Pert vesztett a Riot a „Striker Lucian” kinézet miatt

Szerző: xoki | 2017. August 12. | hír | 22 hozzászólás

Az egykori profi futballista, Edgar Davids pert indított a Riot Games ellen. A League of Legendsben található „Striker Lucian” hőskinézet miatt perelte be a céget, mivel állítása szerint azt róla mintázták.

Lucian az egyike azoknak a hősöknek, akik a futballhoz kapcsolódó, népszerű kinézetet kaptak, de az említett hőskinézet nem fog jót tenni a Riot pénztárcájának, ugyanis Edgar Davids megnyerte a Riot Games ellen benyújtott pert. A Riot azzal védekezett, hogy a hasonlóságok a focista és a hőskinézet között nem annyira szembetűnő, mint ahogy azt a sportoló állítja és a játékosok nem keverik össze a kettőt. A bíróság másképpen látta mindezt, így elvesztették a pert.

Egyelőre nem tudni, mennyit kell kicsengetniük, de a bíróság arra kérte a céget, hogy fedje fel mennyi bevételt hozott nekik ez a hőskinézet, és az alapján alakul majd ki a fizetendő kártérítés.

League of Legends
League of Legends
League of Legends
Megjelenés: 2009. October 27. (PC)
Műfaj: MOBA
Fejlesztő: Riot Games
Hozzászólások: 20
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Copasz avatar
Más hozzászólók: "Ki ez az ember?". Én: "Ez meg milyen játék?". 😃 Bár aztán utánanéztem, de még most is csak nevetek ezen. 😃
0
0
0
0
💬 1
Kuci19 avatar
akik azt se tudják ki ez nyilván a fiatalabb generációhoz tartoznak, sose néztek focit, vagy sose láttak egy darab FIFA 2003 borítót se 😃 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/46/FIFA_Football_2003_UK_cover.jpg

akik meg tudják hogy ki ő nyilván azt is tudják hogy pitbull a beceneve és egyáltalán nem arról híres hogy nagyon színészkedett volna.... 😃
0
0
0
0
💬 4
gigazte avatar
@Kuci19: Írhatod nekik szerintem, ők csak az látják, hogy pénzt happolt le, és már írják is rá, hogy egy büdös paraszt pénzéhes ember...
0
0
0
0
santakigyo avatar
@gigazte: Ha az én arcképemet használnák fel valahol a tudtom nélkül én is perelnék pedig egy senki vagyok.A lehetőségeket ki kell használni míg vannak.
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Kuci19: Azért nekem ezen a borítón, akkor is a Roberto Carlos az isten! 😃

0
0
0
0
hashimoto avatar
@Kuci19: "sose néztek focit"
Ott a pont, és meg is tartom ezt a jó szokásom 😃
0
0
0
0
atemi105 avatar
Egyébként csak a hollandiában eladott skinek után kell fizetniük.
0
0
0
0
no avatar
Csóri 2 év per után megkapta a napi fizetését (egykori) és még le is járatta magát #slowclap
0
0
0
0
no avatar
A pénz... Nekem messziről bűzlik, hogy ez a focista a pénzre megy (ha már "színészkedéssel" nem keres eleget 😃😉. Mind1, ilyen ez a világ. Ha én lennék ennek a focistának a helyében valszeg én sem csináltam volna másképp 😃
0
0
0
0
hekli96 avatar
Ehhez csak gratulálni tudok 😆 Nem, hogy örülne, hogy hasonlít rá/ róla mintázták. Szánalmas de most komolyan. Főleg, hogy aki nem focibuzi az még sanszos, hogy soha nem is hallott róla. Mondjuk most már sokaknak meglesz róla a véleménye, pláne a LOLosok közül, egy kiégett szarrágó ***kalap.
0
0
0
0
💬 5
no avatar
@hekli96: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
hekli96 avatar
Igen örülnie kéne, tudod van az a fogalom, hogy ingyen reklám. Egy mobil játék sosem érhet fel egy teljes értékű PC/konzol játékhoz (most a 10-20 éves játékok mobil remasterét hagyjuk) és ha valakinek megtetszik akkor jó eséllyel rátalál vagy LoL-ra vagy a Dota2-re ami ugyebár újabb játékos és újabb potenciális pénzforrás. Ezen csak nyer a Riot nem veszít semmit. Mondjuk a MOBA továbbra sem Riot tulajdon mert ez az egész őrület egy Dota nevű Warcraft 3 modból indult.

Aztán meg ha észreveszik X év után, hogy jéé... ez olyan mint XY akkor az szintén pozitív reklám lenne (lehetett volna kérni, hogy adjanak ki egy cikket, hogy XY-ról lett mintázva és, hogy ő ki a gyász, így sokan megismerik, a rajongóinak meg egy plusz), ellenben, hogy instant pereskednek.

Az, hogy jogilag mit lehet és mire mit érdemes/jó reagálni a közvélemény és egyéb szempontok alapján az nem ugyan az. Jogilag ha rád támadnak az utcán és megölöd a támadódat védekezés közben akkor nem ítélnek el emberölésért de attól még nem az az első dolgod, hogy megölöd amint lehetőséged van rá.
Ha rögtön a megjelenés után 1-2 hónappal kezdenek hisztizni miatta akkor még megértem de már egy több mint 3 éves skinről beszélünk.
0
0
0
0
gigazte avatar
@hekli96: Ne zavarjon, de egy pereskedés nem egyik napról a másikra zajlik le! Davids már 2014 óta tudja, hogy róla mintázzák a karaktert...
0
0
0
0
MBenjo avatar
@hekli96: Elég jelentős különbség van az "ingyen reklám" és a profitszerzés céljából, közös beleegyezés nélkül történő médiafelhasználás között.

A per így teljesen jogos, gyakorlatilag ugyanaz az eset, mintha videojáték-fejlesztő lennél, felkarolna egy kiadó, de elfelejtenek szólni, hogy az eladásaikból (ami a te szellemi tulajdonodból származik) nemhogy részesedést nem kapsz, hanem még a fejlesztésedet is a saját munkájukként reklámozzák (vagy "ingyen reklám" esetén közlik veled, hogy pénzt amúgy nem kapsz az ők többmilliós bevételéből a te többszáz órányi munkáddal előállított termékért, de rányomtatják a neved a borítóra).

Remélem eléggé érezhető a különbség a két eset között. 😀

Ha érdekel a téma, az 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik a szerzői jogokkal Magyarországon, nemzetközi tekintetben sem sokkal eltérőbbek ezek a jogi szabályozások.
0
0
0
0
gigazte avatar
@hekli96: Most aztán kicseszett a lolosokkal, gondolom már játszani se tudnak miatta!😂 Inkább a lázongás helyett menjenek el aludni szépen! Igenis klasszis focistáról van szó, aki egy árva garast nem kapott az alábbi karakterért, és még a vak is látja, hogy egyébként róla van mintázva ez a karakter... Aki nem ismeri el a focipályafutását az nem igazán lehet focib**i, vagy csak divatból nézi a futballt! Nem véletlen nyerte meg a pert!
0
0
0
0
atemi105 avatar
@gigazte: Szerintem tökre nem hasonlít rá. Csak pénz kell neki, és ezt könnyű áldozatnak látta. Nem csoda hogy nem az USA-ban volt a per tárgyalása. Ott tuti nem ő nyerne.
0
0
0
0
gtafun avatar
Rólam mintázták a karaktert amikor 26 emeletes hajóúból kiugrottam,szóval edgar avids mehecc focizni.
[LINK]
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció