Menu
BSanity
Szint 3
BSanity avatar
18 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 9 napja
4 éve tag
Áramkörök, biztonsági őrök és te
Írta: BSanity, 2015. augusztus 24., játékteszt
Játék: Gunpoint

Szereted az indie játékokat? Szeretsz sunyin lopakodni? Szeretsz másokat szívatni? Akkor ez a játék neked való.

A történet szerint mi alakítjuk Richard Conway-t, a szabadúszó ügynököt. A játék elején Conway szerez egy ugró cipő felszerelést, amivel magas helyekre tud ugrani. És ráadásul tapadó korongok is vannak, amivel Pókember módjára falat lehet mászni. Amikor kipróbálta... hát, kiugrott az ablakon és a szomszéd épületbe repült. Az épületben volt egy nő, aki pont látta őt kirepülni az ablakon. A nő egy fegyvergyárnak dolgozott, és pont Conway után akart érdeklődni. Conway az épület legalsó szintjére zuhant. A nő pedig az épület legfelső emeletén. És a nő felajánlott neki egy munkát, és a részletekért menjen fel hozzá. Conway elfogadta. Mire Conway felért, egy rejtélyes fickó bukkant fel és lelőtte a nőt (Nos, a történetben nem tudjuk a nevét, ezért hívom így) és a gyilkos ijesztően hasonlított Conway-re (Ballonkabát, kalap) csak neki sötétebb volt az öltözéke. És innentől kezdődik a nyomozás.

Játékmenet és Conway kütyüi: A játék legelső pályája természetesen nem dob bele egyből a mély vízbe. Csak beleszoktat téged az irányításba, és megmutatja mi lesz majdnem minden pályán a feladatod: Törj fel egy számítógépet, töltsd le a fájlokat, és hagyd el az épületet. Ennyire egyszerű. Nos, említettem, hogy Conway-nek van ugró csukája és tapadókesztyűje. Ez egy kulcsfontosságú elem a játékban. Az épületeknek vannak ablakai is, amiket be tudsz törni. A játék elején az őrök még nem hallják, de később vásárolnod kell egy képességet, amivel körülbelül 10 alkalommal hang nélkül be tudod törni az üveget (ez újratölthető a pályákon talált energia dobozokkal). Apropó őrök. Biztonsági őrök nyüzsögnek majd minden pályán. A későbbiekben kamerák is lesznek és riasztók. Az őröket könnyen leterítheted egy jól irányzott ugrással. És itt sütöm el a játék jellegzetes idézetét:"Egy játék, ahol embereket üthetünk arcon". De lesz a natúr őrön kívül kettő másik is: A profi, aki lát a sötétben. A nagy darab akit nem lehet leütni. De vannak más megoldások is arra, hogy ártalmatlanná tedd. Hála a kreatív taktikai megoldásoknak. És itt jön képbe a Crosslink. A Crosslink egy szintén kulcsfontosságú kütyü a játékban.

Bármi, amit látsz a pályákon: Lámpa kapcsoló, lámpa, elektromos ajtó. Azt mind-mind átállíthatod más interakciókhoz: A lámpa kapcsolóval akár zárt ajtót is kinyithatsz. És vannak konnektorok, amivel sokkolhatod az őröket ha mellette áll (ez fizikailag képtelenség de nézzük el). A későbbiekben még az őrök fegyverét is átállíthatod, hogy mondjuk ha megpróbál lelőni, mondjuk egy lövés erejéig lekapcsol a lámpa. De ne aggódj, vannak a játékban vásárolható képességek: például ha meglát az őr, nagy eséllyel mellé lő. Mert ha nincs meg ez a képesség, az őr ahogy meglát, egy lövéssel meghalsz. És ha elég sok pénzt összeszedsz, vehetsz egy pisztolyt. Ami szerintem nem kifizetődő használni. Ha egyet lősz, egy visszaszámláló jelenik meg. Ha lejár, egy mesterlövész figyeli az épület külső részét. És ha ő megjelenik, akkor nagy eséllyel kezdheted újra a pályát.

Grafika: Nincs rá panaszom. Hozza a retro 8 bites hangulatot. És ahhoz képest nagyon részletes.

Hang és soundtrack: A játékbeli hangokkal sincs bajom. Amikor lelőnek, mindig rám hozza a frászt a hangos pisztoly dörrenés. A zene szerintem a legnagyobb pozitívum az egész játékban.
Amikor szól a Jazz, egyszerűen el tudom képzelni magam egy Noir filmben, ahogy ballonkabátban besétálok az épületbe egyszerűen zseniális.

Végértékelés: Ez a játék sokkal több figyelmet érdemel, mint amennyit kapott. Külön tisztelet azért, hogy egyetlen egy ember csinálta a játékot: Tom Francis. De a soundtracket természetesen mások csinálták. A játék számomra 10/10. A hangulat, az őrök szívatása, a lopakodás, a zene.A kedvenc játékom lett. Ajánlom kipróbálásra. Steam-en van ingyenes demo. Ide teszek egy linket kedvcsinálóként, a játék egyik legjobb száma.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 1
sunray20 avatar
2 éve | 2015. 08. 25. 15:20:11
#
A játékot még nem próbáltam, viszont a teszt jó lett. Nem találtam nagyon olyan dolgokat amibe bele lehetne ( vagy kellene ) kötni, maximum csak az, hogy rövid lett. Ami meg érthető mivel egy egyszerű játékot mutatsz be amit felesleges túlmagyarázni. A történet mesélésed egy kicsit homályos volt, de amúgy korrekt kis teszt lett. :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
6
4 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek