Az AMD leleplezte az RX VEGA-t

Szerző: xoki | 2017. March 01. | hír | 27 hozzászólás

Nemrég ért véget az AMD Capsaicin & Cream GDC eseménye, ahol Raja Koduri bejelentette a Vega hivatalos márkanevét, valamint néhány apróbb információt is elárultak. Persze nem maradtak el a technikai bemutatók sem.

Az eddig Vega néven emlegetett kártyák a Radeon RX Vega nevet kapták, amelyekről néhány egyedi, új funkció is kiderült. Az új architektúra tette lehetővé az alábbiakat: nagy sávszélességű vezérlők, új generációs számítási egységek, programozható geometriai képmegjelenítő rendszer, valamint továbbfejlesztett Pixel Engine.
Más konkrétumról nem nagyon esett szó, ahogy az sem derült ki, mikor jelennek majd meg. Lehet, hogy az AMD vár az Nvidia GTX 1080Ti bejelentésére, amely hamarosan megtörténik.

Az AMD mutatott néhány teljesítmény demót is (például TressFX), amelyekben a fenti új funkciókat mutatták be. Ezenkívül a kiszivárgott új logó is valós, mivel az is látható volt az eseményen.
A teljes bemutató megtekinthető itt:

Hozzászólások: 27
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
csuz-li avatar
Hát az átcímkézés nem szép dolog, de a Vega nem átcímkézés, hanem új cucc.
Ha meg már átcímkézés: Lassan ott tartunk, hogy annak is örülni kell ha más néven fut, hogy legalább el lehessen igazodni. Az r7 370 gyengébb lett, mint az r9 270 volt. De legalább ott volt előtte az r7, hogy a szemfüles vásárló azért tudja, hogy ez már nem az az osztály. Az Nvidia megcsinálta a gtx970-el, hogy egy idő után ugyan azon a néven egy gyengébb kártyát kezdett forgalmazni. Azt meg ki tudta eldönteni, hogy a két gtx 970 közül melyik a régebbi a 64 ROP egységgel és a nagyobb L2-es gyorsítóval és melyik az újabb az 56 ROP egységgel és kisebb L2-vel?
Mindez az egész csak azért van, mert rég rájöttek a gyártók, hogy ha jól működik a marketinggépezet, akkor kialakul egy fan-club, akinek mindegy mit adnak el, csak rajta legyen a brand logója. És akkor itt sorolhatnánk a túlmelegedős pasztahiányos Intel processzortól kezdve sokáig a dolgot. A marketingesek elintézték, hogy a közbeszéd az amúgy csak 61°C-on üzemelő fx-et tartsa túlmelegedőnek, "kályhának" és ne az amúgy 72°C-os üzemi hőmérsékletű, de efölött még ténylegesen is túlmelegedő Intelt.
Szóval rajtunk, vásárlókon műlik elsősorban, hogy mit tűrünk el, és mit nem; hogy bedőlünk-e a marketingnek, vagy nem, hanem megnézzük, mire adunk ki pénzt. Ha nem rohannánk a boltba megvenni nagyjából ugyan azt a terméket, mint ami már megvan csak azért, mert új nevet kapott, jobb esetben egy számjegyű teljesítmény-növekedéssel, akkor leszoknának ám hamar az átcímkézésről.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
Nem ertrm, miert azonositjatok az RX-500-at a VEGA-val? Mas kartya lesz, uj architekturaval, uj technologiaval, csucskartyanak tervezik. Emellett pedig meg fog jelenni (az amugy is 2017 Q2-ben vagy masodik felevre beigert) RX-500-as szeria. Az mas teszta, hogy mit gondol es ki az RX-500-rol...
0
0
0
0
Puffin avatar
Moon_Breaker: A Vega az teljesen új kártya lesz nem átcímkézett.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
De felőlem aztán mindenki azt vesz amit akar. 😜
0
0
0
0
kornel244 avatar
Hát van baj 😆 Szerintem igen csak korlátolt lehet a kapacitás az AMD-nél és azért csinálják. De figyeld a Mr fanboy banda most csendben lesz 😊😂
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Hát ne haragudj, de ez az átcsomagolásos dolog azért elég gerinctelenség... 😕
0
0
0
0
kornel244 avatar
Moon_Breaker Hogy merészeld zöld szemüvegese fanboy!!444!!!! 😆😂
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Ez de szánalmas és undorító, tipikus amd...

De azért vegyétek csak a vegátokat 😂
0
0
0
0
kornel244 avatar
[LINK] Ehhez nem kell semmit sem hozzáfűzni... 😂
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Bocs hogy neked estem, néha pöcs tudok lenni.Szó se róla jó vidi karikat gyárt zöld oldal,de azt látom a tesztekből hogy az RX széria DX11 alatt sem marad el GTX-ektől.Persze vannak olyan címek ahol direkt alájuk tesznek pl.GTA 5,de kevés ilyen jelenik meg,mert attól még hogy Play its Nvidia logó felvillan az elején nem jelenti azt automatikusan hogy borzalmasan fut a konkurencia kártyáin pl Witcher 3 fej fej mellett vannak.Szélsőséges eset,persze ha valakinek GTA5 kedvenc játéka nem vigasztalja.Van még egy hasznos bónusz a pirosak oldalán, a licenc díj mentes Freesync,elég király feature és érezhető árkülönbség van G meg Freesync között, mindkét technológia olyat tud amit máshogy nem tudsz elérni ,(V-syncnek vannak hátrányai ).Szóval mindent összevetve bátran kijelenthető hogy Radeonok méltó kihívói a Geforcoknak a jelenben is,jövőben meg még inkább.
Szerk: Dolga azért AMD-nek is lenne GTA5-el.Idén áprilisba lesz 2 éve hogy megjelent PC-n.Akármilyen szerződés van Rockstar és NV között vagy lejárt vagy mostanába jár le.Szóval Lisa Su odasétálhatna egy táskányi lóvéval: csináljatok végre valamit,ilyen népszerű címeknél jó lenne látni AMD töri magát, sajna nem látom.
Ha nagyon vagány lenne felajánlaná hogy segítik megcsinálni DX12/Vulcan updatet, egy kis Async Compute,CPU limit kiütés,megnövelt rajzolási parancslimit(elvileg ebből hajlamos kifutni, ilyenkor esik le az FPS is,Rise Of The Tomb Raider valamelyik pályájánál ugyanez van DX11-alatt,DX12-nél sokkal magasabb és stabil is minimum FPS), ha mindez megvan ki lehetne adni a VR-ra(oda 90 köröli Fix FPS kell,és az ugráló FPS-t leszámítva nincs paks 2 gépigénye ).Szerintem sok VR gyártó és fogyasztó fizetne azért ha GTA5-el játszhatna mondjuk Medium/High de izmosabb gépeken akár Ultra beállitások mellett(pedig még Lowon is szép ,de ami még királyabb hogy tök dinamikus szóval jó a fizika,szépek az animációk meg minden és lejjebb vett grafikai beállítások ezeket nem csökkentik csak a tesszellálást ,árnyék textúra felbontásból és részletességből/objektum számból vesz lejjebb,szóval a játékélmény lényegében nem változik).Szerintem GTA5-el ez megoldható lenne,nem is értem miért nem csinálták meg,biztos ő fejükbe is megfordult a dolog.Ezért is nem megy a VR, többség arra számitott hogy Witcher 3-azni stb fogunk szóval AAA játékokat játszunk. Nekem is sikerült elkanyarodnom témától, szeretek hangosan gondolkodni.
0
0
0
0
kornel244 avatar
Dx12 az még nagyon elhanyagolható dolog, akkor fog beindulni majd ha az NV-nek is érdeke. Ez sem feltétlenül pozitív dolog. Szerintem sokan azért "tapsolnak" az NV-nek mert amúgy nagyon jó vga-kat csinálnak a konkurenciáihoz képest is föleg felső és közép kategóriában. (Az más kérdés hogy ezt hogy érik el , pl pénzelik a fejlesztőket néha )
0
0
0
0
csuz-li avatar
Kiki4444: Hogy miért és minek tapsol a fogyasztó, arról akár kisregényt is írhatnék, mivel két évtizede foglalkozom üzlettel kisebb-nagyobb intenzitással, de valahogy úgy kezdődik a történet, hogy a fogyasztó a pénzével támogat, vagy ellenez üzletpolitikai lépéseket, de az emberek döntő többsége nem hoz életében egyetlen egy racionális döntést sem; és amíg tömegeknek megfelel valami, azaz elegendően veszik, addig azt is kapják, sőt rosszabb esetben a racionális döntésre képes kisebbség is kénytelen azzal beérni, mert kellő bevétel híján elsorvadnak az alternatív ajánlatok.
Mondjuk elkanyarodtunk a témától rendesen...
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Nem kezdek bele DX12 AMD Nvidia dologba, úgyis az a válasz hogy kevés játék használja( ami igaz és akinek fontos úgyis utána néz/ett).Igazad van,üzletileg ez megérős dolog...Egyszer sikerülne megértenem hogy mint fogyasztó ehhez miért tapsol bárki, miért van az mikor szóba hozza ezt valaki, rögtön jönnek az okosok megmagyarázni?Ha legalább részvényes lennék...
0
0
0
0
kornel244 avatar
1070 estében egy játékra akármit is alapozni elég vicces 😃 Másik meg minek támogatni a régi kártyákat ha így temérdek újat adnak el? Ez hiába szar dolog de üzletileg igen is megéri nekik nem is kicsit.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Driveres támogatásról annyit egekbe istenített 970 már elkezdett lemaradni 390-től.És itt DX11-ről beszélek, Deus EX Menkind Devidedben DX12-nél 390X 1070-em nyakán van, jövőt állóságról sokat elmond.Hagyják őket lemaradni,nem kapják azt a támogatást mint Pascalok.780/TI-ok sincsenek sehol 290/X ekhez képest legyen az DX11 vagy 12.AMD meg mostanság ráfeküdt driverekre. Szóval egyik oldaldról NV jobb(gyorsabb hibajavítás),másikon AMD(hosszú támogatási ciklus).
http://www.guru3d.com/articles_pages/deus_ex_mankind_divided_pc_graphics_performance_benchmark_review,9.html
0
0
0
0
csuz-li avatar
LordSzalko: Hát nekem a 380 még mindig tökéletesen elegendő FHD-ra.
Support meg tapasztalatom szerint jobb, mint az NV-nél. Hogy mást ne mondjak, nem kézzel kell levadásznom a drivert, hanem jön automatikusan a frissítés és a kezelőfelületről eldönthetem, hogy a két javasolt (pontosabban egy ajánlott és egy opcionális) verzió közül akarom-e bármelyiket telepíteni, ha igen, akkor melyiket és meg is oldja magától. Azelőtt mindig fel kellett fáradnom az Nvidia oldalára (2014-ig mindig NV kártyáim voltak) és leszednem a megfelelő drivert, majd elindítani a telepítést és reménykedni, hogy nem akad el félúton. Ja: és azóta nem találkoztam az "illesztőprogram ne válaszolt, de újraindult" szöveggel. Ettől függetlenül az vitathatatlan, hogy a felső kategóriát az NV vezeti, még mindig tőlük lehet megvenni a legerősebb kártyákat.
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
LordSzalko
csak nem ott dolgozol?
0
0
0
0
no avatar
Nyithatnak az új felé nincs azzal gond, csak ezért nem tud fölénybe kerülni. Fury X is úgy lett kiadva hogy "4K-ra felkészített VGA" aztán az akkori NV-t se érte be.

Sosem voltak gyengék az ATI/AMD kártyák, csak nincs mögötte kellő support így egyáltalán nem jön ki az a "baromi nagy" teljesítmény.
0
0
0
0
atemi105 avatar
LordSzalko: ez a videó jól elmagyarázza ezt.
0
0
0
0
hashimoto avatar
Hát igen, az AMD -számomra- barátságosabb, mindig nyitnak az új felé, ahogy csuz-li is mondta, nyitottabbak a felhasználók, és technológiák felé (opensource tressfx pl.), és nem akarják lenyúlni az egész pénztárcámat.. 😃
0
0
0
0
r2d2 avatar
sziasztok! most akkor mi van? teljesen új kártyák jönnek? vagy valami szoftveres újítás lesz? mert amit ki vettem a dologból, nekem az jött le, mint ha ezt, simán szoftveres frissítéssel meg lehetne oldani.
0
0
0
0
csuz-li avatar
LordSzalko: Amit írsz, az jórészt a kétszereplős piac sajátossága miatt alakult így. Míg az Nvidia jórészt az utolsó nagy felvásárlásával (3dfx) szerzett technológiát használja és frissíti, addig az AMD folyamatosan újít, ahogy te is leírtad. Az újításokat kihasználó szoftverek viszont azért nincsenek, mert míg az AMD mindent tud, amit az Nvidia, addig ez fordítva nincs így. Viszont egy fejlesztő nem épít be olyat a szoftverébe, amit a piac - értsd: potenciális vásárlók - fele nem tudna használni.
Ez csak akkor igazán látványos, amikor a piacon olyan változás történik, amit egy másik nagy szereplő külső kényszere hoz, mint pl a dx12 bevezetése. A Microsoft ezzel olyan technikák használatát erőltette be, amit már rég készen volt, csak az Nvidia, mivel nem fejleszt, csak követ, nem volt rá felkészülve, aminek következtében a dx12 megjelenésekor az ezt kihasználni képes AMD kártyák már sok-sok éve piacon voltak (gyakorlatilag akkora már kifutott termékeik is tudták ezt), míg az Nvidia utólag adott ki olyan sorozatot, ami legalább részben képes az új technológia használatára.
A speciális effektek meg megint egy másik kérdés. Például: Az Nvidia specifikus HairWorks egy zárt szoftver, amit ugyan tudna futni az AMD kártyáin is, de mivel ezt az Nvidia nem engedi, így nem is fut rendesen, az AMD hasonló megoldása a TressFX nyílt szoftver, így minden VGA-n működik rendesen (már, ha az Nvidia hajlandó a drierét hozzáigazítani az újabb verziókhoz). Persze ez minket vásárlókat nem kell, hogy érdekeljen, ha akarom a HairWorks-öt, akkor veszek Nvidiát és kész.
0
0
0
0
no avatar
Megjelenés mikor várható ? 😀
0
0
0
0
no avatar
Az egy dolog, de az esetek többségében az NV játék dömpingje jobb, pláne a speciális effektekkel együtt. Dirt Showdown is AMD-s game idővel mégis jobban futott NV karikon.

Volt nekem AMD karim HD5770 meg HD7970 nem volt velük bajom különösebben, csak a szoftveres támogatással. Ez miatt mentem át NV-re és eddig rosszat nem tudok róla mondani, de nemsokára majd Surround ügyileg is kiderül.
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
hát azért még mindig van egy két olyan játék ami amd-s karival jobban megy.

pl: Final Fantasy XIII-2.
0
0
0
0
no avatar
Az AMD-t leginkább a Nikon-hoz lehetne hasonlítani fejlesztések tekintetében. Folyamatosan próbálkoznak új technológiákkal, még ha nem is kifizetődő, lásd HBM, remek cucc te támogatottság alig ha van. NV pedig hasonló a Canon-hoz, jól megszokott dolgokat csiszolgatják és csak akkor újítanak, ha az adott dolognak van jól kiforrott változata és megfelelő környezete. Szóval játékok tekintetében szépek meg jók az új fejlesztések csak ki fog rájuk írni megfelelően ha egyenlőre nem kifizetődő a fáradozás.
0
0
0
0
TheXperia avatar
Hát ezen jót mosolyogtam 😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció