Overclockra alkalmas Zen alapú K-sorozatú CPU-k érkezhetnek

Szerző: xoki | 2016. November 08. | hír | 32 hozzászólás

Ha hihetünk az olasz weboldalnak, a Bits and Chipsnek, legalább egy 8 magos Summit Ridge processzor fog megjelenni, amely főként azok számára lesz a legjobb, akik overclockolással akarnak foglalkozni.

A K modell sokkal nagyobb órajelen működne, nyitott szorzóval és hűtő nélkül kerülne a boltok polcaira, ugyanis akik ezzel szoktak foglalkozni, úgy sem használnak gyári hűtőt. Azt, hogy a többi CPU esetében nyitott lesz-e a szorzó vagy sem, egyelőre nem tudni.

Maga a Zen CPU mag 40%-kal több teljesítményre képes az előző generációs magokhoz képest. Először 8 magos 16 szálas verzió fog megjelenni, asztali gépekbe. A Summit Ridge várhatóan január vagy február folyamán érkezik majd, míg az overclockerek számára készülő modell megjelenését egyelőre nem tudni.

Hozzászólások: 32
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
csuz-li avatar
Mesterlovesz: Ja +10e Ft és ha egy memóriával rosszul párosított fx-el veted össze (a nem támogatott 1600Mhz-est használod a támogatott 1866 helyett), csak 10 fps-el kapsz kevesebbet átlagban... 😀
[LINK]
Az a +26% azért kijön, ha nem négy magra fejlesztett játékokat futtatsz, azaz bármit az utóbbi pár évből.
[LINK]
0
0
0
0
Default avatar
Mennyire igazad van cszolee79. 😉
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
i5 6500 60k forint körül kapható, az FX ek meg 50k körül mozognak, szóval nem nagy kérdés h melyiket vegye az ember.
0
0
0
0
no avatar
cszolee79: Remélem rám is ez sors vár! 😆
0
0
0
0
cszolee79 avatar
20 alatt AMD
20-30 között kezd felnőni és dolgozni a csemete, vált Intelre
30 felett meg az AMD már csak egy nosztalgikus, szép emlék 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Zoli73: A HBM nem AMD fejlesztés, hanem Hynix. Az AMD csak a VGA-s szaktudását adta hozzá és együtt fejezték be. Amúgy az Nvidia is használja (pl.: [LINK] ), mivel sokkal nagyobb sávszélt ad és sokkal kisebb a fogyasztása. Ha e kettő közül valami kell, akkor mindkét gyártó ehhez fordul. Márpedig erre szüksége van az Nvidiának is, viszont ők csak most kezdték el használni, a legújabb Pascal-oknál. Ám ez a megoldás egyelőre drága, így a consumer piacra csak akkor lehet bevezetni, ha már lement a gyártási költsége (értsd egyre nagyobb tételben lehet előállítani). Az AMD kártyái az első, piacra is bevezetett modellekk, ha úgy vesszük, kísérleti modellek voltak. Szóval senki nem "tér vissza" a GDDR5-re, csupán lassan kezdik bevezetni a költségek miatt, de ez volt a GDR5-el is az elején: csak a csúcskártyákban és a profi szegmensben indult először.
Amúgy én nem nagyon emlékszem olyan AMD ígéretre, ami ne teljesült volna jobban, mint az az iparágban megszokott.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Ebben a nagy ígéretekben csak annyi baj van az AMD részéről, hogy a többségük álltalában ígéret is marad semmi több. Itt volt-van a nagy áttörés a HBM memória is és mi lett, kiadtak két kártyát ami nem valami fényesen teljesített, sőt! Pedig a számok nagyon szépek voltak, és ezzel a lendülettel mindenki szépen vissza tért a GDDR5-ös memóriákhoz. Ez csak egy példa a sok közül az AMD nagy ígéreteiből.
0
0
0
0
Azure666 avatar
Sokan szidják az FX processzorokat, de nekem semmi bajom nincs jelenleg az FX-8150-emmel,stabilan megy OC-val jelenleg is 😃 idővel persze én is fejleszteni akarok, de megvárom a Zen+ vagy az Intel Cannonlake felhozatalt, addig meg kihúzom a mostani vassal 😃
0
0
0
0
no avatar
isti23 1-2 éve tag vagyok, csak nem tudok bejelentkezni a régi fiókomba. Általában csak a gépigényeket nézem meg nagyon ritkán, és sikeresen elfelejtettem. Ha annyira zavar kiderítem a kedvedért 😃 a AMD ócsárolásról írtam, személyes vélemény. Mivel a zen éppen az aktuális téma itt éreztem úgy, hogy megkérdezem mások véleményét is, mit gondolnak a zenről. Nagyon sokat ígér, sőt túl sokat. Elnézést tőled, mint már írtam mindenki mástól, én ilyen vagyok gyűlölöm, de elfogadom, hogy más szereti 😊

dan9517 őszintén szólva sajnálok annyi pénzt a procira, de utána évekig boldogan dorombol a gépházban 😃 köszi a választ 😀

xCube Köszi, ebben van valami 😀
0
0
0
0
xCube avatar
@PistiRS: Ha nem éget a vágy, hogy gyorsabban tolhasd az új címeket akkor én várnék a helyedben. A Zen elég sokat igér és ha csak azt a sebességet éri el, amit a jelenlegi intel procik tudnak de olcsóbb lesz náluk akkor már megéri.

A témához: Játéka és motorja válogatja, hogy melyik hány szálat támogat és hogy ezek milyen hatékonyak. Arról ugye szó sem esik sokszor, hogy 4 szálon ugyanúgy fut valami mint nyolc szálon, mert csak a terhelés oszlik meg.
0
0
0
0
no avatar
PistiRS

Ha teljesítményt akarsz és van rá pénzed akkor Intel ha nincs elég pénzed akkor meg AMD mondjuk ez majd lehet hogy változik a Zen-nél és az is drága lesz 😃
0
0
0
0
isti23 avatar
PistiRS1 ""38 perce tag"" Most komolyan létrehoztál egy account-ot hogy ezt leírd? "sose volt AMD procim mégis gyűlölöm" szót se többet 😃
0
0
0
0
no avatar
Intel fan vagyok, sose volt AMD procim mégis gyűlölöm, annyira nem vonz, annyira gáz, hogy a csúcs AMD procik az i3 szintjén vannak, hogy az hihetetlen.. viszont erről a Zenről elég sokat olvastam, és hát dilemmába estem.

Jelenleg egy 775ös lapban hajtok egy Xeon E5420-ast. Szerintetek illene váltani? 😃

Ha igen akkor várjam meg a Zent, vagy i5 6600K-ra csapjak is le karácsony körül?

Elnézést az AMD fanoktól, ez az én véleményem, tapasztalatom meg nincs benne. Biztos van az intelnek is hibája az árán kívül, csak én nem találkoztam még egyik intel procinál sem. (A jelenlegi xeonom előtt E7500 volt, melynek gyári órajele 2,93GHz, 3,6 GHz-n stabilan ment a G41MT-S2 alaplapomban, ami azért elég kemény órajel növelés szerintem egy nem szorzózármentes procinál.)
0
0
0
0
no avatar
csuz-li

Ennyi értelme van az AMD 8 magos procinak jelenleg:
0
0
0
0
csuz-li avatar
4 szálon egy csomó i7 teljesítényét is hozza, és azoknál is olcsóbb, de sem az fx, sem az i7 további 4 szála nincs letiltva szerencsére, így játékokra, illetve hasonló dolgokra még mindig jobb egy i7.
0
0
0
0
no avatar
csuz-li

De hogyha az i3 6100 4 szálon hozza azt a teljesítményt mint egy fx 8350 8 szálon akkor nem mind 1 ? és azért az i3 6100 árban sokkal olcsóbb mint az fx.

Az lehet hogy a i7 3770 elég most is mindenre, de új gép vásárlásnál már nem opció.
0
0
0
0
weri avatar
Sandy ota nincs is nagy ugrasa az intelnek se procik teren 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
dan9517: Egyet mondjak? Az összes játék ilyen, ami az utóbbi pár évben megjelent, talán az GTAV a kivétel, meg néhány rétegjáték, mint a Farming Simulator.
Attól, mert az Intel minden évben újabb processzorokat dob piacra, ami pár százalékkal jobb, mint az elődei még nem lesz régi a 3770. Annak ellenére, hogy az Intel marketingesei nem kevés pénzt szánnak arra, hogy elhitessék az egyszeri népekkel, hogy a régebbi processzoruk semmit nem ér ma már és emiatt újat kell venni, még nem válik ez az állítás igazzá. Hidd el nekem, hogy egy 3770, amit 4 éve vett valaki még ma is tökéletesen alkalmas kompromisszummentes játékra, csak ha az Intel ezt hangoztatná, akkor nem lenne ilyen szép kövér bevétele a CPU üzletágnak és az nem mutat jól sem a részvényesek közgyűlésén, sem az igazgatóság prémiumcsekkjén. Ez persze nem baj, hiszen ez a dolguk, csak nem kell ennek bedőlni.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
dan9517
Bármi ami az új konzolokra is megjelent, de például:
Overwatch 6 magot használ max
Újabb Ubisoft játékok pl Far Cry 3-4, AC-k
Tomb Raiderek
Megannyi stratégiai játék
Unreal Engine 4-es játékok is szépen kihasználják
Doom

Persze 4 magon is elfut mind szépen. de ugye az i3 csak 2 magos (4 szálas)...
0
0
0
0
no avatar
csuz-li

Mondj már nekem egy olyan játékot ahol kell 8 szál lol
3770 is régi már.
hogy jön ide az i5 és az i7 ?
0
0
0
0
csuz-li avatar
dan9517: Az egy mag utoljára a dx9-nél számított..
A 3770 meg szintén 2012-es proci...
Ha igazad lenne, akkor bármelyik i7 alkalmatlan lenne játékra, hiszen azoknak rosszabb az egy szálas teljesítménye, mint az i5-nek.
Látom, csak a lényeget nem érted, meg némi ismeretanyag hiányzik, viszont ez a vita amúgy is inkább az AMD vs Intelre való.
0
0
0
0
no avatar
Mivel a játékok többszálas szoftverek, konkrétan 8 szálra vannak fejlesztve, így a "minden más" nem igazán érdekes.

A single-core speed a lényeg a legtöbb játékban így az i3 6100 jobb mint az fx 8350

Az i7 3770 meg jobb mint az fx 8350 vagy az i3 6100

De amúgy sem értem mit akarsz egy régi 2012-es procival 2016 végén.
0
0
0
0
csuz-li avatar
dan9517: Például egy Suzuki is jobb fogyasztásban, manőverezőképességben, szerviz igényében, szerviz költségeiben és még sok mindenben egy Audi A8-nál, ha minden olyat kizárunk, amiben az Audi a jobb...
Viccet félretéve: Mivel a játékok többszálas szoftverek, konkrétan 8 szálra vannak fejlesztve, így a "minden más" nem igazán érdekes. Ha nem így lenne, akkor egy i3-6100 alkalmasabb lenne játékra, mint az említett i7-3770. Ugyanis az is ebben erősebb igazán. Vagy szerinted a 3770 kukázható és lecserélendő egy i3-ra?
Szerk: Azt ki is felejtettem, hogy például a fixpontos számításokban 98%-al jobb az fx, míg a lebegőpontosban 48-al. Azért ez is elég fontos szempont. Már, ha játszani akarsz.
0
0
0
0
no avatar
Többszálas teljesítményben 63%-al erősebb az fx...
Minden màsban meg jobb az i3 6100 lol
0
0
0
0
Infi avatar
Kiki4444 csak inteles Fanboy innen látszik ... csak az jó ami neki van azt mutatja hogy ő mennyire okos : nem kell vele foglalkozni ... majd dx 12 alatt mikor mint a 8 szalat maxon fogja hasznalni akkor majd mehet 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Kiki4444: Pár apróság, ami felett elsiklottál:
i3-6100 erősebb FX 8350-nél

[LINK]
Többszálas teljesítményben 63%-al erősebb az fx...
Játékok 4 szálnál többet nem használnak

Szinte az összes játék 8 szálat használ. Ez az infód, úgy 2014 előtti lehet.
sokszor 1-2 mag van csak kihasználva

Egyet mondj!
Az fx 2012-es proci. A többszálas teljesítménye egyezik a 2012-es i7-3770 teljesítményével, csak kevesebb, mint a felébe került. [LINK] Márpedig azt nem lehet mondani, hogy manapság egy i7-3770 kevés lenne. Persze az Intel minden évben ad ki új processzort, akár meg is lehet venni, de ha valaki anno megvette a 3770-et, annak komoly ember nem javasol processzorcserét, mert kevés és idejétmúlt CPU-ja van... Szóval jelenleg itt tart a processzorok világa.
Amúgy az AMD nem 8 magból oldotta meg azt, amit az Intel négyből, csupán más architektúrával és más megközelítéssel hozta el a 8 szálat. (Ugyanis bizonyos feladatokban 4 magosként viselkedik egy fx-8xxx)
0
0
0
0
xCube avatar
@14arsenal14: Volt egy K -s intel porcid H81 -es mini alaplapban. Ez kb. olyan mintha egy Trabantba pakolnál Ferrari motort, kikötnéd egy betonoszlophoz és panaszkodnál, hogy nem megy. Bár igazából azt is nehezen tudom elhinni, hogy játékokban az FX -ed lényegesen jobban szerepel, mint az i5 még az adott platformmal sem.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
AMD is le lehet hűteni,nem ez a fő gond vele.De azt a mondatodat nem igazán értem hogy Intelről váltottáll AMD és nem bántad meg(mengéztem a korábbi Inteles konfigodat).Ne haragudj de egy i3-6100 erősebb FX 8350-nél.Azért intel oldalon évről évre kapunk némi plusz teljesítményt,ezzel szemben AMD oldalon semmit,újra kiadják ugyanazokat a Processzorokat. FX procit legfeljebb használtan szabad venni,újonnan Intel minden szempontbók jobban megéri.

Nem értek a procikhoz,de megint 8 maggal akarják hozni azt amint az Intel 4 maggal?Oké erősebb lesz benne az IPC amitől megnő az egy szálas teljesítmény(ez volt FX procik gyenge pontja),de nem hiszem hogy 4 mag ugyanazt tudná mint Intel oldalon i5.Játékok 4 szálnál többet nem használnak,sokszor 1-2 mag van csak kihasználva(kivétel Frostbite,DX12,Vulcan de ezekből kevés van,meg ez is megérne egy misét hogy 4-8 magos CPU-k vannak és nincsenek kihasználva...).Munkára biztos jó lesz de gamer piacot is meg kéne célozni.Ha már megközelíti az intel teljesítményét és olcsóbb lesz megérheti, legalább lesz újra árverseny a két cég között.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Nekem jelenleg is AMD-s procim van még is azt mondom h sz4r hűteni, utágyártott hűtővel is felmegy 60°C ig 😂
és nem az első AMD procim/hűtőm, Intel volt v 20 és 1x nem volt ilyen gondom még gyárival se egy 3,7GHz re húzott i3 al 😆
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Ezek a hírek eléggé baljósak az én szememben.
Emelik az órajelet. Hova? AMDs procik így is lezabálják paksot meg hűteni is alig lehet őket.
40% + IPC. Az nem egyenlő a 40% + teljesítménnyel, másfelől meg egy 2012 es modellhez mérve nem dobok tőle hátast.
A grafikonon meg akkora ugrást rajzolnak a 40% hoz, mintha 400% os ugrás lenne, eléggé kamuszagú.
Ha ehez még hozzátesszük ezt a Windows-only dolgot amit emlegetnek (más oprendszerrel nem működik WTF) akkor meg már nem is érdekel.
0
0
0
0
Sztrelok avatar
Őszintén nem érzem ezt a hírt olyan nagy érvágásnak :I

Szili: Ja mondjuk akkor már miért nem X-es verziók jönnek? :'D
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
K sorozat ? már csak a neve más de ugyanaz mint az intel ? azt hittem ezek BE-k 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció