Drágulnak a közép- és felsőkategóriás videokártyák

Szerző: xoki | 2018. January 07. | hír | 58 hozzászólás

A legújabb információk alapján a közép- és felsőkategóriás videokártyák 5, de akár 20 dollárral is drágábbá válhatnak a grafikus vezérlők magas ára miatt.

A különböző memória eszközök és GPU-k alacsony készleteinek köszönhetően az árnövekedés nagy eséllyel bekövetkezik, amelyre a kriptovaluta bányászata is nagy hatással van a megnövekedett kereslet miatt. A DigiTimes cikkéből kiderül, hogy 2018 első negyedévében már láthatóan szűk készlet áll rendelkezésre.

Az olyan vállalatok, mint az Asustek Computer, Gigabyte Technology és az MSI rengeteg bevételhez jutottak a bányászoknak köszönhetően, és csak 2017 végén csökkentek az eladások, viszont csak kis mértékben. Az olyan népszerű címek miatt, mint amilyen a PUBG, sokan fejlesztették számítógépüket, amely szintén a készletek hiányához vezetett.

Hozzászólások: 58
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
R3dLinE avatar
Nekem már mindegy, úgyis megvettem mindent amit szerettem volna. 😀 Meg egyébként sem jelent ez semmit, bár pont azt várná az ember hogy csökkenjen az ár...
0
0
0
0
💬 5
Vigilante avatar
@R3dLinE: Én csak remélem a nyárra tervezett egyedi vízhűtéses rendszerem ára azért nem megy fel közbe. Viszont most találtam egy német oldalt, ahol már bitcoinba tudok vásárolni netto árakon. 😆😆😆 Most, így ha elborulna az agyam simán vehetnék még 1 GTX 1080 Ti-t. 😆 De tartani kell az ethereum-ot, mert ez még fog menni bizony még feljebb is! 😆 Nah meg nem szabad telhetetlennek lenni, mindig abból van a bukó.
0
0
0
0
Andris18 avatar
@Vigilante: Érdeklődvén kérdezem(semmi negatív hangsúllyal): nem fog ez valamikor kipukkadni?
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Andris18: Ha ki is durran én addigra már egy nagyobb mennyiségű pénzt azért kiszedek belőle. 😀 De nem úgy tűnik, ha utána olvas az ethereum alapú blockchain technológiák irgalmatlan térnyerésének, nem épp a kipukkadás néz ki. A bitcoin ugye más tészta, azzal én is csak rövid távon kereskedtem, amíg épp felfelé ívelő ágban volt. 😀
0
0
0
0
Andris18 avatar
@Vigilante: Sok sikert hozzá 😀
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Andris18: Köszi, egy kis szerencse is kell hozzá, meg józan ítélő képesség. És nem szabad kapzsinak lenni! 😀
0
0
0
0
faragoka avatar
20 euró nem vág a föld alá
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
Hát hogyha már komoly 100ezer feletti kártyát veszek plusz minusz 6000ft nem vág földhöz.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
500 helyett 520 euróért vettem volna a gtx 1080-at,..földhöz ne vágjon 😃
0
0
0
0
bitpork avatar
Nem érint, eddig sem bírtam megvenni, ezután sem fogom tudni megengedni magamnak 😀
0
0
0
0
💬 1
Zoli869 avatar
@bitpork: Nálam ugyanaz a szitu 😆
0
0
0
0
FullMoonDog avatar
Látom itt sokan nincsenek tisztában a kínálat és kereslet összefüggésével. Lehet, hogy ti így nem veszitek meg, de az ár pont úgy van belőve, hogy ami van azt el tudják adni azoknak akik hajlandók többet kiadni, és így nincs hiány és van profit. Nem a gyártókat kéne hibáztatni, sajnos a bányászat és a mobilok fejlődése okozta ezt az externáliát a piacon és mi isszuk meg a levét.
0
0
0
0
💬 9
F4T4L 3RR0R avatar
@FullMoonDog: Igen, valahol érthető a gyártók reakciója. A kereslet, pláne mining oldalon, robbanásszerűen ugrott meg és nyilván bolondok lennének ha ezt a labdát nem ütnék le. Alább pont erre világítottam rá hogy ezt a békát a konzumer piac nyeli le. Normalizálódás mostanában nem hiszem hogy túlzottan valószínű lenne. Bányász piac bedőlésére is csupán csak konteók vannak...
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@FullMoonDog: Egyetértek veled, de azért az is biztos, hogy aki most tervez új gépet venni, az el fog gondolkodni és lehet visszalép az egésztől az árak miatt.Miért is? Azért mertt ha azt nézem 2005-2009 közt 200k-ból ütős hosszú távra elég gépet lehetett építeni. Most meg csak egy erősebb proci vagy VGA 100k fölött van. Hol marad a gép töbi része? A memória ára is az egekbe van és előre láthatólag nem is fog visszaállni az ára. Én kevesebb mint 12-ért vettem a mostani 2x4 GB-omat, de most 30 körül mozog. Így sokak nem fognak gépet építeni az biztos, vagy legalábbis még egy jó ideig a régit fogja használni és tovább spórol. Aztán mivel fejlődik a technikai is, vele az ár is ahogy megyünk az időben előre én már sejtem, hogy ha nem állnak vissza az árak akkor fél milla lesz egy aránylag erősnek mondható gép újonnan véve. Anno fél millából atomerőművet lehetett kihozni.
0
0
0
0
F4T4L 3RR0R avatar
@reszler112233: Jelenleg szerintem minden épp ésszel rendelkező PC user elgondolkodik a fejlesztésen vagy esetleg egy új konfiguráció összeállításán. A memória árak néhány évvel ezelőtt kezdek felfele tendálni az SK Hynix gyárban történt tűzeset végett. Egy időben valamiféle normalizálódás kezdett körvonalazódni de sajnos az a csoda nem tartott sokáig.
"Rosszabb" esetben legfeljebb fellendül a konzol piac.
0
0
0
0
FullMoonDog avatar
@reszler112233: Ha sokan lépnek vissza akkor úgy is lejjebb mennek az árak, de egyelőre nem ez látszik, még mindig hatalmas a kereslet. Kíváncsi leszek mi lesz a megoldása ennek a problémának. Ha jól tudom a Samsung már dolgozik a memória gyárainak bővítésén, de ahhoz még sok idő kell, hogy ez a piacon meglátsszon. Azt el tudom képzelni, hogy idén megnő a kereslet a konzolok iránt, azok egyre olcsóbbak.
0
0
0
0
gigazte avatar
@FullMoonDog: Nem is csodálkozom rajta, mert már sokkal jobban megéri konzolt venni, mert ár/érték arányban már ezerszer jobbak a konzolok! Ami a játékokat illeti, ott is ez a helyzet, mert a PC-s játékok ára is szinte már teljesen az egekben van!(Ugye Ubisoft?😂😉 Én is beálltam a sorba nyáron, és vettem egy PS4-et, és nem is bántam meg! Igaz jobbára eddig exkluzív játékokat vettem, de szerintem a gépem hamarabb avul el, mint a konzolom!
0
0
0
0
ors11 avatar
@gigazte: Én is nemrég lettem egy új ps4 tulajdonosa ráadásul 63k-ért (fekete péntek), ami azért vicces, mert ennyiért egy jó videókártyát se tud venni az ember. Annyi, hogy így meg nincs lehetőség megkerülni a vásárlást torrentel, de nem sajnálok kiadni leárazássokkor 9-10k-t egy játékért. Witcher 3 GOTY, Persona 5, Shadow of Mordor, Horizon zero dawn...mindegyiket 10k alatt vettem meg. Ha még 3-szor ennyi játékot veszek meg se jön ki belőle egy gamer pc ami lefedné ennek a konzolnak az élettartamát úgy, hogy ne kelljen feljesszem plusz még a játékokat is pénzért szerezzem be. Hiába megy néha 30FPS alá a konzol, nekem akkor se éri meg fél millával többet beleölni egy gamer pc-be. De aki megengedheti magának... 😃
0
0
0
0
FullMoonDog avatar
@ors11: Használtan meg már 45 ezer környékén is lehet PS4-t kapni, ugyanígy a játékok is kaphatók olcsóbban, szóval most tényleg nem rossz. Egyébként nekem sikerült 63-ért egy új 1060-as kártyát vennem, ami azért nem egy rossz cucc 😃 Majd az Unchartedet is szerezd meg.
0
0
0
0
ors11 avatar
@FullMoonDog: Nem az én területem a használt cuccok, de szerintem így is eléggé korrekt áron szereztem be a dolgokat. Ha jól tudom az Uncharted 4 is le van árazva 7 körülire a PS Store-ba. Annyi, hogy így a játékokon nem tudok majd túladni, de nem is hiszem, hogy eladom majd a ps-t. A Ps2-őm is megvan még vagy 20 játékkal, azt se adom el 10k-ért 😀😉
0
0
0
0
FullMoonDog avatar
@ors11: Ne is, a PS2 egy kincs 😃
0
0
0
0
Andris18 avatar
Kár hogy nincs egy bányász ár meg egy általános felhasználó ár. Persze tudom, hogy nem lehetne ellenőrizni, de jó lenne...
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@Andris18: Nem vagy tisztában a dolgokkal? Akkor egy vállalkozónak is drágább a kenyér mint egy sima alkalmazotnak? 😃 Van pofa a bőrön én, nem is vékony. 😃
0
0
0
0
xcruelx avatar
@carl18: Andris18 szerintem arra gondolt hogy jobb lenne olyan vga ami csak bányászatra jó, így akik játékra és egyéb grafikus tevékenységre vennének, nem szenvednék a bányászok okozta "károkat".
0
0
0
0
Andris18 avatar
@xcruelx: Erre gondoltam köszi. Nem akarok én senkinek se rosszat (a vállalkozóknak se) csak a játékosoknak jót.
0
0
0
0
F4T4L 3RR0R avatar
Az erős túlzás hogy a PUBG láz korbácsolta fel az árakat. Sokkal inkább a kriptovaluta bányászat az ami miatt súlyos 10 ezrekkel kerülnek többe a VGA-k. Egy probléma van csak ezzel, hogy ennek a levét a konzumer piac issza meg tehát mi átlagos vásárlók. Egyes források szerint ez a tendencia idén tovább fog fokozódni és nem csak VGA szegmensben hanem memória szegmensben is.
0
0
0
0
💬 15
Mordi avatar
@F4T4L 3RR0R: Azt se feledd, hogy a 2-3 év múlvai használt piacot is hazavágják így. Egy 3 évig kínzott videokártya, amint kezd lassulni el is adják. A kevésbé hozzáértő meg meg is fogja venni, mert olcsó. Aztán kap egy kalap sz@rt... pláne ha húzták is (ami eleve garanciavesztéssel jár).
0
0
0
0
F4T4L 3RR0R avatar
@Mordi: Egyetértek. A mostani helyzet nagyban kihatással lesz a használt piacra is sajnos.
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: Nah már most, nálam a kártyák pl jóval az alapfeszültség alatt 55-60°C-on mennek. A GPU-t, ami igazán melegítené a kártyát, nem is kell húzni, sőt csökkenteni is lehet a sebességét. A memóriát kell húzni. Nem jár semmiféle garanciavesztéssel, ha húzod a kártyát, csak szólok. Amíg nem bontod meg (kivéve az EVGA-nál, ott még a megbontással sem ugrik a gari). Adod a szekértőt csak az a baj, hogy elég hiányos a bányászattal kapcsolatos tudásod és ezért vészmadárkodsz már most, hogy mi lesz majd a garancia idők lejártakor.
0
0
0
0
Mordi avatar
@Vigilante: Végül is igazad van 😃 csak ebben dolgozom de tudd jobban ^^ annnnyira szeretem mikor önjelölt guruk pár cikk elolvasása után jobban tudják, mint amit én évek óta csinálok napi szinten
Adod a szekértőt csak az a baj, hogy elég hiányos a jogi lehetőségeiddel kapcsolatos tudásod ezért osztod az észt már most.
Hozd csak be húzott órajeles cuccaidat hozzánk garanciáztatni ha szétment (valszeg úgyis hozzánk küldik a boltok) és majd meglátjuk kinek a pecsétje dönt arról hogy garivesztéses-e avagy nem.
Hiába OC-s egy kártya, amennyiben húzva volt és szétmegy - amiatt ha nem - akkor garivesztéses
A szétszedés/upgarde/downgrade alapvetően nem jár garanciavesztéssel addig, míg nem okoz kárt benne és/vagy nem teszi tönkre.
Ha fogod a kártyád és csavarjaira bontod szét, összerakod és működik Isten áldjon kutyát nem érdekli
De amennyiben közöd van ahhoz hogy nem gyári (futószalagról lejött) állapotban ment tönkre akkor az a saját felelősséged és a hajadra kenheted
Az hogy tudja az OC-t nem jelenti hogy minden következmény nélkül használható is
Ez olyan mint a BIOS frissítés
Ha hazavágja az alaplapod van egy alátéted a konyhában (igaz ennek ma már annyira kicsi az esélye hogy nem kell félni tőle)
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Mordi: Én sose húztam és nem is fogok húzni VGA-t. Eddig volt több kártyám is és mióta figyelek is rá mind gyárilag emelt órajelűek voltak amit én tovább nem húztam soha. Első Egy MSi GTX260 Twin Frozr OC volt, Második egy MSI GTX660 Gaming OC, és most az MSI 1060 GamingX 6G, is emelt órajelű azt hiszem.Legalábbis, nem gyári Nvidia által kiadott adatok MHz-ein megy teljesen a kártya ahogy néztem. Be meg eddig még egyik sem döglött be nálam. Az első kettő elment, a 660-ason még 8 hónap garancia is volt mikor elment.
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: Mégse konyítasz a bányászathoz és annak a fogásaihoz. 😃 A tuningról meg annyit aranyapám, hogy én spec a gyári feszültség alatt hajtom az 1080 Ti-met gamekhez (975mV), bányászathoz (800mV). Szal ne aggódj nem fog hozzátok menni semmi lestrapált kártya, max, ha a ventije elhasználódik, azt meg kötelességetek cserélni. 😉 Azt meg még jobban imádom, hogy nekem adod a szakértőt, aki 2008 óta épít gépeket napi szinten. 😉 Szal megnyugtatlak ettől a fajta húzástól nem fog tönkremenni a kártya. Előbb fog megpusztulni egy vérpistike gépében, aki gyári ventilátor profillal, hajtja nyáron a 30°C-os szobába a gépét. Érdekes 2008 óta egy VGA nem pusztult meg a kezembe, pedig volt 1-2-vel dolgom, azt elhiheted. További szép estét. 😂
0
0
0
0
Mordi avatar
@Vigilante: Szerintem egy (talán másfél) és alatt több kártyával találkozom, mint te 2008 óta.
A gépépítés meg nem szakma. 2-3 nap alatt megtanítom bárkinek, ozt csak követi a sémát meg figyeli a fejlesztéseket. Onnan meg legó az egész. Azért megbocsáss, de ettől nem vágom hanyatt magam. Az, hogy bele tudsz tenni egy hozzá passzoló csatiba egy oda való alkatrészt, nem emel ki a sorból. Az meg, hogy milyen összetételben kell ezt csinálni, pofon egyszerű gyerekjáték. Ha jó fórumot olvas az ember, akkor is össze tud rakni egy komoly gépet, ha nem ért hozzá. Ha rendesen utána olvas és 'képzi magát', akkor egy hét után már bal kézzel kicsapja. Havi 3-4et én is összetákolok, mert megkérnek. Nem rakétatudomány...
És szerintem több hibás kártyát láttam, mint te (pártól eltekintve elárulom, az összes az volt a melóban).
És azt hiszem én látom az okát, hogy miért mentek tönkre.
2017ben a kártyák ~34%a visszárú volt (ebbe mondjuk beletartoznak a selejt gyártók is), a hibásoknak valami harmada azért, mert nem jól húzták sima játékra is nem feltétlen bányászatra. A maradék lényegében már a futószalagon roncs volt. Nem a felhasználás módja a lényeg, hanem az idiotizmus, amivel csinálják. És amióta van ez a kriptovaluta őrület érdekes módon sokkal több hibás jön vissza... hmm... ééééérdekes.
Sose foglalkoztam a bányászattal és nem is fogok. Semmit sem konyítok hozzá, mert csak a selejtet látom, amit termelnek, és ebben nem veszek részt. Bányászoknak nem is építek gépet.

És igen egy részük azért megy tönkre, mert szakszerűtlenül lettek húzva. (a 20.000 munkaórából fakadó szilícium degradációról és társairól ne is beszéljünk, azt szintén nem adod be, hogy ha te nyúlsz hozzá, akkor ez a jelenség nem jön elő. Elhiszem, hogy nagyon pro vagy, de van ami fölött neked sincs hatalmad)
Csinálhatsz bármit, mutathatod a mellényed, hogy a fél ország gépét te építetted. A statisztika nem hazudik. Tetemes mennyiségű hulladék kártya keletkezik, mert az emberek húznak mindent, mert az jobb. Ha te éppen RAMra mész rá és ésszel csinálod, annak én csak örülök. Kevesebb a munkám. Viszont egy halom talentum rátolja egy kisebb település fogyasztását egy kártyára és várja a megváltást.
Emiatt egy rakás szotyadékot adok vissza azzal, hogy nem gyári hibás hanem HF (h*lye felhasználó). És ott lenne rajta még fél év gar, de semmit nem ér. Túlmelegszik, visszavesz, szevasz. És biztos, hogy eladják (erről a nüanszról persze nem szólnak), mert működik, csak nem hozza azt a teljesítményt. Avagy épp nem működik, de ezt nem tudod helyben leellenőrizni (aki így vesz mondjuk meg is érdemli). Utána meg találd meg és verd le rajta, ha tudod. A vérpisti, aki megveszi meg csak pislog. Aztán persze hozzánk jön be ordibálni.
Az igazi probléma nem is a teljesítménycsökkenéssel van... az ilyen 5-7% 3 év után.. észre sem veszi az ember. inkább a retkes melegedés. Az emberek kihúzzák addig, míg a hűtés bírja, kicsit határ alatt beállítják, aztán elhiszik, hogy ez ítéletnapig működni fog. Hát nem.

A ventilátorról meg annyit, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy nem gyári konfiggal volt használva az adott alkatrész (legyen az kártya, proci, telefon, hajvasaló akármi) akkor az garanciavesztéssel jár. A gyártó csak azért az állapotért vállal felelősséget, ahogy ő kiadja az adott terméket (ahogy lejön a futószalagról). Ezért gyári/gyártói garancia. És onnantól a szerviztechnikus jóindulatán múlik, hogy foglalkozik-e a ventivel. Nincs részleges garanciavesztés. Vagy van, vagy nincs. És ezt kötelességed elfogadni. Mehetsz (te is) a fogyasztóvédelemhez nyugodtan. Csak egy strigula leszel az egyik excel-ünkben. Nem azért van így, mert gonoszak vagyunk. Én mindet megjavítanám, de nincs rá lehetőségem.
Nálunk, ha van egy kiégett szotyi, aminek a ventije jó, akkor cseréljük.. 3 perc pikpak kész, viszlát. Ha sorjás azt lekapjuk miegymás. Minden más esetben ilyenkor én kellene fizessem az anyagköltséget a javításnak (legyen az venti/kondi akármi csere). Mert ha nem garos bármilyen okból, a gyártó azonnal kihúzza magát alóla, mert neki olcsóbb. Te sem hiszed el, hogy ha van lehetősége nem fizetni, akkor örömmel perkálja ki a szervizelést.
Köszi, szép estém lesz.
Neked meg jó ébredést az álmaidból.
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: Egy GPU reball, vagy CPU delid is biztos csak annyi, hogy összedugok 2 kábelt... Látom itt előadod magadat rendesen...
Nekem nagyon jó ébredés lesz attól ne félts, mivel lehet addigra már 1200 dollár is lehet az ethereum! 😂😂😂
0
0
0
0
gigazte avatar
@Vigilante: Úgy bírom a "na majd én megmondom a másiknak" veszekedéseket. Én csak röhögni tudok az ilyeneken...😂
0
0
0
0
F4T4L 3RR0R avatar
@gigazte: Uraim azért ne essünk egymás torkának... khm... 😃
0
0
0
0
Mordi avatar
@Vigilante: Látom sikerült felfognod a lényeget abból, amit mondani akartam -.-

A reball pl kézügyesség kérdése
De képzeld.. ez a munkám 😃 szerencsére napi szinten nem kell csináljam (sőt kifejezetten ritkán), de kis gyakorlattal már koncentrálni sem kell. A 100. után meg már unalmas is. Ez sem egy világrengető skill. Pontosan tudom mit beszélek. Ha eddig nem esett volna le szerviztechnikus vagyok. Azért fizetnek (nem is olyan rosszul) hogy az alulképzett önjelölt guruk félresikerült próbálkozásaiba leheljem vissza az életet. Örülök, hogy te nem ebbe a csoportba tartozol és azt húzod amit kell, és azt fogod vissza amit kell. De ez nem ment meg attól, hogy sok mindent helytelenül látsz/tudsz.
És ez eredeti állítás még mindig az, hogy amióta megjelentek a bányászok sokkal több a munkám. Egy szinten nem zavar, mert azon kevesek közé tartozom, aki élvezi amit csinál. Csak az összefüggésre hívtam fel a figyelmet. Meg arra, hogy ezek a hibás/lassabb szemetek fogják elárasztani a használt piacot. Egy sűrűbb hónapba 80-90 cuccot adunk vissza azzal, hogy nem gyári hibás.. működik meg minden, de már nem hozza azt a teljesítményt.

És ez nem jólmegmondás, csak páran csőlátással nézik azt a részt ami rájuk vonatkozik (vagy csak amivel találkoznak) és az lesz az egész kép. Trump fázott az egyik reggel ezért nincs globális felmelegedés. Csak a világ nem így működik.
Nem találkozott hibás húzott kártyával ezért a húzás nem okozhat hibát (de). Avagy ha 3 év alatt megy 20-24.000 órát egy kártya az nincs hatással rá, mert nem érzékelte (de). Ha valamit nem lát, akkor az nincs. A Föld tuti lapos. A Balaton sem létezik.
Tucatjával találkozok fizikailag ezzel a problémával, és itt veri magát, hogy ez a jelenség nincs. Mert épített néhány 1000 gépet 10 év alatt napi szinten (remélhetőleg bontatlan alkatrészekből), ezért a 2-3 éves állapotukat is tökéletesen ismeri.
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: Jól van, te győztél. 😉 Sajna arról nem tehetek, ha hozzá nem értő szakbarbárok elkezdenek bányászni és ezzel szétbaromják az eredetileg gaming-re tervezett kártyákat. Aki ért hozzá, érdekes módon nem szokott kihullani alóla egy kártya sem. Ha meg mégis, és ne adj isten ne lenne garanciális mégse a hiba, majd elmorzsolok egy könnycseppet, és veszek még 2-t helyette. 😂 De légkondícionált helységben mennek, így maximálisan odafigyelek az állapotukra. 😀 Félre értés ne essék, én bányász mellett gamer is vagyok, Quake Champions-t elég komolyan űzöm pl. .) De ,ha szabadideje van az 1080 Ti-m-nek, akkor bizony indul a bánya. 😉

https://prohardver.hu/dl/upc/2018-01/229607_mining_39_mhls.png
0
0
0
0
Mordi avatar
@Vigilante: Igaz, hogy paraszt módon általánosítottam azonnal (amiről le kéne már szoknom), de nem arra akartam célozni, hogy személy szerint te tehetsz róla. Mivel mindig azokkal kell dumáljak, akik nem értenek hozzá és elrontották, így sajnos te is ebbe a kategóriába kerültél az elején. Elnézést.
Számunka bent mítosszá váltak az ilyenek 😃

De jah.. a HF-ektől sajnos semmilyen legális mód nem véd meg 😞
Sír a lelkem (ami maradt belőle), amikor hónapzáráskor látom a néha akár 10 milliós kárt, amit okoznak azzal, hogy nem foglalkoznak eleget az üggyel és belevágnak ész nélkül, vagy csak simán Taigetos pozitív, de átcsúszott a rostán.. És itt nem csak a VGA-k húzásáról van szó. Bár mostanság ez teszi ki az egyre nagyobb részét. Mi mindent tudnék kezdeni azzal a lóvéval, amit kihajítunk leselejtezettként a kukába.. (ebben a ledőlt s betört kijelzőjű 49"os TV-ktől kezdve, laptopon át az asztali DVD lejátszókig minden benne van. Nem feltétlen a húzás az oka.. az ominózus TVre például ráléptek támasztékként egy székről, hogy letöröljék a port a szekrényt tetejéről -.- de mivel még garis délután elvinné javítva (2017beli kedvenc ügyfelem volt) ozt nem tudtam sírjak, vagy nevessek)
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: Értem, hát köszönöm, hogy akkor nem veszel ezekkel 1 kalap alá. Tudom sok az idióta, mint minden szakmában. :/ Sajna ha nem működik a Darwini szelekció, akkor ilyen esetek simán előfordulhatnak. 😜 Speciel én még egy minimum 50%-os ventillátor fordulatszámot azért itt is megeresztek, hogy a GPU-Z-ből nem mérhető VRM hőmérsékletek se legyenek nagyon durvák. 😀 Mert azok a GPU-tól függetlenül is fel tudnak ám melegedni. 😜 230 Wattot vesz így fel a masina, az szerintem nem is vészes. 😀
0
0
0
0
Mordi avatar
@Vigilante: A venti húzás nem is tuning. Legalábbis én nem érzem annak. Azzal még én is operálok.
230W kifejezetten elfogadható. Láttam már olyant, hogy kihajtottak egy kártyát és 300 körül zabált. Csak a kártya. Egyedül... mondanom se kell megfőtt.
Mert hogy fórumon olvasta, hogy addig lehet húzni nyugodtan, míg nem válik zavaróvá a hangja -.-
0
0
0
0
no avatar
Bár ez engem nem érint mert nem akarok venni se eladni. 😃 Úgy is mindenki a Voltát várja 😃 Max pár bányász, gamer akinek most kell kártya megfizeti a plusz költséget.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Úgy játszanak az árakkal ahogy akarnak.
0
0
0
0
matany001 avatar
Nem csak a videokártyák, de szinte minden drágult az elmúlt hónapokba, az én gépembe lévő memória (G.Skill Ripjaws V 2x8GB DDR4 3200MHz) majdnem 20ezerrel többe kerül most, ami elég durva árnövekedés. Manapság minden a pénz lehúzásról, meg a paraszt vakításról szól.
0
0
0
0
💬 2
kyis333 avatar
@matany001: Egyet értek veled! 😕
0
0
0
0
Mordi avatar
@matany001: A memóriaárak azért növekednek brutálisan mert ugyan azt a chipkészletet kezdték el használni a telefongyártók is.. és míg a világon kb minden 3. embernek van gépe addig lassan mindenkinek van 3 telefonja (költői túlzás) és emiatt iszonyatos hiánycikk lett. Ezért megy fel az ára.
0
0
0
0
Zoli869 avatar
Remélem senki nem vesz kártyát aztán megnézem az arcukat utánna!😆
0
0
0
0
misota31 avatar
Na ne már hát ezek úgy játszanak velünk vásárlókkal ahogy akarnak csak hogy a negyed éves mutatójuk pozitív legyen felháborítóak ezek az árak egy jobb videókártya árán már lehet venni egy komplet konzolt és az a vicc hogy ott jobban is van optimalizálva a játék létre kell hozni egy globális vásárlói közösséget ami az ilyen lépéseket nem tűri és azt üzeni hogy rendben emeljetek csak az árakon de nem lesz több pénzetek mert mi nem veszünk addig tőletek semmit amig ilyen pofátlanul turkáltok a zsebünkben
0
0
0
0
gigazte avatar
Szarni bele már, csak dráguljon minden...
0
0
0
0
no avatar
Kriptonak jóval több köze van hozzá mint a pubg-nek.
0
0
0
0
Vigilante avatar
Hát van egy fajta bányászási láz most. 😃 RX 580-ast alig lehet kapni. Még az 1080 Ti-met is mázli volt 220.000 ért beszerezni. Boltba az is 280 megint. Ez a helyzet sztem nem is fog változni az új NVIDIA szériáig. Az AMD meg nem nagyon csinál versenyhelyzetet sem. Talán idén már nagyobb mennyiségben tudnak majd VGA-kat gyártani a gyártók és így a készlet is nagyobb lesz, kielégítve ezzel azt a brutális keresletet. Így az árak is konszolidálódhatnak. Igaz, ott a használt piac nem kell finnyásnak lenni, én is onnan vettem garisan az 1080 Ti-t. Lehet ésszel vásárolni az ilyen időszakokban is. 😉
0
0
0
0
💬 4
Mordi avatar
@Vigilante:
Az AMD meg nem nagyon csinál versenyhelyzetet sem.

Aranyapám te az elmúlt pár hónapban hol voltál? 😃

Ha egy komoly bányászt kérdezel inkább RX kártyákat használ, mint GTX-et. Egy sima RX560assal amit 25.000ért veszel ki lehet hozni egy 10est havonta haszonnak. Igaz most már kell vagy 8-9 hónap mire beéri ezt a szintet de 1 éve elég volt 2 is.
Az európai eladások ~58%-át az AMD viszi. (a számban nem vagyok teljesen biztos nem ma olvastam de több mint 50)
Ezt az új proci biztonsági rést meg körberöhögik. Az már más tészta hogy a windows általános pachet ad ki a javításra ami a Ryzent is lassítja totál fölöslegesen.. de ez megint egy inteles lefizetés lesz (nem egy volt már majd igyekszünk meglepődni).
0
0
0
0
marko1997377 avatar
@Mordi: Viszont az a Patch a CPU-hoz úgy tudom szerencsére választható lesz, tehát nem muszáj lefrissíteni. Én AMD-s ként biztos nem fogom leszedni, itt nem akkora a baj, mint az Intel részéről 😃
0
0
0
0
Mordi avatar
@marko1997377: Szintén
Ryzenem van (jogtiszta) Win10 alatt. Semmi közöm ehhez a problémához. Ha belassítanak a semmiért, akkor pár millió hasonló felhasználóval nem leszünk túl boldogok.
Nagyon remélem hogy igazad van és tényleg opcionális lesz.

Nem akkora a baj? 😃
AMD prociknál csak Spectre 1es veszélyes, az is csak akkor, ha saját kerneles Linuxod van.. de ha ez a helyzet akkor egy 5 soros bugfixel átállítasz egy bitet és kész is vagy
[LINK]
0
0
0
0
Vigilante avatar
@Mordi: De én a gamer piacról beszéltem. Szted én nem AMD-kkel bányászom 90%-ba!? (RX580/RX480). Persze, azért a GTX 1070-es is szépen kapar, lószar fogyasztással. 😀 Csak az ára ugye pont emiatt elég magas, és most épp készül megint kilőni.
0
0
0
0
xheynor avatar
"Az olyan népszerű címek miatt, mint amilyen a PUBG, sokan fejlesztették számítógépüket, amely szintén a készletek hiányához vezetett." 😂😂😂😂😂😂😂
0
0
0
0
💬 2
SuperPuma avatar
@xheynor: Sokan azért vettek elvégre 1050-t
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Ami tapasztalatom alapján (GAMING X TI) nem is rossz.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció