Menu
A halál hegye
Gépigény.hu, 2015. június 12., játékteszt
Játék: Kholat

1959. január 27-én egy tíz fős expedíció vág neki az Ortofen hegy meghódításának Igor Dyatlov vezetésével. A csapat tagjaival rejtélyes dolgok történtek a Kholat Syakhl hegycsúcs közelében, ezeket dolgozza fel a Kholat játék. Az előzményt, vagyis a teljes történetet nem részletezem, bővebben itt található egy leírás: Link

A Kholat az IMGN.PRO lengyel stúdió fejlesztése, amihez Unreal Engine 4 motort használtak. A játék lényege a felfedezés, amit egy viszonylag nagy területen szabadon művelhetünk, kötöttségek nélkül. Konkrétan bármely irányba elindulhatunk, ami számomra nagy pozitívum. Fő feladatunk a nagyobb helyszínek felkutatása, amihez csak egy térkép és iránytű adott. Továbbá gyűjtögethetjük a történet homályos részleteit, napló és beszámoló lapok formájában. Ráadásul néha menekülhetünk bizonyos lények elől, ami növelheti az izgalmat, aki szereti a menekülős játékmenetet, de mivel általában fix utakon járnak, ezért könnyű elkerülni őket. Felfedezés, keresés, menekülés. A recept ilyen egyszerű, de ezeket a játékelemeket sokkal jobban ki kellene használnia a játéknak, ahhoz, hogy hosszú távon fenntartsa a játékosok és a leendő rajongók érdeklődését.

Vagyis hosszú és változatos játékmenetre nem kell számítani, a történet és környezetének feldolgozását tűzte ki célul ez a fejlesztő csapat, ami többé-kevésbe sikerült is. Valószínűleg még egy év fejlesztéssel és nagyobb költségvetéssel nem csak egy félelmetes atmoszférájú játékot, hanem egy teljes értékű programot kaphattunk volna. Pár dolog, ami nagyon hiányzott: interakció a környezettel (a főszereplő lábnyomain kívül), a történet egyenletes felvezetése és esetleges bővítése, az időjárási elemek nem helyszínenként, hanem akár napszakonként vagy naponként is változhattak volna, több narráció és hasonló dolgok.

A grafika szép, sokkal szebb, mint a műfaj hasonló játékai általában. Igaz nem sikerült tökéletesen optimalizálni, de nem vészes, egy Radeon 6850-essel 720p-ben közepes-magas beállításokon kb. 20-30 fps várható, ami néhol az effektek sűrűjében nagyon leeshet. A hangokkal és a zenével nagyon meg vagyok elégedve, ott fagyasztják a vért ahol kell. A füles ajánlott! Kár, hogy egy-két farkast nem társítottak a loopolt vonyításokhoz. :) Jelenleg nincs visszaút a 3. fejezetből, ha mindent össze akarunk gyűjteni, ne lépjünk be a körbe, vagy kezdhetjük újra. :) Még megjegyzendő, hogy a fő narrációt Sean Bean látja el, és piros pont jár a készítőknek, mivel eleve magyar felirattal kapható a játék.

Összességében egy jó kezdeményezés a Kholat, ami a misztikumra, a borzongásra és a felfedezésre épít, mindezt igényesen. 7 pontot a 10-ből nekem megért.

  Pozitívumok:
 • Remek hangulat
 • Remek hanghatások és zene
 • Letisztult kezelő felület
 • Igényes grafika
 • Nyitott világ
  Negatívumok:
 • Hiányzó továbbgondolások: történet, esetleges magyarázatok, új elemek
 • Szinte teljesen hiányzik az interakció a környezettel
 • Kevés a kihívás
 • A bővebb történetvezetés nagyon hiányzik
Rövid vélemény:
Összességében egy jó kezdeményezés a Kholat, ami a misztikumra, a borzongásra és a felfedezésre épít, mindezt igényesen. 7 pontot a 10-ből nekem megért.
Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
█████████
9
Design, művésziesség:
██████████
6
Zene:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
7
Újítások, ötletek:
██████████
4
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
4
Történet:
██████████
5
Nehézség:
██████████
3
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
bukta2 avatar
2 éve | 2015. 07. 14. 23:18:55
#
Grafika az tényleg brutális meglepődtem hogy nekem is elmegy FHD-ban Maxon minden, oké 30-40 közötti FPS de 30 az megvan, de viszont a játék annyira nem hatott meg, kicsit belekell jönni, utána már jobb!
deepstriker avatar
2 éve | 2015. 07. 14. 20:20:29
#
nálam ez a játék nagyon ott van, a hangulata az csodás ! és ahogy említetted a cselekmény szál üressége érezhető :/ király teszt lett ! gratula
Sicu33 avatar
2 éve | 2015. 07. 07. 02:19:46
#
Egyre jobban érdekel a játék,igaz még nem sikerült beszereznem,de ahogy elolvastam a történetét,nagyon magával ragadott :)
Arnybiro avatar
2 éve | 2015. 06. 24. 19:15:30
#
Jó teszt lett, de kipróbálni nem hiszem hogy ki fogom. Nem az én stílusom :)
MoonW avatar
2 éve | 2015. 06. 24. 19:11:55
#
Köszönöm! :)
Jó játékot!
Sicu33 avatar
2 éve | 2015. 06. 22. 01:39:52
#
Jó teszt lett Admin úr!
Én is kedvet kaptam hozzá,hogy kipróbáljam :D
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
20 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek