Öt éven belül a játékok már csak digitális formában fognak megjelenni?

Szerző: xoki | 2018. July 01. | hír | 41 hozzászólás

A Piper Jaffray szerint 2022 előtt a videojátékok piaca olyan szinten átalakul, hogy teljesen eltűnnek majd a dobozos kiadások, és kizárólag digitális formában lesz lehetőség a játékok megvásárlására.

Természetesen már korábban is nyilatkozott hasonlókat több elemző, és például a PC-s eladásokon már látszik is, hogy a digitális példányok egyre népszerűbbé válnak, köszönhetően az olyan digitális áruházaknak, mint például a Steam, Origins vagy a Uplay. A Sony és a Microsoft részéről szintén megfigyelhető, hogy lassan, de biztosan haladnak a digitális kiadások felé konzoljaik esetében. Figyelembe véve, hogy a legtöbb játék esetében a dobozos kiadás telepítése mellett további tartalmak letöltése is elengedhetetlen a játékhoz, logikusnak tűnik a játékok csak digitális formában való kiadása, viszont sokan még mindig a polcukon szeretnék látni kedvenc játékaikat, amelyeket akár másokkal is könnyebben megoszthatnak. Tehát ezt a változtatást nem csak a játékosok igénye miatt vezethetik majd be.

Elsősorban az olyan nagyágyúknak, mint a Blizzard vagy az EA, a teljes digitális játékkiadásokra való átállás sokkal nagyobb profitot eredményezhet majd. A másik tényező, amely erre még hatással lehet, az a streamelt játékok növekvő népszerűsége, amelynek köszönhetően a hardverigény jelentősen csökken. Igaz, hogy erős és stabil internetkapcsolatot igényel, de az a világ minden pontján folyamatosan fejlődést mutat.

Ti milyen formában szoktátok beszerezni kedvenc játékaitokat? Szeretnétek, ha a közeljövőben kizárólag digitális formában lenne lehetőség a megvásárlásukra?

Hozzászólások: 39
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
djsiegfried avatar
Ha PC-re is bluray-en jönnének a játékok...
0
0
0
0
no avatar
De az megvan, ugye, hogy pl. a PS4 játékok mostmár bluray-en jönnek, a maguk 40 gigájával (vagy többel), és még ma is vannak olyan helyek itthon, ahol vagy nincs kiépített internet, vagy csak ADSL, ami a távolságtól függ is. Biztos, hogy ezeke ta játékokat a netről akarjátok lerángatni?
0
0
0
0
💬 4
Ayistion avatar
@sampj: Én az Xbox játékokat ugyan úgy netről húzom le a kis falusi internettel ami 30 megás. Nem tudom hol van az a hely ahol nincs kiépített internet. Itt esetleg tanyára tudok gondolni, ahol nem is érdekli az embereket a dolog. Szerintem ha olyan hely lenne ahol nincs internet, de lenne rá igény, már megoldották volna. ADSL-el legrosszabb esetben három nap mire lejön egy ekkora méretű játék. Régen én is tapasztaltam annak az örömeit amikor két napon keresztül jött le a WoW. 😆
0
0
0
0
vyne avatar
@Ayistion: Nem beszelve mondjuk a mobilnetrol, aminek egyebkent az egesz orszagban van lefedettsege.
Mintha megint a ketezres evek elejen lennenk,komolyan.. 😃
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@Ayistion: Fateroméknál, 1mbit a max vezetékesen és mikrohullámúval 30.
pedig 5km re lakik tőlem, ahol 120mbit az alap csomag.
0
0
0
0
TeMeRolEee avatar
A gépemben már CD/DVD olvasó sincs jó ideje. Jó látni a dobozos változatot a polcon, elvégre mégiscsak valami kézzelfoghatót kapsz a pénzedért 😀
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
Na akkor majd saját kezűleg fogok csinálni hozzá. 😃
http://www.steamgamecovers.com/
0
0
0
0
no avatar
Anno 2016-ban a dobozos The Division olcsóbb volt, mint a digitális. Dobozosan lett megvásárolva emiatt. Mára már a dobozos árak nagyjából utolérték a digitálisat, így éppen amelyik olcsóbb, de túlnyomórészt a digitális a különféle leárazásoknak köszönhetően.
Korábban gyűjtöttem a dobozos kiadásokat én is, de mikor egy idő után átálltak a dvd tokos megoldásra leálltam vele. Továbbra is lehetne érdekességeket árulni dobozosan, persze nem a 50-70 GB installt, hanem fixen csak dobozosan beszerezhető kiegészítőket, más kérdés hogy az ilyenfajta "DLC"-k piaca mekkora lenne.
0
0
0
0
💬 3
Warlordcommander avatar
@Palanova: Én dobozosan vettem múltkor az ancestors legacyt és így kb 6k forintot spóroltam vele, szerintem még most is olcsóbb. 😀
0
0
0
0
no avatar
@Warlordcommander: Persze, megesik az ilyen. Nem is értem hogy lehet a dobozos olcsóbb, mint a digitális. Illetve de, de az nem logikus, bizonyos szempontból.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@Palanova: Én még dobozos és dobozos között is láttam különbséget. 😃 Media marktba 11k volt az ancestors legacy amíg konzolvilágban csak 10k ugyan az a edition 😃
0
0
0
0
TheRiddlerr avatar
Nagyon sajnàlnàm, de valòszìnüleg ez elkerülhetetlen. Szoktam venni hèbe-hòba olcsòbb jàtèkokat, csak a dobozuk miatt. 😀 Neten persze mèg olcsòbb lenne.
0
0
0
0
bitpork avatar
Jók ezek a digitális felhők (nem), de mi lesz azokkal akik pl leruccannak egy hétvégi házhoz ahol nem van net vagy nagyon gyenge? Vagy azokkal akiknek az anyagi helyzetében történik változás és nem telik netre? Azok megb@szhaTTYák?
0
0
0
0
💬 5
vyne avatar
@bitpork: Ahhol *nincs net.
Masreszt ez mar elegge szokatlan lenne. A legutolso orszagokban is van mar net.
Harmadreszt pendrive. Duh
0
0
0
0
susguy avatar
@bitpork: Nem lő tarkón senki ha nem játszol pár napig a gépen.
Ha még netre se futtja akkor más gondjaid is lesznek minthogy letöltsd a CoD ezredik részét.
Amennyire a fejlődés megszállot ellensége vagy, csodálkozom hogy egyáltalán hajlandó vagy gép elé ülni.
0
0
0
0
vyne avatar
@susguy: En azon gondolkozom,hogy vajon milyen szornyu elete lehetett..a flopyk eltuntek. A dos-os windows is. Mar nem kell betarcsazni internetert(bar lehet neki igen) es meg sorolhatnank mennyi minden valtozott.. Csoda,hogy meg birja szegeny..
0
0
0
0
bitpork avatar
@vyne: Akkor várlak titeket a nyaralóba: ott nem fogsz netet pedig Siófok... Meg a szülőfalumban is, ahol idén kezdett el egy szolgáltató fejleszteni, Szeged mellett pár km-rel. Az meg hogy mire futja vagy mire nem, legyen az én titkom 😀 Ti meg ragadjatok meg az infantilis más zsebében turkáló létetekben 😉
0
0
0
0
vyne avatar
@bitpork: Es Mobilnet nem letezik? Hotspot nincs?
Vagy azt akarod mondani,hogy meg mindig a jo oreg nokia 3310el nyomulsz.
Senki nem turkalt itt a zsebedben,te jottel az anyagi helyzettel..😃
Mint irtam amugy,otthon letoltod,pendrivera atrakod.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
Mondjuk ezeket a mai túl nagy játékméreteket felesleges szerintem lemezre is írni.Az az egy gond,hogy így nem lesz kézzel fogató tulajdonod belőle.Nem tudod majd megmutatni a fiadnak,havernak,nem marad meg az utókornak pl: a GTA 6 doboza ,vagy hasonlók,és azt az érzést sem élheted át ,amikor megfogtad ,először kiválasztottad,és kinyitottad majd megcsapott az új illat.Sajnos erről már sokan így is lemaradnak.😕 Ez már emlék marad,lassan végleg.
0
0
0
0
💬 1
YoRHa 2B avatar
@Andor1997: Pontosan, én azon is csodálkozok hogy a GTA V-t ki merték adni 5 DVD-n 😃
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Profitot 😃 és akkor olcsóbbak lesznek a játékok ja nem... itt csak arra megy ki a játék hogy több legyen a profit.... vicc !!!
0
0
0
0
💬 3
susguy avatar
@MaximumGame: Nem is értem, mit képzelnek ezek hogy pénzért dolgoznak! 😠😠
0
0
0
0
Ayistion avatar
@MaximumGame: Miért lennének olcsóbbak a játékok? Ahhoz hogy egy játék elkészüljön, az ugyan úgy továbbra is pénzbe fog kerülni. És akkor még csak arról van szó hogy jobb esetben elkészül egy játék, akkor még költeniük kell a promócióra és a dolgozókat is ki kellene fizetni. Ahhoz hogy egy játék visszahozza az árat és még pluszt is termeljen, pár darab példányt el kell belőle adni. A játékok meg fognak maradni mindig is "drágának".
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@MaximumGame: Felesleges lenne már lemezre kiadni. Nem fogják 20 dvd-re felszelni a telepítőcsomagot (mindamellett, hogy egész álló nap a gépet kellene figyelned, hogy mikor jön a "please insert xy4- ½ disc in drive Y:" üzenet)
Blu-Ray meg nem terjedt el időben, most már nem fognak csak ezért venni drágán meghajtót a gépbe a tulajok.
Spoiler!
Na meg nem is hiszem, hogy ekkora adatsűrűség mellett jól tolerálná a karcokat
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Most nem azért, de már 100GB lassan alaphangon is egy játék, ráadásul többnyire a megjelenés napján is olyan szinten tele van komoly hibákkal, hogy 12GB-s "zero day" patch kell neki, hogy ne crasheljen ki a prológusban.
Spoiler!
Azt már meg sem említem, hogy már akkor leszögetnek megjelenésre időpontot és nyomják a bullshit reklámot a PR-esek, mikor még konkrétan embereket sem vettek fel arra, hogy elkészítsék a produktumot


Elmúlt az az idő, mikor Windows XP-re 2 DVD-ről telepítettük a Call of Duty 4-et és kerestük az állunkat a padlón, hogy milyen über brutális lett
0
0
0
0
💬 3
susguy avatar
@SuperPuma: Nem mintha olyan sok mindent el lehetne rontani egy CoD 4-ben.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@susguy: Black Ops III-nál sikerült
0
0
0
0
susguy avatar
@SuperPuma: Na látod, az már tényleg említésre méltó 😆
0
0
0
0
Ayistion avatar
Hát nekem az utolsó játék amit lemezesen vásároltam meg, az a FIFA14 volt, amióta lassan eltelt 5 év. Azóta csak digitális formában vásároltam játékot. Már akkor ment a spúrkodás, hiszen a szép kézikönyveket már akkor kispórolták a tokból, helyette ott volt a lemezen digitális formában. Pedig én szerettem átlapozni őket, legalább egyszer, mert jól néztek ki.

Nem tudom hogy most mekkora a legnagyobb méretű lemez kapacitása, de ha annyi amire én gondolok (kb 40-50 GB? Ha nem így van nyugodtan ki lehet javítani, ez most csak egy példa! 😃 ) akkor már csak a játékok miatt is szépen lassan ki fognak rotálódni. Úgy ahogy régen kimient a Floppy, aztán ahogy kiment a CD is. Hol használunk ma már egy 700MB-os cdt? Maximum a kocsiban Audiocd-ként, de már inkább azt is felváltotta a pendrive és az aux. A játékok telepítőjének mérete meg szerintem csak tovább fog nőni, így teljes bizonnyal a mai lemezek amik az említett tárhely körül mozognak, szerintem ugyan-úgy ki fognak rotálódni hamarosan. A cégek meg mindig is szerettek még nagyobb haszont behajtani. Az hogy nem kell lemezekbe fektetni rengeteg pénz, hanem letölthetővé teszik a játékokat amihez egyszerre hozzá fér mindenki, bizonyára nagyobb haszont fog nekik jelenteni, így szerintem nem kérdés hogy mi lesz a végkifejlet.

Amit LordSzalko mondott, van benne valami. Lehet hogy az ilyen speciális kiadásokat tovább fogják nyomni ha már egyszer ekkora összegeket elkérnek értük akkor had díszelegjen már ott a polcon az a játék is a térkép/szobrok és isten nyila tudja még mi mellett.
0
0
0
0
KalmarErik avatar
Na ez így gyűjtőként kifejezetten sz+r jövőkép. :/
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@KalmarErik: Eddig csak a Driver San Fransisco gyűjtői kiadása fogott meg igazán. Az is csak a Challenger miatt,
0
0
0
0
zsivko avatar
Nekem valahogy biztonság érzetet ad, ha meg van lemezen.
0
0
0
0
💬 1
MaximumGame avatar
@zsivko: jaja nekem is de ezt ők leszarják profit a lényeg 😞
0
0
0
0
no avatar
Szerintem teljes formában nem fog kihalni a lemezes kiadás, elképzelhető hogy a normál dobozos változatok valóban megszűnnek, de a gyűjtői illetve a limitált kiadások még tartalmazhatnak lemezeket amolyan “megfoghatóság” jeléül.

Én sem adok nekik sok időt, nem hiszem hogy már olyan nagy biznisz lenne benne mint régen, már inkább közelít a veszteségnek elkönyvelt kiadások felé.
0
0
0
0
💬 1
tivike avatar
@LordSzalko: Teljesen egyet értek veled. Amúgy jómagam 200+ játék birtokosa vagyok és egy sem dobozos. Teljesen megfelel nekem így. Szeretem, hogy nem kell elmenni sehová a játékért, vagy épp nem kell várni a futárt. A végén kb ugyanúgy azt a steam, vagy egyéb kulcsot aktiválnám és onnan pontosan minden úgy történne mint a digitális vásárlás esetében.
0
0
0
0
Wihay avatar
Nekik kéne valamiféle extrát nyújtani.. De azért mégis ott van veled és tudod hogy megvetted, és ha kell előveszed.. Steam-Origin-Uplay bármikor becsődölhet.
0
0
0
0
💬 2
Moon_Breaker avatar
@Wihay: Az Origin -t még elhinném hogy becsődöl (bár kétlem), de Steam elég valószínűtlen. 😃
0
0
0
0
susguy avatar
@Wihay:
Steam bármikor becsődölhet

What the fuck
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció