Menu
apetit1989
Szint 17
apetit1989 avatar
(boy)
28 éves, férfi
Pozsony
Szlovákia
Offline, itt járt 2 éve
9 éve tag
GOURANGA
Írta: apetit1989, 2012. március 28., játékteszt
Játék: Grand Theft Auto 2

És igen, még egy retró teszt. Az áldozat pedig nem más, mint a méltán hírhedt Rockstar Games egyik produktuma, a Grand Theft Auto 2. Egy tesztet szerintem mindenképpen megérdemel... feltételezem a gamerek túlnyomó többsége ismeri, nekik arra szánom a tesztemet, hogy felelevenítsem a régi emlékeket, hiszen mindannyian szerettük és sok-sok órát ültünk előtte. Azok, akik meg nem ismerik, hát majd ebből megtudhatják, mit is hagytak ki.


Okulva az előző tesztjeimből, nem fogom elkezdeni isteníteni a játékot. Úgy vettem észre, az új generációnak már hiába magyaráznám milyen remekműről van szó, már csak azért is, mert manapság már fontosabb a csili-vili 3D grafika, mint a játékidő vagy a játékélmény.
Márpedig ennek a GTA résznek mai szemmel nézve egyenesen primitív grafikája van. 3D elemekkel csak az épületeknél, különböző objektumoknál találkozhatunk. Minden más 2D-s, mint valami South Park epizód. Mindenesetre én rendre előveszem, mert ugyan nem a kedvenc játékom, de olyan hangulatot, mint amit ez a játék ad, nem sok más játék tudja nyújtani.


A GTA sorozat első része

Dióhéjban mesélnék a sorozat kezdetéről, ehhez viszont vissza kell utazni az időben tizennéhány évet, konkrétan 1997-be. Ugyanis ez év októberében jelent meg az első rész, a Grand Theft Auto. Én egy évvel később találkoztam vele először, sosem hallottam róla. Akkoriban még nem indult az interneten reklám hadjárat egy-egy game érkezése előtt, az emberek nem görnyedtek türelmetlenül a gép előtt holmi bejelentési dátumra várva. Csak úgy hip-hop összeütköztem vele, de fél óra alatt megbarátkoztam a GTA-val. Bár én nem a brutalitás és a hentelés végett szerettem meg, hiszen a Carmageddon jóvoltából már elsajátítottam a gyilkolás minden csínját-bínját. Az új játékmenet tetszett, meg az egész úgy tényleg rendben volt. Sajnos, akkoriban még egyáltalán nem tudtam angolul, így a küldetéseket nem is csináltam meg, sőt: csak sokkal később tudtam meg, hogy egyáltalán munkákat kell elvégezni és pénzt kell keresni. A lényeg: a játék nagyon jó lett, később mindenféle kiegészítők jöttek hozzá, GTA London 1961 és Londod 1969 néven. Az egyikőjükkel találkoztam, de csak futólag. 1999 októberében jelent meg e teszt alanya, a sorozat második része. Az egyes nagyon jó alap volt, így a kettes csak még jobb lett, minden tekintetben: a játékmenet, a grafika, a mission rendszer, több fegyver. Később más platformokra is megjelent: PS-re, Dreamcastre, többek között.


Jöjjön a valódi teszt, megpróbálom lépésről lépésre bemutatni mivel is van dolgunk. A legfőbb változás az előző részhez képest, a játék már nem támogatja az MsDos platformot, Windows alapú az egész. A játékot a GTA2 Manager-rel lehet elkezdeni, ami egy ügyes kis konfiguráló alkalmazás. Ez nem egy "ingame" menü, a programot indítva egy Windows ablakot kapunk, "füles" rendszerrel. Itt végezhetjük el a legfőbb beállításokat, mint a grafikus beállítások, billentyűzetkiosztást és nem utolsó sorban itt lehet multiplayert indítani, ami nagyon jó móka.
Egy kicsit ássuk bele magunkat a beállításokba. Korához képest nagyon ügyes dolgokat tud: a felbontás akár 1400x1050-re is állíthatjuk, Direct3D-ben. Támogatja a 3D-s hangeffekteket is, azaz térhangzást is elérhetünk vele, kérdés, kinek volt akkoriban többcsatornás hangkártyája és ehhez megfelelő hangrendszere.


Ha mindent beállítottunk, a GTA2 gombra kattintva indíthatjuk magát a játékot. Innentől el is felejthetjük az egeret, ugyanis a játék során egyszer sem lehet használni, még a menüben sem. Intrót is kapott a játék, méghozzá elég hosszút és igényeset. Ez egy valódi film, tehát igazi színészek játszanak benne, autós üldözés, lövöldözés is van benne. A videó végeztével megkapjuk a főmenüt: új játék, beállítások, kilépés. Ha a beállításokat választjuk, a játék ledobja magát a tálcára és indítja a GTA2 Managert. Az új játék menüpont alatt adhatunk a karakterünknek nevet, betölthetjük az elmentett állást vagy pályát választhatunk, amiből három van, illetve még néhány bónusz pályát is unlockolhatunk, amit különböző módon érhetünk el, erről később.
Új játékot választva ez első pályán kezdünk, ezt teljesítve lehet átjutni a másodikba, majd pedig a harmadikba. Minden pálya más, értem ezalatt magát a környéket, az autókat és nem utolsó sorban a gengszter bandákat, amikből minden pályán három van. Ők adnak nekünk küldetéseket, amiket ha sikeresen elvégezzük, pénzt és respectet kapunk. Minél nagyobb a respectünk egy bandánál, annál jobban bíznak bennünk és hagyják, hogy komolyabb melókat is elvégezzünk. Igen ám, de ezek a bandák bizony rivalizálnak egymással. Így, ha sikerül egy banda szívébe belopnunk magunkat, egy másik bandánál esik a respect és bizony nem fognak minket kedvelni és ezt tudtunkra is adják majd, meglehetősen morbid módszerekkel. A küldetések nagyon változatosak és néha egyenesen brutálisak, egyet hadd említsek meg: a 3. pályán az orosz maffia arra panaszkodik, hogy a bandatagoknak nincs mit enniük, ezért minket kérnek meg, hogy segítsünk. Így hát a feladat az, hogy lopjunk egy autóbuszt, majd a buszmegállóban vegyünk fel úgy kb. 40 embert. Ezt követően el kell vinni az utasokat egy húsfeldolgozó üzembe, ahol az oroszok meztelenre vetkőztetik őket, és beterelik őket egy vágóhídra. A kijáratnál már egy hotdogos furgon vár minket, azzal, hogy készen van az ennivaló...


Szólnék pár szót a pályákról általánosságban: rengeteg ember él a városban, a pályák elég nagyok. Nagyon sok autó van a játékban. Folyamatos a rendőri felügyelet, ha bűnözünk, gyorsan végzik a munkájukat, akár tüzelnek is ránk. 6 leveles üldözési szint van. Az első szinten csak egy-egy rendőrautó vagy gyalogos rendőr van a nyomunkban, ilyenkor még nem akarnak minket leölni, csak elkapni és börtönbe zárni. A 2. szinten már tüzelnek is ránk és többen kergetnek. Harmadik szinten már útlezárások is vannak, a negyedik szinten már bevetik ellenünk a SWAT osztagot, ilyenkor rendőr furgon van a nyomunkban, amiben 4 SWAT rendőr van, erős páncéllal. Az 5. szinten FBI egységek jönnek a nyakunkra, őket komoly munka lerázni, a felszerelésük egy páncélozott rendőrautó, shotgun és hangtompítós UZI. Végül, a 6. level jön, ilyenkor szó szerint megszállja a várost a hadsereg, katonai dzsipekkel, tankokkal. Már az FBI invázió is gyakorlatilag a biztos halált jelenti, a katonaságnak nem lehet sokáig ellenállni.

De a rend őrein kívül mások is megtalálhatóak az utcákon. Zsebtolvajok ólálkodnak néhol és nem restek kirabolni akár minket is. Autótolvajok lopják el a kocsikat, nemes egyszerűséggel kitépik a sofőrt az autójukból, azután mint az őrült elhajtanak, figyelembe sem veszik a zebrát, jelzőlámpákat. Néha Elvis imitátorok járkálnak az utcán, ha mindannyiójukat egyszerre kicsináljuk, bónuszt kapunk.
Power-up is el van szórva néhol, főleg sikátorokban. Ezek ideiglenes képességeket adnak nekünk, ilyen pl. a láthatatlanság, vagy az erősebb sebzés. Természetesen ebben a részben is vannak Kill Frenzy jelek, ezeket felvéve feladatokat kapunk, amikor is bizonyos idő alatt kell legyilkolni embereket vagy járműveket. Aranyos nem? Ha a pályán az összes Kill Frenzyt sikerül teljesíteni, bónusz pályát kapunk, amit már feljebb is említettem. Gyűjthető elemek is vannak, akárcsak a GTA későbbi részeiben: minden pályán el van szórva 50 db GTA2 jel, ezeket összeszedve egy újabb bónuszpályát kapunk. A második pályán 8 sportkocsit is elszúrtak, meglehetősen nehezen elérhető helyekre. Ha meg van mind a 8 autó, a jutalmunk 8 jármű, amik között van tank, egy tűzoltókocsi ami víz helyett tüzet szór, illetve néhány autót géppuskával vagy aknával.


Mint írtam, mindegyik pályán 3 rivális banda uralkodik:

Az első pálya:
Zaibatsu, Loonies, Yakuza

Második pálya:
Zaibatsu, SRS Scientists, Rednecks

Harmadik pálya:
Zaibatsu, Russian Mafia, Hare Krishna

Ezek a bandák fognak minket küldetésekkel megbízni, attól függően, mekkora respectünk van. Egy-egy banda 7 missiont ad: 2 egyszerűt, 3 közepesen nehezet és két nehezet. Ha egy adott pályán az összes banda minden megbízatását sikeresen teljesítjük, bónuszpályát kapunk.


Végezetül a multiplayerről szeretnék írni. Higgyétek el, marha jó kis death matcheket lehet tolni vele, szerintem százszor jobb mint bármelyik FPS multija. Hamachivel vagy Gamerangerrel könnyen össze lehet hozni egy csatát, egyszerre akár hatan is lehet játszani.
A játék működik Windows 7-esen, a Rockstar pedig volt olyan jó arc, hogy ingyenesen letölthetővé tette a Rockstar Classics oldalukról, így hát mindenféle warez nélkül, egyszerűen hozzájuthattok a játékhoz. Sziasztok!

Értékelés:
Grafika:
██████████
3
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 13
gamekiller avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 12:40:38
#
Akkoriba FAXA volT
apetit1989 avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 12:26:07
#
Nekem sajnos csak volt.
ipod avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 08:30:04
#
Nekem van :)
apetit1989 avatar
5 éve | 2012. 04. 04. 20:27:53
#
Én szoktam néha emulátorral, de számítógépen nincsen meg a varázsa. Öreg TV előtt igazi konzollal lenne a legjobb.
ipod avatar
5 éve | 2012. 04. 04. 20:22:40
#
Valaki tol még atari 2600 játékokat?
A retro témárol jut eszembe.
dcsabika avatar
5 éve | 2012. 03. 30. 22:43:23
#
én ugyan 96-ban születtem, de én is tudom, hogy ez egy alap darab, meghatározta a gyerekkoromat, egyfolytában ezzel játszottam! IMÁDOM
A teszt nagyon jó :)
nyozo avatar
5 éve | 2012. 03. 30. 15:54:28
#
aki imádja a retro játékokat!:D
nyozo avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 17:47:41
#
jó játék! és +pont hogy már ingyen is letölthető!:D
apetit1989 avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 10:41:27
#
Így mai fejjel már az egyesben és a kettesben is a küldetéseket csinálom, és rá kellett, hogy döbbenjek, hogy marha jó kis melók vannak...
Ember legyen a talpán, aki a GTA 1-ben megcsinálja mindet... tökéletesen kell ismerni a pályákat, mert rengeteg olyan küldi van, ahol elmondja, hogy hová kell menned, de a nyíl nem mutatja az utat, ráadásul időre..
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 09:55:56
#
Nagyon jó teszt lett!

Emlékszem mikor még általános iskola negyedik osztályába jártam (2001-2002), akkor néhány gépen fenn volt ez a játék, s voltak órák mikor az utolsó tíz percben szabad foglalkozás volt, ekkor azok örültek a legjobban, akiknél ott volt a GTA2 parancsikon. Persze mi is csak öldököltünk, de akkor is jó élmény volt.
DI3S3L avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 09:24:20
#
Jó teszt lett! :)

Anno imádtam ezt a játékot, eredetiben is megvan, nosztalgiázni meg mind a mai napig szeretek vele, még mindig szeretem.
norbi6 avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 06:17:44
#
háhá nagyon jó teszt de jó hogy írtál a multiról össze szedek pár havert és gyilkolok :DDDD
Matej013 avatar
5 éve | 2012. 03. 29. 04:03:17
#
Nagyon jó teszt lett! Rengeteget játszottam anno ezen a játékon, még eredetiben is megvan!:D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
16 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek