Microsoft: a régebbi CPU-kra lesz nagyobb hatással a biztonsági résekre kiadott patch

Szerző: xoki | 2018. January 10. | hír | 50 hozzászólás

Korábban már olvashattátok, hogy a Meltdown és a Spectre két új biztonsági rés, amelyek befoltozásához több cég számára elengedhetetlen volt kiadni egy új frissítést a problémák elkerülése végett.

Ahogy azt eddig is tudni lehetett, az egyszerű felhasználók számára nem lesz feltűnő teljesítménycsökkenés, de például szervergépek esetében láthatóan romlik majd a teljesítmény a javítás feltelepülése után.

Terry Myerson, a Windows and Devices Group ügyvezető alelnöke közzétett egy bejegyzést, amelyben a fenti témával kapcsolatos véleményét fejtette ki, valamint részletes információval szolgált három sebezhetőségről is.

Elmondta még azt is, hogy a jelenlegi 45 Windows verzióból 41-re megérkezett az említett patch és hamarosan a maradék is frissülni fog.

Myerson bejegyzéséből az is kiderült, hogy a Skylake szériától régebbi termékekkel rendelkező, Windows 7-et vagy 8-at használó PC-k esetében lesz megfigyelhető a teljesítménycsökkenés. Abban az esetben, ha például szervergépről van szó, ez sokkal szembetűnőbb lesz. Természetesen ez továbbra is sok tényező függvénye, például számít, hogy mire is használják az adott terméket. Myerson kifejtette, hogy a Windows 10 esetében nincs ilyen gond és a patch után továbbra is stabil és gyors marad számítógépünk.

Hozzászólások: 50
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
cringeKid avatar
Nem észlelek semmi teljesítmény csökkenést egyik gépemen sem, pedig mindkettőbe 1st gen procik vannak 😃
0
0
0
0
sean avatar
Ez megint egy jó reklám hogy mindenki frissítsen windows 10-re 😃
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@sean: Az a baj hogy már kényszeritik szinte az embereket !
Windows 10 ide oda. Túl erőltetett ide oda, már csak azért se váltok 😃
0
0
0
0
Kemy avatar
@sean: Örülök, hogy nem vagyok paranoiás és más is ezt gondolja 😃 Nekem is ez volt az első ami beugrott:
"Windows 7-et vagy 8-at használó PC-k esetében lesz megfigyelhető a teljesítménycsökkenés" majd... "Myerson kifejtette, hogy a Windows 10 esetében nincs ilyen gond" Ebből mi jön le más ? Az "elavult" hardverek kipörgetése után ez a második ok ... 😃 Ez egy nagyon jól megtervezett kampány...
0
0
0
0
sean avatar
@Kemy: Sokan vannak akik csak netezésre használják a gépeket és nekik bőven megfelel(ne) akár egy 10+ éves gép is. A tökömet rá hogy a frissítésekkel direkt lassítják a régi gépeket, hogy vegyen mindig újabbat az ember. Sok gépet javítottam már, újratelepítés után simán megy minden egy 1 magos gépen is, amíg meg nem érkezik az első frissítés. Onnantól kezdve jön a lassulás ezerrel. Ha 10 évig menne egy gép gyorsan és hibamentesen akkor a kutyának se kellenének az új hardverek. Persze a játékipar is húzza ezerrel, sok perverz FPS vadász már rohan is a boltba új cuccokért mert pár másodpercre 100 alá esett az FPS és az elfogadhatatlan.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@sean: Nekem a laptopomon Win 7 van és fel is tette magának azt a frissítést is. Semmi lassulást vagy teljesítmény csökkenést sem vettem észre rajta azóta sem, pedig negyedik generációs i7 450U van benne.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@reszler112233: Még egy 0.
De amúgy én sem vettem észre különbséget, eddig.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@TheMenkuPocok: Tudom. Később én is rájöttem, hogy lemaradt egy nulla, csak akkor már nem lehetett szerkeszteni. 4500U akart lenni.
0
0
0
0
no avatar
@djsiegfried: Hát én biztos nem lassítom be a gépemen ezzel a szarral. Hadd maradjon csak gyors 😀
0
0
0
0
Kingstone86 avatar
Az lehetséges hogy az asztali gépemre is felrakta ezt a frissítést? mivel hogy az AMD-s És azóta gyengébben fut rajta minden az is ami eddig szépen elment rajta.
0
0
0
0
Slacuuu avatar
Nekem is lejött már rég a frissítés, de nem vettem észre lassulást.
0
0
0
0
no avatar
Körül néztem netten, ez a javítás főként régebbi processzorokat fog lassítani. Haswell régebbieket, és még 8700K esetében is képes néha néha 10-15 fps-t romlani a minimum fps érték. Azért ez elég aljas dolog, az ember fizetett egyszer egy adott teljesítményért. Azán jön egy biztonsági frissités ami mondjuk egy Sandy I7 esetében 30%-, és már is kevés egy komolyabb terhelés esetén.
Szerintem ez valamilyen szinten előre megtervezett, mert jön 1000+1 frissités azok még se lassítják a gépet. Erre fel itt van ez a Meltwodn hír, és egyből minden régebbi gép 30%-.
Intel úgy pár év múlva jön egy teljesen új cpu családdal, abba már biztos ki lesz javítva ez a hiba. 😃
Ezek után elgondolkozok azon hogy ha gépet kell cserélnem, legközelebb egy Ryzen lesz a befutó 😃 R5-1600/2600. Persze ez majd akkor lesz ha kevés lesz a gép 😃
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
De örülök neki , hogy tavaly sok év után másodjára is visszatértem az intelhez.... 😆 Erre januárban bejelentenek egy ilyet.
Szerintem ez az utolsó , hogy én játékra gépet építettem. Nem beszélve a drága memória árakról is. Lassan tényleg ott leszünk , hogy inkább megéri egyszer venni egy szép nagy tévét , hozzá konzolt és kész. Nincs szarakodás stb. Azt meg lenyeli az ember , hogy fizetni kell a multiért 😆
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Arthur Morgan: Konzolon, hogy a multiért fizetni kell az a legkisebb negatívuma. De majd rájössz.
0
0
0
0
vyne avatar
@Arthur Morgan: Nekem van konzol is meg gep is,a konzol csak akkor van bekapcsolva,ha jon valami csaladtag,maskulonben porfogonak jo..😃
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Szerintem. Hangsúlyozom, SZERINTEM! Az intelnek nem lenne nagy okosság ha mesterségesen lelassítaná a processzorokat mint az apple a régebbi készülékeivel tette. Meglepődnél de utána lehet járni a statisztikáknak, ugyanis az átlag steam felhasználónak van egy kétmagos processzora és 2 gigás 5-10 éves középkategóriás vga-ja. Ami nem két ember, ha egy cpu gyártó ennyi emberrel megtenné ezt, valaki előbb-utóbb megrohamozná a gyárat. Egyébként akinek meglassul most a gépe egy régi intel processzorral simán átnyargalhat amd-re, semmi nem garantálja az intelnek hogy a csalódott customer nála vesz processzort megint. Sőt... Üzletpolitikailag elég nagy öngól lenne. Szerintem. 😀 😜
0
0
0
0
💬 2
MaximumGame avatar
@Memento Mori: Most fog berobbani intel a vga piacra is elvileg... szerintem jó pénzért simán megjátszák ezt.... AMD-vel közösen megegyeztek hogy ott is lesz lassulás 😀 így a régi procikat lassan kizárják.. és csak az új ellenőrzött CPU-k és VGA-ak lesznek már piacon.. mint a Facebook intel is meg amd is eladja jó pénzért a 10éve "elvileg biztonsági rés" által kiszivárgott infókat 😀 Ezek a nagy cégek mind össze beszélnek a tulajon nagyon nevetnek és kávéznak...
0
0
0
0
marko1997377 avatar
@MaximumGame: Még jó, hogy AMD részről szó se volt lassulásról, sőt hasonló mértékű biztonsági résről se... Inkább nézz még pár kém filmet, jót fog tenni.
0
0
0
0
no avatar
Le egyszerűsítem, szóval nem kötelező felrakni a frissitést. Ha van takargati valód vagy látogatsz vírusos oldalakat, akkor rakd fel.
Ha csak narut internetezel és van vírusírtó, meg stb nem létfontoságu. Netten utána néztem, és a google chrome Január 24-én jelenik meg az új verzió ami mát tartalmazni fogja ez ellen a védelmet. Gondolom a vírusírtok is kapnak ilyen updatet.
Amúgy nem azért, de szerintem a Patch hogy lassitja a cpu-kat köze lehet ahhoz szerintem hogy egy processzor szándékosan lassabb legyen. És ez miért jó az intelnek? Mert lesz ok váltani nagyobbra, erősebbre újabbra.
Azért egy Intel I7-2600 esetében rengeteg az a 30% lassulás. Szóval mindenki maga döntse el megéri-e a frissités neki.
Persze hiába a Windows update, processzorba hardver szinten ott marad a hiba. A kérdés hogy a következő intel cpu generáció már javítva lesz ez a hiba? Vagy most Januárba kidobják a coffee lake-t így a tátongó lyukal a tenyerén.
Szerintem most a Ryzen, főleg hogy jön a Ryzen + tovább növekedik a hasznuk 😃
0
0
0
0
💬 9
SuperPuma avatar
@carl18: Legalább olcsó lesz a Sandy i7 😊
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@carl18: HP- nezd meg tele van a net eladó 2600k val ... 3 napja alig volt 1db fent...
0
0
0
0
FoLey avatar
@carl18: Hogy is volt? 😆 (trollkodás vicc)
https://www.kephost.com/images/2018/01/11/hehe.jpg
0
0
0
0
Kemy avatar
@carl18: Igen, Én is ezt érzem benne, mintha az egész egy irányított dolog lenne, és ezzel akarnak motiválni , hogy vegyél új CPU-t. Cseppet undorítónak tartom az ilyen jellegű üzletpolitikát, pedig úgy fest a felső körökben ez lesz a bevett gyakorlat... (lásd Alma)
0
0
0
0
no avatar
@Kemy: Hát igen, nem volt elég különbség a régi és az új processzorok között. Amúgy érdemes a régebbi processzorok 30%-ot lassulnak az újak kevesebbet. De legjobban akkor jön ki a különbség mikor teljes a processzor használat.
Szerintem szándékos a lassulás, gondoljunk már bele mindig jön ki biztonsági frissités, de hát intel valahogy ösztönözni kell a vevőket a vásárlásra. 😃
0
0
0
0
Kemy avatar
@carl18: Bizony, hogy nem volt, így sokaknak nem is érte meg váltani a next genes CPU-kra. Kész szerencse, hogy a Microsoft nyilvántartja a felhasználók hardveradatait és a pacsi havernak ment is az infó. Hja, hogy sokan régi hardvert használnak és boldogan elvannak vele ? Találjunk ki egy akciótervet, Almásék hogy is csinálták ezt ? Igen csak ők benyalták, akkor adjuk el jobban a storyt. Legyen felhasználói "érdek" mögé rejtve és BOOMM Így lett a Chocapic
0
0
0
0
Mordi avatar
@Kemy: Bárki lássa lelkem, ízig vérig AMD-s vagyok. Nem az intelt akarom védeni most... de...

Nyugodtan javítson ki bárki, aki jobban tudja mert félinfókból raktam eddig össze a sztorit magamban. Megvárom míg kiforr az egész, és akkor fogok egy hihető forrásból tájékozódni.

Ami eddig bennem összerakódott, hogy az egész lassulás azért van, mert egy plusz lekérdezés került be, hogy jogosult-e a kérdező az adatolvasásra. Ez a plusz fázis azért nincs hatással a erősebb procikra, mert facebokoozás közben ez nem terheli le. Amint maxon pörög azért ez a folytonos validálás azért már beleszól a dolgokba. Egy virtuális szolgáltatás alatt futó szerver meg tövig benyeli a kékerest emiatt.

Azt meredek kijelenteni, hogy az intel direkt elrejtett egy ekkora hibát az architektúrájában csak azért ~10/15 éve hogy egyszer majd jó lesz átverni mindenki és megvetetni velük az új genes szériát. Pláne hogy ez egylövetű, mert másfél év és jön a kövi széria. Reménykedve, hogy közben nem jön rá túl sok hacker a dologra. Az intel egy aljas mocsok cég, de nem hülye.
0
0
0
0
no avatar
@Mordi: A hibát nem direkt ejtette, de a lassulás khmm az a 30% már elég gyanús 😃
0
0
0
0
Mordi avatar
@carl18: Hát alapjáraton jön a lekérdezés, megy a válasz
Biztos nem ilyen egyszerű, de ez egy oda-vissza adatforgalom ozt kész

Ha validálni kell akkor jön a lekérdezés, válaszban megy egy jogosultsági kérdés, arra jön egy válasz ami alapján kiderül hogy igen-nem, majd megy ki az adat ha igen
Ez 2 oda-vissza küldözgetés (azaz 50%os lassulás mert minden 2x olyan hosszú)
Avagy ha eleve a lekérdezésnél kiderül a kérdező keretrendszeréből vagy akármiből, de azt beazonosítani ugyan csak idő.. lehet csak 1/3 lassulást okoz
Ehhez programozó guru kéne hogy megmondja pontosan hogy is megy ez, de nem olyan lehetetlen és meglepő dolog.. én csak a vashoz értek meg a fizikához
Ha pl 90-100al mész a kocsival és leesik 1mm eső akkor a súrlódási együtthatód 1ről máris lecsökken 0,3ra
Néha a nagyon kis dolgok is brutálisan beleszólhatnak a végkifejletbe

*szerk
Lótúrót
Ha 2 oda-vissza lesz belőle akkor 100%os lassulás.. hajnali 2 van már nem pörög úgy az agyam mint kéne
Akkor 2ből lesz 3 oda-vissza vagy akármi.. ezt tényleg egy ide vágó szakember tudná megmondani.
Ezek a lekérdezés protokollok úgy vannak kialakítva hogy minél rövidebb idő alatt menjenek végbe... egy plusz elem brutálisan beleszólhat/belassíthat ha maga a folyamat nem úgy lett kialakítva hogy rugalmasan tudja kezelni a bővülést
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Valaki esetleg megtudná mondani a nevezett teljesítménycsökkenést okozó update nevét KB.... ? 😀 Én le is tiltottam azóta az automatikus frissítést.
0
0
0
0
💬 9
YoRHa 2B avatar
@Arthur Morgan: KB4054022 ha jól tudom
0
0
0
0
thug85 avatar
@YoRHa 2B: Szerintem nem, én úgy hiszem ez az. KB4056892
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@thug85: A teljes kumulatív frissítés nem tartalmazza tudtommal
0
0
0
0
zelcsi avatar
@Arthur Morgan: KB4056892 ááá thug, megelőztél! 😃
0
0
0
0
marko1997377 avatar
@zelcsi: Köszi, direkt letiltottam az update-et, mert olvastam, hogy AMD-re még nem jött update... erre most nézem azt az update-et tiltás előtt még gyorsan feltette a gépem.... -.- most törlöm.
0
0
0
0
Andris18 avatar
@marko1997377: Hogy lehet egy bizonyos frissítést törölni ha már fent van illetve letiltani hogy felrakja?
0
0
0
0
Kingstone86 avatar
@Andris18: https://computerworld.hu/tech/windows-10-tipp-problemas-frissites-eltavolitasa-237488.html
0
0
0
0
Andris18 avatar
@Kingstone86: Köszi szépen, kíváncsi vagyok észrevehető-e a lassulás.
0
0
0
0
Kingstone86 avatar
@Andris18: Nekem észrevehető volt az asztali gépemnél úgyhogy töröltem is róla!
0
0
0
0
bazsi135 avatar
Abban az esetben, ha például szervergépről van szó, ez sokkal szembetűnőbb lesz.
Szervereken általában Linux/Unix van
0
0
0
0
csibeszke37 avatar
Az E6850 régi procinak számít?😎
0
0
0
0
💬 1
Vigilante avatar
@csibeszke37: A maga bő 10 évével, eléggé.
0
0
0
0
Kemy avatar
Elmegy az Intel meg a Microsoft is a búsp****ba! Ezt nevezem ám vásárlásösztönzésnek 😃 Teljesen véletlenül az Applet nem valami hasonlóért perelték ? Jó tudom erős a hasonlat, de akkor is bosszantó!!
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Csak azért találták ezt ki hogy akinek régi i7 e van és elvan vele minden maxon megy... annak jól akadjon minden ... és váltson gépet... !!!
0
0
0
0
💬 1
thug85 avatar
@MaximumGame: Igen, és a biztonság kedvéért ha még nem tetted meg frissíts Windows 10-re, mert "a Windows 10 esetében nincs ilyen gond".
0
0
0
0
zelcsi avatar
hát én nem veszek észre semmilyen lassulást sem eddig! 😀
0
0
0
0
💬 1
MaximumGame avatar
@zelcsi: Én el is adtam a 2600k -mat... felrakta a pach et.. és olyan játékban amihez kell a CPu kihasználtság akadt a játék 😀 ami eddig nem akadt... meg se rezzent rajta 😀
0
0
0
0
Funes avatar
Az még jó, hogy neked kínálja nekem úgy került fel, hogy dobott a gép egy "kékhalált" és miután újraindult már föl is telepítette szó nélkül.. 😂 Egyébként meg hogy-hogy nem pont a régebbi rendszereken és processzorokon okoz lassulást...érdekes.. persze eddig az "okosoknak" fingjuk nem volt erről, csak most olyan fontos lett hirtelen..érdekes.. 😊
0
0
0
0
💬 1
VPetya avatar
@Funes: Érdekes, pont a régebbi processzorok teljesítménye alacsonyabb a moderneknél, ezért érezhetőbb rajtuk a lassulás...
A régi vs új rendszerbe viszont nem tudok belekötni, az tényleg lehet szándékos.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
Hát nekem is kínálja a frissítést,de nem tudom le e töltsem (win10 enterprise)
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció