Menu
almos
Szint 26
almos avatar
23 éves, férfi
Szeged
Magyarország
Offline, itt járt 20 napja
7 éve tag
Újra forog az időkerék!
Írta: almos, 2011. április 17., játékteszt
Játék: Back to the Future: The Game

2010-ben volt az első Vissza a jövőbe film 25 éves évfordulója. A kalandjátékairól híres Telltale Games eme jeles alkalomra időzítette 5 részes sorozatának első fejezetét.

Kiadó: Telltale Games
Fejlesztő: Telltale Games
Műfaj: Kalandjáték
Multi: Nincs

2010-ben volt az első Vissza a jövőbe film 25 éves évfordulója. A kalandjátékairól híres Telltale Games eme jeles alkalomra időzítette 5 részes sorozatának első fejezetét.


Valószínűleg mindenki látta a filmtrilógiát, és emlékszik, hogy a végén Marty helyreállítja a téridő-kontinuumot és a DeLorean megsemmisül. A játék tulajdonképpen egy negyedik epizód. Hat hónappal vagyunk Marty utolsó időutazása után. A Dokiról semmi hírünk, csupán egy álmában látta újra Marty. A történet rögtön nagy bonyodalommal kezdődik, el akarják árverezni Doki házát és ingóságait, mivel felgyülemlett az adóssága. Sikerül megkaparintanunk egy jegyzetfüzetet Biff-től, aki még mindig olyan együgyű, mint a filmben volt. Miután túljártunk Biff eszén (ami elég könnyű), a semmiből előkerül a DeLorean és Einstein, Doki hűséges kutyája. Itt kezdődnek az érdekességek...

Fluxuskondenzátor

A kocsiban találunk egy hanganyagot, amit Doki vészhelyzet esetére vett fel. Kis városi kiruccanás után megtudjuk, hogy 1931-be kell visszamennünk, mert börtönbe zárták a barátunkat. Lesz itt minden, ami a '30-as éveket jellemezte: szesztilalom, gengszterek...
Felbukkannak a régi ismerősök ősei, a Tannen-család, Doki akkori énje, Marty nagyapja, és a Strickland-család sem maradhat ki.

( A Tannenek szokásos McFly uralma)

Egyszerű kaland

Aki játszott már Telltale játékkal, az tudja, hogy mire számítson. A játéktér teljesen
háromdimenziós részekből áll, ahonnan fix kameranézetből irányíthatjuk hősünket. Lineáris útvonalakon kell eljutni az adott pontig. A játék tele van fejtörőkkel, amik nem túl nehezek, de megdolgoztatják az ember agyát. A szereplőkkel tudunk, és kell is beszélni, legjobb, ha minden lehetséges kérdést felteszünk nekik, mivel nagyot tudnak segíteni. Marty fel tud venni különböző tárgyakat, amiket később elővéve meg tud oldani lehetetlennek tűnő feladatokat. Sajnos csak gyalog közlekedhetünk, a DeLorean ugyan felgyorsul néhányszor a 88 mérföld/órás sebességre, de ez csak a játékban animációs segítségével valósul meg, jó lett volna egyszer beülni és saját kezűleg felgyorsítani a kocsit...

Régi arcok

Sajnos nem tudtak mindenkit visszahívni a szinkronhangokhoz, de a Doki szerepét játszó Christopher Lloydot újra hallhattuk, viszont Michael J. Fox nem kívánt újabb időutazást, viszont a helyette alakító, AJ LoCascio remekül teljesített, szinte, mint anno, 25 éve, Marty hangja tökéletes. Emellett a zene is valami fantasztikus, csakúgy, mint a filmben itt is Alan Silvestri zenéi keltenek libabőrt az emberen.
A hangok mellett a történet is visszaadja a filmek hangulatát, ez nem is csoda, hiszen a trilógia társszerzője, Bob Gale írta a játék teljes forgatókönyvét.
A grafika a szokásos Telltale minőség, vagyis nem a legmodernebb, de ki van dolgozva, és a maga módján csodálatos. Ebből követezik, hogy nem kell alá nagyon erős gép, egy ami átlag számítógépen csodásan fut.

Zűr az űrben

Habár eddig mind szép és jó volt, azért nem lett egy tökéletes játék ez sem. Az animációk szépek és jók, de gyakran a karakterek mozgása elképesztően szörnyű. Nem lehet amellett sem elmenni, hogy a grafika nem üti meg a 2010-es szintet. Illetve, mikor az 1931-es Hill Valley-be csöppenünk olyan, mintha valami film díszletei között mozognánk. Nincsenek járókelők, csupán azok az emberek, akikre szükségünk van. Meg kell említenem a kamerakezelést is, ami legtöbbször nagyon frusztráló. Mivel előre rögzített kameranézetek vannak, az egyikről a másikba
áttérve teljesen megváltoznak az irányok, a jobb lesz a bal, a fel a le és így tovább. Viszont ezek még csak apróságok, a legnagyobb gond, mint mostanság oly sokszor: a játékidő. Csupán 3 óra kell a végigjátszásra, és nincs motiváció az újrajátszásra, nem lehet nehézséget állítani vagy archievment-eket gyűjteni. Ugyan a játék csupán 17 euró (ezért megkapjuk mind az 5 részt, persze mindig az aktuálisat kapjuk csak el), és a végére meg lesz kb. 15 óra, de így 3 órás etapokkal igen bosszantó, hiszen mire belejön az ember máris vége.
Sokaknak az is nagy gond valószínűleg, hogy nem jelent meg magyarul a szoftver, és tökéletes angoltudás nélkül ne is vágjunk bele. Jó hír viszont, hogy a magyarosítás már elkészült, így anyanyelvünkön is élvezhetjük a játékot, de ez csak a megjelenés után egy bő hónappal lehetséges.

Vissza a...

...jelenbe: a játék nem tökéletes, de minden kalandjáték- és/vagy Vissza a jövőbe-
szerelmesnek kötelező darab. Felfoghatjuk negyedik epizódnak is, és így még érdekesebb, de nem szabad átsiklanunk az apróbb hibái alól sem. Végigjátszás után nagyon várom a folytatást, és ez még sosem volt gond...

Grafika: 75%
Hang és zene: 95%
Játékélmény: 80%
Pro: kedvező ár, régi, ismerős szereplők, remek történet, nagyszerű humor
Kontra: elavult grafika, nagyon-nagyon rövid, kihalt játéktér
Összértékelés: 80%

Végszó: az időutazás még mindig jó buli!

Értékelés:
Grafika:
██████████
7
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 14
no avatar
1 éve | 2016. 07. 21. 12:26:14
#
Jó teszt lett!
almos avatar
6 éve | 2011. 07. 25. 12:06:58
#
Hát ha a film tetszett,akkor a játék is. Megéri kipróbálni :)
matyosowski avatar
6 éve | 2011. 07. 21. 20:42:34
#
nekem nagyon tettszett a teszt a játékot még nem volt lehetőségem kipróbálni de minél hamarabb sort kerítek rá mert a filmet már kívülről tudom XD :D
almos avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 20:13:36
#
thug: Egyébként teljesen egyetértek veled,a képek sokat dobnak a teszt minőségén. Főleg még egy frappáns aláirás a képhez és tökéletes :)
Nruhtas:Jah,akkor semmi gond :)
MoonW avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 20:09:59
#
A kép azért nem került ki mert 400px szélesen nem sok minden látszott volna belőle.
thug85 avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 20:08:10
#
Ez tény, hogy a neten bármire rálehet keresni de szerintem ez így jó, hogy olvasom, és látom is egy helyen.
asdasd1 avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 20:04:25
#
Nm
almos avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 20:01:05
#
Kösz asdasd1!
asdasd1 avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 19:58:58
#
thug ez igazán szép volt. elérzékenyültem 8-) XD poén

amúgy jó teszt lett gg ;)
almos avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 19:55:52
#
Köszönöm!
Lehet tényleg kicsit összelehet keveredni ezen a képen,de kicsit jobban megvizsgálva igen sokat segit, nekem kedvenc képem. Énis úgy gondolom,hogy fontos a kép is a teszt mellé,de szerencsére itt az internet és bárki bármit kikereshet :)
thug85 avatar
6 éve | 2011. 04. 19. 19:49:39
#
Nagyon jóra sikerült az írásod!
A képed szerintem azért nem került ki, mert első ránézésre egy kissé káosz jellegű!
A képek szerintem egy játékteszthez kellenek, mivel a leírtak mellett vizuális támpontot is ad. A grafika egy játéknál igen fontos elem, és 1-2 kép amellett, hogy színesebbé teszi a cikket, prezentálja a játék küllemét is.
almos avatar
6 éve | 2011. 04. 18. 11:00:49
#
Kösz szépen.
Annyira én nem vagyok megelégedve vele,most hogy átolvastam, sok hibát észrevettem, egyik éjszaka készitettem és úgy tűnik akkor nem koncetráltam eléggé...meg kár, hogy ezt a képet nem rakták be, amit az 1. hsz-ben mutattam...
BiGame avatar
6 éve | 2011. 04. 18. 10:40:59
#
Gratula sztem nagyon jó lett, és mosmá remélem mindenki örül, h más is rakott be képeket:D!
almos avatar
6 éve | 2011. 04. 18. 09:02:07
#
A legjobb kép valamiért nem került ki,pedig betettem, nah mindegy, berakom ide:
bateman.hu/wp-content/uploads/2011/03/bttf_timeline.jpg
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
8 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek