Kizárólag erőszakmentes e-sport játékok lehetnek majd az olimpián

Szerző: xoki | 2017. August 30. | hír | 34 hozzászólás

Az olimpiai játékok a fiatalabb közönség felé szeretne nyitni, ezért a későbbiekben az e-sport is a rendezvény része lehet, de kizárólag erőszakmentes, diszkriminációt nem tartalmazó játékokat engedélyeznek majd.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a South China Morning Postnak mondta el egy exkluzív interjúban, hogy akármennyire is népszerűek az új sportok, - amelyek kibővítik az olimpiai játékokat - az e-sport esetében óvatosan kell megtenni az első lépést.
„A békét szeretnénk hirdetni, amelybe nem tartozik bele a diszkrimináció vagy az erőszak. Ez az elv nem egyezik a videojátékokkal, amelyek az erőszakról, robbanásokról és a gyilkolásról szólnak. Így meg kell húzni egy határt. - mondta Bach.

Lehetséges, hogy egyszer az olimpián is láthatók lesznek olyan e-sport játékok, amelyek a való világban is léteznek (tehát például foci vagy kosárlabda virtuális űzése). Viszont azon játékok, amelyek a durvaságról szólnak, nem lehetnek jelen, mivel azok nem tartoznak az olimpia által képviselni kívánt értékek közé.

Hozzászólások: 31
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
faragoka avatar
hát ja a jövőbe meg így kezdődik az olimpiára az edzés :
-fiam felvetted a htc vive-t
-fel
-hát jól van csak a tökéletes mozgás, meg valahogy a 120 kilómmal elcsúszok a kondiba, tudod a jő mozgása, akkor a jelszó
-hamburger


hát igen ez egy szánalom hogy a mozgás közé bekerül számítógép, elvégre a játékok szórakozásra van kitalálva nem sportra, aki meg profi nyisson egy weblapot és rendezzen egyedi sportot
0
0
0
0
💬 1
Vigilante avatar
@faragoka: Csak megsúgom, hogy a profi esport csapatoknak van saját személyi edzője, és bizony kondiznak mellette, mivel a maximális koncentrációhoz nem lehet teliszart búvárruhaként létezni. 😉
0
0
0
0
no avatar
Szánalmas. Én is ennek a generációnak a szülötte vagyok, és szeretek játszani, de ez....
Bele se merek gondolni, hogy 50 év múlva mi lesz...a normál sportágakat is majd szimulátorban nyomják?....
Meg kell húzni valahol egy határt!
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@hadnagy9804: Egyet értek.Azok a sportolók,akik kijutnak az olimpiára elég keményen készülnek és szerintem valahol az ő erőfeszítéseiket kicsinyítik le azzal,hogy néhány hülye gyereket oda ültetnek kockulni,mondván mert az is sport.
Ahhoz,hogy valaki olimpikon legyen gyerek korától kell űznie azt az adott sportot elég szigorúan és akkor se biztos,hogy kijut.
0
0
0
0
no avatar
@hadnagy9804: Majd akkor lesz határ húzva, ha nem hoz bevételt a dolog. 😀 Érdemes inkább beletörődni.

Mondjuk én eddig se néztem olimpiát, meg ezek után se 😃
0
0
0
0
Rockos avatar
Aki esetleg azzal jönne, hogy milyen dolog, hogy a kézfej koordinálásánál több mozgást és rengeteg fizikai edzést igénylő "valódi" sportok mellett a számítógépes játék az nem lehet sport, javasolnám, hogy a videójátékok helyett először a sakkot vegyék célba az ilyen jellegű dolgokkal. Igaz, nem olimpiai játék, de elég régóta van sportként számontartva, és nem igényel több mozgást, mint egy billentyűzet és egy egér nyomkodása.
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Rockos: Igaz, a sakk se olimpiai sport, DE: 1. lehet mérni ÉLŐ-pontokat benne 2. sakk kb 1500 éve létezik jóval az újkori olimpiákat megelőzően elterjedt a világban 3. a legtöbb videojáték cím 3-4 évente cserélődik. Hogy néz ki, hogy 2020-ban CS-GO-val játszanának, 2024-ben meg CS-mégújabbal? hogy hasonlítják össze? 5. a sakk költsége kb 1000 Ft (tábla, bábuk, esetleg óra), sakkozni bárhol lehet Mongóliától Bolíviáig. A videojátékok megint csak a gazdag országok (főleg Korea) kezébe adnak egy érmet, pl. a sakkal ellentétben 3. világbeli országok még elméletileg se tudnak versenyezni gazdagabbakkal, infrastruktúra-hiány miatt.
0
0
0
0
GalenDragonay avatar
@Baknyul: Az első pont szerintem marhaság, nem hiszem hogy a sakk élőbb lenne, mint a cs:go; azért ha jól tudom akkor van még néhány sport, amit csak néhány évtizede adtak hozzá az olimpiához, nem pedig az ókorban; nem a kérdés hogy milyen játékot játszanak, aki jól teljesít egy adott műfajban (pl MOBA, FPS, stb.), annak majdnem mindegy lesz, hogy pontosan melyik címmel is kell játszania, ha van rá elegendő felkészülési ideje... meg aztán egyébként is ritka, hogy valaki többször egymás után nyerjen az olimpián, szóval nem tartanám problémának, ha cserélődnének a játékok; na ez az ötödik pont egy érdekes kérdés, erre nem gondoltam eddig. Talán ez az egyetlen dolog, ami gondot jelenthet. Mondjuk ezt a kérdést szerintem inkább a többi testmozgásos sporthoz lenne érdemes hasonlítani, elvégre egy sportolónak is rengetek pénzbe kerül, amíg felhozzák arra a szintre hogy (legalább valamilyen) eséllyel indulhat az olimpián, mégis akad pár minden országban.
0
0
0
0
no avatar
Hát szerintem ez elég vicces 😃 Olimpián ahol a mozgás és a sport a minden amin a résztvevők 99% napi 23 órát gyúr és egészégesen étkezik egyszer csak beteszik az e-sportot ahol a kockulás és a napi 23 óra CS Go a minden és a chips zabálás meg a rage 😆DD
Szerintem semmi helye az olimpián.....
0
0
0
0
faragoka avatar
de komolyan ki fog nézni focimeccset mint e-sport, erőszak elkerülése, az 5 éves gyerek már nyomja a gépet hogy kigyullad az ujja, és nem a marioval játszik hanem cs-go
0
0
0
0
no avatar
"Lehetséges, hogy egyszer az olimpián is láthatók lesznek olyan e-sport játékok, amelyek a való világban is léteznek (tehát például foci vagy kosárlabda virtuális űzése)."

Ez így már meg is bukik lényegében. Eldarálják a 80-90%-át a sportágnak, mellesleg akit élőben nem érdekel pl. a foci vagy a kosár, az ezt sem fogja figyelemmel követni.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Még mindig furán nézek erre az olimpiai dologra az e-sporttal kapcsolatban.Sajnos ez már nem az én generációm,vagy inkább szerencsére.A jövőbeli generációt meg inkább hagyjuk.Applikációval fognak segget törölni is amit közben milliónak néznek és ez tök természetes lesz.
Elcseszett egy világ lesz ez pár év múlva.
0
0
0
0
Wihay avatar
Nem rossz ötlet végre valami , jó hír is van..
0
0
0
0
no avatar
az nem tetszik, hogy a CSGO- LOL- Dota 2- Starcraft négyes le is fedi az e-sportok 90%-át, legalábbis azok között, amikrer sportfogadásokat tudnék kötni beten. Engem meg nem érdekel egyik se, meg gondolom erőszakos is mind. Marad tehát a Rocket League (én pl. a Ride 2-ből, Assetto Corsából is néznék e-sportot, de gondolom nincsen)
0
0
0
0
💬 2
19ati93 avatar
@Baknyul: AC-ben vannak komoly ligák, vagy ott az iRacing. Project Cars 2 meg most jön.
0
0
0
0
KalmarErik avatar
Olimpiára e-sport?! Köszönjük, majd kérünk szépen a ha lenne lehetőség, akkor a hot-dog evő versenyeket, a párna csatákat, és a szóda ivó versenyek is részt vehessenek a jövőre esedékes olimpiákra.
0
0
0
0
💬 2
Vigilante avatar
@KalmarErik: Ritka hülye hasonlatot hoztál fel ember. :/
0
0
0
0
GalenDragonay avatar
@KalmarErik: Annyi a különbség, csak hogy _egy_ példát mondjak hogy az előbbit már olimpián kívül is tíz, vagy akár százmilliók nézik, addig az utóbbit alig pár ezren (vagy senki se - párnacsata 😂😉.
0
0
0
0
MBenjo avatar
"Ez az elv nem egyezik a videojátékokkal, amelyek az erőszakról, robbanásokról és a gyilkolásról szólnak."

Édes istenem... 😃
0
0
0
0
💬 1
GalenDragonay avatar
@MBenjo: Szeressük az intelligens, jól informált embereket. 😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Van pár Rally bajnokság, ahol párhuzamosan megy a virtuális verseny is. Ugyanúgy felállnak azok a versenyzők is a pódiumra a valódi pilótákkal
0
0
0
0
Rockos avatar
Én támogatom, hogy sportként kezeljenek bizonyos videójátékokat, ezzel együtt azt is, hogy versenyeket, bajokságokat szerveznek belőlük, de ezek olimpiai szintre emelése már egy kicsit túlzás.
0
0
0
0
💬 5
Tuhajohn avatar
@Rockos: Szerintem nem túlzás. Én inkább azt nem értem, hogy miért pont valóságban is létező sportokat akarnak az e-sportban is? Például kosárlabda. Miért kéne kettő belőle? Mert akit nem érdekel a valóságban azt virtuális formája se fog, és ez fordítva is igaz.
0
0
0
0
Rockos avatar
@Tuhajohn: 1. Azért, mert vannak akik adottságaik, vagy sokkal inkább azok miatt a valódi sportokban nem bírnak részt venni. Értem ezalatt azt, hogy valakinek nem jó az egyensúlyérzéke, szem-kéz koordinációja vagy képtelen csapatban dolgozni.
2. Ha belegondolsz, nagyon sok kompetitív játék nem tesz eleget a kritériumoknak azzal, hogy egymást kell lövöldözni (first person SHOOTER) vagy egymást lekaszabolni (gondolok a mobákra, amiben járatlanságom miatt nem tudom, hogy hogyan történnek dolgok)

Továbbá azért enyhe túlzás olimpiára az e-sport, legalábbis szerintem, mert nem illik bele az összképbe. Mert amíg egy Heroes of the Storm vagy egy PUBG tök jól megvan egy külön neki rendezett bajnokságon, az olimpiai játékokon a sok "valódi" sport között hülyén néz ki ha a 100 méteres véraláfutás után azt kéne néznünk, ahogy sok ember számítógépek előtt ül, és csinál valamit. Főleg akkor, hogyha nem kapnak erre képzett kommentátorokat, és olyan beszél a videójátékokról, akinek fingja sincs az egészről.
0
0
0
0
GalenDragonay avatar
@Rockos: A szem-kéz koordináció például pont hogy kell a videojátékokhoz is, sőt, majdnem az a legfontosabb hozzá, csak kicsit más verziója, mint ami a valódi térben történő játékhoz kell. Azoknak akik e-sportot űznek, ugyanúgy kiemelkedően kell teljesíteniük egy csomó mindenben, amelyek jó része egyébként egyezik a sima sportolóktól megkívántakkal is (csapatmunka, hidegvér, magas fokú koncentráció, stb.); az hogy amiatt nem engedik a játékok nagy többségét, mert "az erőszakról szólnak" csak azt mutatja, hogy mennyire alulinformált és/vagy jsw mentalitású a csávó, semmi többet. A videojátékok lennének szó szerint a legveszélytelenebb sport az olimpián, tekintve hogy az egész dolog _virtuális_, nem pedig valóságos térben játszódik.

Természetesen csak már szakavatott, hozzáértő kommentátorokkal lenne értelme a dolognak, de nem hiszem hogy a megfelelő emberek beszervezése akkora akadály lenne.

És arra meg hogy túlzás-e vagy sem, hát, én nem lennék meglepve ha ~10 év múlva, amikorra kb. bevezetik ezt a dolgot, már többen néznék az e-sport szekciót, mint az összes többit, akár együttvéve is.

Soha nem azt nézed "ahogy sok ember számítógépek előtt ül", hanem a meccset amit épp játszanak.

De ha így is marad a dolog, legalább a Rocket League-re van esély. 😆
0
0
0
0
Rockos avatar
@GalenDragonay: Amit az első két részben írtál, teljesen igaz, lehet hogy nem gondoltam teljesen végig a leírtakat.
A harmadikhoz annyit tennék még hozzá, hogy az olimpián kívüli sporteseményeknek is meg lesz a maga nézettségük, mint pl egy foci kutya eb.
Negyedik: nehéz a meccsüket nézni, ha ugyanúgy nem tudom, hogy mi történik. Amikor Kiss Imre (a Gameday Irodától) Heroes of the Storm bajnokságon vett részt, örültem a sikerüknek meg minden, de mivel nem ismerem a játékot, sőt egyet se a műfajból, így nehéz követni, hogy mi miért történik.
A Rocket League meg talán még be is fér a "való világban is létező sport" fogalma alá, mert hát foci az, csak autókkal. 😆
0
0
0
0
GalenDragonay avatar
@Rockos: Igen, sokan/sokat néznek (e vagy nem e-)sportokat olimpián kívül is, de ha jól értelmeztem a cikket, akkor ennek a változtatásnak pont az lenne a célja, hogy a fiatalabb közönséget is bevonják az olimpia nézésébe, szurkolásba, hiszen elvileg ennek kellene a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek lennie, mégis jelenleg alig nézik (gondolom) a fiatalabb korosztályokból.

Igen, ez igaz, de egyrészt ha belegondolsz akkor ez majdnem minden sporttal így van, csak a többségüknek egyszerűbb szabályrendszere van, ezért könnyebb megérteni őket, másrészt meg ha nem érdekel, az csak annyit jelent hogy nem vagy része a célközönségnek, akit be akarnak vonni ezzel a változtatással, szóval te valszeg maradni fogsz az eddig megszokott sportágak nézésénél, amivel semmi gond sincs; viszont akit érdekel, mert egyébként is néz ilyen jellegű e-sportokat, azok lehet hogy megnézik a többi részét is az olimpiának, amellett hogy mondjuk a kedvenc hazai LoL csapatuknak szurkolnak (illetve tennék, ha engednék a LoL-t, amit valszeg nem fognak) a bajnokságon.

Én is csak ritkán nézek e-sportot, sportot meg kb soha, de az száz hogy egy LoL éves bajnokság döntője ezerszer izgalmasabb (számomra legalábbis), úgy hogy tudom a szabályokat és ismerem a játékmenetet, mint a foci világbajnokság döntője.
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
Na ez sem a következő Olimpián lesz! Majd inkább jó 10-20 év múlva. 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció