A kalózkodás növeli az eladásokat?

Szerző: xoki | 2017. September 25. | hír | 24 hozzászólás

Az Európai Bizottság elemzéseiből egy elég érdekes dolog derült ki a videojátékokat illetően.
Mielőtt belemennénk a részletekbe, néhány fontos dolgot érdemes leszögezni. Az elemzések a kalózkodásról szólnak, amelyek arra próbálnak rávilágítani, hogy például a könyvek, filmek és játékok eladásaira mekkora hatással van a kalózkodás, vagyis az illegális beszerzési források használata. Ezek kizárólag Európára vonatkoznak, tehát az itteni eladásokról készült és az itteni kalózkodás nagyságát elemezték.

Szóval érdekes eredmények születtek, ugyanis a fent említett termékek esetében nincs kihatással az eladásokra az árnövekedés egyik irányba sem. Tehát ha az árak növekednek, nem csökken nagy mértékben az eladás és nem növekedik a kalózok száma sem. Ha valaki fizetni akar, fizetni fog és aki nem akar, nem fog. A 300 oldalas elemzésből tehát a legfontosabb, hogy az eladásokra nincs kihatással a kalózkodás. Vagy talán mégis?

A mai napon egy újabb érdekes jelentés bukkant fel erről, amely alapján a videojátékok szegmensében a kalózkodás mégiscsak befolyásolja az eladásokat. Meglepő módon nem úgy, ahogyan azt sokan gondolnák. Az Európai Bizottság jelentéséből kiderül, hogy a kalózkodás megnöveli az eladásokat a videojátékok esetében. A legújabb népszerű sorozatok az egyetlenek, amelyekre káros hatással van a kalózkodás.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy most mindenki nekiugorhat letölteni bármit, hanem azt mutatja, hogy ha a termék jó, akkor a letöltés a termék kipróbálására szolgál, ami után sokan meg is vásárolják az adott terméket.

Hozzászólások: 22
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Gyrger72 avatar
Én már nagyon sok játékot vettem meg eredetibe úgy, hogy előtte kipróbáltam másoltban pl. Yonder: The Cloud Catcher Chronicles.
Szerintem nem érdemes mai árakon látatlanul megvenni sok játékot. Aztán meg azért sír az ember mert feleslegesen kidobott egy csomó pénzt! Azért van olyan játékom is amit látatlanul vettem meg pl. DOOM, WRC7, Mortal Kombat X. 😀
0
0
0
0
santakigyo avatar
Inkább azzal foglalkozzanak,hogy mondjuk 10 évre visszamenőleg nézzék meg,hogy milyen játékokból fogyott a legtöbb.Elemezzék és akkor rájönnek ők is,hogy ami jó arra nem is kell védelem mert bőven visszatérül a beleölt energia.(Igaz azzal dolgozni is kellene)Alig akad új cím,mindenki a jól bejáratott nevekkel akarja eladni a termékét.Mondhatni DLC értékű teljes címek teljes áron érkeznek.(pl:FIFA,FarCry,Cod) a remasterekről nem is beszélve aminek aztán sok értelme nincs.
Annyira profitorientált lett minden,látszik,hogy csak a bevétel minél hamarabb minél kevesebből és aztán próbálják erőltetni a népre ,csak ugye szerencsére ez nem nagyon sikerül.Ezt próbálták elfedni,próbálták a kalózkodásra rákenni.A denuvó is míg állta a sarat nem hozott érdembeli változást.
0
0
0
0
MBenjo avatar
A tényleges háttérsztori, ha már ilyen sekélyes egy-két megállapítás a cikkben:

2013-at írunk.

Az Európai Bizottság megbíz egy európai céget azzal, hogy a "minden lehetséges lépést meg kell tenni a kalózkodás ellen" doktrína alátámasztásához készítsenek egy részletes elemzést a kalózkodás és a piac viszonyáról, hogy az eddiginél is szigorúbban léphessenek fel.

Az elemzés azonban fordítva sül el, ahogy a fenti cikk is írja, az elemzésekből az derül ki, hogy a hollywoodi filmek és sorozatok kivételével minden más esetben nincs negatív hatással a megfelelő piac(ok)ra a jogvédett tartalmak nem legálisnak tekinthető peer-to-peer megosztása.

A "na látjátok, mi megmondtuk" arculat nyilvánvaló megtartásához az EB elhallgatja az elemzés eredményeinek jelentős részét, és csupán a filmekre/sorozatokra vonatkozó statisztikák alapján kísérlik meg a következő három-négy évben a kalózkodás elleni lépéseket a köztudatba erőltetni.

2017.

A Német Kalózpárt egyik képviselője a sajtószabadságra hivatkozva kikényszeríti az Európai Bizottságból és az elemzést készítő cégből a teljes, 307 oldalas analízis-eredményt, így fény derül a turpisságra: [lásd: a fenti cikkben leírtak].

A nyilvánosságra hozott, angol nyelvű elemzés egyébként elérhető a [LINK] hivatkozáson. 😀
0
0
0
0
pcboy avatar
Persze hogy nem nem befolyásolja annyira! Ha a denuvo nem is biztos védelem, de senki nem fog 3 hónap vagy fél évet várni kalózverzióra hogyha játékra fáj a foga főleg úgy hogy a kiszemelt játék nem csak single, mert a multis játékok túlnyomó részét nem tudják feltörni vagy végülis azt a részét nem. Nem úgy mint régen amikor cod1-2 féle kiadású játékok voltak kb zero védelemmel ellátva.
0
0
0
0
KalmarErik avatar
Mért növelné a torrentezés az eladásokat? 😃 Ki az az idióta a Bizottságból, aki szerint ez növeli? Épp ellenkezőleg. Ráadásul csekély az olyan esetek száma, amelynél letöltik a játékot, és kedvet kapnak arra, hogy megvegyék....
0
0
0
0
💬 2
susguy avatar
@KalmarErik: ... és még csekélyebb annak a száma, ahol csak azért veszik meg a játékot, mert nincs rá torrent.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@KalmarErik: Hát én letöltöm,kipróbálom,hogy viszi e a gép,és ha igen,esélyes,hogy megveszem,...de van akinek tényleg nem futja játékra,és csak letölti.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Az milyen dolog, hogy megvan eredetiben a Far Cry 3 Blood dragon, felrakom nem indul, megcrackelem megy hiba nélkül ? 😆
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@YoRHa 2B: Mert Ubisoft azé'
Driver SF-ből az eredeti meg mikrolaggol rendszertől függetlenül.
0
0
0
0
Andris18 avatar
Talán ha lenne egy demo verziója a teljes játéknak ahol csak a játékidőt korlátozzák pl. 10 orára akkor utaná meg is vehetnéd ha tetszik. Ki akar kifizetni 12 vagy több ezret ha a végén kiderül rossz. (persze ez más termékeknél is így van, de ha eddig voltak demok... azt hiszem a sims 4-nek még van próbaverziója). Egyébként meg a fejlesztők megérdemlik a pénzt ha tetszik a játék (khmmm if you like this game buy it khmm khmmm.)
0
0
0
0
xCube avatar
Én kb. 2007 óta nem játszok tört játékokkal, ha igen az is olyan klasszikus, amit még nem sikerült legálisan beszerezni. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy nem sok új cím érdekel, vagy ha igen, akkor is tudok várni vele egy kicsit, ha a teljes árat sokallom érte. Itt Németországban amúgy sem árt vigyázni, a hatóságok eléggé figyelik az illegális tartalmakat.
0
0
0
0
💬 2
SuperPuma avatar
@xCube: Mondjuk úgy, inkább fizetnél a játékért 50€-t mintsem a bírságra 2000€-t
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@xCube: Teljesen korrekt, de például itt Romániában nem engedheti meg minden ember magának az új játékok vételét. Én például úgy mint sokan mások torrentről próbálom ki a játékot, és ha érdekel, jól megy, szeretem és több órát öltem bele akkor biztos vétel lesz a következő leárazáskor.
0
0
0
0
gamerINSANEdad avatar
Tört játék 3 éve nem volt a gépemen. Steam, Origin, Uplay, GOG.. Az n betűsről már csak filmek és programok játszanak. Bár a Driver boostert és Mirillis Action-t is megvásároltam steamen. Utóbbit is csak azért mert állandóan blacklisted lett a serial. 😆
0
0
0
0
tdavid00 avatar
Én azon az elven vagyok, hogy ha - azon ritka alkalmakkor, mikor - letöltök egy játékot, előbb-utóbb megveszem eredetiben is, ha lehetséges.
0
0
0
0
no avatar
Én pl. a tört játékokat arra használom, hogy miután letöltöttem és tetszik a dolog akkor tudom mit fogok megvenni, így elkerülöm a csalódást.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
susguy avatar
Nem akarom a torrenteket reklámozni, de egyáltalán nem olyan nehéz szűrni a torrenteket, hogy ne legyenek vírusosak, frissítések pedig ugyanúgy ki szoktak jönni előbb vagy utóbb, attól függően, hogy mennyire számítanak.
A büntetést meg te sem gondolhattad komolyan 😆
0
0
0
0
David134 avatar
Ez igaz.Metro 2033 és Last Light letöltése után meg is vettem! Letöltöm és ha tetszik akkor általában meg is veszem(ha van pénz 😃😉
0
0
0
0
gigazte avatar
Főleg amikor itt az oldalon nyáladzva írják az emberek, hogy ez meg az a csapat feltörte valamelyik új Denuvós játékot!😂
0
0
0
0
rened avatar
remelem ez hitelesebb mint egy atlag ksh adat 😃
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
hát igen ez így igaz.

ha sz.r a játék amit letölt az ember pl ncore-ról azt nem fogja megvenni.

de ha qrva jó akkor lehet hogy annyira megtetszik az embernek hogy egyből meg is veszi amint pénzhez jut.
0
0
0
0
💬 1
Spazzz avatar
@ichigo23619: De mindig vannak kivetelek 😃
https://cdn.meme.am/cache/instances/folder218/500x/38529218.jpg
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció