, habár a fentebb említett használtan történő lemezvétellel végül sokat spóroltam.


A megjelenéskor nagyon lehúzták a Tomb Raider: Underworld-öt. Véleményem szerint a kritikák fele valóban jogos volt, s a többi amolyan szőrszálhasogatásnak tűnt nekem akkor. Az egyik dolog, ami igazából nekem sem tetszett, hogy a játékot erősen megvágták, s ez az eredményezte, hogy a játékidő eléggé rövidre sikerült. Viszont nálam sokszor az ügyetlenkedésből sikerült elég terebélyes időt varázsolni, azonban tény, hogy ha az ember végigmegy rajta többször, akkor akár fél nap alatt magáénak tudhatja az egészet. Sokan is háborogtak ezért, azonban a homályból feltűnt egy cím: Beneath The Ashes.
Azt tudni érdemes, hogy bármi, ami kereskedelmi forgalomba kerül annak a megalkotója, gyártója, forgalmazója pusztán profitot lát az adott termékben. Legyen az bármi, s csak másodlagos a vásárló. Ugyanis a fenti alcím a játék egyik pályaszakaszát takarta, mely exkluzív kiegészítőként látott napvilágot az Xbox 360-as konzolra.

A két kiegészítő közül mondjuk ez volt az, ami a legkevésbé érdekelt, de mégis ez volt az, amihez azonnal nekiültem. Valahol azért kicsit továbbra is húztam a számat, hiszen játékos oldalról tekintve az annak idején megvásárolt fő játék története nem egész, hiányos. Ezeknek a pályáknak a végig vitelére pedig mindenképp szükség van ahhoz, hogy egész legyen az a sztori, amit annak idején az orrunk elé tettek.
A Beneath The Ashes valahol a játék közepére lehetne illeszteni. A fő játékból érhető el, mint külön opció. Amivel egyébként semmi bajom nincsen, de én jobban szerettem volna, ha be is lehetett volna illeszteni magába a játékba, hogy tudjam pontosan hogy hová való. Mivel egy kiegészítő pályáról beszélünk nagy játékidőt nem kell hozzá várni. Hősnőnk a már lerombolt birtokára visszatér, s újabb helyszíneket fedez fel alatta, mely sokat segíthet a későbbi kalandjában.


Megmondom őszintén a fő játéknak csak az első szintjébe szagoltam bele, mert azonnal rávetettem magam a kiegészítőkre. Abból a pár percről nekem úgy tűnt, hogy talán itt kicsivel jobb grafikával rendelkezik a játék eme platformon, de tény, hogy engem a vizuális orgazmus kerülgetett, amikor elindítottam a kiegészítőt. Annak ellenére, hogy egy öt éves játékról beszélünk, még öregebb konzolon nekem teljes mértékben megfelelt a látványvilág. Annak ellenére, hogy a Croft birtok alatt bóklászunk mégis olyan érzete van az embernek olykor, mint ha egy barlangban lenne. A látványvilág elég jóra sikerült, ami eredményez némi sötét hangulatot.
Meglepő módon nekem ez nagyon bejött annak ellenére, hogy többször láttam már végigjátszást róla különböző videómegosztó portálokon, de ugyebár itt tűnik ki, hogy nem elég valamit megnézni, ki is kell próbálni, hogy teljes véleményt tudjon alkotni az ember. Én nem vagyok az a tipikus hardcore játékos, s időm sincs annyi, mint a tenger, így nekem bőven elegendő volt, hogy könnyű nehézségi szinten induljak neki ennek a kalandnak. Az már az elején meglepett, hogy olykor vért kell izzadni, arról nem is beszélve, hogy meglepően érdekes rejtvények kerültek bele eme kiegészítőbe. Merem kijelenteni, hogy ez a rövid pályarész rejtvényei, kihívásai lazán odavernek a főjátékban találhatóékra.


Ami legjobban meglepett a fentiek mellett még az, hogy jó pár új mozdulatsorral is találkoztam. Igaz egy néhányat semmire nem tudtam használni, mert nem hogy segített, hanem épp gátolt abban, hogy tovább jussak. Az irányítás egyik platformon sem volt eget verő annak ellenére, hogy én kifejezetten szeretem az Xbox 360 kontrollerét, s ilyet is birtoklok a PC-hez. Egy halvány remény azért élt bennem, hogy talán majd a kiegészítőben egy néhány hibát azért majd javítanak a készítők, de sajnos ez már a kezdéskor befuccsolt. A rövid játékidőhöz mérve nagyon sok helyen tapasztaltam azt, hogy a precíz, kimért ugrások sokszor azért végződtek halállal, vagy éppen az adott pályaszakasz újrajátszásával, mert a karakter nem azt csinálta, amilyen utasítás ment végbe a kontrolleren. Legjobban a falon futás, illetve onnan elrugaszkodás sínylette meg ezeket.
A fő részben sokszor volt olyan pályaszakasz, ahol gyakorlatilag egyedül voltunk, s csak mentünk előre. Itt ilyennel nem igazán találkozik az ember. Azt ki is lehet jelenteni, hogy kevés olyan másodperc van, ami ténylegesen unalommal telik. Szinte mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy ezt a küldetés teljesíteni tudjuk.

Bevallom nekem fél napba került, mire ennek a végére értem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyes pályarészek nem ismétlődnek. Egyes rejtvények megfejtésekor, vagy különböző feladatok megoldásakor az adott résznél tovább tudunk jutni. Azonban lényegesen körbe kell nézni, ugyanis nálam az okozott majd egy órás tekergést, hogy egy kiálló részt nem vettem észre, s a sokadik alkalomnál már idegesített, hogy körbe-körbe haladok. A készítők gondolom erre készültek, ugyanis mindig ugyanazok az ellenfelek feltűntek, melyek azt sugallták nekem, hogy az adott részen nekem igenis dolgom van.


Ami véleményem szerint rossz megoldás volt, az a mentés. Ugyan van checkpoint alapú mentés, de ha a játékos simán kilép legközelebb elölről kezdődik minden. Ekkor persze okozott bennem nem kis dühöt, de végül rájöttem, hogy nekünk manuálisan kell menteni ahhoz, hogy ha megszakítva játszunk az adott epizóddal, akkor majd ne kelljen minden egyes alkalommal indulni elölről.

A játékidő nem eget rengető, hisz ha nagyon ügyesek vagyunk fél óra alatt akár magunkénak is tudhatjuk eme rövid pályaszakaszt. Extra tartalom így nincs hozzá, amennyiben nem számoljuk, hogy nagyjából több ruhafajtából is választhatunk, mellyel ismét nekimehetünk eme pályaszakasznak. És persze itt már a bikini is bekerült a repertoárba, vagy a Tomb Raider 3-as dzsungel felszerelés is!
Bátran ajánlható bármely rajongónak, vagy egyszeri játékosnak. Persze amennyiben hajlandó kipengetni érte a fogyasztói árat, mely jelenleg 2490 forint. Külön konzolt venni nincs értelme, azonban akinek van, vagy tervez az bátran beruházhat rá.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 1
no avatar
1 éve | 2016. 07. 22. 14:27:28
#
Remek teszt lett! 10/10
Értékelések
Összes átlaga:
██████████
10
1 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek