Menu
Bicike
Szint 41
Bicike avatar
Vadász Dávid (Dzsí)
19 éves, férfi
Eger
Magyarország
Offline, itt járt 4 napja
6 éve tag
Football... it hurts and humbles
Írta: Bicike, 2014. április 23., játékteszt
Játék: FIFA 14

Jómagam először 2006-ban játszottam FIFA termékkel, amely nem volt más, mint a FIFA 07. Egyből beleszerettem, hiszen már akkor is szerettem a futballt, amely most sincs másképpen.

Én és a FIFA

Jómagam először 2006-ban játszottam FIFA termékkel, amely nem volt más, mint a FIFA 07. Egyből beleszerettem, hiszen már akkor is szerettem a futballt, amely most sincs másképpen. Jó volt vele játszani, szinte öröm volt minden perce, ahogy a középpályán labdát szerzek, majd azt továbbítva a csatárok felé, végül a labda kegyetlenül a kapuba talál, majd egy mára jól ismert hang szólalt meg, Vezet a Manchester United! -mondta ezt Hajdú B. István. Nagyon jó idők voltak ezek, hiába nem volt online mód a tört játékban, mégis nyújtott valami újat, amit addig még nem láttam.


Minden nyáron felröppen a hír, hogy ősszel érkezik a FIFA legújabb része, majd betekintést kapunk egy amolyan teaser formájában, hogy mik is lesznek az újdonságok, a játékban hallható zenék, az új csapatok. Ezeket a 14-nél sem halasztották el.

A játék magyar borítóján Lionel Messi és Dzsudzsák Balázs található, majd kapunk egy posztert is, amelyen szintén ez a 2 focista virít. Az előrendelők ajándékba kaptak egy kódot, amit a játék Ultimate Team módjában lehet felhasználni, ha még ez sem lenne elég, megajándékoztak minket egy szivacslabdával is, amit unalmamban a falhoz szoktam dobálni.

A játékhoz most is elengedhetetlen az Origin, amelyről a későbbiekben kapjuk a frissítéseket, ugyanis lesz egy pár.

Az első indítás és az újítások

A játék introja szerintem az eddigi legjobb, egy gyors profil készítés után indulhat a csata. Első belépéskor azzal szembesültem, hogy hova lett az eddig megszokott menü, ugyanis a játék áttért erre a Windows 8-féle csempe kinézetre, ami szerintem áttekinthetőbb jóval, mint az eddigi. Továbbra is megmaradt a pontrendszer, pontokat kapunk mindenféle cselekedetért, majd egy bizonyos pont elérése után szintet lépünk. Végre van értelme a szinteknek is, ugyanis behozták újításként a Katalógus opciót, ahol mindenféle okosságot tudunk majd vásárolni a későbbiekben, plusz itt oldhatjuk fel az extra tartalmakat is a virtuális pontjainkból, amit meccsek után kapunk. Igazából a játék nem fog szűkölködni ezekből a zsetonokból. De hogy mit is vehetünk? Cipőket, labdákat, mezeket, szerződéseket, elég hülyén hangzik, de pénzt is vehetünk az Ultimate Teamhez.


Szomorkodva láttam, hogy a csapatok nincsenek rendben, feltettem magamnak a kérdést: Mit keres még Özil a Real Madridban? Alig, hogy feltettem ezt a kérdést, jött is a frissítés, mindenki a helyére került. A legnagyobb újítás a heti keretfrissítés, ami minden klubban lévő játékos értékét az képen emeli, vagy csökkenti, hogy éppen hogy teljesít az adott játékos. A való életben lesérültek nincsenek benne a kezdő 11-ben és a cserékben, ők csak tartalékok, ezek mellett még információt is kapunk, hogy az adott csapat éppen hányadik a bajnokságban. A frissítés mindig hű a jelenlegi keretekhez.

Az is észrevehető, hogy a játékosok is változnak, Januzajnak hosszabb haja volt, de most rövidebb van neki, így a játékban is megcsinálták rövidebbre.

Másik nagy újítás, hogy megjelentek a különböző próbák, ahol védekezésben, támadásban, büntetőben, pontrúgásban is kipróbálhatjuk magunkat, minden kihívásnak 4 szintje van, bronz, ezüst és arany, majd ha mindegyiket teljesítettük, jön egy afféle Legendás fokozat. Ha mindet teljesítettük, mi leszünk a királyok, plusz kapunk egy listát is, hogy a barátaink hogyan teljesítettek.

Újításként megemlíteném még azt is, hogy egyre több csapat kerül be a listába, ellenben vannak csapatok, amelyek kiesnek. A lista többek között a görög bajnoksággal bővült, persze nyugodtan pályára léphetünk az arabokkal, esetleg ha kedvünk támadna, Indiával is megmérkőzhetünk. A török bajnokság idén kiesett. Szomorú hír, hogy most sem kaptuk meg a magyar NB1-et, holott arabokat, svájciakat is kaptunk, akik jóval gyengébbek, mint a mi hazai csapataink. Be kell érnünk mindenféle buherált megoldással, le kell tölteni az OTP Bank Ligát.

Grafikán egy kicsit változtattak, megmaradt a régi rendszer, amit már megszoktunk, újítás nem nagyon van ilyen téren, ellenben még mindig hajlamos a játék a hülyeségre, még mindig lehet látni egymáson fekvő, összeakadt futballistákat, nekem Marcelo 8 méteres haja is rátett egy lapáttal, ugyanis néha hajlamos a rendszer a hibára, arról már nem is beszélek, hogy online mérkőzésen De Gea elteleportált a kapuból.

A labda fizikája hibátlan, ahogy csavarodik, pattan és gurul. Ugyanez elmondható a játékosokra is, persze szerintem még mindig van 1-2 túlértékelt focista.

Az Originen keresztül a játék értesít minket, hogy barátaink éppen milyen meccset nyertek, illetve vesztettek el. Szerintem ez teljesen felesleges, nem hiszem, hogy bárki kíváncsi arra, hogy a Klasszikus 11-gyel mennyire verték meg Egyiptomot.


Kaptunk még új gólörömöket, amelyek szerintem nagyon jók, hozzák az igazi foci hangulatot. Pluszként betettek még új cseleket is, amelyek nem bonyolultak, sőt, kombinálva 2-3 cselt egy nagyon látványos dolgot kapunk, de az én tapasztalatom az, hogy az átlag játékos csak 3-4 cselt használ.

Továbbra is lehetőségünk van hóban, esőzésben és napsütésben játszani. Esőben és hóban észrevehető, hogy a játékosok jobban csúsznak.

A játékmódok, avagy standing in a Hall of Fame

A játék nehézségi szintjei most is megmaradtak a megszokottnál, szóval ezzel nem lesz baj.

A legelső játékmód rögtön a Kezdőrúgás, ahol 2 csapatot ereszthetünk egymásnak szívünk szerint, itt különösebb dolgunk nincsen, esetleg gyakorlásra alkalmas. Szerintem 3 meccset nem játszottam ebben a módban, esetleg baráti társasággal el lehet szórakozni itt.

A játékban helyett kapott a Karrier mód, ami a korábbi Menedzser mód megfelelője, viszont van itt is újítás. Lehetőségünk van egy saját focista karrierbe kezdeni, vagy akár egy egész csapatot is vezényelhetünk.
A focista karrier módban választhatunk egy már meglévő játékost, de kreálhatunk mi is egyet, majd leszerződhetünk egy csapathoz. Itt egyengetnünk, fejlesztgetnünk kell a saját játékosunkat, aki lehet kapus, csatár, védő és középpályás is. Mindenféle feladat teljesítése után növekednek a tulajdonságai a játékosnak, persze vannak idény feladatok is, amelyek egyre nehezebbek. Rúgjunk 10 gólt összesen, ami kezdetben tényleg elég nehéz egy botlábú focistával. Nem minden meccsre válogatnak be minket. Ha tömören akarnék fogalmazni, egy focista életét láthatjuk az első sorból.

A menedzseri rész már sokkal összetettebb, itt nekünk kell irányítani az egész keretet, a szerződésekre, pénzügyekre kell ügyelni, ezek mellett beindíthatjuk az ifiakadémiát, ahonnan utánpótlásra tehetünk szert, de lehetőség van játékosokat is vásárolni és eladni. Egyszerre nagyon sok minden zúdul az ember nyakába ebben a módban, szóval csak óvatosan.

Az Online idényben nem jött be különösebb újítás, megmaradt a szokott. 10 osztály, ahol egyre feljebb lépve kapjuk az erősebb ellenfeleket, aki régóta játszik, az röhögve lépkedi itt a szinteket, persze ki is lehet egy adott osztályból esni.


Nagy újítás a Kooperációs idény, ahol egy baráttal együtt irányíthatunk egy csapatot és megküzdhetünk egy másik csapattal, amit szintén 2 személy irányít. 5 osztályt kell teljesíteni. Nagyon nagy koncentrációt igényel, de sajnos nincsenek jó tapasztalataim, nagyon gyakori az, hogy nem egyezik az ellenfél frissítése a miénkkel, így el sem kezdődik a meccs. Ezt nem értem, mert elméletileg ahogy belépünk és valamilyen frissítés elérhető, azt az Origin le is tölti.

Játék baráttal: Egy sima Kezdőrúgás megfelelője, ahol az egy barát ellen vehetjük fel a harcot.

Profi klub már az előző részekben is volt, az offline Játékos karrierhez tudnám hasonlítani, egy létrehozott klubhoz csatlakozva kell a profinkat fejlesztgetni. Negatív dolognak az emberi hülyeséget tudnám megemlíteni: Sokszor látni azt, hogy valaki védőt, esetleg kapust játszik és ha törik, ha szakad, gólt akarnak szerezni, ezzel elhagyják a posztjukat, plusz nagyon sok az önző játékos. Én KTK-t játszottam, inkább a labdákat adogattam a csatárok felé, hiszen az volt a feladatom.

I wanna be bigger, bigger than a fame...

Az Ultimate Team, ami a FIFA sorozat mozgatója, nagyon sokan csak ezért vesznek FIFA játékot, magam is bevallom, a legjobb módja a játéknak, ahol egyszerre kell menedzsernek és játékosnak lenni, persze, az egész keretet nekünk kell irányítani.
Első lépésben el kell nevezni a csapatunkat, vannak elég szellemes nevek is, SmokeWeedEveryday, Liga BBVA, de egy darab spanyol légiós nem játszott benne, tele volt némettel.
Akik előrendelték, azok kaptak 4 db aranycsomagot. A játékban 3 fajta kártya van, bronz, ezüst és arany, de léteznek tuningolt kártyák is, fekete és kék is. A bronz és az ezüst csomagokkal és dolgokkal nem éri meg foglalkozni, nem jók sok mindenre. Vehetünk csomagokat is, amelyekben általában semmi hasznos nincsen, de kapunk szerződéseket, erőnléti edzést és egyéb finomságokat. A játékban coinnal lehet fizetni, amiket meccsek, illetve feladatok teljesítése után kapunk. A játék eléggé sajnálja ezeket a pénzeket, a jobb játékosok meg drágák.
Indulhatunk offline és online idényben, de kipróbálhatjuk magunkat bajnokságokban is.
Fontos a csapatösszhang, ha valaki elkezd német játékosokból álló csapatot építeni, nem nagyon ajánlatos akkor egy koreai játékost közéjük rakni.
A játékosainkat turbózhatjuk mindenféle okossággal, adhatunk nekik plusz védekezést, fejelést. Negatívumként annyit tudnék ehhez fűzni, hogy észrevehető az egészen, hogy sajnos csak a pénzről szól, nagyon sok ember igazi pénzért veszi a csomagokat, hogy én vagyok Messi, meg Neymar, meg az összes cselgép megvan nekik, aztán csodálkoznak, ha nagyon koppannak, mert az ilyenek mögött sokszor semmilyen tudás nincsen, csak pénz.


Telefonra letölthető a FUT app, ahonnan karban tudjuk tartani a csapatunkat, ha esetleg elutazunk.

A játék hangulata

Ismét kaptunk magyar kommentátort, Hajdú B. István és Faragó Richárd személyében, ami ismét monoton, élettelen. Az angol kommentátorok, Martin Tyler és Alan Smith sokkal jobban visszaadják a futball hangulatát, a közönség őrjöng, tényleg úgy érzem, mintha egy igazi meccsen lennék.
A játékban vannak zenék is, amelyek közül nem sok maradt meg bennem, talán John Newman - Love me again, elvégre nem zenét fogunk hallgatni, de hozzák a hangulatot. Persze, ha valaki nincs megelégedve a zenékkel, akkor rakhat be saját zenéket is. Egy dolgot sajnálok csak, hogy mexikói hullám még mindig nincsen a játékban, nagyot dobna a hangulaton.

A játékban egyre több hibát kijavítottak, de mint ahogy fentebb is írtam, még mindig előfordulnak összeakadt és egybeolvadt játékosok, de már annyira nem gyakori a helyzet. Egy hiba viszont nagyon idegesít, miért fújja be a bíró a passzív lest? Nagyon sok ilyen van, hogy a passz pillanatában lesen állok, de az ellenfél kapja meg a labdát, de a bíró befújja lesnek. Ezt ki lehetne javítani igazán szerintem.
A visszajátszásokat sajnos nem tudjuk megnézni részletesen, csak egy kisebb képen, ami nem az igazi.


The old me's gone, I feel brand new

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e megvásárolni, kapunk-e újat? A válaszom igen, érdemes, még akkor is, ha megvan a FIFA 13, hiszen eszméletlen jó játékot hoztak össze, főleg next gen. konzolon muzsikál szépen a játék, de a grafikára itt sincs panasz. Barátokkal elszórakozva a legjobb.
Az EA még mindig elvárja, hogy az embernek legyen 6 keze, hogy játszani tudjon, így érdemesebb
továbbra is kontrollerrel játszani.

  Pozitívumok:
 • Heti frissítések
 • Nagyszerű hangulat
 • Mozgás és irányítás fejlődése
 • Új gólörömök
  Negatívumok:
 • Összeakadt és egybeolvadt játékosok
 • Az Origin hajlamos összeomlani
 • Az OTP Bank Liga hiánya
Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 19
SonyBl4ck avatar
3 éve | 2014. 06. 14. 16:41:34
#
Valaki szeretne cserélni Battlefield 3-ért FIFA 14-re?
19ati93 avatar
3 éve | 2014. 05. 06. 20:01:54
#
Azért a Svájci bajnokság messze erősebb mint a magyar. A Törökök meg tényleg hiányoznak. A teszt viszont 5-ös. Gratula!
Bicike avatar
3 éve | 2014. 05. 02. 23:08:06
#
11-et info. órán szoktuk tolni, meg a 08-at is, csak unalmas, hogy az osztályban szinte senki nem ellenfél. XD

Ott a gól, és ott volt. XD

Köszi. :)
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 04. 27. 16:01:41
#
utazo62 : Nekem is az a kedvencem XD
Slyy avatar
3 éve | 2014. 04. 26. 22:01:43
#
Jó teszt lett és élvezettel olvastam. :) Bár én még mindig a 07-el játszok. :D
Davezorrr avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 23:21:31
#
Én még ps3-n mindíg a 11-s fifát tolom.Sztem az sikerült legjobban.A 14-ben nem tetszik az irányíthatóság,olyan "csúszós" vagy h mondjam :D mondjuk havernál amikor boxon toltuk és megláttam h a "heti" teamet lefrissíti sárgalapok,sérülések stb szerint azért néztem h ez most komoly ? :D
Bicike avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 20:49:29
#
@dcsabika
Nem tudom, elég sokaknak az pedig.

@milan23
Tudom. :)

@gigazte
Van benne valami. XD

@wwwshark
Igen, valóban igazad van, egy kicsit túlértékeltem, de mondjuk grafikát a többi foci szimulátorhoz képest értékeltem.

@Colonir
Igen, Rafael a leggyorsabb, sajnos a többiek már öreg rókák, Ferdinand helyett gyakran Jones játszik amúgy.
Colonir avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 19:44:00
#
A védelmed picit lassú.
Conoren avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 19:41:17
#
Remek teszt, de szerinetem kicsit túlértékelted, ez persze nem baj, úgy értékelted ahogy neked tetszik, és nem úgy, ahogy nekem. Ment az 5*
milan23 avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 19:00:45
#
Torghelle ♥ :DD
gigazte avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 18:27:31
#
Én személy szerint örülök is neki, hogy nincs benne az OTP liga! Azzal csak elcsesznék az Ultimate Teamet! Egy bajnoksággal több gyenge játékos lenne!XD
milan23 avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 18:15:17
#
OTP Bank liga letölthető!!! :)
Total951 avatar
3 éve | 2014. 04. 24. 16:37:18
#
Jó teszt lett ment az 5*! XD
dcsabika avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 22:58:51
#
Mért mondja mindenki, hogy bugos a tört verzió????? nekem még egy bug sem volt benne :D
Amúgy a teszt faxa.
Bicike avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 22:01:08
#
@djwarp
Ott a tesztben a FUT csapatom képe is, így igen. :D
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 21:23:28
#
Bicike,te eredetibe nyomod? :D
Bicike avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 21:11:29
#
@Spartan117
Akkor rosszul írtam, de az értékelésben már jól írtam.

@starpeter
Fent van, de bugos az egész tört verzió.

@djwarp
Köszönöm szépen. :D
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 19:33:54
#
Remek teszt Bro' XD
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 04. 23. 07:55:54
#
Bocs hogy ezt mondom de sztem az Origin hajlamos összeomlani pont az nem a játék hanem az origin hibája.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
22 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek