Menu
apetit1989
Szint 17
apetit1989 avatar
(boy)
28 éves, férfi
Pozsony
Szlovákia
Offline, itt járt 2 éve
9 éve tag
Na, akkor megyünk suli után vörmszözni?
Írta: apetit1989, 2012. október 03., játékteszt
Játék: Worms 2

Van olyan, aki nem szereti?

Ez az a mondat, ami tizenakárhány éve szinte nap mint nap elhangzott a suliban. Mi tagadás, szerettük nagyon a játékot. Hogy miért, azt mindjárt leírom.
Tesztem alanya a Worms 2, ami éppenséggel nem egy mai játék, de szerintem sokan vagyunk, akik elő-előveszik még mostanság is, mert egyszerűen ez egy jó játék. Dióhéjban leírnám a játék világgá jövetelét, ehhez azonban majdnem két évtizedet kell visszamennünk az időben, a zajos, floppyról bootolós gépek korszakába, konkrétan 1995-be.


Történt akkor ugyanis, hogy megjelent Amigára a röviden-tömören Worms névre hallgató program. Körökre osztott stratégiai játékról van szó, ahol a főhőseink "Lumbicus Terrestris-szek", azaz közönséges földigiliszták (köszi Google) voltak. Akkoriban nem volt ebben semmi különös, hiszen akkor, ha úgy szottyant kedvünk, zöld nyulakkal is lövöldözhettünk, á'la Jazz Jackrabbit. Egyébként, a Team 17 munkájának gyümölcse a játék, később szinte az összes akkori platformra megjelent, ami nem meglepő, mert kijelenthetem, a játékot mindenki szerette. Jött is a következő, kiegészítő rész rá, a Worms+.

A játékmenet roppantul egyszerű: rendelkezésünkre áll néhány kukac, ami az első Worms játékban még csak néhány pixelkockából állt, mint ahogy minden más a játékban. Ezekkel a csúszómászókkal kellett legyőzni az ellenséges kis férgeket. Ehhez a feladathoz számos fegyver állt rendelkezésre, aknavetők, puskák, gránátok, bárányok, banánok. Igen, az utóbbi két dolog a való életben nem kifejezetten szolgál mások elpusztítására, de a Worms sorozat épp az ilyen agyament megoldásokra alapul, magyarán, a játék ettől volt olyan poénos és szórakoztató.
Amire, az 1997-ben megjelenő második rész csak rátett még jó néhány lapáttal, és ezzel el is kezdem a tényleges tesztemet.


A második rész is a Team 17 kezei alól került ki. Isteni húzás volt tőlük, mert valóban egy mesterművet sikerült csinálniuk.
Már a játék installációjánál szembesül vele az ember, hogy itt bizony egy eszement program fog telepítődni, köszönhetően az autorunnal induló hangeffekteknek. A következő dolog, amivel szembesülünk, egy videóbejátszás, ahol... nem lövöm le a poént, tessék kipróbálni a játékot vagy nézzétek meg tecsőn, érdemes. Telepítés után egy ablakos konfigurációs ablakot kapunk, fullscreenben csak maga a játék, a meccsek mennek. Itt lehet a különböző beállításokat elvégezni, amiből nincs túl sok lehetőség, lévén, hogy egy öreg játékról van szó. Interneten keresztüli multiplayert is itt lehet indítani, ezt a lehetőséget sosem próbáltam. Neten keresztül csak a Worms World Partyval próbáltam multizni, viszont "hot seat" módban több száz órám van a játékban.


A játékosnak első lépésként kukachadsereget kell létrehoznia, amit, a kinézeten kívül teljesen testre szabhat. Meg lehet adni a csapat nevét, a kukacok nevét és ami a legjobb, be lehet állítani, milyen nyelven kommunikáljanak a pondrók. Rengeteg nyelvet ki lehet választani és gyárilag benne van a magyar nyelv is. Ez az első olyan játék, ahol az én anyanyelvemen beszélt a program, már csak ezért is bekerült egy külön VIP részlegbe a szívembe a Worms 2. Halványan emlékszem, mikor először próbáltam a játékot, egy elhibázott lövés után a kukac azt közölte hetykén, hogy idézem: "Francba." Epic pillanat volt.
A játékkal együtt feltelepítődik egy Sound Bank Editor nevű applikáció is installkor, ezzel, ha van egy mikrofonunk, saját magunk készíthetünk szinkront a játékhoz, azt hiszem, ebből a szempontból is páratlan játék volt a Worms 2. A cimborákkal hülyébbnél hülyébb szinkronokat játszottunk fel, de jó idők is voltak azok. Marhára sajnálom, hogy azok az anyagok elvesztek, de hát, azóta kábé 14-15 évvel és legalább tucatnyi format c: -vel vagyok idősebb.


Nem csak a csapatunkat, de nagyjából bármit testre szabhatunk. Így van ez a fegyverek beállításával is, miből mennyi legyen, mekkorát sebezzen, mekkora hatásfokban pusztítson. Beállíthatjuk, mennyi egészségcsomag hulljon az égből, és hogy mennyi életerő pontot adjon, ugyanazt megtehetjük a lőszeres ládákkal is, mint ahogy a pályán található aknákkal is. A szél irányát, erősségét is lehet regulálni - mert hogy egyes lövéseknél ez is fontos szempont, tehát többé-kevésbé a fizika is közrejátszik a játékban.
A pályák terén sem más a helyzet, mi dönthetjük el, nyitott avagy zárt terű pályán játszunk-e, a pálya stílusát is mi magunk állíthatjuk, mert hogy abból is több van. Ezek a pályastílusok is a Worms sajátos humorára alapulnak, mert például játszhatunk sajtokon, középkorban, sportpályán, stb, stb...
De ha még ez sem elég valakinek, hát akkor használhatja a játékba beépített pályaszerkesztőt, ahol saját magunk rajzolhatjuk meg a pályát az egérrel. Azt hiszem, minden szempontból eleget tesz kívánságainknak a Worms 2.

Végül, ha megvan a hadosztályunk, a fegyverek beállításai és a pálya is, el is lehet indítani a meccset haver vagy számítógép ellen. Itt jegyezném meg, hogy a gép verhetetlen legmagasabb fokozaton. Halálosan pontos lövései vannak, tehát azt ajánlanám az újaknak, azt a bizonyos csúszkát hagyja leglejjebb vagy középen, de semmiképpen sem szabad maximumra tekerni!
Az indító ikonra kapcsolva fullscreenbe kapcsol a játék, lassabb masinákon egy loading screent kapunk, utána indul a meccs. Alul a csapatok, bal oldalon lent a rendelkezésre álló idő, jobbra lent a szél iránya és erőssége. A pályán körülnézni az egérrel lehet, mint ahogy a fegyverarzenált is az egérrel kell előhívni, egy határozott kattintással a jobb egérgombon (hiába, kéne vennem egy új egeret). A kukacokat a billentyűzeten a nyilakkal irányítjuk, enterrel ugrunk, backspace-szel függőlegesen ugrunk. Szóközzel tüzelünk, és ennyi. Kevés, de pont annyi, amennyi kell, ez senkit se tévesszen meg.

Feljebb említettem, hogy az első rész körökre osztott játékmenettel rendelkezik, nincs ez másképp a második részben sem. Kiválasztjuk a kukacot, akinek megítélésünk szerint a legnagyobb esélye van tiszta találatot mérni az ellenséges féregre, onnantól abban a körben csak vele lehetünk, tehát nem válthatunk át időközben másik kukacra. Beállítástól függ, de default módban 60 MP áll rendelkezésünkre, hogy csapást mérjünk az ellenségünkre. Ezt nagyon sok módon megtehetjük, mert sok-sok fegyver áll rendelkezésünkre, szinte a bőség zavarában nem is lehet néha kiválasztani az adott idő alatt, hogy melyik lenne a célnak legmegfelelőbb. Van néhány kategória egyébként. Vállról indítható fegyverek: aknavető, irányítható galamb, mortar, stb. Lőfegyverek: puska, kézi stukker, uzi. Elhelyezhető fegyverek: taposóakna, dinamit, stb, stb. Nem szeretném felsorolni mindet, mert tényleg nagyon sok van... Néhány dolgot azért megemlítenék: a méltán hírhedt Holy Hand Granade, ami a legeslegerősebb bomba a játékban, ami roppant messze tudja száműzni a nem kívánatos csúszómászókat, néha saját magunkat is... A Super Sheep nevű eszköz sem egy elhanyagolandó "fegyver", ami egy repülő bárány, amivel nagyszerűen lehet irtani a pondrókat. Nem beszélve a szuperfegyverekről, amik nagyritkán az égből, ejtőernyővel ereszkedő lőszeres ládákban vannak, súlyos károkat lehet véghez vinni velük, mert néhányuknak akkora a tűzerejük, hogy gyakorlatilag az egész pályát leamortizálják.


A győzelemhez az ellenséges kukachadsereget kell lapátra tenni. Alapvetően egy kukac akkor pusztul el, ha a feje felett lévő életerő-indikátor a nulla értékre esik. Ekkor a szerencsétlen pondró feldobja magát, elkékül, lehuppan a földre, majd egy kisebb robbanás kíséretében a föld alá kerül, amit egy kereszt meg is jelöl. Egy másik, effektívebb megoldás, ha a kukacot leküldjük valamilyen módon a vízbe. A víz a kukacok számára, még teljes életerővel is halálos.

Nem csak fegyverek állnak rendelkezésünkre. Ha egy olyan részén vagyunk a pályának, ahonnan nincs tiszta rálátásunk az ellenre, használhatunk különböző eszközöket. Ilyen például a légkalapács, aminek használatakor a kukacunk közúti melósnak öltözik, és lyukat vágva magunk alá, lejjebb kerülhetünk a célponthoz. Ejtőernyővel leugorhatunk egy lenti kis szigetre, hegesztővel átvághatjuk a falakat és a személyes kedvencem: a Ninja Rope. Ez egy kötélvető, ami egy szigonyt lövell, ez beakad a messzebb levő falba és átjuthatunk szinte bármilyen akadály felett.
Amennyiben elfogynak a fegyvereink, avagy ha a körülmények ezt kívánják meg, használhatunk közelharcot, mivel a kukacaink képzett ökölvívók is. Egy jól irányzott mozdulattal, egyetlen lövés nélkül is elintézhetjük a nem kívánatos harcosokat. Ha minden kötél szakad, a kukacunk fel is áldozhatja magát a Kamikaze nevű képességgel. Életet életért, szokták volt mondani.

Mint olvashattátok, végtelenek a lehetőségek, és a tipikus Worms hangulat és a humor mindezt csak tetézi. Garantálom, hogy aki kipróbálja, nem fog csalódni, aki meg ismeri, engem fog igazolni.
A későbbiekben folytatások is jelentek meg, az Armageddon, a Worms World Party, ezek még jobbak is a második résznél, de én mégis ezt szerettem meg a legjobban, már csak azért is, mert a cimborákkal ezen a játékon lógtunk állandóan. Köszönöm, hogy elolvastátok, sziasztok.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 9
no avatar
5 éve | 2012. 10. 10. 22:20:34
#
Az armegeddon a legjobb, a 3D-sek nekem nem jöttek be.
griff55 avatar
5 éve | 2012. 10. 10. 21:13:24
#
Hogy ezt mennyit toltam apámmal anno :) még most is megvan a polcomon...
beatimgame avatar
5 éve | 2012. 10. 07. 11:41:48
#
Worms. A legjobb unaloműző :D
Az armageddon és a reloaded most is fel van tolva a gépre :D
Androidra is nagyon pro lett :D
no avatar
5 éve | 2012. 10. 06. 16:22:34
#
Nagyon jó,de nekem még mindig az Armagendon viszi...
kalahari10 avatar
5 éve | 2012. 10. 04. 00:29:17
#
Én az Armageddonnal játszottam, még a legelső számítógépemen. :) Régi szép idők. Köszönöm a tesztet sok emléket előhozott. :)
no avatar
5 éve | 2012. 10. 04. 00:04:33
#
Worms... Imádom :D! Mi még pár éve osztályban mindig telefonon játszottuk :D
mtrelax avatar
5 éve | 2012. 10. 03. 20:49:34
#
Részemről is köszönet a sok felidézett, kellemes pillanatért mi is pont suli után toltuk osztálytársamnál... :)
Revenge avatar
5 éve | 2012. 10. 03. 19:23:21
#
Hatalmas játék. E játék közben használtam a legtöbbet a B+ és a K. mother kifejezéseket. :D :D :D Istenem de szép idők jutottak eszembe. Köszi a tesztet, jólesett elolvasni. Pacsi tess.;)
Norbi777 avatar
5 éve | 2012. 10. 03. 19:02:21
#
Jó teszt, régebben én is játszottam ezzel, most már csak az Armageddont és a Reloaded-et veszem elő.
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
10 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek