Menu
Ayistion
Szint 3
Ayistion avatar
Smith Máté (Nolfi)
20 éves, férfi
Svédország
Offline, itt járt 6 hónapja
4 éve tag
Crashday - Ma nincsenek szabályok!
Írta: Ayistion, 2013. augusztus 20., játékteszt
Játék: Crashday

Ma nincsenek szabályok! Ma Crashday napja van! Pattanj be a sofőr ülésbe, és mutasd meg ki a főnök!


Sziasztok!
Mivel ez lesz az első tesztem, egy olyan játékot szeretnék nektek írásba foglalni, ami nagyon a szívemhez nőtt, méghozzá Robert Clemens és Jan Bodenstein művét a CrashDay-t. A játék munkálatai 1997-ben indultak meg, majd 2006. február 24-én megjelent a játék a személyi számítógépekre. Mivel a srácok forgalomba szerették volna hozni a művüket, 2003-ban egy szerződést írtak alá a Replay Studióval, majd az Atari-val. Na de mit is takar ez a jó pár év(!) fejlesztés? Nos egy adrenalinnal teli játékot, de akkor vágjunk is bele.

Ma Crashday napja van, nincsenek szabályok!

A játékra legjellemzőbb mondat. Hogy miért is mondom ezt? A játék során jó pár játék móddal fogunk találkozni, ahol néha piszkos trükköket kell bevetni, mint például egy adag rakéta az ellenfél autójának kasznijába. A játék menüjére mondhatjuk hogy klasszikus, letisztult és könnyen kezelhető, de mégis remek, hisz láthatjuk az aktuálisan kiválasztott autót, több kameraszögből.


Játékmódok

Zúzás

A játék szíve lényegében ez a játékmód. A feladat hogy ellenfeleinket kell ronccsá zúzni, miközben nincsenek szabályok! Mit is értek ez alatt? A játék folyamán 3 fegyvert szerezhetünk meg. Az autónkra rögzített mini gun-t, egyes, valamint a kettes rakétát. Ezekkel már jóval könnyebb lezúzni az ellenfeleket, de ahogy nekünk, úgy nekik is van fegyverük. A módot játszhatjuk csapatban, vagy egyszemélyes hadseregként is, valamint a zúzás különbség elérés módot. Utóbbi lényege, hogy ellenfelünket, a kiszabott idő alatt, annyiszor kell lezúzni, amennyi ki van szabva. Na de mi van ha ő zúz le minket? Hát akkor bizony -1 pontban fogunk részesülni, ha pedig mi zúzzuk le őt, értelem szerűen +1 pont a jutalmunk.

Kaszkadőr Show

Ezt a játékmódot leginkább a Tony Hawk játékokhoz tudnám hasonlítani, ahol mindenféle rámpán, valamint ugratókon kell trükköznünk, csak itt deszka helyett autókkal, kombót elérve, ezzel rengeteg pontot szerezhetünk. Egy kék csík fogja nekünk mutatni, hogy mennyi időnk van a következő ugratásik. Ha a kék csík lejár, vége a kombónak. A fegyverek itt is elérhetőek, azonban használatuk feleslegesnek mondható itt, de ha mégis használjuk és megkínáljuk az ellenfeleket egy kis ólommal, eléggé berágnak ránk. Ezt a játék módot is szintén játszhatjuk csapatban, vagy pedig csak egyszemélyes hadseregként.


Dobd a bombát!

Az egy kicsivel már nehezebb játékmód. A játékmód során túlélő pontok gyűjtése lesz a feladat. Az ellenfelek közül valaki, vagy pedig mi kapunk egy bombát a kocsink tetejére. Nos azzal a bombával, addig kell menekülnünk, vagy megszerezni az ellenféltől aztán menekülni, majd ha a vissza számláló eléri azt az időt (kb 5-8mp között) mikor ha átadtuk ellenfelünknek a bombát, már nem tudja átadni másnak. Ha a bombát mi adjuk át utolsóként, +3 túlélő pontot kapunk. Ha nem mi adjuk át utolsónak a bombát, vagy hozzánk se került a kör során, de túléljük a kört, akkor +1 pontot kapunk. Ha pedig mi robbanunk a bombával, nem kapunk egy pontot sem. Ezt a módot csak egyszemélyes hadseregként játszhatjuk. A fegyverek elérhetőek, és hasznukat is fogjuk venni, például egy kipördítéshez, hogy aztán át tudjuk passzolni a bombát.

Vidd a zászlót!

A játékmódot csak ellenfelekkel játszhatjuk, egyszemélyes hadseregként, vagy csapatban. A pályán valahol lerakva vagy egy zászló, (Egy sárga smiley, ami elölről szomorú, hátulról pedig mosolyog) amit megszerezve, nem átadva senkinek, át kell haladnunk vele az ellenőrzőpontokon. Közben elég nagy sortűz alatt vagyunk, mivel az ellenfelek nem kímélve minket, küldözgeti utánunk a rakétákat, valamint a mini gunban is van nekik némi ólom.


Bombafutam

Egy még nehezebb játékmód. A játékmódot játszhatjuk egyedül, vagy ellenfelekkel ami nehezebb, viszont izgalmasabb is egyben! A kör elején mindenki autójára felszerelnek egy bombát, aminek szerepe az lesz, hogy ne engedje meg a sofőrnek hogy a megadott sebesség alá menjen, mert akkor viszont nagy bumm lesz. A fegyverek itt is elérhetőek, néha jól jön 1-2 rakéta az út kitisztítására előttünk, viszont az ellenfelek be fognak rágni ránk. A módot még tovább is fokozták. Kapott egy kieséses módot is, ahol minden körben aki utolsónak érne be a célon át haladva, felrobban a verdája, és a roncsa ott fog heverni a pályán. Az a roncs néha elég sok bajt tud okozni...

Verseny

Egy megszokott játékmód az autós játékokban. Feladat az hogy az ellenőrző pontokon áthaladva, mi érjünk be elsőnek a célba. Vigyázz, ha kihagysz egy ellenőrző pontot, mehetsz vissza! A fegyverek itt is hasznunkra válhatnak, ha éppen egy előzést akarunk végre hajtani.

Tesztvezetés

Itt nyilván nem a Kresz szabályokat fogják nekünk oktatni. A tesztvezetés módban, az autónkat, vagy éppen a magunk által kreált pályát tesztelhetjük le.


A játékban megtalálható a karrier mód, egy gyors verseny, valamint egy mini játékok mód is, és a legjobb a végére, a több játékos mód.

A karrier mód

Karrier módban versenyeket nyerve pénz szerezhetünk, valamint tiszteletet. Mire is jó a tisztelet? Nos az új autók megvásárlásához, ugyanis itt nem csak pénzbe fognak kerülni a jobbnál jobb verdák, hanem tiszteletbe is. Ha nincs elég tiszteletünk, ami a kiválasztott autóhoz kéne, akkor bizony ott kell hagynunk porosodni, és egy másik járgány után nézni. Tiszteletet a versenyek megnyerésével szerezhetünk. (A tiszteletünk csökkenni nem fog, csak nőni.)

Gyors verseny

Itt a fentebb leírt játékmódok közül kiválasztva egyet, indíthatunk egy versenyt, amivel első alkalommal ráhangolódhatunk a játékmenetére, majd aztán jöhet a karrier mód.

Mini játékok

Itt 6 verseny lesz, ahol jeleskedhetünk. 2 ellenőrző pont verseny, ahol minél több ellenőrző ponton kell áthaladni, valamint 2 távol ugrás verseny, ahol minél messzebb kell ugratnunk, és két messze ugratás bombával, ahol a bomba robbanásának ideje előtt, el kell érnünk a rámpához, és minél messzebb ugratni, miközben az autónk felrobban.

Multiban az élvezet!

Többjátékos játékmódban, a fentebb leírt játékmódok közül indulhatunk versenybe a világ bármely táján élő másik játékossal, csatlakozva egy szobához, vagy indíthatunk mi egy új szobát.

Röviden a pálya szerkesztőről

Amiről még nem esett szó a teszt során, az a pálya szerkesztő opció. A pályaszerkesztőben rendelkezésünkre álló elemekből, föld utak, autópályák, alagutak, hatalmas rámpák és egyéb finomságokból kell egy saját pályát kreálnunk, valamint a talajt is beállíthatjuk, a dimbes-dombos területtől kezdve, a meteor becsapódást hagyó gödrös helyekig. De ha még ez sem volna elég, elhelyezhetünk speciális elemeket, mint például az akna, amire ráhajtva, kicsit roncsol az autónkon.


A játék közbeni HUD

A játék közben a bal alsó sarokban fog elhelyezkedni a radar, ami mutatja majd az ellen feleket, ellenőrző pontokat, vagy éppen a zászlót. A bal felső sarokban az helyzet jelző látható, hogy jelenleg ki hányadik helyen áll. Jobb oldalt középen az autónk állapota látható százalékban. Értelemszerűen ha nullára csökken, a verda robban. Jobb alsó sarokban a km/h a fegyver utánpótlás, és a nitró látható. Nos igen a nitró. Itt nem egy NFS-hez hasonlóan fog működni. A nitrót addig nyomhatod, amíg el nem éri a maximumot, utána pedig egy kis lehűlésre van szüksége, ami talán 2-3 másodperc, de utána újra használhatod, korlátlanul. Egy jó tanács: Ha folyamatosan akarsz nitrózni, mindig csak addig nyomd fel hogy majdnem elérje a maximumot. Ha nem éri el a maximumot, és hagyod egy picit csökkenni, akkor ismét tudni fogod használni kapásból. Fent középen látható egy nagy piros nyíl, ami a hozzánk legközelebb álló ellenfelet, ellenőrző pontot, vagy éppen zászlót jelzi. Középen ha lezúztunk valakit, egy "WRECKED!" felirat fog megjelenni, (Magyarítással "Lezúzva!" felirat). Középen alul megjelenik, hogy éppen kit zúztunk le, ki szerezte meg a bombát/zászlót, vagy hogy ki vette át a vezetést a versenyen.

A magyarítás

A játékhoz készült magyarítás, ami nagyszerűre sikeredett! Ezért köszönet a GameHunter csapatnak.

Hangok

Az autók hangjai nagyon hasonlítanak egymáshoz, de ez minket nem fog zavarni miközben épp lövöldözünk majd. A zúzás és egyéb hangok nagyon jó sikeredtek, beleértve a zenéket is, mivel teljesen illenek a játékba.

Grafika és törésmodellek

A grafika nagyon szép látványt nyújt a lángok és egyéb törmelékek miatt, az autók törés modellje is csodálatos a játék korához képest, hiszen elég szépen szét tud hullani a verda.

A játék manapság már nem örvend akkora hírnévnek mint régen, hiszen sok ember nem is ismeri a játékot. A játékról összegében elmondhatunk pozitívumokat, és negatívumokat egyaránt, de utóbbiból nem sokat találni. A játék egészen magával tud ragadni, de a karrier módnak hamar vége lesz ha már tapasztalt vagy a játékban, viszont ha először játszol vele, bizony meggyűlhet majd a bajod! A játék alapjában nem fut windows 7 operációs rendszeren, viszont az 1.1 patchel ez megoldható. Hátránya azonban hogy a játék elején a bevezető videó fejtetőn lesz kis méretben, de a játék többi részét nem befolyásolja!
Én ezzel búcsúznék is, további szép napot, köszönöm a figyelmeteket, sziasztok!

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
7
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 8
welding2 avatar
4 éve | 2013. 08. 27. 15:13:17
#
Nagyon jó teszt sőt anyira hogy ki is fogom probálni :)
Drake07090 avatar
4 éve | 2013. 08. 26. 12:23:41
#
Jó teszt :)
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 08. 22. 13:08:15
#
Jó teszt lett. Egy két kisebb hiba van benne, de nem vészes. Habár a szóismétlést kerüld. "egyszemélyes hadseregként" Legalább 3x olvastam. Ehelyére jó lett volna mondjuk az, hogy: egyedül. Mivel első teszted, és alapvetően fontos dolgokra odafigyeltél ezért tőlem kapsz, egy bíztató 5*
Norbi777 avatar
4 éve | 2013. 08. 21. 18:45:25
#
Jó teszt :P Nekem is egyik kedvenc game volt amig meg nem próbáltam a FlatOut 2-t. Abban megkaptam a rombolást úgy ahogy nekem tetszik :P
Slyy avatar
4 éve | 2013. 08. 21. 18:23:58
#
Jó teszt.És a játék is nagyon király.Anno haverommal felváltva nyomtuk.
Takumi Fujiwara avatar
4 éve | 2013. 08. 21. 09:53:48
#
Tényleg jó játék, még mostanában is játszok vele. A pályaszerkesztőt meg nem lehet megunni:D
hory9999 avatar
4 éve | 2013. 08. 21. 09:03:25
#
Na, ez egy jó játék volt de nagyon még néha most is van pár szerver de nagyon kihalt...
Sonymeans avatar
4 éve | 2013. 08. 20. 09:01:36
#
Jó teszt lett :) Bár én a zenékről többet írtam volna, a Pencilcase-től a "Speed" és a "Crashday" is eszméletlen dal. Ezt leszámítva tényleg jó lett, és jó tudni hogy valaki még játszik ezzel a remekművel :D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
26 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek