Menu
BiGame
Szint 28
BiGame avatar
22 éves, férfi
Szigethalom
Magyarország
Offline, itt járt 21 napja
8 éve tag
Def Jam zúzda (PS2)
Írta: BiGame, 2013. április 04., játékteszt
Játék: Def Jam Fight For NY (PS2)

Itt az ideje más és régi vizekre evezni, hogy a régi remek játékokról se feledkezzünk meg.

Kiadó: EA Games
Platform: PS2, GC, XBOX
Stílus: Verekedős

Nos, hol is kezdjem. A most következő játék, amiről szó lesz a sorokban, életem egyik legmeghatározóbb játéka volt. Hisz részben ezért szerettem meg annyira a rap-et, ez a játék pedig a Def Jam Fight For NY.

Oké, akkor kezdjük is a legelején. A Def Jam sorozat 2003-ban indult el, a sorozat első részével, a Def Jam Vendettával. A játék nem volt túl komplikált, mivel még abból a korszakból való, amikor jó játékok készültek. A játék lényege annyi volt, hogy minél több ismert, kitalált rapperrel péppé verjük egymást, különböző helyszíneken, játékmódokban. Volt itt jó és rossz oldal, nem volt komplikált (na jó, talán kicsit a harcrendszere) mégis remek játék volt. Aztán 1 év múlva elkészült a játék folytatása, és akkor ennyit a felvezetésből, csapjunk a keverőpultba.


Fight for the power

Először is, a játék történetileg ott veszi fel a fonalat, ahol a Vendetta abbahagyta. D-Mob-leverve és épp vinnék el a rendőrök, mikor is szabotáljuk a sittrevételét, ezzel elnyerve egy kis bizalmát, beszervez a harcos bandájába, hogy az ő oldalán harcoljunk. Kis érdekesség, lehet rosszul vettem észre, de míg a Vendettába D-Mob rossz fiú volt, itt átment jóba. Szóval az ő oldalán harcolunk, a rivális banda ellen, akinek a vezetője Snoop Dogg. Mellesleg remekül alakítja a tipikus nagyképű, főnök szerepet, de ez az összes rapperről elmondható. Történetről ennyit, lesznek kicsit drámai részek, csavarok, szóval elleszünk vele.

A város sötét oldala

Aminél nem lehet szó nélkül elmenni, az a grafika. Szerintem nyugodtan kimondhatom, hogy korszakának legszebb játéka, főleg konzolon. Komolyan ennél szebb leginkább a 2006-ban megjelent PS2-es Black, ami Xbox-on ugyanolyan szép volt (télleg erről is jöhetne majd egy cikk). Egyszerűen a fények, a karaktermodellek, ahogy látszik az arcunk, miután péppé vertek. És igen jól átvitték a rappereket a játékba, főleg a dialógusokba látszik, pl: Method Man as Blaze. Talán ami felróható, hogy néha lassan tölt be, olykor előfordulnak olyan bugok, hogy nincs közönség, de nem vészes.

A tisztelet nagy erény

És akkor mélyüljünk el a játék lényegében, vagyis, hogy milyen maga, a játék. Először is, egy sajátosan kreált emberrel kell végigvinnünk a történetet. Vagyis nincs a főhősünknek neve, beállíthatjuk a fejét, orrát, fülét, haját, testét, hangját, stb... Majd miután elkezdtük belecsöppenünk egy tutorialba, ahol a játék megtanítja, hogyan is küzdjünk. Az egyetlen aprócska gond részemről, hogy a játék csak annyit tanít meg, hogyan üssünk, védekezzünk, vigyünk be nagy ütést, fogjuk meg az embert, fogásból támadás és a Blazin. Ezeken kívül egy rakás technika van, amit használhatunk játék közben, szóval a játék harcrendszerére nincs panasz. Olyan komoly ütéseket, meg counter attack-eket be lehet vinni, hogy öröm nézni. Ez a játéknak igaz a fő része, de nem minden. Emellett ugye meccsekkel pontokat, meg pénzt szerzünk. És végül egy meccs úgy zajlik, hogy elkezdődik és a lényeg, hogy levigyük Danger-szintbe az ellenfél HP-ját, ehhez segítségül hívhatunk tereptárgyakat, vagy akár fém csöveket, vagy akár a közönséget. És mikor Danger-be van a HP-ja, akkor 1 nagy ütéssel, vagy tereptárgy segítségével K.O.-zhatjuk ki csak. Esetleg egyéb kombókkal. Na de akkor most a vásárlás.

Like a boss

Nos, először is pénzből bevásárolhatunk a ruha boltban, minél menőbb rapper holmikat, a pólóktól, a napszemüvegig egy csomó dolgot. Aztán ott az ékszerbolt, értelemszerűen ékszereket, nyaklánc, fülbevaló, óra, stb... Aztán ott a borbély üzlet, ahol hajat, hajszínt, szakállat és szakállszínt lehet választani. Végül ott a tattoo shop, ahol kedvünkre tetoválhatunk karakterünk lábára, arcára, mellkasára minél változatosabb tetkókat. Az más kérdés, hogy a valóságban annyira nem néz ki jól, de hát korához képest így is gyönyörű a játék. Na és akkor ott vannak még a pontok, amiből a konditerembe tanulhatunk új Blazin move-okat, erre mindjárt kitérek, aztán növelhetjük életünket, sebességünket, stb... És vásárolhatunk új harcstílusokat, ebből 3 lehet az 5-ből. Mi is ez? A játék elején választhatunk 1 harcstílust ami lehet Street Fight, Submission, vagy Kickbox. Majd később még 2 mozdulat közül választhatunk, a Martial Arts és a Wrestling közül, ezek mind eltérőek ez az egyik plusz, a másik, hogy ha ezeket megvesszük, vegyíthetjük a kombókat, ebből eredően olyan durva kombó szettet rakhatunk össze, hogy csak nézünk. És végül mi is az a Blazin. A Blazin ilyen rage-szerű támadás, ugyanis az életünk alatt van 1 sáv, ami ha teli lesz, eltekerjük a jobb analogot, ilyenkor ez bekapcsol, és már csak annyi dolgunk van, hogy megfogjuk az ellent és a jobb analogot valamilyen irányba elrántjuk. Iránytól függ, először 1 mozdulatunk lesz, harcstílustól függően, de később akár 4 mozdulatot is berakhatunk.

Choose your way

A játékban mint említettem, nem 1-féle módban csépelhetjük szét az ellenfelet. Hanem vagy majdnem 1 tucatban, először is a hagyományos One on One, aztán a Tag Team, ami egy mezei 2V2, aztán a Free For All, mikor 4 harcos egymásnak megy, majd az egyik kedvencem az Inferno Match, ahol egy tűz körben harcolunk egy leégő házban, ahol a tűz egyre kisebb kört alkot. Majd ott a Cage Match, semmi extra egy mezei ketrecharc, aztán a Ring Out, ahol egy fa keretes pályán harcolunk, ahol extra, hogy ha 3x falhoz verjük az ellent, a kerítés kitörik és így kivághatjuk a ringből az ellenfelet, ami azonnali győzelem. Majd a másik kedvencem a Demolition Match, ahol egy parkolóban vagyunk, mind a 2 ellenfélnek van 1 kocsija, ami ha totálkárra sérül, a gazdája azonnal veszít. Aztán ott a Subway match, ami egy metró megállónál játszódik, ahol ki lehet vágni az ellent a metró elé, ami mondanom se kell, azonnali K.O. És végül a Window Match, ahol ugyanaz van, mint a Ring Out-nál, csak itt ablakon lehet kivágni. Ezeken belül lehet szabályokat is beállítani, mint pl csak Submission-el (azaz töréssel) lehet győzni, stb...


Let's Get Dirty

És végül, amiről szót ejtek, az a zenelista. Egyszerűen fenomenális amit összehoztak, benne van 2004 legütősebb rapszámai, az akkori legütősebb rapperektől. Megtalálható benne Method Man, Redman, Busta Rhymes, Snoop Dogg, Xzibit, Ludacris, Fat Joe, stb... És ez csak egy kis töredéke. A szinkronok remekek, a szerepek nagyon átjönnek, tényleg beleadtak mindent.

Játékélmény: 9/10
Grafika: 10/10
Hang: 10/10
Irányítás: 9/10

Összegzés

Ha igazi rapper vagy, és imádod a verekedős játékokat, csak ajánlani tudom, mivel sok dolog miatt éri meg a többszöri végigjátszás, és tényleg egy élmény. És ha megtetszett a teszt, ajánlom a Vendetta-t, vagy akár az azóta megjelent, kissé gyengécske Icon-t is. Talán azok is bemutatásra kerülnek, de semmiféleképpen nem ajánlom az elfajult Def Jam Rapstar-t, na jó játékot...

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
BSanity avatar
2 éve | 2015. 08. 02. 16:56:05
#
Én rocker vagyok, de ez a játék számomra a mennyország volt amikor PS2-n játszottam.Nem is tudom megszámolni hányszor játszottam végig a sztori módot.És a zene is tetszett.Aztán jött a Def Jam Icon és azzal meghalt a széria...
BiGame avatar
2 éve | 2015. 05. 03. 23:56:31
#
Kösz:), nagyon alap főleg a PSP-s verziója :D!
fonix9901 avatar
3 éve | 2014. 02. 04. 19:46:11
#
jó a teszt és a játék is a mai napig is játszok ezzel a játékkal néha :D
BiGame avatar
4 éve | 2013. 04. 11. 10:54:17
#
Köszönöm emberek^^, énmeg az ien percekért nem hagyom abba a teszt írást:)!
DCMAN avatar
4 éve | 2013. 04. 10. 20:59:52
#
őszintén megmondom h nem sűrűn olvasok tesztet csak egy bizonyos tag-ét:) viszont valahogy a belsőhang azt súgta hogy ide nézek be és olvassam el.és nem bántam meg.remek teszt bár nincs ps-em de ha lesz rá alkalmam kiprobálom ezt a játékot.remek teszt grat!:)
Sir_Giraffa avatar
4 éve | 2013. 04. 10. 20:49:19
#
Nagyon jó teszt lett! :)
Egyik kedvenc játékom! :D
BiGame avatar
4 éve | 2013. 04. 07. 16:29:19
#
Kösz!:)
no avatar
4 éve | 2013. 04. 07. 16:13:03
#
Szerintem egy jó kis tömör tesztet írtál ;)
BiGame avatar
4 éve | 2013. 04. 07. 16:07:04
#
Értem, és miért is lett rossz?
hory9999 avatar
4 éve | 2013. 04. 07. 09:51:27
#
Hát nem lett valami nagy szám. 2* [Őszinte vagyok]:-/
BiGame avatar
4 éve | 2013. 04. 04. 11:17:35
#
Kis ízelítő, a Blazin mozdulatokból!
Értékelések
Összes átlaga:
██████████
8
11 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek