Menu
Bronson
Szint 24
Bronson avatar
28 éves, férfi
Egyesült Királyság
Offline, itt járt 13 órája
4 éve tag
Fejetlen mesehősök
Írta: Bronson, 2013. november 20., játékteszt
Játék: The Wolf Among Us

Milyen lenne ha gyerekkori mesehőseink egyszerre csak hús-vérré válnának és köztünk élnének? Nos, nem pont olyan mint elsőre gondolnánk. A Szépség és a Szörnyeteg, a 3 Kismalac és a Farkas, Hófehérke és a többiek megspékelve erőszakkal, prostitúcióval, alkoholizmussal és egy rejtélyes sorozatgyilkossal? Elsőre talán paradoxonnak hat. Na jó, másodjára is, de talán pont ezért ilyen zseniális a The wolf among us!

Milyen lenne ha gyerekkori mesehőseink egyszerre csak hús-vérré válnának és köztünk élnének? Nos, nem pont olyan mint elsőre gondolnánk. A Szépség és a Szörnyeteg, a 3 Kismalac és a Farkas, Hófehérke és a többiek megspékelve erőszakkal, prostitúcióval, alkoholizmussal és egy rejtélyes sorozatgyilkossal? Elsőre talán paradoxonnak hat. Na jó, másodjára is, de talán pont ezért ilyen zseniális a The Wolf Among Us!

A The Wolf Among Us már csak azért is érdekes, mert az elsőnek 2002-ben Bill Willingham által készített Fables című képregényt veszi alapul, ez az első rész a 'Faith' címet kapta. Bevallom őszintén, előzőleg 0 elvárással vagy előítélettel kezdtem neki a játéknak. Ennek két oka is van, ugyanis ezidáig még csak nem is hallottam erről a képregényről (utólag már bánom ezt a hiányosságomat, az elképzelés és a karakterek nagyszerűek), másodszor pedig a Telltale Games nagysikerű, The Walking Dead című játékát sem próbáltam előzőleg. A játék point-and-click rendszerű, tehát senki ne várjon őrült kattogtatást, valamint egy erős kezdő-haladó angol nyelvtudás sem árt ha van a tarsolyunkban. Lássuk a történetet dióhéjban!

A TÖRTÉNET

Igazából elég hálatlan feladat ezzel a játékkal kapcsolatban bármit is megszellőztetni történet szempontjából, lévén ez a legfontosabb előnye és azt ugye mindenki utálja ha spoilereznek. Megpróbálok nem lelőni egyetlen poént sem, a játék egyik legérdekesebb tulajdonsága ugyanis, hogy mi magunk alakíthatjuk a történet alakulást bizonyos szinten. Adott egy Sin City hangulatú város, ahol a mesehősök tengetik mindennek, csak boldognak nem nevezhető mindennapjaikat. Egy részük Fabletownban él, (ahol elvileg minden mesehősnek kellene), akik pedig le vannak csúszva, árnyékaik régi önmaguknak, azok lepukkant motelekben vagy az utcán tengődnek. A rendre A Farkas ügyel, (polgári nevén Bigby Wolf), akinek egyáltalán nincs könnyű dolga az így is pengeélen táncoló fabulákkal. Rögtön az elején összetűzésbe kerülünk az erőszakos asszonyverő Vadásszal (aki ugye Piroskát mentette meg a mesében a Farkastól), itt jön az első komolyabb akció, ami azonnal el is oszlat bennünk minden kételyt, hogy ez a 'mese' bizony nem gyerekeknek való! Az igazi bonyodalmak viszont akkor kezdődnek, amikor egy különös gyilkosság felborítja az így is papírvékony biztonságérzetet Fabletownban. Bigby Wolf mindent megtesz, hogy minél előbb felgöngyölje az ügyet...


SZEREPLŐK-HANGULAT-GRAFIKA

A játékban feltűnő karakterek zöme elsőre talán nem ismerős, viszont kis utánajárással, miután kiderítettük a magyar nyelvű megfelelőiket, kitisztulhat a kép. Viszont meg kell jegyezni, hogy adott néhány szereplő, akik ismeretlenek lehetnek számunkra. Ők nyilván az angolszász monda és mesevilág részét képezik. A fejlesztőknek külön dicséret jár, hogy a szereplőknek a játékon belül készítettek egy galériát, amiben jobban megismerhetjük az adott karaktert. Elsőre talán elég lehangoló és pesszimista jövőképet festő a 3 Kismalac egyikének ábrázolása, aki Bigbynél héderezik. Az emlékeinkben élő aranyos, ártatlan kismalac képe garantáltan azonnal atomjaira robban, amikor meglátjuk kövér disznóként, keserűen dohányozni a díványon... egyszerre abszurd és mégis zseniális ez a végletekig kiforgatott és nyers ábrázolási mód, ami természetesen a játék során még tartogat pár mellbevágó meglepetést.

Mivel mint már említettem, a játék nem az őrült billentyű és egértépésre alapoz, ezért nagyon fontos volt egy olyan látványvilág ötvözése a lebilincselő sztorival karöltve, ami pluszban hozzá tud adni a játékélményhez. Ez szerintem tökéletesen sikerült, a grafika nagyon jól visszaadja a képregényes hangulatot és olyan megoldásokkal kombinál, amik ha nem is említhetők a mai csúcskategóriás játékokéval egy lapon, de a történet igényeit maximálisan kiszolgálja és mindemellett remekül is van optimalizálva! Nekem az egészről amúgy elsőre a Sin City hangulata ugrott be a maga cinikus-fekete humorral átitatott párbeszédeivel és véres, olykor már-már morbid ámde végig elbűvölő látványvilágával.

KONKLÚZIÓ

Noha ez még csak a The Wolf Among Us első része, a játékosok és kritika is bizakodó a folytatást illetően. Noha páran felrótták, hogy nem volt elég akció és a történet is lapos így rögtön startban, én abszolút meg vagyok elégedve, van egy sanda gyanúm, hogy ez még csak a vihar előtti csend volt. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a kissé Noir típusú történetvezetést, aki meg már előbbről ismerte a Fables képregényt, annak meg pláne nem hiszem, hogy csalódást tudna okozni ez a játék!

Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 14
Bronson avatar
3 éve | 2014. 02. 13. 16:29:28
#
köszi, nálam is az egyik favorit, nagyon várom már a 3.részt is! :)
mucska avatar
3 éve | 2014. 02. 13. 15:26:53
#
Jó lett a teszt! :) Nekem ez az egyik kedvenc játékom.
Bronson avatar
3 éve | 2013. 12. 02. 23:38:42
#
Köszi,szerintem nem fogsz csalódni benne! :)
mtrelax avatar
3 éve | 2013. 12. 02. 22:37:38
#
Ez nagyon jó lett grat!! :) Már keresem is a játékot, megtetszett!
Bronson avatar
3 éve | 2013. 12. 01. 12:28:43
#
Köszi szépen!Lehet fogok még írni! :)
SUP3RH3R0 avatar
3 éve | 2013. 11. 30. 23:34:43
#
Ment a felülmúlhatatlan! Ez a teszt jócskán veri az itteni átlagot és meghozta a kedvem a játékhoz is! Még ilyet! :P
Bronson avatar
3 éve | 2013. 11. 22. 19:48:05
#
Köszi,örülök ha tetszett! :)
xCube avatar
3 éve | 2013. 11. 22. 19:40:37
#
Elsőre kicsit rövidnek tűnt, de valójában nem is igazán lehet többet írni róla. Nagyon tetszik a fogalmazásmódod és a választékosságod, sajnos kevés az ilyen jól szerkesztett, átgondolt és igényes írás itt az oldalon. Gratula, részemről nyugodt szívvel megy az öt csillag, amit nem nagyon szoktam osztogatni.
Bronson avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 16:47:03
#
köszi!
yagamiiii avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 16:42:32
#
5* :D
lolocska11 avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 15:36:32
#
Ment az 5*.
Bronson avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 14:56:50
#
Köszi skacok,első tesztem,nem tökéletes,tudom,de ha többségben pozitív lesz a fogadtatása lehet írok még! :)
AHD17 avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 14:45:25
#
Tetszetôs teszt :)
sunray20 avatar
3 éve | 2013. 11. 20. 14:28:35
#
Ez a játék engem nagyon emlékeztet a The walking dead ból készült játékra. ( valószínűleg mert mind a 2-ő Telltale játék )

A teszt amúgy meg remek lett nekem nagyon meghozta a kedvet hozzá. 5*
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
16 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek