A DDR5 a DDR4 duplájára lesz képes

Szerző: xoki | 2017. September 23. | hír | 15 hozzászólás

A legtöbb helyen a DDR4 ára duplájára emelkedett az előző évhez képest, de vajon mi lenne ha a memóriák teljesítménye duplázódna meg hasonló árak mellett? Nos, a DDR5 memóriákkal pontosan ezt szeretnék elérni, de ennek megvalósítása nem lesz könnyű, mivel már dupla árakról beszélünk egy év leforgása alatt, és valószínűleg további árnövekedésre is számítani kell.

A JEDEC (Joint Electronic Devices Engineering Council) még nem véglegesítette a DDR5 memória standardokat, de már dolgoznak rajta. A DDR5 várhatóan a DDR4 adatsebességének duplájára lesz képes, vagyis 3,2GB/s helyett 6,4GB/s-ra, amely a sávszélességet is a duplájára növeli.
A JEDEC 4800Mhz alap sebességet jelölt meg, amely kicsivel több a Corsair és G.Skill által bejelentett DDR4-4600 memóriáktól.

Az első DDR5 termékekre csak 2019 folyamán kell számítani és először valószínűleg szervergépekbe várhatók majd, de természetesen később az asztali gépek is sorra kerülnek.

Hozzászólások: 15
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
2x8GB DDR3-asokkal remekül elvagyok még 1-2 évig. Ha kell, még duplázhatom őket, a sebességük elég. Aztán előbb-utóbb, 3-4 év múlva tuti lesz már majd proci csere -akkor meg majd lesz alaplap+RAM csere is, lehet, h DDR5-re- de egyenlőre még az is felesleges cserére, az i7 2600k még mindig remek kis proci.
0
0
0
0
Murcielago700 avatar
Ha majd széles körben el terjednek a ddr5 ramok. Komolyatt kellene fejlődni CPU és GPU szinten is hogy ne a GPU limit foglyon visza egy gépet.
0
0
0
0
💬 2
Kiki4444 avatar
@Murcielago700: Az a jó ha GPU limited van.Valamilyen limit mindig van(ha régi játékkal játszol és meg se érzi a VGA-d akkor a sok FPS-től CPU limited lesz,de olyan sok FPS-ed lesz hogy téged se fog érdekelni).Nem jó hogy ha van egy erős vidikarid és hozzá egy gyenge processzor ami nem hajtja ki rendesen.Memória limit pedig a Dual Chaneles memóriákkal megszűnt.Értem hogy mit akarsz mondani, ettől nem kell félni, utóbbi évekbe egyedül vidikarik mutattak fel szignifikáns fejlődést generációról generációra,CPU eléggé stagnál mert 1 szálon már nem tudnak órajel és IPC növekedést produkálni, a többszálusitás pedig a szoftvereknél vérzik el,mivel kevés a 4 mag fölötti processzorok részesedése, nem is optimalizálnak rá (plusz programozási gondok is vannak,nem mindent lehet hatékonyan párhuzamositani,eddig nem is nagyon próbálkoztak vele játékok esetében kevés gép tulaj miatt de meg fogják oldani e felől ne legyen kétséged).Most hogy az AMD végre előállt egy normális 6 és 8 magos processzorral,Intel is előrelép 6 magra.Idő kérdése és a szoftverek is alkalmazkodnak.
0
0
0
0
no avatar
@Murcielago700: Mire a DDR4 szépen elterjedt volna kiadják a DDR5-öt. Bár én úgy gondolom, hogy DDR3-ról aki nem kifejezetten munkára használja a gépet annak nincs értelme váltani, talán még DDR5-re sem. (Majd meglátjuk mennyivel lesznek olcsóbbak az előző generációs modulok, bár ahogyan ismerni a piacot a régebbi memóriák mindig drágábbak mert már nem gyártják őket.)
0
0
0
0
Zollee avatar
DDR2 rammom van még mindég (6GB) oszt mindenre elég ami kell.
SSD-vel minden gyorsabb kész kalap szevasztok.
0
0
0
0
💬 1
Kiki4444 avatar
@Zollee: Igazat szóltál.😀
0
0
0
0
MaximumGame avatar
ICE lake is 2019 be jön DDR5 is 😀 akkor lesz a gépcsere 😀 addig marad ez.. nagy ***ás a DDR4 is... palimadárnak néznek mindenkit 😀 ahogy írták lent !
0
0
0
0
Funes avatar
Akkora hiány van a ramokból, hogy már a DDR5 jön lassan.. 😂 Olyan szinten palimadárnak nézik az embert, hogy az nem igaz ! 😊 Persze nem csodálom, hogy a folyamatosan előidézett drágulásokkor jön, még 1 év eltelik és ezt már 3x-os áron tudják majd adni, mert a "leggyorsabb" és "kevés" van belőle szó címén mindent meglehet etetni az emberekkel !
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
3.2 GB/sec és 6.4 GB/sec a DDR1 400 Mhz és DDR2 800 Mhz memóriák átviteli sebességei. Ez a sávszélesség duplázás dolog is sántít. Szerintem fogalmi zavarok vannak a cikk írójánál. Jó lenne tudni, honnan szedi ezeket az adatokat.
0
0
0
0
noxvilll avatar
Szerintem nem drágák a ddr4 ramok egyántalán
0
0
0
0
💬 1
Vigilante avatar
@noxvilll: Akkor nézd meg 1 éve mennyiért mentek. 😜 Sajna globálisan drágultak a memóriák, a hiány miatt.
0
0
0
0
istvan92 avatar
Hát ha olyan piszok drága lesz mint a ddr 4 akkor még maradok a jelenlegi ddr3 nál
0
0
0
0
no avatar
Árban biztos, teljesítményben pedig csak a specifikus programokban lesz érezhető változás, persze a dupla ott sem jön majd ki, de ugyan így volt a DDR4 esetében is.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Jójó, DDR3 1600-hoz képest a DDR4 3200 is duplázódás. Teljesítménybe mégse duplázódik hiszen az időzítés is növekszik. Ez az egész nagyon jól hangzana ugyanakkora időzités mellett, mivel nem így van, gyakorlatba csak CPU limit esetén segitenek a 3000mhz fölötti ramok, normál GPU limit esetén mérési hibahatáron belül van a különbség.Am, DX11 alatt leginkább GPU limit van, DX12 már most sokat segít a gyenge processzorok erős GPU párosoknak,tehát még inkább GPU limit felé viszi el a dolgokat.De ne legyen igazam...
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció